Featured

Η Θεσσαλονίκη όπως δεν την είδα ποτέ

Πέμπτη 9 Απριλίου 2020, ώρα 19.00, δέκα μέρες πριν το Πάσχα.

Παύλος Νεράντζης
η-θεσσαλονίκη-όπως-δεν-την-είδα-ποτέ-579095
Παύλος Νεράντζης

Εικόνες: Παύλος Νεράντζης

Την Πέμπτη 9 Απριλίου 2020, ώρα 19.00, δέκα μέρες πριν το Πάσχα, ο Παύλος Νεράντζης έκανε ένα φωτογραφικό οδοιπορικό σε μια Θεσσαλονίκη όπως δεν την έχει ξαναδεί.

Είχα πολύ καιρό να κατεβώ στο κέντρο της πόλης. Αυτόβουλα έγκλειστος στο σπίτι πολύ πριν την εφαρμογή του προγράμματος «Μένουμε σπίτι» και της κατ΄ οίκον εργασίας, έχοντας μετατρέψει το γραφείο μου σε χώρο δημιουργικής γραφής, ανταποκρίσεων μελέτης των …Γραφών, σίτισης και επικοινωνίας, με λίγες εξαιρέσεις και στοχευμένες εξόδους, ομολογώ ότι δεν ένιωσα και πολύ τη λήψη απαγορευτικών μέτρων στις μετακινήσεις. Περισσότερο με απασχολεί η ουρά που θα αφήσουν στο πεδίο των προσωπικών μας ελευθεριών και το ενδεχόμενο ενός νέου μνημονίου παρά η ματαίωση της εξόδου του Πάσχα.

Περισσότερο είναι ο νους μου σ΄ αυτούς τους ανθρώπους που αγωνίζονται στα νοσοκομεία για να σώσουν ζωές και σ΄ αυτούς που έχασαν τις δουλειές τους παρά στο αν το κλείσιμο της παραλίας ήταν αυθαίρετο, ή θα μπορούσε να ρυθμιστεί με κάποιον άλλο τρόπο (κι αυτό είναι βέβαιο).

Όντας έγκλειστος, λοιπόν, όταν προχθές αποφάσισα να βγω έξω από τα τείχη, η πρώτη αίσθηση που είχα, διασχίζοντας με άνεση τους άδειους δρόμους της πόλης, καβάλα σε δύο τροχούς, ήταν ένας άνεμος ελευθερίας. Ούτε κορναρίσματα, ούτε διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα, ούτε ελιγμοί. Κανένας φόβος μήπως σου τη βγει κάποιος απρόσεκτος στην επόμενη στροφή.

Αυτή η αίσθηση, όμως, κράτησε λίγα δευτερόλεπτα. Γιατί αυτό που με τρόμαξε ήταν η απουσία ανθρώπων στα πεζοδρόμια, στους δρόμους, στην παραλία, στην πλατεία Αριστοτέλους. Τα κλειστά καταστήματα. Ήταν 7 το απόγευμα, ημέρα Πέμπτη, μόλις 10 μέρες πριν το Πάσχα και υπό κανονικές συνθήκες το κέντρο της Θεσσαλονίκης θα έσφυζε από ζωή.

Η πόλη θα προετοιμαζόταν για τη Μεγάλη Εβδομάδα, για τη μεγάλη έξοδο. Και εγώ για την πρώτη εξόρμηση στον Θερμαϊκό, στα βουνά και στα λαγκάδια.

Η πόλη, όμως, τον πρώτο μήνα της κορωνοϊκής εποχής, ήταν χωρίς ζωή. Νεκρή. Βαθιά λαβωμένη όχι από τα κρούσματα κορωνοϊού, αλλά από τα δραστικά μέτρα για την αντιμετώπισή του, με τα οποία συμφωνώ.

Πράγματι, η υγεία είναι προϋπόθεση για να απολαμβάνουμε την ελευθερία, τη ζωή. Όμως και η ελευθερία είναι προϋπόθεση για να είμαστε υγιείς. Ας το έχουν αυτό υπόψη τους κάποιοι…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα