Θεσσαλονίκη

6 ανδρικές φωνές της Θεσσαλονίκης που ξεχωρίζουν από χιλιόμετρα μακριά

Δυνατές, καθαρές, διάφανες. Έξι ερμηνευτές που στέκονται «σπαθί» πάνω στη σκηνή.

Parallaxi
6-ανδρικές-φωνές-της-θεσσαλονίκης-που-ξ-360751
Parallaxi

Λέξεις: Κική Μουστακίδου

Τώρα που ο καιρός το έχει γυρίσει σε βαθύ φθινόπωρο και σιγά σιγά θα αρχίσουμε να μαζευόμαστε σε μουσικές σκηνές και ταβερνάκια με live σχήματα, είναι μια καλή ευκαιρία να κάνουμε «σελιδοδείκτη» την παρακάτω λίστα και να αφεθούμε στις δυνατές φωνές των έξι ανδρών που ακολουθούν.

Διαβάστε σχετικά: Οι γυναικείες φωνές της Θεσσαλονίκης που αγαπάμε να ακούμε δυνατά

Ονόματα που προκύπτουν από υποκειμενική τέρψη και παρατήρηση, αλλά σχηματίζουν μια ομάδα που ενώνει το παρόν με το παρελθόν σε ένα όμορφο μωσαϊκό από νότες διάφανα δοσμένες. Απολαύστε τους:

Γιάννης Διονυσίου

Φωνή που σε διαπερνά, φωνή μπροστά στην οποία στέκεσαι όρθιος και βαράς προσοχή. Μοιάζει υπερβολή, αλλά στην περίπτωση του Γιάννη Διονυσίου είναι η αναντίρρητη πραγματικότητα. Ο Κύπριος που ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη για να εξελίξει τις μουσικές του γνώσεις στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑΜΑΚ ειδικεύεται ακαδημαϊκά στην ψαλτική τέχνη, αλλά όταν τραγουδά ρεμπέτικα και φέρνει τον κόσμο των παλιών ηχογραφήσεων στο σήμερα, με μια γνήσια λαϊκή στόφα, δεν μπορείς παρά να μείνεις με το στόμα ανοιχτό και να τον απολαύσεις. Παλιότερα με τους «Γιαγιάκω» και τους «Ηλιοδρόμιο», με συμμετοχές σε μουσικοθεατρικές παραστάσεις («Σερσέ λα φαμ – Οι γυναίκες στα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη» | ΚΘΒΕ, «Με μουσικές εξαίσιες… με φωνές!..» | ΚΘΒΕ, «Είμαστε Αλάνια» | Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.α.) και πλέον μοιρασμένος σε διάφορα live εντός κι εκτός Θεσσαλονίκης, ο Γιάννης Διονυσίου είναι μια πολύ δυνατή καλλιτεχνική παρουσία στην πόλη, με φόρα για το μέλλον. Παρακάτω, τον ακούτε στη «Φροσούλα» από τον πρώτο δίσκο του Βασίλη Πετρίδη και των Γκαϊλέ, μια δουλειά για την οποία μπορείτε συνολικά να διαβάσετε ΕΔΩ.

Δημήτρης Ζερβουδάκης

Οι παλιοί τον έχουν ταυτίσει με το «Τήνελλα», αλλά οι νεότεροι απολαμβάνουν το παρόν του σε αυτή την πόλη. Ο 58χρονος πλέον Δημήτρης Ζερβουδάκης, από το συγκρότημα «Νέοι Επιβάτες» των φοιτητικών του χρόνων μέχρι την ποιοτικά διαλεγμένη δισκογραφία του και την πολύ πρόσφατη συνεργασία του επί σκηνής με την Μελίνα Κανά, που δημιούργησε μια ζεστή και νοσταλγική ατμόσφαιρα στο κοινό, δεν σταματά να τυλίγει με τη δημιουργική του αύρα τη Θεσσαλονίκη. Με τραγούδια – «σταθμούς» και διαχρονικό λιμάνι του τον Θερμαϊκό, δεν παραβλέπει να αγκαλιάζει τους νεότερους καλλιτέχνες με ειλικρινή διάθεση να τους αναδείξει. Όπως τότε, που τραγούδησε το «Άγιο Νησί» πλάι στο Νίκο Χρηστίδη στη σκηνή του 8ball κι έπειτα έκανε διακριτικά στην άκρη για να λάβει το χειροκρότημα η νέα γενιά. Ευθυτενής και χαμογελαστός, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης είναι ένας καλλιτέχνης που τον καμαρώνει η πόλη και ένας άνθρωπος που χαίρεσαι να ξέρεις ότι περπατάς στους ίδιους δρόμους μαζί του:

Θοδωρής Βουτσικάκης 

Εικόνα: Facebook Page Θοδωρής Βουτσικάκης/ Φωτογραφία: Νίκος Βιδάλης

Η φωνή του Θοδωρή Βουτσικάκη μου φανερώθηκε στο σύγχρονο μιούζικαλ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Ερωτόκριτος» του Δημήτρη Μαραμή, όπου είχε τον ομώνυμο πρωταγωνιστικό ρόλο. Χροιά ξεκάθαρη, χωρίς καμιά σκιά ή ασάφεια, ένταση από τα έγκατα του πάθους του για αυτό που κάνει, σκηνική παρουσία με αυτοπεποίθηση και βεβαιότητα. Ο Θεσσαλονικιός Θοδωρής πέρασε το φετινό καλοκαίρι on stage με τη Λίνα Νικολακοπούλου, σε μια περιοδεία που περιελάμβανε όλα τα διαμάντια από την 35χρονη πορεία της μεγάλης στιχουργού. Μετρά σπουδαίες συνεργασίες με τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Χρήστο Λεοντή, τον Νίκο Ξυδάκη, την Dulce Pontes και πολλούς άλλους, ενώ ο πρώτος του προσωπικός δίσκος σε μουσική Δ. Μαραμή, με τίτλο «Αισθηματική Ηλικία» είναι μια κατάθεση μελοποιημένης ποίησης με φρέσκο αέρα. Στο σύντομο μέλλον, ο Θοδωρής Βουτσικάκης και η Λίνα Νικολακοπούλου θα κυκλοφορήσουν τη νέα κοινή δισκογραφική δουλειά τους σε μουσική του Nicola Piovani. Το «Πέτα στα όνειρά σου», το μότο της περιοδείας τους, είναι και το πρώτο τραγούδι που ετοιμάζουν μαζί.

Γιώργος Τσαλαμπούνης

Από εμφάνιση του Γιώργου Τσαλαμπούνη με τον Δημήτρη Μυστακίδη. Δίπλα του η Ιφιγένεια Ιωάννου

Θυμάμαι κόσμο να γυρνά απορημένος το βλέμμα του προς τη σκηνή για να δει ποιος παλιός ρεμπέτης είναι αυτός που πήρε το μικρόφωνο. Και την ίδια ώρα, ο ίδιος κόσμος να απορεί μπροστά στη θέα ενός 29χρονου που βγάζει τόσο σθένος. Ο Γιώργος Τσαλαμπούνης είναι δίχως αμφιβολία φερμένος στα καλλιτεχνικά πράγματα από μια άλλη εποχή, είναι παλιάς κοπής ερμηνευτής. Με καταγωγή από τον Εύοσμο, αλλά με τα λημέρια του τελευταία να βρίσκονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ο Γιώργος σπούδασε λαϊκή κιθάρα στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής στην Άρτα, εκεί όπου γνώρισε ως καθηγητή του τον Δημήτρη Μυστακίδη. Έκτοτε, οργώνουν μαζί την Ελλάδα και η φωνή του αγγίζει βουνά και κάμπους, φύσει ασυγκίνητους και φύσει παθιασμένους:

Δημήτρης Νικολούδης

Εικόνα: Νώντας Στυλιανίδης

Ένας από τους επίμονους, ωραίους Θεσσαλονικιούς, ο Δημήτρης Νικολούδης γεννήθηκε στα Βασιλικά και μεγάλωσε με τους γλυκούς ήχους από τα δημοτικά νανουρίσματα της γιαγιάς τους. Το «σαράκι» για το μετέπειτα μεράκι του ρίζωσε βαθιά, και το άστρο του για τους γηγενείς του Βορρά ξεκίνησε να λάμπει πιο φωτεινά τη δεκαετία του ’80 στο μυθικό μαγαζί της Φλέμινγκ, στα «Δέκα βήματα στην άμμο» (διαβάστε την ιστορία του μαγαζιού ΕΔΩ). Ήρθαν σημαντικοί σταθμοί στην καριέρα του: συμμετοχή σε συναυλίες του Μίκη Θεοδωράκη, συνεργασία με τον Ντίνο Χριστιανόπουλο στους δίσκους «Το αιώνιο παράπονο» και «Με τέχνη και με πάθος» σε λόγια του ποιητή, εμφανίσεις στο εξωτερικό και συμπράξεις πάνω στη σκηνή με άλλους σπουδαίους της τέχνης του. Μια αγαπημένη φωνή της Λίνας Νικολακοπούλου, που διαθέτει θέρμη και ρομαντισμό αλλοτινό. Φέτος θα γιορτάσει τα 40 του χρόνια στο τραγούδι.

Ανδρέας Καρακότας

Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, ο Ανδρέας Καρακότας ήταν ένα νεαρό παιδί 20 ετών. Ξεκίνησε να τραγουδά σε μικρούς χώρους της πόλης και η συνάντησή του με τον Μάνο Χατζιδάκι υπήρξε καθοριστική: ο μεγάλος συνθέτης τον κάλεσε να τραγουδήσει στη μουσική παράσταση «Στον Σείριο υπάρχουνε παιδιά» και αυτή ήταν η αρχή μιας σπουδαίας πορείας με ποιότητα και ήθος. «Τα τραγούδια της αμαρτίας» του Χατζιδάκι, ένας κύκλος τραγουδιών σε ποίηση Χριστιανόπουλου και Χρονά, ηχογραφήθηκαν με τη φωνή του και έμειναν ακέραια στον χρόνο. Πρώτες εκτελέσεις σε κομμάτια του Καλδάρα, του Καζαντζή, του Γιαννίκη, συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό δίπλα στα μεγαλύτερα ονόματα, ένας μακρύς κατάλογος παρουσίας στα καλλιτεχνικά πράγματα της χώρας. Όσοι τον απόλαυσαν την περασμένη χειμερινή σεζόν με την Έλσα Μουρατίδου και τον Χρήστο Μητρέντζη στη «Βεντέτα», ένιωσαν σαν να τον γνώριζαν ξανά από την αρχή: φωνή που ξεχωρίζει ανάμεσα στο σωρό, παρουσία αταλάντευτη.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα