Η πιο σπιτική αίσθηση ζαχαροπλαστείου στην πόλη!

Από την πίτα με τα 24 χειροποίητα φύλλα μέχρι το σπιτικό αφράτο κέικ και το μακεδονίτικο έθιμο της κρεατόπιτας!

Έλενα Ταξίδου
η-πιο-σπιτική-αίσθηση-ζαχαροπλαστείο-151210
Έλενα Ταξίδου

Όταν περνάς την πόρτα του Δια Χειρός Ρεσινιώτου στην οδό Καστριτσίου, χρειάζεται ελάχιστα δευτερόλεπτα για να αντιληφθείς ότι αυτό που συμβαίνει εκεί είναι μια εμπειρία γεύσεων, αρωμάτων και εικόνων που θα σου θυμίσουν κάτι γνώριμο. Την σπιτική κουζίνα του πιο αγαπημένου σου προσώπου. Από το χαμογελαστό πρόσωπο της Τούλας μέχρι την ευγένεια των παιδιών της και από τα υπέροχα αρώματα των φρεσκοψημένων λιχουδιών που μοσχομυρίζουν αγνό βούτυρο, λαχταριστή ψημένη ζύμη και εσπεριδοειδή μέχρι την εικόνα των βάζων με τα κράνα που σιγοψήνονται στον ήλιο όπως άλλοτε, για να γίνουν λικέρ.

_DSC6662-as-Smart-Object-1

Το Δια Χειρός Ρεσινιώτου και η οικογένεια Ρεσινιώτου με πρωταγωνίστρια την αυτοδίδακτη και ταλαντούχα κυρία Τούλα κρατάνε από το 1989, ψηλά την τέχνη των φύλλων της πίτας και των καθόλα χειροποίητων γεύσεων αποθεώνοντας την διάσταση που μπορεί να λάβει η έννοια του ζαχαροπλαστείου της γειτονιάς. Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς βέβαια καθώς η Τούλα θα σας διαβεβαιώσει πως δεν πρόκειται ούτε για φούρνο ούτε για ζαχαροπλαστείο. Είναι η “δεύτερη κουζίνα σας”. Στην ανοιχτή και ζεστή κουζίνα της Τούλας μπαίνεις λοιπόν κάθε φορά που περνάς την πόρτα του Δια Χειρός. Μία πόρτα την οποία επιμένει να περνάει σταθερά η Θεσσαλονίκη για περισσότερα από 25 πλέον χρόνια. Αυτό από μόνο του σημαίνει πώς κάτι γίνεται αλλιώς εδώ. Εκεί στο βάθος το μάτι σου θα πέσει στον πάγκο που ανοίγονται τα πιο μαγικά φύλλα της πόλης.

_DSC6548-as-Smart-Object-1

Το Δια Χειρός Ρεσινιώτου άνοιξε στο τέλος της δεκαετίας του ’80 όταν η τάση της εποχής πρόσταζε τα φινετσάτα και μεγάλα ζαχαροπλαστεία. Τις πάστες με την περίτεχνη εμφάνιση και τα τυλιχτά που έφεραν ευρέως γνωστή υπογραφή και γυαλιστερό κορδελάκι στο κουτί τους. Αυτά επέλεγαν τότε ως καλό δώρο για επίσκεψη σε σπίτι, μας λέει η Τούλα. Όμως η ιστορία έδειξε και η Ρεσινιώτου απέδειξε πως πρωτοπορώντας έκανε μόδα “το σπιτικό” με τα επιφωνήματα όσων γεύονταν τις δημιουργίες της, να ταξιδεύουν από στόμα σε στόμα παντού.

_DSC8339-as-Smart-Object-1

Σαν άλλη επαναστάτρια της εποχής της, με την θέληση και την αγάπη της για την σπιτική κουζίνα, η Τούλα παίρνει το τετράδιο με τις συνταγές της και ανοίγει την “δεύτερη κουζίνα” της. Ένα τετράδιο με συνταγές που κρύβουν αναμνήσεις. Αναμνήσεις, γεύσεις, τεχνικές και εμπειρίες μιας ολόκληρης γενιάς ανθρώπων που μεγάλωσε γύρω από ένα σινί πίτας, καθισμένη στα γόνατα κάθε Σάββατο, σε κάποιο χωριό της μακεδονικής γης.

_DSC6553-as-Smart-Object-1Αυτά τα στοιχεία κουβαλούν και τα προϊόντα του Δια Χειρός ακούραστα και σταθερά μέχρι και σήμερα. Ποιότητα, επιμονή στις καθαρές και προσεγμένες πρώτες ύλες, μικρή καθημερινή παραγωγή “ίσα για να περάσει η μέρα“, όλα αποκλειστικά και κυριολεκτικά φτιαγμένα δια χειρός Τούλας.

Η πασίγνωστη πλέον πίτα της Ρεσινιώτου, με τα 24 χειροποίητα φύλλα που φτιάχνονται εκεί -αν κρυφοκοιτάξεις πίσω από τον πάγκο θα δεις όλη την διαδικασία- και τα άριστης ποιότητας υλικά εποχής κάνουν όλη την πόλη να παραμιλάει. Εδώ αποθεώνεται η χορτόπιτα, η τυρόπιτα, η σπανακοτυρόπιτα, η πρασόπιτα όταν τα πράσα είναι στην εποχή τους ή η κολοκυθόπιτα όταν τα κολοκύθια είναι στα καλύτερά τους.

_DSC6672-as-Smart-Object-1

Ο κόσμος περνάει από το στενό μόνο και μόνο για να πάρει ένα κομμάτι τραγανής πίτας στο χέρι ή τηλεφωνεί για να παραγγείλει στην Τούλα την ιδιαίτερη γεύση που λαχτάρισε. Εκείνη, θα την έχει έτοιμη στο άψε σβήσε πάντα σύμφωνα με το μοναδικό της τρόπο. Αρκετοί μάλιστα επιθυμούν να πάρουν έτοιμο το ταψάκι με την πίτα και να το ψήσουν στον χώρο τους. Είτε για να μοσχοβολήσει και η δική τους κουζίνα είτε για να πουν πώς το έκαναν οι ίδιοι.

Άλλωστε είναι κοινό μυστικό πως η Τούλα και το Δια Χειρός “έκαναν πολλές γυναίκες… νοικοκυρές στην πόλη” όπως μας εκμυστηρεύεται γελώντας με περηφάνια η ίδια.

_DSC6606-as-Smart-Object-1

Το βλέμμα σου όταν περιπλανηθεί στο χώρο, θα πέσει στα όμορφα μικρά βαζάκια με τα λικέρ και τις μαρμελάδες. Με τη λιτή αλλά χαρακτηριστική ετικέτα που φέρει το όνομα της επιχείρησης. Δια χειρός Ρεσινιώτου και αυτά, με φρούτα που προέρχονται αποκλειστικά από το κτήμα της οικογένειας στη Βέροια. Κράνο, δαμάσκηνο, κυδώνι, καρυδάκι, λιμοντσέλο με δυόσμο και ό,τι άλλο επιτάσσει η γη και η εποχή. Γεύσεις πλούσιες χωρίς συντηρητικά ή πρόσθετες ζάχαρες και χρωστικές. Εδώ τα πάντα γίνονται όπως προστάζει η φύση, η παράδοση και το τετράδιο της Τούλας.

_DSC6559-as-Smart-Object-1

_DSC6569-as-Smart-Object-1

Ένα τετράδιο βέβαια που εξελίσσεται και γεμίζει γεύσεις με τα χρόνια χωρίς όμως να χάσει την βάση των αρχών του. Γιαυτό και στο Δια Χειρός Ρεσινιώτου δεν είναι απίθανο να βρεις από τάρτα σοκολάτας με συγκεκριμένη περιεκτικότητα σε κακάο μέχρι τάρτες από φρέσκες φράουλες όταν είναι η εποχή τους ή ελαφριά τρουφάκια με ενδιαφέροντες συνδυασμούς από ξηρούς καρπούς.

_DSC6642-as-Smart-Object-1

_DSC6624-as-Smart-Object-1

_DSC6592-as-Smart-Object-1

Παραδίπλα σίγουρα θα σου κλέψει το βλέμμα κάποιο κέικ. Ξέρετε, ακόμα και το κέικ εδώ, είναι κυριολεκτικά σπιτικό. Η Τούλα αρνείται να πέσει στην παγίδα των διθυραμβικών σχολίων που ακούει και επιμένει στην λογική του “λίγα και καλά”. Μην γυρέψετε να βρείτε λοιπόν στα ράφια της δεκάδες κέικ, αλλά γυρέψτε αναμφίβολα αυτό το ένα. Γιατί θα είστε βέβαιοι πως είναι φτιαγμένο παραδοσιακά και χειροποίητα μακριά από τους έτοιμους χυλούς του εμπορίου.

_DSC8344-as-Smart-Object-1

Ειδικά αυτές τις ημέρες δεν γίνεται να φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις τα μελωμένα με σπιτικό μέλι, μελομακάρονά της. Ζουμερά και σιροπάτα να μοσχοβολάν γαρίφαλο και πορτοκάλι. Δίπλα τους θα βρεις μπισκότα τραγανά ημέρας με μαύρη ζάχαρη και βάση τους το αγνό λάδι παραγωγής της οικογένειας ή τα κλασικά μπισκότα με αμμωνία που είχε πάντα η γιαγιά μας στο ντουλάπι.

_DSC6549-as-Smart-Object-1

_DSC6614-as-Smart-Object-1

_DSC6629-as-Smart-Object-1

Στην ιδιαίτερη κουζίνα που δημιούργησε η οικογένεια Ρεσινιώτου σε αυτό τον ζεστό χώρο λίγα μέτρα από την πλατεία Άθωνος, συμμετέχουν όλες οι αισθήσεις. Εικόνες, ήχοι, μυρωδιές, γεύσεις και αναμνήσεις. Εξού και η δυναμική που έχει η επιχείρηση στους νέους ανθρώπους. Το Δια Χειρός Ρεσινιώτου αγκαλιάζεται καθημερινά και από νεαρόκοσμο. Στον χώρο του δεν θα συναντήσεις μόνο πελάτες που γνωρίζουν πως από τα χέρια της Τούλας θα ανασύρουν τις παιδικές τους μνήμες. Στο Δια Χειρός θα βρεις και πολύ νέους ανθρώπους οι οποίοι γυρεύουν να συστηθούν σε αυτό τον κόσμο της παράδοσης που κρύβεται στην αυθεντικότητα αυτών των συνταγών.

_DSC6556-as-Smart-Object-1

Μία αντίστοιχη έκπληξη θα σας περιμένει και τις γιορτινές ημέρες. Η Τούλα ετοιμάζεται να αναβιώσει το μεγάλο έθιμο της μακεδονίτικης βασιλόπιτας. Όπως μας εξηγεί, στην Μακεδονία δεν συνηθιζόταν η γλυκιά εκδοχή της βασιλόπιτας όπως την γνωρίζουμε σήμερα, αλλά η κρεατόπιτα. Όπως θα αντικρύσετε και στο ειδικό πινακιδάκι που θα βάλει για να σας προτρέψει, πηγαίνετε το ταψάκι σας και θα πάρετε πίσω την πιο συγκινητικά γευστική αναβίωση ενός ακόμα αρχαίου εθίμου δια χειρός… Ρεσινιώτου! Και φυσικά τη χαρακτηριστική τριφτή που δεν χάνεται με τίποτε.

_DSC6600-as-Smart-Object-1

*Δια Χειρός Ρεσινιώτου, Καστριτσίου 12, 231 026 4107, facebook

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα