Featured

Έτσι θα αποκατασταθεί το διατηρητέο σχολείο της οδού Κριεζώτου

Αρχίζουν μέσα στο επόμενο διάστημα οι παρεμβάσεις για την αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου

Parallaxi
έτσι-θα-αποκατασταθεί-το-διατηρητέο-σ-675052
Parallaxi
Πηγή: https://www.opsis-architects.gr/

Αρχίζουν μέσα στο επόμενο διάστημα οι παρεμβάσεις για την αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου της οδού Κριεζώτου και για την επαναλειτουργία του ως σχολείου μετά τη σχετική υπογραφή της σύμβασης για την ανάθεση του έργου.

Η μελέτη αποκατάστασης

Το αρχιτεκτονικό γραφείο OPSIS εκπόνησε για λογαριασμό του Δήμου Θεσσαλονίκης την αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης του διατηρητέου σχολείου της οδού Κριεζώτου στη Θεσσαλονίκη.

Η πλούσια ιστορία του κτιρίου θέλει το οικόπεδο να αγοράζεται αρχικά το 1928 από τη Γαλλική Λαϊκή Αποστολή (Mission Laique Francaise), ενώ ίχνη της επιγραφής με το όνομα του οργανισμού υπάρχουν ακόμα επάνω από την κεντρική είσοδο. Το κτίριο ανοικοδομήθηκε τα έτη 1936-1939, σε σχέδια του A. Paul Leclerc, για να στεγάσει το Παρθεναγωγείο της Γαλλικής Λαϊκής Αποστολής, και το 1959 αγοράστηκε από το «Ταμείον Ανεγέρσεως Διδακτηρίων Θεσσαλονίκης», προκειμένου να στεγαστεί το 5ο Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης.

Πηγή: https://www.opsis-architects.gr/

Το κτίριο χαρακτηρίστηκε ως έργο τέχνης το 1987, καθώς αποτελεί δείγμα αξιόλογης αρχιτεκτονικής «Διεθνούς Τύπου». Επίσης, ως χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής σχολικού κτιρίου της τρίτης δεκαετίας του προηγούμενου αιώνα, ανήκει τυπολογικά και μορφολογικά σε μνημειακό ρυθμό που συχνά συναντάται σε δημόσια κτίρια της Γαλλίας της εποχής αυτής.

Πηγή: https://www.opsis-architects.gr/

Αντικείμενο της μελέτης του γραφείου στάθηκε η αποκατάσταση της μορφής του διατηρητέου κτιρίου μετά τις απαραίτητες στατικές παρεμβάσεις στο φέροντα οργανισμό, όπως και η λειτουργική προσαρμογή του στις σύγχρονες προδιαγραφές σχολικών κτιρίων.

Πηγή: https://www.opsis-architects.gr/

Η μελέτη αποκατάστασης του κελύφους επιχειρεί να αναδείξει την ιστορικότητα του κτιρίου, γι αυτό και δόθηκε μεγάλη έμφαση, ώστε οι παρεμβάσεις της στατικής αποκατάστασης να μην αλλοιώνουν την ογκοπλασία των όψεων. Αντίθετα, στο εσωτερικό του κτιρίου τα νέα δομικά στοιχεία (μανδύες, τοιχώματα) είναι εμφανή και δεν ενσωματώνονται σε κατασκευές. Κάθε αυθεντικό στοιχείο που μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί συντηρείται και επανατοποθετείται, ενώ κάθε νέο, που αναγκαστικά προκύπτει, κατασκευάζεται στον βαθμό που είναι δυνατό με το ίδιο σχέδιο και από το ίδιο υλικό. Μικρές διαφοροποιήσεις στο χρώμα, την υφή ή η απλοποίηση του διακόσμου ξεχωρίζουν τα νέα στοιχεία από τα αυθεντικά.

Πηγή: https://www.opsis-architects.gr/

Η ιστορία του

Το διατηρητέο κτίριο του πρώην Παρθεναγωγείου της Γαλλικής Λαϊκής Αποστολής στην Κριεζώτου (αρ. αδείας 93/1938), κτίστηκε μεταξύ των ετών 1936-1939, με σχέδια που στάλθηκαν από την Γαλλία και υπογράφονται από τους Αρχιτέκτονες A. Paul Leclerc και Α. Γραικό, ο πρώτος ως μελετητής και ο δεύτερος ως επιβλέπων του έργου. Χρησιμοποιήθηκε για διάφορους σκοπούς μέχρι το 1958, όπως Παρθεναγωγείο της Γαλλικής Λαϊκής Αποστολής, Υπηρεσία Ξένων, Επιτελείο της στρατιάς της Καβάλας, στρατιωτικό νοσοκομείο κ.α.

Πηγή: https://www.opsis-architects.gr/

Tο 1959 το «Ταμείον Ανεγέρσεως Διδακτηρίων Θεσσαλονίκης» αγόρασε από τη Γαλλική Λαϊκή Αποστολή το κτίριο προκειμένου να στεγαστεί το 5ο Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης που στεγαζόταν μέχρι τότε στο σημερινό διατηρητέο του ΜΙΕΤ στην Βασιλίσσης Όλγας.

Στη δεκαετία του ’60 και πιο συγκεκριμένα το 1966 προστέθηκε γυμναστήριο επί της οδού Κριεζώτου ενώ δύο χρόνια αργότερα το 1968 κτίστηκε ο χώρος ανάμεσα στα δύο κτήρια με χώρους υγιεινής.

Πηγή: https://www.opsis-architects.gr/

Το 1989, προστέθηκε στο γυμναστήριο επί της οδού Κριεζώτου ακόμα ένα πρόκτισμα με χώρους αποδυτηρίων στο γυμναστήριο. Όλες οι προσθήκες, αφού κατασκευάστηκαν πριν τον χαρακτηρισμό του κτιρίου ως διατηρητέο δεν ακολούθησαν την αισθητική του υπάρχοντος κτιρίου παρόλο που τα νέα κτίρια ήταν σε άμεση επαφή με το διατηρητέο.

Στην τελευταία δεκαετία κατασκευάστηκαν και νέες χαμηλές κτιριακές κατασκευές που επίσης δεν είχαν καμία αισθητική ή σύνδεση με το κεντρικό διατηρητέο.

Διάσημοι απόφοιτοι τραγουδούν για το ιστορικό 5ο Γυμνάσιο!

Πηγή: https://www.opsis-architects.gr/

Ποια είναι η OPSIS 

Η ομάδα των OpsisArchitects δραστηριοποιείται στο χώρο της αρχιτεκτονικής και της αρχιτεκτονικής τοπίου από το 2005. Αποτελείται από τις αρχιτέκτονες μηχανικούς – αρχιτέκτονες τοπίου Αντιγόνη Μάντσιου, Γιώτα Χαλιάζη και την ομάδα των εξωτερικών συνεργατών τους. Σήμερα εδρεύει στην ανατολική Θεσσαλονίκη, στην περιοχή της πρώην Νομαρχίας.

Πηγή: https://www.opsis-architects.gr/

Οι OpsisArchitects πιστεύουν ότι κάθε χώρος είναι τόσο μοναδικός, όσο και οι άνθρωποι που ζουν μέσα σε αυτόν. Δουλειά του αρχιτέκτονα είναι να στήσει το σκηνικό ζωής για κάθε έναν που αναζητά έναν χώρο προσαρμοσμένο στις ανάγκες του. Κι αυτό απαιτεί γνωριμία με τον άνθρωπο, φαντασία και γνώση του κατά περίπτωση αρχιτεκτονικού αντικειμένου.

Το αντικείμενο εργασίας της ομάδας είναι η μελέτη, κατασκευή και επίβλεψη έργων όπως: · Κατοικίες (κτίριο και κήπος, μικροκλιματική και ενεργειακή αναβάθμιση, εσωτερική διαρρύθμιση και διακόσμηση) · Δημόσια και ιδιωτικά κτίρια ειδικών χρήσεων (καταστήματα, χώροι τουρισμού-αναψυχής, εκπαιδευτικά συγκροτήματα, πολιτιστικά και διοικητικά κέντρα κ.ά.) · Αποκατάσταση ιστορικών κτιρίων και του περιβάλλοντα χώρου τους · Αστικοί υπαίθριοι χώροι (πάρκα, πλατείες, πεζόδρομοι, αθλητικά κέντρα κ.ά.) · Αποκατάσταση τοπίου και φυτοτεχνικές διαμορφώσεις

Η Αντιγόνη Μάντσιου και η Παναγιώτα Χαλιάζη αποφοίτησαν από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2ΟΟ2 και από το Μεταπτυχιακό Αρχιτεκτονικής Τοπίου του ίδιου ιδρύματος το 2ΟΟ5. Οι δύο αρχιτέκτονες, με 1Οετή πλέον πείρα, ασχολούνται με το σχεδιασμό και την κατασκευή κτιρίων και υπαίθριων χώρων κάθε κλίμακας, δημόσιων και ιδιωτικών.

Η Αντιγόνη Μάντσιου γεννήθηκε το 1978 στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το 2ο Λύκειο Καλαμαριάς το 1996.

Φοίτησε στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τα έτη 1997 – 2002, από όπου αποφοίτησε με βαθμό διπλώματος άριστα, 8.8.

Το 2004 βραβεύτηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης ως 1η σε βαθμολογία φοιτήτρια της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., για το ακαδημαϊκό έτος 2001-2002. Την ίδια χρονιά παρακολούθησε στην Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona το Σεμινάριο Επαγγελματικής Κατάρτισης της Ε.Ε. LeonardodaVinci, με θέμα «Αρχιτεκτονική Τοπίου».

Το 2005 απέκτησε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Αρχιτεκτονική Τοπίου από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με βαθμό άριστα, 8.9.

Το διάστημα 2002 – 2010 απασχολήθηκε ως μόνιμη συνεργάτης σε σημαντικές μελετητικές εταιρείες της Θεσσαλονίκης (Χρήστος Κουλουκούρης & Συνεργάτες, ΜΕΤΕ ΣΥΣΜ Α.Ε.), όπου συμμετείχε σε μεγάλα projects, όπως κτίρια δημόσιας διοίκησης, κτίρια υγείας, κτίρια εκπαίδευσης, πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, θέατρα, κτίρια γραφείων, εμπορικά κέντρα, συγκροτήματα κατοικιών, πάρκα. Ανήκει στο Μητρώο Μελετητών του ΥΠΕΚΑ, έχοντας πτυχίο Α΄τάξης στις κατηγορίες 6 (αρχιτεκτονικές μελέτες) και 7 (ειδικές αρχιτεκτονικές μελέτες).

Το 2005 δημιούργησε με τη Γιώτα Χαλιάζη την ομάδα των OpsisArchitectsμε έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Στο παρελθόν διετέλεσε Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Σπουδαστών Αρχιτεκτονικής, εκπρόσωπος και εκλέκτορας του Σ.Σ.Α. στη Φοιτητική Ένωση Α.Π.Θ. και στα όργανα συνδιοίκησης του Τμήματος. Είναι μέλος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και του Συλλόγου Μελετητών Δημοσίων Έργων Κεντρικής Μακεδονίας. Από το 2008 εκλέγεται μέλος της Αντιπροσωπείας της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ).

Γνωρίζει Αγγλικά και Γερμανικά και έχει επαγγελματικό δίπλωμα χορού από το InternationalDanceTeachers’ Association.

Η Γιώτα Χαλιάζη γεννήθηκε το 1977 στη Θεσσαλονίκη. Μέχρι το 1995, που αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης, ήταν ξεκάθαρη η κλίση της προς τα εικαστικά και τις κατασκευές.

Αποφοίτησε με βαθμό 9,1 (άριστα) από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. και αργότερα πρώτη, με βαθμό 9,1 (άριστα), από το Δ.Π.Μ.Σ. Αρχιτεκτονικής Τοπίου του ίδιου ιδρύματος.

Μέχρι το 2005, οπότε και δημιούργησαν με την Αντιγόνη Μάντσιου την ομάδα των OpsisArchitects, συνεργάστηκε με πολλά γνωστά αρχιτεκτονικά γραφεία, αρχιτέκτονες τοπίου και ιδιώτες μηχανικούς ως ελεύθερη επαγγελματίας. Ασχολήθηκε με ποικίλα ιδιωτικά και δημόσια έργα σε διάφορες περιοχές της χώρας και συμμετείχε σε αρκετούς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.

Η επιστημονική της δραστηριότητα περιλαμβάνει τη συμμετοχή της σε εκπαιδευτικά προγράμματα, σε επιστημονικές εργασίες, συνέδρια και εκθέσεις. Σήμερα είναι κάτοχος πτυχίου Α΄τάξης στην κατηγορία 6 (αρχιτεκτονικές μελέτες) και Β΄τάξης στην κατηγορία 7 (ειδικές αρχιτεκτονικές μελέτες) του ΥΠΕΚΑ και ενεργό μέλος πολλών επαγγελματικών συλλόγων.

Γνωρίζει καλά αγγλικά και γερμανικά και στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την ορειβασία και τις πολεμικές τέχνες.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα