Θεσσαλονίκη

Ξεκινάει σήμερα στο πάρκο ΧΑΝΘ το Greenwave Festival

Όλο το πρόγραμμα του τριημέρου

Parallaxi
ξεκινάει-σήμερα-στο-πάρκο-χανθ-το-greenwave-festival-902962
Parallaxi

Στο πάρκο της ΧΑΝΘ θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 17 Σεπτεμβρίου το Greenwave Festival με τους διοργανωτές να αναφέρουν:

Μια ολόκληρη γενιά δεν γνωρίζει παρά μόνο κρίση (οικονομική, υγειονομική, ενεργειακή), μνημόνια, περιορισμούς, ανεργία, πόλεμο, ανασφάλεια, βία και ξενιτιά.

Μια ολόκληρη κοινωνία συνθλιμμένη κάτω από το βάρος των συνεπειών των νεοφιλελεύθερων -εχθρικών προς τους ανθρώπους και το περιβάλλον- πολιτικών που παράγουν ακρίβεια, ανέχεια, κοινωνική ανισότητα, ανασφάλεια και φόβο.

Μία δημοκρατία βαθιά πληγωμένη με τον σεβασμό και την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο ναδίρ, με παράνομες επαναπροωθήσεις, αστυνομική αυθαιρεσία και καταστολή και όλες τις μορφές της ατιμώρητης έμφυλης βίας.

Μια δικαιοσύνη για λίγους κι εκλεκτούς στην υπηρεσία των ελίτ.

Ένα περιβάλλον ανοχύρωτο απέναντι στις οικοκτόνες πολιτικές που προκαλούν κλιματικό χάος, ενεργειακή φτώχεια και φέρνουν την πυρηνική απειλή ξανά στο προσκήνιο.

Μας στερούν την ελπίδα, την αλληλεγγύη, την ευημερία, την ευτυχία, την ελευθερία, την πλανητική ισορροπία, την εναλλακτική προοπτική για μια άλλη κοινωνία.

Θέλουμε να γίνουμε πρωταγωνιστές/στριες στον αγώνα για έναν πράσινο πλανήτη, για έναν κόσμο με δικαιοσύνη, ισοτιμία, δημοκρατία, ελευθερία, ευημερία και αλληλεγγύη. Να διαδώσουμε παντού τη δική μας θετική ενέργεια!

Ελάτε να αναζητήσουμε μαζί τις πράσινες αξίες, τις ιδέες της οικολογίας, τις εναλλακτικές προτάσεις και λύσεις, τη δίκαιη πράσινη μετάβαση, τη συμπερίληψη όλων στις εξελίξεις, την ποιότητα ζωής και μια υπεύθυνη, πράσινη οικονομία για τους ανθρώπους και τον πλανήτη.

Όλα αυτά και πολλά άλλα θα συζητήσουμε στο Greenwave, το οικολογικό φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. Το Greenwave είναι ένα ανοιχτό φεστιβάλ, το οποίο ξεκίνησε το 2011, διοργανώνεται από την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης και υλοποιείται από τους εθελοντές και τις εθελόντριες του Οικόπολις. Συγκεντρώνει κάθε χρόνο δεκάδες οργανώσεις, συλλογικότητες, παραγωγούς, εκθέτες/τριες οικολογικών προϊόντων, καλλιτέχνες/ιδες. Είναι ένα δημιουργικό και μη εμπορευματοποιημένο φεστιβάλ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο Δημοτικό Πάρκο ΧΑΝΘ, με χιλιάδες επισκέπτες/τριες κάθε χρόνο.

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων GreenWave2022

Κεντρικές Εκδηλώσεις

Πέμπτη 15.9, 19.00 – 21.00

 • Δημοκρατία και Δικαιώματα σε κρίση

Εισηγήσεις:

Μαρίνα Μεϊντάνη, δημοσιογράφος,

Παύλος Νεράντζης, δημοσιογράφος,

Κώστας Χρυσόγονος, καθηγητής συνταγματικού Δικαίου ΑΠΘ

Παρεμβάσεις:

Γιάννα Παπαδάκου, δημοσιογράφος

Σπύρος Απέργης, δικηγόρος ειδ. στο προσφυγικό Δίκαιο, πρώην πρόεδρος Διεθνούς Αμνηστίας (ελλ. τμ)

Συντονιστής: Αλέκος Γεωργόπουλος, ομ. καθηγητής ΑΠΘ

 • Ενεργειακή κρίση | Πυρηνική απειλή | Εναλλακτικές λύσεις

Εισηγήσεις:

Χρήστος Ελευθεριάδης, καθηγητής Τμ. πυρηνικής Φυσικής ΑΠΘ:

“Ενεργειακή κρίση, τεχνική και γεωπολιτική προσέγγιση”,

Κυριακή Μεταξά, Υπεύθυνη προγράμματος Οικολογίας, Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ, Γραφείο Θεσσαλονίκης, Ελλάδα:

“Περισσότερη ενεργειακή δημοκρατία για λιγότερη ενεργειακή φτώχεια στην Ελλάδα”,

Κώστας Νικολάου,επισκέπτης καθηγητής οικολογίας και ΚΑΛΟ ΑΠΘ:

“Προς μια κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά δίκαιη χρήση των ΑΠΕ”.

Παρεμβάσεις:

Βούλα Τσέτση, Γραμματέας των Πράσινων του ευρωκοινοβουλίου,

Βλάσης Οικονόμου, Διευθυντής Ινστιτούτου Ευρωπαϊκής Ενεργειακής & Κλιματικής Πολιτικής

Συντονιστής: Νίκος Χρυσόγελος, τ. ευρωβουλευτής Greens-EFA

Παρασκευή 16.9, 19.00 – 21.00

 • Σχεδιάζοντας τις πράσινες πόλεις

Εισηγήσεις:

Λευτέρης Ιωαννίδης, π. Δήμαρχος Κοζάνης

Αριστείδης Παπαδάκης, τ. Περιφ. Σύμβουλος Κρήτης

Κώστας Παπακωνσταντίνου, π. Περιφ. ΣύμβουλοςΔυτ. Ελλάδας

Γιούλα Αργυρούδη, Περιφ. Σύμβουλος Βορείου Αιγαίου

Παρεμβάσεις:

Μαρία Βασιλάκου, π. αντιδήμαρχος Βιέννης

Συντονιστής: Μιχάλης Τρεμόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης

 • Γυναικοκτονία: η “κορωνίδα” της έμφυλης βίας

Εισηγήσεις:

Αθηνά Γούλιαρου, Δικηγόρος:

“Η πατριαρχία σκοτώνει. Το κράτος επικυρώνει;”

Δήμητρα Κογκίδου, Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του ΑΠΘ, Συντονίστρια των Επιτροπών Ισότητας των Φύλων στα ΑΕΙ:

“Ξεκινάμε από τη νέα γενιά – Δημιουργούμε ρωγμές στην οικοδόμηση της πυραμίδας της έμφυλης βίας”

Ελένη Καρασαββίδου, ΕΔΙΠ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κοινωνική ακτιβίστρια:

“Οι αέναοι αγώνες των γυναικών”

Παρεμβάσεις:

Πηνελόπη Πετροπούλου, Χειρ. Οδοντίατρος –Περιοδοντολόγος,

Αντιπρόεδρος Ένωσης Γυναικών Ελλάδας (ΕΓΕ) – Παρ/μα Αθήνας

Ειρήνη Μήτσιου, Ακτιβίστρια σε δράσεις φεμινιστικής αλληλεγγύης

Συντονίστρια: Ευαγγελία Κιρκινέ,Δρ Παιδαγωγικής

Σάββατο 17.9, 19.00 -21.00

 • 40 χρόνια Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης

Εισηγήσεις:

Ελένη Ιωαννίδου, Ιστορικός -ερευνήτρια,

Σοφία Κυπριανίδου, μέλος ΔΣ Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης,

Γιώργος Μπλιώνης, Dr Βιολογίας,

Μιχάλης Τρεμόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης,

Στέλιος Ψωμάς, Φυσικός

Παρέμβαση:

Αλέκος Γεωργόπουλος, πρόεδρος Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης,

Συντονιστής: Απόστολος Λυκεσάς, δημοσιογράφος

 • Ενεργειακές Κοινότητες | Μια πράσινη ενέργεια στα χέρια των πολιτών

Εισηγήσεις:

Μιχάλης Πετράκος, Στατιστικός, Εν. Κοινότητα Φλώρινας-Πρεσπών,

ΑλίςΚοροβέση, Αντιπρόεδρος Εν. Κοινότητας WEnCoop& Γεν. Διευθύντρια ΙΝΖΕΒ

Αντώνης Κοζυράκης, Ιδρυτικό μέλος της “Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα” -Κρήτη

Παρέμβαση:

Χρήστος Βρεττός, Μέλος της Eν. Κοινότητας “Κοινέργεια” – Ιωάννινα

Συντονισμός: Ξενοφών Ζήσης, Ηλεκτρολόγος-Μηχανικός, Εν. Κοινότητας Θεσσαλονίκης – Κεν. Μακεδονίας

Παράλληλες δράσεις

Ο κύκλος των παιδιών!

Πέμπτη 18.30 -20.30

18.30 – 20.30 Sofoklis goes Greenwave _ Φτιάχνουμε με τα χεράκια μας χειροτεχνία με θέμα το Greenwave εμπνευσμένο από τον γραφίστα Σοφοκλή Αμπατζίδη!

Παρασκευή 18.30 -20.30

18.30 – 19.30 Κρουστόφωνο _ Εργαστήρι κρουστών για παιδιά! Το Κρουστόφωνο λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια με βασική αρχή ότι η έκφραση μέσω της μουσικής συμβάλλει στην καλλιέργεια της μουσικής αντίληψης, στην ψυχαγωγία, στην ομαδικότητα και κυρίως στην ανάπτυξη της προσωπικότητας και της διεύρυνσης των οριζόντων του παιδιού!

19.30 – 20.30 Ζω.Ε.Σ. _ Το Βασίλειο των Ακηδεμόνευτων Ζώων στο Νέο Περιβάλλον! Εκπαιδευτικό διαδραστικό φιλοζωικό πρόγραμμα με την Εκπαιδευτικό, Ζωοθεραπεύτρια, Συγγραφέα & Ιδρύτρια Ζω.Ε.Σ Κατερίνα Παπαποστόλου.

Σάββατο 18.30 – 20.30

18.30 – 19.30 Εκδόσεις μολύβι _ Με τη «δύναμη» των σπόρων! Οι μικροί αγρότες εν δράση! Οι δημιουργοί του εκπαιδευτικού προγράμματος ΒΟΤΑΝΑ & ΑΡΩΜΑΤΑ βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσουν κομμάτια από αποσπάσματα του βιβλίου. Με βιωματικό τρόπο (όπως η φύτευση των σπόρων στο χωράφι και στο μπαλκόνι μας) τα παιδιά θα κατανοήσουν πως τα οπωροκηπευτικά και τα διάφορα μυρωδικά δεν φυτρώνουν στα ράφια των Supermarket. Οι μικροί μας φίλοι θα δουν και θα επεξεργαστούν σπόρους, θα μυρίσουν θα αγγίξουν βότανα, θα φυτέψουν σπόρους σε Χωράφι ( προσομοίωση χωραφιού σε μακέτα) και σε γλαστράκι που θα πάρουν μαζί τους. Συντονίζει η συγγραφέας του βιβλίου Λένα Ταμουρίδου Παιδαγωγός-Τμήμα Βρεφονηπιοκομίας, σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό (Ε.Α.Π.)

19.30 – 20.30 ΑΛΛΟΣΤΡΟΠΟΣ ΚΟΙΝΣΕΠ _ Το “Χαρούμενο Καλαμπόκι” είναι ένα οικολογικό παιχνίδι κατασκευών. Η πρώτη ύλη του είναι το Matter-Bi, ένα προϊόν βασισμένο στο άμυλο καλαμποκιού βιολογικής καλλιέργειας.

60’ Green Point

Πέμπτη 18.30 -20.30

18.30 – 19.30 | Save The Food, Fight Against Hunger| Φιξ in Art (Solidarity Project) under European Solidarity Corps open discussion event for everybody, mainly young people between the ages 18-30 and the activity will be implemented by the team called Together We are Strong. LanguageEN

19.30-20.30 | Περβολάρηδες _ Παρουσίαση της ομάδας των ”Περβολάρηδων”, η ομάδα μετράει ήδη 8 χρόνια ζωής στη Θεσσαλονίκη και ασχολείται με όλο τον κύκλο της τροφής. Θα συζητηθούν οι δράσεις, οι σχέσεις εμπιστοσύνης και συντροφικότητας που δημιουργούνται εντός αλλά και εκτός της ομάδας καθώς και οι κλεφτές ματιές που ρίχνουν στο μέλλον καθώς επισκέπτονται άλλα εγχειρήματα κοινωνικής & αλληλέγγυας οικονομίας και συνεταιριστικής κατοικίας στη Γερμανία.

Παρασκευή 18.30 – 20.30

18.30 – 19.30 | Fridays for future Thessaloniki _ Η Ιστορία και τα Επιτεύγματα του Κινήματος Fridays For Future. Το κίνημα Fridays For Future άλλαξε πολύ τον κόσμο του περιβαλλοντικού ακτιβισμού στο μικρό χρονικό διάστημα που υπάρχει. Στην ομιλία αυτή θα παρουσιαστεί η σύντομη ιστορία του κινήματος παγκόσμια αλλά και στην Ελλάδα. Επίσης θα αναφερθούν τα επιτεύγματα του κινήματος FridaysForFuture έως σήμερα καθώς και οι λόγοι για τους οποίους το κίνημα έγινε τόσο δημοφιλές στον σημερινό κόσμο.

19.30 – 20.30 | ANIMALRESCUEANDDEFENCESQUAD_ Οδηγίες βοήθειας σε τραυματισμένο ζώο μέχρι την παράδοσή του σε αρμόδιο φορέα.

Σάββατο 18.30 – 20.30

18.30 – 19.30 ClimateSaveThessaloniki (SaveMovement) _” Μπορείς να έχεις οικολογική συνείδηση χωρίς να είσαι vegan; ” Πως συνδέονται οι διατροφικές μας συνήθειες με το περιβάλλον και το αντίκτυπο σε αυτό; Ποιες οι επιπτώσεις της κτηνοτροφίας στο οικοσύστημα και η σπατάλη πόρων που πραγματοποιείται; Ποιες οι πιθανές εναλλακτικές λύσεις;

19.30 – 20.30 | ΚΑΛΛΙΣΤΩ, Περιβαλλοντική Οργάνωση _LIFE Safe Crossing: Για την αποτροπή των τροχαίων ατυχημάτων μεταξύ άγριων ζώων και οχημάτων. Η περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ παρουσιάζει τις δράσεις που υλοποιούνται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για την μείωση της οδικής θνησιμότητας ειδών της άγριας πανίδας όπως η καφέ αρκούδα.

Όλες τις ημέρες του Φεστιβάλ!

19.00-23.00 | Μονάδα για εξετάσεις HIV από τη Θετική Φωνή

17.30 -21.00 | Upcycling project“Μην την πετάς! Φέρε την σαμπρέλα σου στη ΝΑΟΜΙ!” Δράση συλλογής σαμπρελών ποδηλάτου στο Περίπτερο της ΝΑΟΜΙ, Οικουμενικό Εργαστήριο Προσφύγων. Ενημερωτική συνάντηση για το project στο Περίπτερο της ΝΑΟΜΙ την Παρασκευή 16/9 19:00 – 20:00

17.30 -22.00 Συγκέντρωση τροφίμων, χαρτικών, απορρυπαντικών για ευάλωτα νοικοκυριά. Περισσότερες πληροφορίες εδώ | Πνοή Ελπίδας

Εκθέσεις – Εικαστικές παρεμβάσεις

Πλαστικό δείπνο | ‘Έκθεση του Οικόπολις

Ο Πλαστικός Δείπνος ευελπιστεί να υπενθυμίσει κάτι που είναι (ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι) σε όλους/ες μας γνωστό. Την ποσότητα του πλαστικού και άλλων λυμάτων που καταναλώνουμε! Ενδεικτικά μόνο το έδαφος της γης είναι τόσο μολυσμένο που τα επόμενα 60 χρόνια θα είναι τα τελευταία που θα μπορέσουν να αποδώσουν καρπούς τους οποίους θα μπορούμε να τρώμε. Ο Πλαστικός Δείπνος λοιπόν αποτελούμενος μόνο από πλαστικά και άλλα λύματα σκοπεύει να μας ανοίξει ένα παράθυρο στο παρόν που δεν βλέπουμε και στο μέλλον που πολύ σύντομα θα δούμε.

Select bikes or Respect cyclists | Δίκτυο Select Respect

Συναυλίες

Πέμπτη, 15.9.2022

 • Κρουστόφωνο (μπάντα δρόμου κρουστών)

 • Celestial Echoes (tribute to Pink Floyd)

 • Γουρούνια στο διάστημα (ελληνικό ροκ)

 • Sodizzy (βρετανικό ροκ)

Παρασκευή, 16.9.2022

 • Studio Flamenco Pellizgo (flamenco)

 • Άγγελοι του Τσιτσάνη (ρεμπέτικα)

 • Βάσω Βασιλειάδου (παραδοσιακά-σμυρνέικα)

 • Λουδίας (ελληνικό ροκ)

Σάββατο, 17.09.2022

 • Swing Academy (swing)

 • Αραμπατζής (ελληνικό ροκ)

 • Aliberta (παραδοσιακά-κρητικά)

 • Coconaut Rockers (balkan)

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα