5 πράγματα που θέλω να αλλάξουν στη Νέα Παραλία
Ο Πρόδρομος Νικηφορίδης, ο ένας από τους δυο αρχιτέκτονες της Νέας Παραλίας, θέτει τα κακώς κείμενα σε δημόσια θέα.
Εικόνες: Άγγελος Τσεκούρας, Πρόδρομος Νικηφορίδης
Ο Πρόδρομος Νικηφορίδης, ο ένας από τους δυο αρχιτέκτονες της Νέας Παραλίας θέτει τα κακώς κείμενα σε δημόσια θέα. Τα πολλά βραβεία, οι διακρίσεις και οι δημοσιεύσεις σε πολλά βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες και ιστοσελίδες όλου του κόσμου μας επισημαίνουν ότι το αγαθό που αποκτήσαμε όλοι από την ανάπλαση της Νέας Παραλίας είναι μοναδικό. Δυστυχώς δεν μπορούν ούτε να το προστατέψουν, ούτε να το συντηρήσουν.
Η Νέα Παραλία μόλις επέστρεψε από την Τριενάλε του Βουκουρεστίου με ένα ακόμα βραβείο. Από την ολοκλήρωση του πρώτου τμήματος μέχρι σήμερα έχει βραβευτεί και διακριθεί σε πολλούς διαγωνισμούς. Δύο βραβεία ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ, το 2009 και το 2013. Βραβείο από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής το 2009, έπαινος από τον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ το 2011 για το 1ο τμήμα της ανάπλασης. Βραβείο ΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ για το 2ο τμήμα της ανάπλασης. Διάκριση ως ένα από τα 40 καλύτερα έργα για το βραβείο Mies Van der Rohe το 2015, μοναδικό έργο ανάπλασης μαζί με την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Μασσαλίας του πολυεθνικού γραφείου Norman Foster. Βραβείο ARCHMARATHON επίσης το 2015. Το 2016 της απενεμήθη το Yuan Ye Award 2015 στην Κίνα ενώ βραβεύτηκε και στη Τριενάλε του Βουκουρεστίου. Το 2016 το γραφείο μας διακρίθηκε για την ανάπλαση της Νέας Παραλίας στα πλαίσια της FUORIBIENNALE.
Τα πολλά βραβεία, οι διακρίσεις και οι δημοσιεύσεις σε πολλά βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες και ιστοσελίδες όλου του κόσμου μας επισημαίνουν ότι το αγαθό που αποκτήσαμε όλοι από την ανάπλαση της Νέας Παραλίας είναι μοναδικό. Δυστυχώς δεν μπορούν ούτε να το προστατέψουν, ούτε να το συντηρήσουν.
Αυτό το έργο μας ανήκει, ανήκει σε όλους εμάς και κατά κύριο λόγο ανήκει στο Δήμο Θεσσαλονίκης που διαχειρίζεται τη Νέα Παραλία. Σχεδόν 3 χρόνια μετά την ολοκλήρωση του έργου και 8 χρόνια από την παράδοση του 1ου τμήματος θα ήθελα να πω δυο-τρία για αυτήν, δυο-τρία πράγματα που δεν μου αρέσουν.
- Πάμε μια βόλτα στο Φεγγάρι;
Το Φεγγάρι δεν φωτίζει πια τη Νέα Παραλία. Το Φεγγάρι του γλύπτη Παύλου Βασιλειάδη το βρήκαμε στη Νέα Παραλία όταν ξεκίνησαν τα έργα της ανάπλασης. Θα μπορούσαμε να είχαμε προτείνει την μετακίνηση του όπως κάναμε με τις Ομπρέλες. Δεν το κάναμε γιατί ήτανε σαν να το είχαμε σχεδιάσει να τοποθετηθεί σε αυτό το σημείο. Η Ανάπλαση το ανέδειξε και το Φεγγάρι ανέδειξε την ανάπλαση. Ο κόσμος το αγάπησε και οι φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα αμέτρητες. Όμως δεν άρεσε σε κάποιους…
Οι κάποιοι μετά από πολλές απόπειρες κατάφεραν να το πετάξουν στη θάλασσα. Η απόφαση του Δήμου ήταν να το αποσύρει και να το τοποθετήσει μελλοντικά αλλού. Απόφαση ήττας, οι βάνδαλοι κανιβάλισαν το Φεγγάρι και όλους εμάς και εμείς το αποδεχτήκαμε. Όσο είναι καιρός το Φεγγάρι πρέπει να γυρίσει στη Νέα Παραλία ενισχυμένο, στη θέση που του ανήκει και να ξανά συνοδεύει τους περιπάτους μας μέρα και νύχτα.
