Featured

Βόλτα στη Νεάπολη – 6 στάσεις που πρέπει να κάνεις!

Έξι must στάσεις που πρέπει να κάνεις αν βρεθείς στα δυτικά της πόλης.

Νίκος Γκάγιας
βόλτα-στη-νεάπολη-6-στάσεις-που-πρέπε-644401
Νίκος Γκάγιας
Στιγμιότυπο Βίντεο

Η Νεάπολη μία πυκνοκατοικημένη γειτονιά σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της πόλης. Μια περιοχή που εκτείνεται σε ένα μήκος που φτάνει από το Περιφερειακό μέχρι τη Λαγκαδά. 

Από τον Περιφερειακό Θεσσαλονίκης μπορείς να την προσεγγίσεις μέσω του κόμβου 6, ενώ ο ΟΑΣΘ εξυπηρετεί την περιοχή με αρκετές γραμμές του 1, 18, 25, 27, 29, 35, 38, 56, 57, 64, 83. Έτσι μπορείς να βρεθείς εκεί και από δυτικά, αλλά και από το κέντρο – αρκεί να γνωρίζεις που θα πρέπει να σταματήσεις έτσι ώστε να κατέβεις στο σωστό σημείο.

https://www.youtube.com/watch?v=fw9vupyNc8g

Εδώ σου έχω μαζέψει τις must στάσεις που πρέπει να κάνεις, αν βρεθείς ποτέ στη Νεάπολη!

Στάση No. 1 – Ρολόι Νεάπολης

Για του κατοίκους της Νεάπολης, η σίγουρη απάντηση στο ερώτημα που θα βρεθούμε είναι «Στο Ρολόι». Η πλατεία Ειρήνης ή Ρολόι όπως είναι ευρέως γνωστή είναι ένα από τα πιο γνωστά σημεία συνάντησης. Στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Ανδρέα Παπανδρέου μικροί και μεγάλοι κάνουν την βόλτα τους ή συζητάνε στα παγκάκια μπροστά στο σιντριβάνι. Μάλιστα κάθε χρόνο γίνονταν εκδηλώσεις και συναυλίες την περίοδο των Χριστουγέννων.

Στάση Νο.2 – Γήπεδο Στρεμπενιώτη

Το Γήπεδο Στρεμπενιώτη είναι ένα από τα πιο γνωστά γήπεδα στα δυτικά. Κάτοικοι της περιοχής αλλά και των γύρω γειτονιών δίνουν ραντεβού εκεί για να αθληθούν, να περπατήσουν και να κουβεντιάσουν. Καθημερινά συγκεντρώνονται πάρα πολλοί άνθρωποι κάθε ηλικίας. Ακόμα και να μην αγαπάς τον υγιεινό τρόπο ζωής και την γυμναστική – αν βρεθείς εκεί θα σου έρθει η όρεξη να κάνεις έναν γύρο στο τεράστιο γήπεδο. Ακόμη, εκεί γίνονται προπονήσεις ομάδων, σωματείων.

Εικόνα Facebook

Τέλος στο χώρο του πρώην Στρατοπέδου Στρεμπενιώτη, βρίσκεται το Κλειστό Γυμναστήριο Νεαπόλεως, το Κολυμβητήριο Νεάπολης καθώς και το Δημοτικό γήπεδο ποδοσφαίρου.

Στάση No.3 – Δημοτική Βιβλιοθήκη

Στην οδό Αμάσειας βρίσκεται η Δημοτική Βιβλιοθήκη Νεάπολης, που αποτελεί πραγματικά ένα στολίδι για τον δήμο, καθώς με μία επίσκεψη θα μπορέσεις να ανακαλύψεις όλες τις υπηρεσίες που παρέχει.

Πηγή εικόνας: wikimapia.org

Στο ισόγειο του κτιρίου βρίσκεται το τμήμα επεξεργασίας υλικού καθώς και ένας μεγάλος χώρος που διαθέτει ηλεκτρονικούς υπολογιστές για το κοινό. Στον πρώτο όροφο βρίσκεται το τμήμα ενηλίκων και στον δεύτερο όροφο του κτιρίου στεγάζεται το παιδικό – εφηβικό και πληροφοριακό τμήμα της βιβλιοθήκης, όπως επίσης και τα φωτοτυπικά μηχανήματα. Τέλος στον τρίτο όροφο υπάρχει ένα μεγάλο αναγνωστήριο το οποίο προσελκύει πολύ κόσμο λόγο της όμορφης θέας που προσφέρει και το ευχάριστο περιβάλλον πραγματικά εμπνέει πολλούς χρήστες για μελέτη.

Στάση No.4 – Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού

Το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού στεγάζεται στο κτίριο της βιβλιοθήκης Νεαπόλεως.

Το Μουσείο δημιουργήθηκε στα 2007 υπό την επίβλεψη του συγγραφέα και καθηγητή Κωσταντίνου Νίγδελη, στον οποίο ανήκει και η ιδέα του Μουσείου και λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και του Δήμου Νεάπολης – Συκεών. Τα εκθέματα είναι προσφορές ιδιωτών και το μουσείο λειτουργεί στο κτίριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, ένα σύγχρονο κτίριο με έναν πολύ όμορφο κήπο, ενώ οι ξεναγήσεις γίνονται κατόπιν ραντεβού από τον κύριο Νίγδελη.

Ο χώρος του Μουσείου στεγάζει σημαντικά κειμήλια προσφύγων όπως εικόνες αγίων από την Ανατολική Θράκη, τη Βασιλεύουσα Πόλη του Κωνσταντίνου, την Ιωνία και την Καππαδοκία, φωτογραφίες παλιές και νέες από την Κωνσταντινούπολη, την Ιωνία, τον Πόντο και την Καππαδοκία βιβλία, ενδυμασίες και διάφορα αντικείμενα καθημερινής χρήσης, έγγραφα και ντοκουμέντα που προέρχονται από τη Μικρά Ασία (Ιωνία, Καππαδοκία, Βιθυνία, Ικόνιο-Λυκαονία κ.ά), τον Πόντο και την Κωνσταντινούπολη. Το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού είναι γεμάτο μνήμες όλων εκείνων των νησίδων του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού που συλλέχτηκαν με άπειρη υπομονή, διατηρήθηκαν και παρουσιάζονται με υπερηφάνεια.

Στάση No.5 – Πάρκο κυκλοφοριακής Αγωγής

Πλησίον του γηπέδου Στρεμπενιώτη, υπάρχει το Πάρκο κυκλοφοριακής Αγωγής, όπου μικρά παιδιά μπορούν να απολαύσουν με ασφάλεια την βόλτα με το ποδήλατο τους. Είναι γνωστό πως οι ποδηλατάδες είναι αρκετά επικίνδυνες στη Θεσσαλονίκη, όπου δεν υπάρχει αρκετός χώρος για να κινηθείς άνετα. Έτσι το συγκεκριμένο πάρκο (μαζί με άλλα στα δυτικά) χαρίζει την ευκαιρία σε όσους επιθυμούν να πάνε τα παιδιά τους εκεί, για να είναι πιο ξέγνοιαστοι.

Στάση No.6 – Κινηματογράφος Σινέ Παράδεισος

Η κατάλληλη επιλογή για τις ζεστές θερινές νύχτες. Ένας κινηματογράφος που πρέπει σίγουρα να βάλεις στο πρόγραμμα σου. Άλλωστε ποιος δεν θα ήθελε να απολαύσει μία ταινία κάτω από το φως των αστεριών;

Ο συγκεκριμένος κινηματογράφος είναι ο δεύτερος που υπάρχει στην περιοχή μαζί με το θερινό ΣΙΝΕ ΑΛΣΟΣ στις Συκιές (Δενδροφυτεία).

Ο δήμος και η Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών λειτουργεί το «Σινέ Παράδεισος» σταθερά εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, προσφέροντας στο κοινό μια εναλλακτική πρόταση ψυχαγωγίας, χαλάρωσης εν μέσω θέρους για όσους από τους δημότες του ξεμένουν στην πόλη. Πράσινο, δροσιά, οικονομικό εισιτήριο αλλά και δωρεάν προβολές. Ένα πλήρως εξοπλισμένο κυλικείο και άριστα μηχανήματα προβολής συμπληρώνουν την εικόνα ενός άνετου θερινού σινεμά.

Διαβάστε επίσης:

Βόλτα στην Πολίχνη – 6 στάσεις που πρέπει να κάνεις

Βόλτα στα δυτικά της πόλης — 7 στάσεις που πρέπει να κάνεις!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα