Θεσσαλονίκη

Βόμβα στο Κορδελιό: Όλα οσα πρέπει να ξέρετε για την εκκένωση της περιοχής

Πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα επιχείρηση την Κυριακή. Αναμένεται να απομακρυνθούν 72.000 πολίτες.

Parallaxi
βόμβα-στο-κορδελιό-όλα-οσα-πρέπει-να-ξέ-169244
Parallaxi

βόμβα κορδελιό

Την Κυριακή όπως όλα δείχνουν θα ολοκληρωθεί το “θρίλερ” της αεροπορικής βόμβας η οποία εκτιμάται πως ανήκει στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και βρέθηκε την προηγούμενη Τετάρτη (1/2) σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην περιοχή του Κορδελιού κατά την διάρκεια εργασιών αγωγού φυσικού αερίου. Θυμίζουμε πως η βόμβα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του στρατού, περιέχει 153 κιλά εκρηκτικών και πως το μηχάνημα των εργασιών δεν την ακούμπησε κατά τύχη για 4 μόλις χιλιοστά.

Ώρα με την ώρα οι εξελίξεις τρέχουν και η ενημέρωση των πολιτών γίνεται καθολική με αποτέλεσμα να ακυρώνονται για παράδειγμα μέχρι και προγραμματισμένοι γάμοι στην περιοχή. Έπειτα από πολύωρες εργασίες τις μέρες μετά την ανακάλυψή της και την παύση των εργασιών στο μεσιοδιάστημα, οι αρμόδιες αρχές αποφάσισαν πως την προσεχή Κυριακή 12 Φεβρουαρίου θα προχωρήσουν σε μετακίνηση και εξουδετέρωσή της.

Την Τρίτη 7/2 έλαβε χώρα η μεγάλη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αναφορικά με την επιχείρηση να συντονίζονται καταστρώνοντας το πλάνο της απομάκρυνσης που περιλαμβάνει την διαδικασία που θα ακολουθηθεί αλλά και τις οδηγίες ως προς τους πολίτες και επιχειρηματίες που θα κληθούν να εγκαταλείψουν τις εστίες και τις επιχειρήσεις τους αντίστοιχα, κατά την διάρκειά της επιχείρησης.

Συνεχής ενημέρωση από την ΕΡΤ3: Έκτακτη ενημερωτική εκπομπή για την επιχείρηση μετακίνησης των 72.000 κατοίκων της δυτικής Θεσσαλονίκης και την απομάκρυνση της βόμβας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου από το Κορδελιό μεταδίδει η ΕΡΤ3 την Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2017 από τις 10:00 έως τις 12:00.

Στόχος είναι η διασφάλιση της απόλυτης ασφάλειας των πολιτών και η ανεμπόδιστη επιχείρηση του στρατού στο σημείο.  

Το περιστατικό είναι πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα καθώς ουδέποτε δεν επιχειρήθηκε κάτι αντίστοιχο σε κατοικημένη περιοχή. Έτσι η διαδικασία απαιτεί μεγάλο συντονισμό και κρίνεται ιδιαίτερα πολύπλευρη καθώς αφορά τόσο σε μεγάλο αριθμό πολιτών όσο και στην εμπλοκή-συνεργασία πολλών υπηρεσιών και φορέων ταυτόχρονα.

Ως εμπλεκόμενοι φορείς ορίζονται οι: Αστυνομία, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ο Στρατός, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και οι δήμαρχοι των τριών εμπλεκόμενων δήμων (Κορδελιού-Ευόσμου, Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Δέλτα).

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε και ανακοινώθηκαν επίσημα από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: 

Η επιχείρηση αφορά στην απομάκρυνση και μετέπειτα εξουδετέρωση της βόμβας από ειδικό σώμα του στρατού.  Η ομάδα θα αφαιρέσει αρχικά τον πυροκροτητή και στη συνέχεια η βόμβα θα μεταφερθεί με όχημα του στρατού στο πεδίο βολής του Ασκού Προφήτη, προκειμένου να γίνει ελεγχόμενη έκρηξη.Την ευθύνη της επιχείρησης για την εξουδετέρωση της βόμβας την έχει ο Ελληνικός Στρατός (ειδικό σώμα πυρουτεχνουργών). Την ευθύνη τήρησης της τάξης και προστασίας της περιουσίας και τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, έχει η Ελληνική Αστυνομία.

Τέλος την ευθύνη του συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η οποία και εξέδωσε επίσημα τα παρακάτω:

Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017 από τις 10.00’ το πρωί στην περιοχή που επισημαίνεται στο διαδραστικό χάρτη (στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας: www.pkm.gov.gr) δεν πρέπει να παραμένει ή να διέρχεται ΚΑΝΕΙΣ.

Είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ να αφήσετε το σπίτι σας και να απομακρυνθείτε εκτός της συγκεκριμένης ζώνης οργανωμένης απομάκρυνσης, το αργότερο ως τις 10.00’ το πρωί, προληπτικά και για λόγους ασφάλειας, λόγω της επιχείρησης ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ – ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ ανευρεθείσας βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Επίσης, από τις 10.00’ το πρωί της Κυριακής και μέχρι το πέρας της επιχείρησης αναστέλλεται κάθε δραστηριότητα και λειτουργία στην εν λόγω περιοχή. Ενημέρωση για την άρση της υποχρεωτικής –προληπτικής- εκκένωσης θα γίνει από το τηλεφωνικό κέντρο 2311805300 που λειτουργεί από σήμερα και μέχρι το τέλος της επιχείρησης, μέσω ανακοινώσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά και από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με κάθε πρόσφορο τρόπο.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Κλειστός από τις 10:00 έως τις 15:00 θα παραμείνει ο σταθμός των ΚΤΕΛ «Μακεδονία», κατά τη διάρκεια της μεγάλης επιχείρησης απομάκρυνσης της βόμβας που εντοπίστηκε στο Κορδελιό την Κυριακή. Αυτό αποφασίστηκε στη σύσκεψη μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας, παρότι ο σταθμός των ΚΤΕΛ βρίσκεται εκτός της προβλεπόμενης εμβέλειας.

Δείτε αναλυτικά τις οδηγίες και τις χρήσιμες πληροφορίες:

  1. Ημερομηνία και ώρα εκκένωσης 

Οι κάτοικοι που συμπεριλαμβάνονται στην ακτίνα δράσης της επιχείρησης καλούνται να έχουν εγκαταλείψει τις εστίες και τις επιχειρήσεις τους, προληπτικά και αυστηρά υποχρεωτικά, την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου το αργότερο έως τις 10 το πρωί. Κάθε δραστηριότητα και λειτουργία στην περιοχή αναστέλλεται την Κυριακή από τις 10 το πρωί και μετά. Με την λήξη των εργασιών θα υπάρξει ενημέρωση για την ομαλή επιστροφή των κατοίκων.

2. Τρόπος μετακίνησης πολιτών

Για όσους πολίτες δεν έχουν μέσο μετακίνησης, O ΟΑΣΘ, θα διαθέσει μέχρι και 100 αρθρωτά λεωφορεία, όπως και οι δήμοι, οι οποίοι θα διαθέσουν επίσης οχήματα. Για τις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες (άτομα με αναπηρίες, ασθενείς, ηλικιωμένοι κτλ.) έχει προβλεφθεί η μίσθωση ειδικών μέσων από τους εμπλεκόμενους δήμους. Τόσο τα ΚΤΕΛ όσο και τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν διαθέσει τα λεωφορεία που δεν χρησιμοποιούνται την συγκεκριμένη ημέρα για την μετακίνησή τους. Δείτε παρακάτω όλα όσα πρέπει να κάνουν άνθρωποι με προβλήματα υγείας για την ασφαλή μετακίνησή τους. Όπως επίσης και τα σημεία συγκέντρωσης των πολιτών για την αναχώρησή τους.

3. Χώροι φιλοξενίας πολιτών 

Οι εμπλεκόμενοι Δήμοι πρότειναν και ξεκίνησαν τις διαδικασίες για την φιλοξενία των πολιτών σε όλες τις δημόσιες δομές τους που τοποθετούνται εκτός της ακτίνας της επιχείρησης. Οι δομές περιλαμβάνουν δημοτικά γυμναστήρια, πολιτιστικά κέντρα, γήπεδα και δημόσια σχολεία, καθόλα θερμαινόμενα αλλά και ανοιχτούς χώρους. Οι διαδικασίες προετοιμασίας για τους χώρους περιλαμβάνουν την τοποθέτηση χημικών τουαλετών, την ύπαρξη μικρο-catering κα.

Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης  1. Στρατόπεδο «Μέγας Αλέξανδρος» 2. Οδός Κυρίμη – χώρος ΟΣΕ 3. Τέρμα οδού Νικ. Πλαστήρα – αυλή σχολικού συγκροτήματος 4. Στρατόπεδο Παύλου Μελά

5.Κ.Α.Π.Η. Μενεμένης 6.Κινηματοθέατρο «ΑΣΤΡΟΝ» 7.Γυμναστήριο «ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΕΛΕΣΙΔΟΥ» 8.Κατακόμβη Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής 9.Ιερός Ναός Αναστάσεως του Κυρίου (εντός στρατοπέδου «Μεγ. Αλέξανδρος») 10. Σχολικό συγκρότημα 2ου – 4ου δημοτικών σχολείων οδού Κυριακίδη (αυλή – γυμναστήριο – αίθουσα πολλαπλών χρήσεων)

Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου 

– ΕΠΑΛ (τέρμα οδού Σμύρνης) – 6ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου (οδός Ειρήνης & Μακεδονομάχων) – 5ου, 8ο & 20ο Δημοτικά Σχολεία Ευόσμου (οδός 17ης Νοεμβρίου & Ολυμπιάδος) – Κλειστό Γυμναστήριο ΔΑΚ Ευόσμου (οδός Γοργοποτάμου & Εθν. Αντιστάσεως) – 13ο & 23ο Δημοτικά Σχολεία Ευόσμου (οδός 25ης Μαρτίου & Πρωτομαγιάς) – 9ο & 12ο Δημοτικά Σχολεία Ευόσμου (οδός Ζωοδόχου Πηγής & Παπαφλέσσα 18) – 10ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου (οδός Ιθάκης & Ακρίτα 37) – Κλειστό Γυμναστήριο και Σχολικό Συγκρότημα 11ου & 21ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου (Δημητρίου Καραολή & Χ.Τρικούπη) – 2ο Λύκειο Ευόσμου (τέρμα οδού Πετμεζά) – 6ο Γυμνάσιο Ευόσμου (οδός Παπάγου & Θεοδώρας) – 16ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου (οδός Πεύκων 2)

4. Διάρκεια επιχείρησης 

Υπολογίζεται ότι όλη η επιχείρηση απομάκρυνσης από τους πυροτεχνουργούς του στρατού θα διαρκέσει το λιγότερο 4-6 ώρες και οι πολίτες που αναμένεται να μετακινηθούν ανέρχονται περίπου στις 72.000.

5. Περιοχές που επηρεάζονται – ακτίνα απομάκρυνσης πολιτών

xartis
Σχεδιάστηκε αναλυτικός χάρτης, για να μπορεί κάθε πολίτης να δει εάν το σπίτι του είναι εντός της ζώνης ή εκτός αυτής

Στον χάρτη μπορείτε να εντοπίσετε ακόμα σε ποια σημεία θα υπάρχουν λεωφορεία αλλά και ποια σχολεία και γυμναστήρια πλησίον της «Νεκρής ζώνης» θα φιλοξενήσουν προσωρινά τους πολίτες που το επιθυμούν. Από τον δήμο Δέλτα δεν θα μετακινηθεί κόσμος, καθώς ο οικισμός Αγία Σοφία είναι εκτός ζώνης εκκένωσης, όμως ανακοίνωσε ότι μπορεί να υποδεχτεί μετακινούμενους πολίτες.

Ο δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης εκτιμά ότι ο προς απομάκρυνση πληθυσμός στη ζώνη των 2 χλμ. είναι 10.000 πολίτες, ενώ 62.000 πολίτες θα μετακινηθούν από τον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου. Δείτε παρακάτω τον χάρτη σε μορφή pdf και κάντε μεγέθυνση στα σημεία που σας ενδιαφέρουν. Στον χάρτη μπορείτε να εντοπίσετε σε ποια σημεία θα υπάρχουν λεωφορεία αλλά και ποια σχολεία και γυμναστήρια κοντά σας θα φιλοξενήσουν προσωρινά τους πολίτες της περιοχής.

bomb-4_2 6. Έκτακτα μέτρα

Λεπτομερής ενημέρωση θα γίνει στα ΚΤΕΛ και στον ΟΣΕ. Αυτό σημαίνει ότι ειδικά μέτρα θα λάβει το φυσικό αέριο, η ΕΥΑΘ, η ΔΕΗ και όλοι όσοι έχουν δίκτυα στην περιοχή, αλλά και όλα τα μεταφορικά μέσα. Τα πρατήρια υγρών καυσίμων θα αδειάσουν τις δεξαμενές τους από τα αποθέματα καυσίμων. Τα ΕΛΠΕ επίσης, που έχουν δεξαμενές εντός της επίμαχης περιοχής έχουν ενημερωθεί και έχουν εκπονήσει σχέδιο ασφαλείας. Ανάλογη ενημέρωση για μέτρα έχει γίνει και στις εγκαταστάσεις υγραερίου της περιοχής. Σε επιφυλακή θα βρίσκεται το ΕΚΑΒ, καθώς και τα κοντινά νοσοκομεία.

7. Απομακρύνετε τα αυτοκίνητά σας

Η Πυροσβεστική θα είναι επί ποδός, όπως και σχεδόν το σύνολο της αστυνομικής δύναμης της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ενημερώνει τον κόσμο και να ρυθμίζει την κυκλοφορία και να δίνει οδηγίες, αλλά και να αποκλείσει τις προσβάσεις εντός της ζώνης εκκένωσης από τις 10 το πρωί της Κυριακής και μέχρι το τέλος της επιχείρησης απενεργοποίησης της βόμβας. Θα απαιτηθεί η συνδρομή εκατοντάδων αστυνομικών και τροχονόμων, προκειμένου να μείνουν ανοιχτοί και χωρίς παρκαρισμένα οχήματα οι κεντρικές οδικές αρτηρίες διαφυγής.

8. Φόβοι κλοπής

Είναι αναμενόμενο επιτήδειοι να εκμεταλευτούν την κατάσταση και να επιχειρήσουν παρά την προειδοποίηση κινδύνου. Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για τη φύλαξη των περιουσιών των πολιτών όσο θα είναι μακριά από τα σπίτια τους. Την ευθύνη έχει όπως προαναφέρθηκε η Ελληνική Αστυνομία.

9. Σημεία συγκέντρωσης πολιτών για την μεταφορά τους 

Δημοτική κοινότητα Ελευθερίου Κορδελιού

– Εκκλησία Τιμίου Σταυρού Διαλογής – 5η Συνοικία – Οδός Σκρα (Άγαλμα Παύλου Μελά) – Οδός Ανδρέα Παπανδρέου (υπόγειο πάρκινγκ) – 1ο Γυμνάσιο Κορδελιού (οδός Μουσών)

Δημοτική Κοινότητα Ευόσμου – Οδός 25ης Μαρτίου & Μουσών (πάρκο) – Οδός Μαβίλη (τέρμα λεωφορείων, πλησίον ΙΚΑ) – Οδός Ξανθίππης & Καλλικράτη (Άνωθεν Περιφερειακού) – Οδός Κολοκοτρώνη με Νυμφαίου (Αστυνομικό Τμήμα Ευόσμου) – Οδός 28ης Οκτωβρίου (1ο Γυμνάσιο Ευόσμου, έναντι γηπέδου Αγροτικού Αστέρα) – Οδός Δωδεκανήσου με Επτανήσου

Δήμος Αμπελοκήπων Μενεμένης

Περιοχή Καζαντζάκη: – Δ. Γληνού & Μοναστηρίου – Καζαντζάκη & Μουτάφη – Μουτάφη & Δέλλα

Περιοχή Δενδροποτάμου: – Αγίου Νεκταρίου & Κοιμήσεως Θεοτόκου (Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου) – Α.Τ. Μενεμένης – Κωνσταντινουπόλεως & Κολοκοτρώνη

Περιοχή Μενεμένης : – Χατζίκου & Εθν. Αντίστασης (επί Εθν. Αμύνης) – Σχολικό συγκρότημα Δελφών – Έλλης Αλεξίου – Επί της οδού Δενδροποτάμου, από οδό Χατζίκου έως οδό Ελ. Βενιζέλου

10. Τηλέφωνα επικοινωνίας πολιτών 

Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για το αν πρέπει ή όχι να εγκαταλείψουν τις οικίες τους στο τηλεφωνικό κέντρο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας: 2311805300, τις ώρες 9.00’ το πρωί έως 9.00’ το βράδυ, αλλά κι από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (www.pkm.gov.gr) με την εισαγωγή της διεύθυνσής τους στον διαδραστικό χάρτη. Επίσης, πληροφορίες για την επιχείρηση θα δίνονται τηλεφωνικά και στις ιστοσελίδες των Δήμων Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Δέλτα και Κορδελιού – Ευόσμου.

Τα στοιχεία επικοινωνίας ανά Δήμο είναι:

Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης (http://www.ampelokipi-menemeni.gr): 2310 – 729602, 729608, 724617, 724670, 724671 και 2313300912-4.

Δήμος Δέλτα (http://www.dimosdelta.gr): 2310796117.

Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου (http://www.kordelio-evosmos.gr): 2313 302152, 2313 302181, 2313 302135, 2313 302147, 2313 302129, 2313 302144, 2313 302175, 2313 302137, 2313 302153.

11. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις 

Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι, την Κυριακή (12-02-2017) στο πλαίσιο επιχείρησης για την αδρανοποίηση ανευρεθέντων πυρομαχικών στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης θα εφαρμοστούν οι ακόλουθες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

Για τα οχήματα παντός τύπου:

Από την 10.00΄πρωινή ώρα της Κυριακής 12-02-2017 έως την λήξη των αστυνομικών μέτρων απογευματινές ώρες της ιδίας, θα διακοπεί η κυκλοφορία και θα απαγορευτεί η στάση – στάθμευση στα ακόλουθα οδικά τμήματα:

– Στο ρεύμα εισόδου του αυτ/μου Α.Θ.Ε. (Ε.Ο. Αθηνών – Θεσ/νίκης), από το ύψος της συμβολής της με την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ (κόμβος Κ-1).

– Στην Περιφερειακή οδό Θεσ/νίκης, από τη συμβολή της με την Ε.Ο. Θεσ/νίκης – Αθηνών (κόμβος Λαχαναγοράς) μέχρι τη συμβολή της με την Ε.Ο. Θεσ/νίκης – Καβάλας (Αερογέφυρα Σταυρούπολης).

– Στο ρεύμα εισόδου της Ε.Ο. Θεσ/νίκης – Έδεσσας, από το ύψος της συμβολής της με την Π.Ε.Ο. (65) Θεσ/νίκης – Κιλκίς.

– Σε όλες τις οδούς που βρίσκονται εντός της ακτίνας των 1.900 μέτρων από το σημείο ανεύρεσης πυρομαχικών και περικλείονται από τον ακόλουθο οδικό άξονα – σημεία:

οδός Αριστοτέλους (Δήμου Ευόσμου) – Λεωφ. Δενδροποτάμου – Κυκλικός Κόμβος ΚΤΕΛ ¨ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ¨ – Επαρχιακή οδός Θεσ/νίκης-Καλοχωρίου – Αυτ/μος Α.Θ.Ε. (ύψος Δ/νσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Δυτικής Θεσ/νίκης) – Συμβολή οδών Πόντου & Μαγνησίας – Συμβολή οδών Ε.Ο. Θεσ/νίκης Έδεσσας & Π.Ε.Ο. (65) Θεσ/νίκης Κιλκίς – Δημοτικοί δρόμοι περιοχής ΕΛ.ΠΕ. – οδός Ορεστιάδος (Δήμου Ευόσμου) – οδός Ρεθύμνου – οδός Παλλήνης – οδός Χανίων – οδός Φερενίκης – οδός Τραπεζούντος – Προέκταση οδού Μαιάνδρου – Περιφερειακή οδός – οδός Σμύρνης – οδός Μακεδονομάχων – οδός Τζαβέλλα – οδός Αριστοτέλους.

Κατά τη διάρκεια των αστυνομικών μέτρων η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται ως εξής: – Από την Ε.Ο. Αθηνών – Θεσ/νίκης προς τον αυτ/μο ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ.

– Από την Ε.Ο. Θεσ/νίκης – Έδεσσας προς την Π.Ε.Ο. (65) Θεσ/νίκης Κιλκίς.

– Από το κέντρο της Θεσ/νίκης και την Περιφερειακή οδό προς την Ε.Ο. Θεσ/νίκης – Καβάλας (οδός Λαγκαδά).

– Από την οδό 26ης Οκτωβρίου προς την Λεωφ. Δενδροποτάμου.

– Και τις λοιπές οδούς περιμετρικά της ζώνης αποκλεισμού των 1.900 μέτρων.

Σε καίρια σημεία θα υπάρχουν τροχονόμοι που θα ρυθμίζουν την κυκλοφορία και θα διευκολύνουν τους οδηγούς. Δείτε αναλυτικά τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις εδώ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα