Βόλτα στις Συκιές – 5 στάσεις που πρέπει να κάνεις
Σήμερα σου έχουμε συγκεντρώσει τα σημεία που πρέπει να σταματήσεις, αν σε βγάλει ο δρόμος σου προς τα εκεί.
Το προάστιο των Συκεών δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Εκεί εγκαταστάθηκαν πολλοί πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, όπως από το Ροδοχώρι και την Αραβησσό της Καππαδοκίας, την Ανατολική Ρωμυλία (όπως από την Βάρνα) και την Ανατολική Θράκη. Από τις πατρίδες αυτές έλαβαν οι συνοικίες των Συκεών τα ονόματά τους.
Η πρόσβαση στις Συκιές με τον ΟΑΣΘ γίνεται με τέσσερις γραμμές. Την γραμμή 18, 23, 28 και 26. Η περιοχή είναι προσβάσιμη και από τον περιφερειακό της Θεσσαλονίκης μέσω του κόμβου 7. Αν ποτέ βρεθείς εκεί μην χάσεις την ευκαιρία να κάνεις μία μεγάλη βόλτα. Γι’ αυτό εμείς σήμερα σου έχουμε συγκεντρώσει τα σημεία που πρέπει να σταματήσεις. Ας ξεκινήσουμε.
#1 Άλσος Συκεών – Θερινό σινεμά
Υπάρχουν αρκετά σημεία στην πόλη, που τα ξέρουν καλά οι γειτονιές που τα φιλοξενούν, αλλά πρέπει να τα γνωρίσουν και οι υπόλοιποι γιατί είναι μικρές οάσεις στο αφιλόξενο αστικό τοπίο. Ένα απ’ αυτά είναι το “Άλσος” ή “Δενδροφυτεία” ή “Δασάκι”, όπως ονομάζεται.
Μάλιστα, λίγο παραπάνω, στο ίδιο Άλσος λειτουργεί το καλοκαίρι ένα από τα ωραιότερα θερινά σινεμά της πόλης. Μία από τις βόλτες που σίγουρα αξίζει να βάλεις κάποια στιγμή στο πρόγραμμα σου, καθώς θα νιώσεις λες και πας μία μικρή εκδρομή μέσα στην ίδια σου στην πόλη. Μία εμπειρία που θα θυμάσαι για καιρό, καθώς τους καλοκαιρινούς μήνες συνδυάζει βόλτα μαζί με σινεμά. Ο τέλειος συνδυασμός!
#2 Μουσείο Σχολικής Ιστορίας
Το Μουσείο Σχολικής Ιστορίας του Δήμου Νεάπολης – Συκεών εμπνεύστηκε και επιμελήθηκε ο ιστορικός, συγγραφέας και ερευνητής Κώστας Νίγδελης. Άνοιξε τις πόρτες του τον Μάρτιο του 2019 και είναι εμπλουτισμένο με παλαιά εποπτικά όργανα, έπιπλα, θρανία, πίνακες, βιβλία και σπάνια πετρώματα.
Στο Μουσείο Σχολικής Ιστορίας του δήμου έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 1.500 εκθέματα, πολλά από τα οποία είναι από το… 1860, που ξυπνάνε μνήμες, νοσταλγία και συγκίνηση από τα σχολικά χρόνια.
*Γρηγορίου Λαμπράκη 42, Συκιές, Τηλ: 2313 313125, 126, 127
#3 Επταπύργιο (Γεντί Κουλέ)
Στο σημείο που οι Συκιές συναντούν την Άνω Πόλη βρίσκεται το Επταπύργιο. Φυσικά ανήκει δικαιωματικά στην Άνω Πόλη, όμως ένα μέρος του βρίσκεται στις Συκιές. Γι’ αυτό αν βρεθείς ποτέ προς εκείνα τα μέρη μην παραλείψεις να κάνεις μία στάση στο Γεντί Κουλέ, το οποίο θα σε οδηγήσει στα Κάστρα.
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίσματα της πόλης. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο των τειχών της Θεσσαλονίκης, εντός της Ακρόπολης. Αποτελείται από δύο ενότητες: το βυζαντινό φρούριο, το οποίο συνθέτουν δέκα πύργοι, καθώς και τα νεότερα κτίσματα των φυλακών, που έχουν κτιστεί εντός κι εκτός του φρουρίου. Οι πύργοι της βόρειας πλευράς αποτελούν τμήματα του παλαιοχριστιανικού τείχους της Ακρόπολης, ενώ αυτοί της νότιας προστέθηκαν πιθανότατα κατά τους μεσοβυζαντινούς χρόνους, σχηματίζοντας τον κλειστό πυρήνα του φρουρίου.
#4 Σέιχ Σου
Το Σέιχ Σου, αποκαλούμενο και Κεδρηνός Λόφος, είναι περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης που εκτείνεται στις νότιες και νοτιοδυτικές πλαγιές του Χορτιάτη μέχρι και το δρόμο Επταπυργίου – Ασβεστοχωρίου.
Δεν θα μπορούσαμε να πούμε, όπως και στην περίπτωση του «Γεντί Κουλέ», πως το Σέιχ Σου ανήκει 100% στις Συκιές, αλλά ένα μέρος του βρίσκεται εκεί.
Η ονομασία “Σέιχ Σου” μεταφράζεται «νερό του Σεΐχη» και προήλθε από τη βρύση που υπήρχε σε μουσουλμανικό νεκρικό μνημείο (τουρμπέ), το ερείπιο του οποίου υπάρχει ακόμα στην τοποθεσία Χίλια Δέντρα. Η ονομασία Κεδρηνός Λόφος υιοθετήθηκε ως προτιμητέα ελληνική μετά από πρόταση του ποιητή Γεωργίου Βαφόπουλου στο Διοικητικό Συμβούλιο της πόλης.
Επομένως αν βρεθείς εκεί είναι μία καλή ευκαιρία να εξερευνήσεις το μέρος και να περπατήσεις ανάμεσα στη φύση.
#5 Ανοιχτό Θέατρο Συκεών “Μάνος Κατράκης”
Το θέατρο “Μάνος Κατράκης αποτελεί σημείο αναφοράς για την πολιτιστική ζωής του Δήμου Νεάπολης – Συκεών. Κάθε καλοκαίρια τον μήνα Αύγουστο εκεί φιλοξενούνται θεατρικές παραστάσεις που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Μερκούρεια, αλλά και μουσικές συναυλίες.
Ένα υπέροχο υπαίθριο μέρος, που αναμένω πως και πως να ξανά βρεθώ για να απολαύσω κάποιο πολιτιστικό δρώμενο. Γι’ αυτό αν ποτέ σε βγάλει ο δρόμος προς τα εκεί, άρπαξε την ευκαιρία!
Δείτε επίσης:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