- Ο ίσκιος τους έπεσε βαρύς;
Ο Κήπος του Ίσκιου θα φιλοξενούσε αυτό το κτίριο και θα διαμόρφωνε μία σκιερή πλατεία για το μεγάλο αυτό δημοτικό αναψυκτήριο. Το Μεγάλο Δημοτικό Αναψυκτήριο, πρώην Θεσσαλονίκη Παλλάς, Interni και Maison Crystal. Δυστυχώς ο Κήπος του Ίσκιου εξαιρέθηκε από την τελική φάση της μελέτης και βέβαια από την κατασκευή. Το καλοκαίρι του 2013 ο χώρος απελευθερώθηκε και έκτοτε αναζητά μία νέα χρήση.
Έχουν περάσει 3 χρόνια, το κτίριο λεηλατήθηκε και με εξαίρεση κάποιες εκδηλώσεις των Δημητρίων δεν έχει αξιοποιηθεί όλα αυτά τα χρόνια. Κατά καιρούς έχουμε διαβάσει και ακούσει προθέσεις που δεν υλοποιούνται. Η απαξίωση της περιοχής όσο συνεχίζεται η εγκατάλειψη του κτιρίου θα είναι ραγδαία, ενώ η μη αξιοποίηση προκαλεί πολλά ερωτηματικά στους Θεσσαλονικείς.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
- Πάμε Bangladesh;
Το 2002 σε συνέχεια του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού της Νέας Παραλίας η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου μας ανέθεσε μία προμελέτη για την περιοχή των Ομίλων.
Οι κατευθύνσεις ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές για τους Ομίλους και το αποτέλεσμα επίσης. Σύγχρονα κτίρια, ενοποιημένες λειτουργίες, βιοκλιματικός σχεδιασμός, αξιοποίηση της θέσης και της σχέσης με την θάλασσα. Για λόγους που σίγουρα δεν είναι προς το συμφέρον της πόλης και των κατοίκων οι Όμιλοι με τους γνωστούς τρόπους κατάφεραν να ακυρώσουν την προσπάθεια της Κ.Ε.Δ. και να παραμείνουν στις παράγκες και τα παραπήγματα. Πολλοί από εσάς θα αναρωτιέστε πως είναι δυνατόν να μη δεχτείς την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων σου, ιδιαίτερα όταν αυτή θα γίνει με κοινοτικά χρήματα; Κάποιοι ξέρουν, εμείς όχι.
Τελευταία ελπίδα τα νέα Διοικητικά Συμβούλια, οι νέοι πρόεδροι, η παραχώρηση της περιοχής στο Δήμο Θεσσαλονίκης.
Τρία αιτήματα σε σχέση με την σημερινή κατάσταση.
- Να καταργηθούν οι χώροι στάθμευσης δίπλα στη θάλασσα γιατί προϋποθέτουν την κάθετη διέλευση του πλακόστρωτου που έχει κριθεί ως άκρως επικίνδυνη και απαγορεύεται σύμφωνα με την κυκλοφοριακή μελέτη.
- Να αποδοθεί ο ελεύθερος χώρος γύρω από τα κτίρια των Ομίλων σε δημόσια χρήση γιατί ο ελεύθερος χώρος δεν έχει παραχωρηθεί στους Ομίλους.
- Σε συνέχεια της ανάπλασης, ένα μεγάλο τμήμα δίπλα στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο «γλίστρησε» από τον Δήμο και από χώρος πρασίνου έγινε μία αλάνα που περιστασιακά χρησιμοποιείται από τους πελάτες του εστιατορίου του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου. Να επανέλθει ως χώρος πρασίνου.
- Ο Καταρράκτης δεν μένει πια εδώ!
Ο Κήπος του Νερού στο δυσκολότερο σημείο της Νέας Παραλίας λόγω στενότητας του διαθέσιμου χώρου, είναι σίγουρα ο πλέον δημοφιλής κήπος, για τις πρωτόγνωρες διαμορφώσεις, την ενδιαφέρουσα βλάστηση και βέβαια τον μεγάλο καταρράκτη που ανακουφίζει από τον έντονο θόρυβο των διερχόμενων αυτοκινήτων.
Από τον Νοέμβριο του 2008 που εγκαινιάστηκε ο Κήπος μέχρι και σήμερα δεν υπήρξε καμία συστηματική συντήρηση του καταρράκτη με αποτέλεσμα να απαξιωθεί σταδιακά και να παύσει να λειτουργεί εδώ και πολλούς μήνες. Πρέπει ο καταρράκτης να επισκευαστεί, να συντηρείται συστηματικά και βέβαια να επιστρέψει στη ζωή του Κήπου του Νερού και της Νέας Παραλίας.
- Τα δέντρα δεν υπάρχουν πια!
Πάνε τρία χρόνια που ολοκληρώθηκε η ανάπλαση, υπήρχαν δέντρα που είχαν ήδη προβλήματα, η κατάσταση επιδεινώθηκε και έκτοτε πολλά δέντρα έχουν ξεραθεί. Η Νέα Παραλία είναι ένας μπαζωμένος τόπος με πολλά προβλήματα στο έδαφος της. Η φροντίδα πρέπει να είναι συνεχής. Σε ένα τόπο με τόση μεγάλη προσέλευση κόσμου, σε μία πόλη με τόση μεγάλη ανάγκη για πράσινο φαίνεται ακατανόητη η αδιαφορία των αρμοδίων.
Τελικά ίσως είναι μία ευκαιρία για όλους εμάς να δείξουμε την έγνοια μας για το πράσινο και τον δημόσιο χώρο. Ας συνεχίσουμε την προσπάθεια του 2012 με τα πρώτα 116 δέντρα που φυτέψαμε με υιοθεσία στους Κήπους του Ήχου, Ρόδων, Μνήμης, Μουσικής, Νερού (εκεί βρίσκεται και το δικό μου αρμυρίκι). Το 2014 ακολούθησε δεύτερη δεντροφύτευση στους ίδιους κήπους.
Η πρόσκληση είναι ανοιχτή σε όλους, τους Φίλους της Νέας Παραλίας και όλους τους Θεσσαλονικείς, να αποδείξουμε το έμπρακτο ενδιαφέρον μας, να υιοθετήσουμε και φυτέψουμε ένα δέντρο, χωρίς να ξεχνούμε και υπενθυμίζουμε στις αρμόδιες Αρχές, το Φεγγάρι, τον καταρράκτη, το μεγάλο δημοτικό αναψυκτήριο, την παραγκούπολη των Ομίλων και πολλά άλλα καθημερινά θέματα που είναι εξίσου σημαντικά.
Υ.Γ. Θετική εξέλιξη αποτελεί η κοινή πρωτοβουλία για τον καθαρισμό και εξωραϊσμό της Νέας Παραλίας, με μια σειρά εθελοντικών δράσεων διετούς διάρκειας με τη συμμετοχή του Κολλέγιου Ανατόλια, της ΧΑΝΘ, με χορηγό της πρωτοβουλίας την Alpha Bank και τον δήμο Θεσσαλονίκης, κάτω από το όνομα “Ξαναδίνουμε λάμψη στη Νέα Παραλία”.