Θεσσαλονίκη

Ένας εικαστικός βάζει χρώμα στο παρελθόν της Θεσσαλονίκης!

Μία αγαπημένη σελίδα του Facebook, που ζωντανεύει την ιστορία.

Εμμανουέλα Τσαλίκη
ένας-εικαστικός-βάζει-χρώμα-στο-παρελ-411159
Εμμανουέλα Τσαλίκη

Facebook: Εκεί που πετυχαίνουμε πολλές trash σελίδες, που δεν έχουν κάποιο λόγο ή νόημα ύπαρξης και που απλά πιάνουν… χώρο.

Αν όμως τελικά αποφασίσεις να κάνεις ένα «ξεκαθάρισμα», ή αν ψάξεις καλύτερα, μπορεί και να βρεις μικρά διαμάντια που λάμπουν μέσα στα σκουπίδια. Τότε, αποκτάς μία μικρή ελπίδα ότι μέσα στο κακό, υπάρχει και το καλό.

Ένα τέτοιο διαμάντι, αναμφισβήτητα είναι η σελίδα “Past in Color – Χρώμα στο Παρελθόν”, στο Facebook.

Διαβάστε ακόμη: Υπερήλυκος: Τα επικά λογοπαίγνια που αγαπάς να μισείς στο Facebook

Ελλάδα, προετοιμασία για κατάδυση (πιθανόν για σφουγγάρια) 1928-35 / Colourised version © Christos Kaplanis

Στην σελίδα αυτή, που μετράει σχεδόν 20.000 likes, θα δεις την ιστορία να ξετυλίγεται και να ζωντανεύει – κυριολεκτικά – μπροστά σου. Ο Χρήστος Καπλάνης, έχει δημιουργήσει την συγκεκριμένη σελίδα και μοιράζεται την δουλειά του, δηλαδή προηγουμένως ασπρόμαυρες φωτογραφίες, τις οποίες έχει επιχρωματίσει.

Η μεγάλη Εθνική Ελλάδος του 1969. “Καυτανζόγλειο”, 15 Οκτωβρίου 1969 / Colourised version © Christos Kaplanis

Ο Χρήστος Καπλάνης, μίλησε αποκλειστικά στην Parallaxi για την δουλειά του, την Θεσσαλονίκη και την σελίδα του.

Τι ήταν λοιπόν αυτό που τον ώθησε στο να δώσει χρώμα σε ασπρόμαυρες ιστορικές φωτογραφίες; «Το ερέθισμα το έλαβα πριν αρκετά χρόνια, όταν σε μια επίσκεψη μου στο Παρίσι είδα έγχρωμες φωτογραφίες του 1913 από την συλλογή του Albert Kahn. Ήταν πραγματικά εντυπωσιακό να βλέπεις με χρώμα τις φωτογραφίες που μέχρι τότε τις γνώριζες μόνο ασπρόμαυρες. Το παρελθόν «ζωντάνευε» μπροστά σου. Το χρώμα έδινε ζωή και έφερνε ποιο κοντά ένα κόσμο γκρίζο και μακρινό», αποκαλύπτει.

Έλληνες πρόσφυγες (1922)/ / Colourised version © Christos Kaplanis

«Πριν δυο χρόνια αποφάσισα, με την βοήθεια της τεχνολογίας, να δώσω χρώμα σε «δικές» μας παλιές ιστορικές φωτογραφίες και άρχισα να παρουσιάζω την δουλειά μου στη σελίδα “Past in Color – Χρώμα στο Παρελθόν” στο fb. Πρέπει να ομολογήσω ότι η απήχηση ήταν εντυπωσιακή και άκρως συγκινητική. Υπάρχουν φωτογραφίες που συγκεντρώνουν πάνω από 15000 like η κάθε μια και έχουν απήχηση σε πάνω από 200000 άτομα. Μερικές δε πλησιάζουν τις 1000 κοινοποιήσεις. Ήδη οι φίλοι της σελίδας που την ακολουθούν ξεπέρασαν τις 20.000 και αυξάνονται καθημερινά με εντυπωσιακό ρυθμό».

Αθήνα, 1890. Νεανίες στους θρόνους του Θεάτρου του Διονύσου / Colourised version © Christos Kaplanis

Σε ερώτηση σχετικά με το αν πιστεύει ότι το χρώμα σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες, λέει μία διαφορετική ιστορία για την ίδια, ο Χρήστος Καπλάνης απαντάει: «Ο επιχρωματισμός δεν έρχεται να αντικαταστήσει την ασπρόμαυρη καλλιτεχνική φωτογραφία. Υπάρχουν υπέροχες ασπρόμαυρες φωτογραφίες, που μόνο μια υποψία χρώματος θα τις κατέστρεφε. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με όλες τις ασπρόμαυρες, κυρίως δε με τις φωτογραφίες ιστορικής τεκμηρίωσης. Εδώ ξεκινάει και η μαγεία του επιχρωματισμού», εξηγεί. 

Ο βασιλιάς Γεώργιος των Ελλήνων με ανώτερους αξιωματικούς της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Αίγυπτο κατά την επίσκεψή του σε ελληνικές μάχιμες μονάδες / Colourised version © Christos Kaplanis

«Διακρίνεις και φέρνεις στην επιφάνεια πράγματα που δύσκολα θα μπορούσε κανείς να ξεχωρίσει σε μια ασπρόμαυρη φωτογραφία. Ας μη ξεχνάμε ότι οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες τραβήχτηκαν σε έναν κόσμο γεμάτο χρώματα. Ο χρωματισμός τους μας βοηθά να απομακρύνουμε αυτό το εμπόδιο μεταξύ του παρελθόντος και της σύγχρονης οπτικής μας, φέρνοντάς μας λίγο πιο κοντά στην πραγματικότητα στην οποία ελήφθη η φωτογραφία. Το χρώμα φέρνει νέα ζωή στις φωτογραφίες και προσφέρει μια νέα προοπτική».

Ο Τσε Γκεβάρα με τους Γάλλους φιλόσοφους Ζαν Πολ Σαρτρ και Σιμόν ντε Μποβουάρ, Κούβα 1960 / Colourised version © Christos Kaplanis

«Μια καθαρή φωτογραφία με υψηλή ανάλυση δίνει την δυνατότητα να επεξεργαστείς και να αναδείξεις λεπτομέρειες οι οποίες χάνονται στο γκρίζο φόντο. Το θέμα, επίσης, παίζει σημαντικό ρολό κυρίως όταν προβάλλεται ένα ιστορικό γεγονός. Βέβαια δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και τα πρόσωπα. Ποιος δεν θα ήθελε να δει πως ήταν Βίκτωρ Ουγκώ το 1876 ή ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Φραντς Λιστ το 1886, τρεις μήνες πριν τον θάνατο του».

Victor Hugo, 1876 / Colourised version © Christos Kaplanis

Όσον αφορά την ίδια την διαδικασία επιχρωματισμού: «Η διαδικασία είναι χρονοβόρος. Απαιτούνται δεκάδες επίπεδα χρώματος που πρέπει να συνδυαστούν αρμονικά. Ανάλογα το θέμα, μπορεί να χρειαστεί και μια εβδομάδα οκτάωρης καθημερινής εργασίας. Χρησιμοποιώ τα εργαλεία του photoshop και η εργασία γίνεται «στο χέρι». Δεν υπάρχει πρόγραμμα που να κάνει τον επιχρωματισμό αυτόματα» συμπληρώνει.

Μάρκος Βαμβακάρης / Colourised version © Christos Kaplanis

Η Θεσσαλονίκη στο “Past in Color”

«Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με πλούσια ιστορία. Πολλά και σημαντικά, ιστορικά κυρίως, γεγονότα συνέβησαν σε αυτό τον τόπο κατά την διάρκεια του περασμένου αιώνα. Αρκετά εξ’ αυτών τα αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός. Θα ήμουν ευτυχής αν κατόρθωνα να «ζωντανέψω» ένα μικρό μέρος αυτών».

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος σε χειραψία με τον Γάλλο Πρόξενο στη Θεσσαλονίκη. Πρωτοχρονιά 1917. / Colourised version ©Christos Kaplanis
Υπαίθρια αγορά Θεσσαλονίκης (1905) / Colourised version © Christos Kaplanis
Γαλλικά στρατεύματα στη Θεσσαλονίκη, 1915 / Colourised version © Christos Kaplanis

Ποιος είναι πραγματικά ο Χρήστος Καπλάνης, που βρίσκεται πίσω από την εξαιρετική αυτή δουλειά;

«Από μικρός ασχολήθηκα με την ζωγραφική και την φωτογραφία. Αργότερα ως γραφίστας- εικαστικός μου δόθηκε η ευκαιρία να πλουτίσω τις εμπειρίες μου στο μαγικό χώρο της τέχνης. Σίγουρα η δημιουργική περιέργεια στην αναζήτηση των χρωμάτων και η εικαστική παιδεία στην σύνθεση αυτών, βοήθησαν και βοηθούν ώστε το αποτέλεσμα του επιχρωματισμού να είναι τουλάχιστον ικανοποιητικό. Κάθε φωτογραφία που επιχρωματίζω μου προσφέρει άφθονες συγκινήσεις κάνοντας έτσι το «ταξίδι στο παρελθόν» μοναδικό. Αυτές τις συγκινήσεις άλλωστε προσπαθώ να μοιραστώ με τους φίλους και θαυμαστές της εργασίας μου».

The Rolling Stones, 1963 / Colourised version © Christos Kaplanis

*Δείτε την δουλειά του Χρήστου Καπλάνη στην σελίδα του “Past in Color – Χρώμα στο Παρελθόν” στο Facebook, καθώς και στο blog του.

Δείτε επίσης: 5 ελληνικές σελίδες στο facebook που αξίζουν το like σου

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα