Featured

ΕΙΚΟΝΕΣ: Μπήκαμε στον ανακαινισμένο ζωολογικό κήπο

Επισκεφτήκαμε τον ζωολογικό κήπο μετά την πεντάμηνη αναστολή λειτουργίας του.

Νίκος Γκάγιας
εικονεσ-μπήκαμε-στον-ανακαινισμένο-ζ-652834
Νίκος Γκάγιας

Τις πύλες του άνοιξε ξανά ο ζωολογικός κήπος στο Κέδρινο Λόφο, μετά από διάστημα πέντε μηνών, που παρέμεινε κλειστός, λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης του κοροναϊού, καθώς και των απαραίτητων εργασιών ανάπλασης από τη διοίκηση του κεντρικού δήμου.

Με μία σύντομη βόλτα ανάμεσα στις δασικές εκτάσεις και τα ζώα, σίγουρα θα ξεχωρίσεις τον καταρράκτη με το τρεχούμενο νερό, o οποίος είχε στεγνώσει εδώ και 15 χρόνια λόγω βλάβης στις υδραυλικές εγκαταστάσεις και πλέον βρίσκεται σε λειτουργία. Το επόμενο διάστημα θα προστεθούν και ψάρια στον καταρράκτη και στην κεντρική λίμνη.

Περπατώντας και εξερευνώντας τα δρομάκια του ζωολογικού θα έχεις την ευκαιρία να έρθεις πιο κοντά στη φύση και να αναπνεύσεις καθαρό οξυγόνο. Η καλύτερη περίπτωση επίσκεψης του παραγκωνισμένου Σέιχ Σου. Όμως ο καταρράκτης είναι ο μόνος που «κλέβει» τις εντυπώσεις, μιας και όλη η υπόλοιπη έκταση είναι αρκετή εγκαταλελειμμένη.

Παρά την προσπάθεια ανακαίνισης του, σε καμία περίπτωση ο συγκεκριμένος χώρος με τα κλουβιά δεν μπορεί να προσεγγίσει τις εγκαταστάσεις άλλων ζωολογικών τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού.

Η οικονομική κρίση, που έφερε μείωση του προσωπικού και η εγκατάλειψη του χώρου τα προηγούμενα χρόνια είναι εμφανής και χρειάζονται πολλές προσπάθειες για να αλλάξει ριζικά η εικόνα του.

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών τα συνεργεία εργάστηκαν πυρετωδώς και έκοψαν δεκάδες δέντρα που προσβλήθηκαν από το φλοιοφάγο έντομο, ενώ πραγματοποιήθηκαν κλαδεύσεις για να γίνονται απρόσκοπτα οι διελεύσεις των επισκεπτών στα πέτρινα μονοπάτια, βάφτηκαν οι ξύλινες επιφάνειες, οι περιφράξεις και τα παγκάκια, ανακαινίστηκαν οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, τα κτίρια του ζωολογικού κήπου και η λιμνούλα με τις πάπιες, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Δημητριάδης.

Είναι επίσης έτοιμοι οι χάρτες με τα σημεία ενδιαφέροντος να τοποθετηθούν σε ειδικά πλαίσια, ώστε να γνωρίζουν οι επισκέπτες προς τα πού να κατευθυνθούν, καθώς και οι ξύλινες πινακίδες που θα ενημερώνουν για τα είδη των ζώων που φιλοξενούνται σε όλους τους χώρους. Οι επισκέπτες, μικροί και μεγάλοι, έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στην έκταση του ζωολογικού κήπου, να θαυμάσουν τον καταρράκτη, να ξεκουραστούν στα κιόσκια κάτω από τη σκιά των δέντρων και να δουν από κοντά δεκάδες είδη του ζωικού βασιλείου μεταξύ των οποίων παγώνια, ελάφια, πάπιες, ζαρκάδια, αγριοκάτσικα, σκίουροι, περιστέρια, αγριογούρουνο, φασιανοί και πολλά άλλα.

Στον σχεδιασμό ήταν να μεταφερθούν στον ζωολογικό κήπο της Θεσσαλονίκης, που λειτουργεί στο Σέιχ Σου από το Σεπτέμβριο του 1987, οπότε και μεταφέρθηκε εκεί και τέσσερις γύπες από το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων στην Αίγινα, μία μεταφορά που καθυστέρησε λόγω των εξελίξεων με τον κορονοϊό.

Στη διάρκεια της διοίκησης Μπουτάρη οι αντιδράσεις πολλών οργανώσεων για την παρουσία άγριων ζώων στον κήπο ήταν έντονες και πάρθηκαν αποφάσεις για την αναμόρφωση του.

Ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, δήλωνε το 2014 ως αντιδήμαρχος της διοίκησης Μπουτάρη:

« Από τη μια πλευρά να έχουμε τις υποδομές ώστε να μετατραπεί ο ζωολογικός κήπος σε οικόσιτο πάρκο, άλλωστε σε κανέναν δεν θα άρεσαν τα άδεια κλουβιά και οι έρημοι χώροι και από την άλλη να συμφωνήσουμε όλοι ότι σε ένα αστικό περιβάλλον δεν μπορεί να υπάρχουν ζώα από την άγρια φύση».

Η διοίκηση Ζέρβα προχώρησε στις αλλαγές που έγιναν μέσα στην πανδημία χωρίς να λείπουν οι αντιδράσεις των οργανώσεων.

Προτάσεις για τη μετατροπή του χώρου έχουν γίνει αρκετές όπως εκείνη του βιολόγου για αξιοποίηση του χώρου ως Πάρκο Άγριας Ζωής και Καταφυγίου εγκαταλελειμμένων εξωτικών ζώων αλλά και αυτόχθονων ζώων.

Η λειτουργία δε του συγκεκριμένου Ζωολογικού κήπου έχει απασχολήσει και τη δικαιοσύνη και τις φιλοζωικές κοινότητες. Η επιστολή των οργανώσεων.

Κύριε Δήμαρχε,

Είναι απορίας άξιον πώς είναι δυνατόν εν έτει 2020, σε περίοδο μάλιστα δύσκολη που η χώρα μας κάνει τα μέγιστα να προχωρήσουμε προς την πρόοδο, και να δείξουμε τις αξίες και τον πολιτισμό μας, προγραμματίζετε τέτοιες κινήσεις σοβαρής οπισθοδρόμησης, κοινωνικής και ηθικής κατάρρευσης. Έχουμε όλοι τεράστια ηθική ευθύνη, για μια τέτοιου είδους πορεία.

Οι ζωολογικοί κήποι αφενός προϋποθέτουν τη στέρηση της ελευθερίας και πρόκληση δεινοπάθειας σε ζώα που αποσπώνται από το φυσικό τους περιβάλλον για να γίνουν «άρτος και θεάματα», αφετέρου πάντα- ως έχει η ιστορία καταδείξει- η λειτουργία τους επιφέρει πολυάριθμες παρανομίες.

Οι ζωολογικοί κήποι επ’ ουδενί δεν μπορούν να προσφέρουν παιδεία και εκπαίδευση, μέσα από θλιβερές εικόνες περήφανων και νοημόνων ζώων που ζουν κυριευμένα από το άγχος της αιχμαλωσίας μέσα στα κλουβιά τους, και παρατηρώντας την αφύσικη συμπεριφορά τους στην οποία τα οδηγεί ο χρόνιος εγκλεισμός τους.

Ήδη με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής ανεστάλη η άδεια λειτουργίας του Δελφιναρίου του Αττικού Πάρκου στα Σπάτα Αττικής ακριβώς για τους παραπάνω λόγους και μετά από μεγάλους αγώνες όλων των φιλοζωικών φορέων της Ελλάδας αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης. Με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος εν καιρώ να κλείσει και ο Ζωολογικός Κήπος του Αττικού Πάρκου στην Αθήνα.

Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στον εγκλωβισμό και την έκθεση οποιουδήποτε είδους ζώου υπό την άθλια δικαιολογία της “εκπαίδευσης” ή του “προγράμματος εξοικείωσης” μικρών και μεγάλων με το ζωικό βασίλειο. Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας σε κάθε είδους σκέψεις σας για επιστροφή σε τακτικές εγκλωβισμού ζώων του παρελθόντος που παγκοσμίως πλέον καταδικάζονται, και ζητάμε επειγόντως να επαναπροσδιορίσετε τον όλο προγραμματισμό σας προτάσσοντας την πρόοδο της κοινωνίας μας.

Η Ομοσπονδία μας θα σας στηρίξει με κάθε τρόπο, ενημερώνοντας και την Ευρώπη, εφόσον αποφασίσετε την μετατροπή του Ζ.Κ σε Κέντρο και Καταφύγιο της Άγριας Ζωής, ως ανωτέρω ακροθιγώς περιγράψαμε.

Θα παρακαλούσαμε επίσης να μας κάνατε γνωστή την πλήρη πρότασή και το σχέδιό σας για τον εξωραϊσμό του υπάρχοντος ζωολογικού κήπου Εν αναμονή απαντήσεώς σας,

Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ οι παρακάτω:

Ζωοφιλική Ομοσπονδία Αττικής και Σαρωνικού

Ethos and Empathy

Γαιδουροχώρα

Ελληνικός Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών

Dreamteam , Πολιτιστικός Φορέας

LiberAnimal

Animal Rights Runners

Dreamdancers

Thessaloniki Animal Save

Direct Action Everywhere

Μπορεί ο ζωολογικός κήπος να βρίσκεται πλέον στην τοποθεσία Σέιχ-Σου, όμως αρχικά είχε εγκατασταθεί στη ΧΑΝΘ στη δεκαετία του εξήντα.

Τον Σεπτέμβριο του 1987, τα λιγοστά ζώα, που υπήρχαν τότε μεταφέρθηκαν από το πάρκο της ΧΑΝΘ και τις ασφυκτικές εγκαταστάσεις τους στον σημερινό χώρο τους. Το 1994 δημιουργήθηκε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το 2000 το Σπίτι των Ερπετών.

Ο χώρος που καταλαμβάνει αποτελείται από τα 33 στρέμματα που είχαν παραχωρηθεί αρχικά από το δασαρχείο ενώ στην πορεία προστέθηκαν άλλα 25, κι έτσι η σημερινή έκταση φτάνει τα 58 στρέμματα.

Ο ζωολογικός κήπος λειτουργεί καθημερινά από το πρωί έως τη δύση του ήλιου. Η μεταφορά γίνεται από το κέντρο με το λεωφορείο νούμερο 24, το οποίο έχει αφετηρία τον Τ.Σ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. 

Πληροφορίες: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα