Επικαιρότητα

Θεσσαλονίκη: Στο υψηλό ενοίκιο προστέθηκε και η δυσβάσταχτη ακρίβεια

Ποιες οι τιμές - Οριογραμμή η οδός Εγνατία

Φανή Χαρίση
θεσσαλονίκη-στο-υψηλό-ενοίκιο-προστέ-911082
Φανή Χαρίση

Οι τιμές των ενοικίων στη Θεσσαλονίκη αποτελούν εδώ και καιρό θέμα συζήτησης όσον αφορά το ύψος τους και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κόσμος όσον αφορά την αποπληρωμή των υποχρεώσεων του.

Παρότι, όπως επισημαίνουν στην Parallaxi μεσίτες και ιδιοκτήτες ακινήτων, οι τιμές των ενοικίων κατοικίας αλλά και επαγγελματικών χώρων δεν έχουν αυξηθεί τα τελευταία τρία χρόνια εντούτοις θεωρούνται υψηλές από την πλειονότητα των πολιτών. Και όχι αδικαιολόγητα αν αναλογιστούμε τους μισθούς και το κόστος ζωής. 

Παράδειγμα, η κυρία Τασία που μεγαλώνει μόνη της τα δύο παιδιά της σε ένα διαμέρισμα 74 τετραγωνικών μέτρων στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης. Το ενοίκιο που καταβάλει κάθε μήνα είναι 440 ευρώ και όπως αναφέρει «τα τελευταία πέντε χρόνια πράγματι ο ιδιοκτήτης δεν μου έχει ζητήσει αύξηση».

Το ποσό δεν είναι μικρό και πλέον όπως αναφέρει με την εκτίναξη των τιμών στη θέρμανση και στην ενέργεια, «τα ανελαστικά έξοδα ενός σπιτιού δηλαδή ενοίκιο, ρεύμα, θέρμανση τρώνε όλο το μισθό που παίρνω». Ενδεικτικά η κυρία Τασία πλήρωσε για θέρμανση με φυσικό αέριο 1.200 ευρώ ενώ τους χειμερινούς μήνες συνολικά πλήρωσε πάνω από 700 ευρώ στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Η οριογραμμή της Εγνατίας

Στη Θεσσαλονίκη -όπως και σε άλλες πόλεις- οι τιμές διαμορφώνονται από την κατάσταση του ακινήτου, εάν είναι νεόδμητο, ανακαινισμένο ή όχι, και κυρίως από την περιοχή ή και τον δρόμο που βρίσκεται. Έτσι σύμφωνα με τις διαμορφωμένες τιμές η Θεσσαλονίκη δείχνει να έχει ως οριογραμμή την οδό Εγνατία και άλλες τιμές να ισχύουν στους δρόμους κάτω από αυτή και άλλες στους δρόμους πάνω από αυτή.

Ο Κωνσταντίνος Τζάρος, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης, μιλώντας στην Parallaxi επισήμανε ότι οι τιμές των ενοικίων δεν έχουν υποστεί καμία αύξηση τα τελευταία τρία χρόνια προσθέτοντας ότι υπάρχει η αίσθηση της αύξησης εξαιτίας της αύξησης του κόστους στην ενέργεια και την θέρμανση.

«Οι τιμές των ενοικίων είχαν ανεβεί πριν τρία χρόνια όταν ο κόσμος άρχισε τότε να αγοράζει ακίνητα. Και τώρα υπάρχει ζήτηση στην αγορά κατοικίας παρά τα δύο χρόνια πανδημίας και του πολέμου» είπε χαρακτηριστικά.

Ένα διαμέρισμα περίπου 70 τετραγωνικών μέτρων κάτω από την οδό Εγνατία ενοικιάζεται από 700 και αν «μιλάμε για την Μητροπόλεως τότε φτάνει τα 1.000 ευρώ».

Άνωθεν της οδού Εγνατίας οι τιμές όπως ανέφερε κυμαίνονται από 500 έως 700 ευρώ. Οι ενοικιαστές όπως αναφέρει ο κ. Τζάρος αναζητούν διαμερίσματα με δύο και τρία υπνοδωμάτια όταν πρόκειται για οικογένεια ενώ γκαρσονιέρες δεν ψάχνουν μόνο οι φοιτητές αλλά και οι εργένηδες. Οι τιμές ενοικίασης για μια γκαρσονιέρα πάνω από τη οδό Εγνατία κυμαίνονται από 350 έως 450 ευρώ ενώ κάτω από την συγκεκριμένη οδό από 500 ως 650 ευρώ.

Όπως είπε στην Parallaxi, o πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Χαϊδούτης «οι τιμές των ενοικίων στην πλειονότητα των μισθώσεων- είτε επαγγελματικών, είτε κατοικίας- διατηρούνται σε απόλυτα φυσιολογικά επίπεδα για το επίπεδο της πόλης. Δηλαδή για τα οικονομικά δεδομένα της Θεσσαλονίκης. Το κριτήριο διαμορφώνεται ανάλογα και με το περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσεται».

Ξεκαθάρισε ότι η υγειονομική κρίση που ακολούθησε της οικονομικής συγκράτησε τις τιμές των ενοικίων και όλο αυτό το διάστημα «δεν υπήρξαν μεταβολές στις υφιστάμενες μισθώσεις».

«Όποιες κινήσεις ενδεχομένως γίνονται -και δικαιολογείται μέχρι ένα σημείο να γίνονται- αυτές αφορούν μισθώσεις που τα ενοίκια είχαν αναπροσαρμοστεί προς τα κάτω κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Στη συνέχεια ακολούθησε η πανδημία οπότε αυτή τη στιγμή το να συζητάμε για κάποιες διορθωτικές κινήσεις είναι απόλυτα θεμιτό. Όλα όμως αυτά κρίνονται κατά περίπτωση και εξαρτώνται ανάλογα με τον μισθωτή και την συμπεριφορά του. Αν οι όποιες μεγάλες αυξήσεις επιχειρούνται αυτό το διάστημα είναι βέβαιο ότι θα βρουν σθεναρή αντίδραση από κάποιον μισθωτή ο οποίος δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις υπόλοιπες υποχρεώσεις. Και αυτό είναι απόρροια της ενδημικής κρίσης. Άρα δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή έχουμε πολύ υψηλά μισθώματα στη Θεσσαλονίκη μάλλον οι τιμές των ενοικίων όπως έχουν διαμορφωθεί όλο το προηγούμενο διάστημα δικαιολογούνται και σύμφωνα με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων στη Θεσσαλονίκη» κατέληξε ο κ. Χαϊδούτης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα