Featured

ΕΙΚΟΝΕΣ: Η λουτρόπολη που κόστισε εκατομμύρια και δεν λειτούργησε ποτέ

Κρεμασμένα παπλώματα, παιχνίδια πεταμένα, πιάτα παρατημένα. Ιστορίες ανθρώπων που ακόμη «φωνάζουν» σε ένα απόκοσμο σκηνικό.

Parallaxi
εικονεσ-η-λουτρόπολη-που-κόστισε-εκατ-773443
Parallaxi

Εικόνες: Μάριος Δαδούδης

Απόκοσμο σκηνικό που παραπέμπει σε σκηνές ταινίας θρίλερ κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός της Parallaxi στα λουτρά της Νέας Απολλωνίας που μέχρι πριν λίγο διάστημα λειτουργούσαν ως δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Ένας χώρος που για μια ακόμη φορά παραμένει αφημένος στη μοίρα του, βιώνοντας μια χρόνια παρακμή, παρά την αρχική επένδυση των 24 εκατομμυρίων ευρώ (8 δις δραχμές) με στόχο τη δημιουργία μιας ανεπτυγμένης και σύγχρονης λουτρόπολης που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1990, εγκαινιάστηκε οχτώ χρόνια αργότερα, αλλά ποτέ δεν λειτούργησε.

Εκατοντάδες θέσεις εργασίας δεν ενεργοποιήθηκαν ποτέ, ένα ακόμη μεγαλεπήβολο σχέδιο έμεινε στα χαρτιά, με τις υποδομές και τις εγκαταστάσεις που θα θύμιζαν τα υπερσύγχρονα spa του εξωτερικού να έχουν καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό, περίπου το 70%, σύμφωνα με εισήγηση του προέδρου του συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας, κ. Ανέστη Αναστασιάδη, σε συνεδρίαση του Δ.Σ

«Το έργο έγινε γρήγορα, αφού τα χρήματα από τα ΜΟΠ ήρθαν γρήγορα. Μέσα σε έξι χρόνια -από το 1992 έως το 1998- η λουτρόπολη παραδόθηκε με σκοπό να αρχίσει να λειτουργεί. Ωστόσο, την επομένη των εγκαινίων έκλεισε και δεν λειτούργησε ούτε για μία μέρα» είχε δηλώσει στην εφημερίδα «Μακεδονία» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Απολλωνίας Τάσος Κυριακού.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Γιώργου Καμίνη, μέχρι τις 31/1/2021 ο αριθμός Πολιτών τρίτων χωρών που διαμένουν σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) και Δομές της ενδοχώρας και έχουν λάβει καθεστώς Διεθνούς Προστασίας ανέρχονται στους 437 στη δομή φιλοξενίας των Λουτρών Νέας Απολλωνίας.

Ωστόσο, ο αριθμός των ατόμων που διέμεναν στους χώρους σε σπίτια ιδιωτών τα οποία είχε νοικιάσει το κράτος μέσω συμβάσεων, ήταν πολύ μεγαλύτερος.

Παραπάνω από 1.000 πρόσφυγες είχαν δημιουργήσει το δικό τους χωριό στα Λουτρά της Νέας Απολλωνίας, όταν και εγκαταστάθηκαν εκεί το 2018, μεταφερόμενοι από τη Μόρια.

Τους τελευταίους μήνες μεταφέρθηκαν από τα καταλύματα αυτά σε άλλες δομές της Βόρειας Ελλάδας, ή στο εξωτερικό, μιας και οι συμβάσεις που είχαν υπογραφεί μεταξύ κράτους και ιδιωτών για την ενοικίαση των σπιτιών, έληξαν τον Μάρτιο.

Ένα μέρος φάντασμα, στο οποίο φαίνεται ο χρόνος να έχει σταματήσει. Κρεμασμένα παπλώματα, παιχνίδια πεταμένα, πιάτα παρατημένα, λες και κάποιοι τα άφησαν μόλις λίγες ώρες πριν.

Ιστορίες ανθρώπων που ακόμη «φωνάζουν», δύο μήνες μετά την αποχώρηση τους από τους συγκεκριμένους χώρους.

Μπορεί να αναγεννηθεί ο χώρος;

Το καλοκαίρι του 2019 δημοσιεύματα εμφάνιζαν την εταιρεία «G. Stathopoulos Enterprise», αλλά και τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, να εξετάζουν το ενδεχόμενο για επενδυτικό μπάσιμο στις εγκαταστάσεις.

Στα σχέδια του Δήμου Βόλβης ήταν η αξιοποίηση και άλλων δημοτικών εκτάσεων για την υλοποίηση τουριστικών επενδύσεων που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα του τουρισμού, θα προσφέρουν έσοδα στον δήμο και θέσεις εργασίας στον ντόπιο πληθυσμό.

Σύμφωνα με την οικονομοτεχνική μελέτη, που είχε πραγματοποιηθεί, θα απαιτηθούν 10-15 εκατ. επενδύσεις για να ανακατασκευαστούν οι εγκαταστάσεις και να προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους λούομενους που θα τις επισκεφτούν.

Με το απαραίτητο λίφτινγκ και τις προωθητικές ενέργειες και σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της μελέτης, θα μπορούσε η λουτρόπολη να διατηρήσει μικτό περιθώριο κέρδους της τάξης του 45% και η πληρότητα να αγγίξει το 90%, κάτι που όπως είναι φυσικό θα οδηγούσε και σε αύξηση των θέσεων εργασίας.

Σε επικοινωνία μας με το Δήμο Βόλβης αρκέστηκαν να μας αναφέρουν ότι ο χώρος εδώ και έναν μήνα είναι κλειστός και θα αναζητηθεί κάποιος υπεύθυνος, εφόσον έχει κάτι να δηλώσει για το θέμα, ώστε να επικοινωνήσει μαζί μας.

*Εκ παραδρομής στο παραπάνω κείμενο δημοσιεύτηκε και μια φωτογραφία από την ιδιοκτησία «Αρχοντικό του Ζάχου» η οποία ωστόσο δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον χώρο της λουτρόπολης. 

Δείτε επίσης…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα