Θεσσαλονίκη

Ο Χάρτης της πόλης: Η ρώσικη εκκλησία

της Χριστίνας Παρασκευοπούλου Εικόνες: Κείμης Κρυωνάς,Ολυμπία Καραγιάννη Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης είναι ένα σπάνιο αρχιτεκτονικό κόσμημα που τα τελευταία χρόνια έχει προστεθεί στην πόλη. Ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την κατασκευή του όμορφου Ρώσικης τεχνοτροπίας ναού είναι ο Προκόπιος Κεσίδης, επαναπατριζόμενος Έλληνας από την πρώην Σοβιετική Ένωση, ο οποίος […]

Χριστίνα Παρασκευοπούλου
ο-χάρτης-της-πόλης-η-ρώσικη-εκκλησία-26932
Χριστίνα Παρασκευοπούλου
rosiki_keimis_1.jpg

της Χριστίνας Παρασκευοπούλου

Εικόνες: Κείμης Κρυωνάς,Ολυμπία Καραγιάννη

Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης είναι ένα σπάνιο αρχιτεκτονικό κόσμημα που τα τελευταία χρόνια έχει προστεθεί στην πόλη. Ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την κατασκευή του όμορφου Ρώσικης τεχνοτροπίας ναού είναι ο Προκόπιος Κεσίδης, επαναπατριζόμενος Έλληνας από την πρώην Σοβιετική Ένωση, ο οποίος κάνοντας τάμα να χτίσει την εκκλησία αν βελτιωνόταν η υγεία του, διέθεσε τα χρήματα για την κατασκευή της.

Ο Άγιος Γεώργιος άρχισε να χτίζεται το 2003 και ολοκληρώθηκε το 2005. Η εκκλησία κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από πελεκημένους κορμούς ξύλων που εισήχθησαν ειδικά από την Ρωσία. Η τεχνοτροπία του ταυτίζεται απόλυτα ακόμη και στους κρεμμυδόσχημους χρυσοποίκιλτους τρούλους με την ορθόδοξη ρωσική παράδοση οικοδόμησης των ναών. Μάλιστα, φτιάχτηκε από Ρώσους τεχνικούς από την Σιβηρία, ενώ χρησιμοποιήθηκε μια παλιά τεχνολογία οικοδόμησης με ξύλινους κορμούς κατά την οποία δεν χρησιμοποιήθηκε ούτε ένα καρφί.

Ο εγκαινιασμός του ναού πραγματοποιήθηκε την ημέρα του Αγίου Γεωργίου, στις 6 Μαΐου 2005, σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο. Οι τελετές του ναού γίνονταν στη ρώσικη γλώσσα, όμως δυστυχώς τα τελευταία 4 χρόνια στο Ναό έχει σταματήσει να τελείται η Λειτουργία και δεν είναι πλέον ανοιχτός στους ενορίτες. Σε επικοινωνία μας με την εκκλησία πληροφορηθήκαμε ότι ο λόγος πίσω από την απόφαση αυτή ήταν μία ρήξη μεταξύ του κ. Κεσίδη και της Μητρόπολης, η οποία θεώρησε πως η διαχείριση της Εκκλησίας έπρεπε να γίνεται από την ίδια, με σύσταση επιτροπής, χωρίς την εμπλοκή ιδιώτη. Στο μέλλον ενδέχεται η επαναλειτουργία του Ναού, τον οποίον αγαπούν οι παλιννοστούντες της περιοχής.

Ο Προκόπιος Κεσίδης δεν είναι ο μόνος ομογενής που έκτισε μια εκκλησία στα ρωσικά πρότυπα. Ο γνωστός επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης έκανε δωρεά μία άλλη εκκλησία, τον Ναό του Αγίου Πνεύματος στα Κουφάλια, που είναι αντίγραφο του ναού που χτίστηκε από το 1874 στο χωριό Σάντα στην περιοχή Τσάλκα της Γεωργίας όπου γεννήθηκε και από όπου κατάγεται. Αυτήν την έχτισε εις μνήμην των γονιών του λόγω του όρκου που είχε δώσει στον πατέρα του. Στην εξωτερική είσοδο του πέτρινου ναού με τον χρυσό τρούλο που δεσπόζει στα Κουφάλια βλέπουμε μια επιγραφή σε μαύρο μάρμαρο: «Ο Ιερός Ναός ανεγέρθη εις μνήμην των δούλων του Θεού Ιγνατίου και Κλεονίκης Σαββίδη».

Πηγή: http://www.grekomania.ru/greek-articles/orthodox-greece/239-nashi-cerkvi

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα