Όλα τα αστέρια που μπορείς να θαυμάσεις φέτος στον καλοκαιρινό ουρανό
Εσύ γνώριζες πόσα πανέμορφα αστέρια αλλά και πλανήτες μπορείς να απολαύσεις με ένα απλό τηλεσκόπιο ή ακόμα και με γυμνό μάτι στον έναστρο καλοκαιρινό ουρανό;
Εσύ γνώριζες πόσα πανέμορφα αστέρια αλλά και πλανήτες μπορείς να απολαύσεις με ένα απλό τηλεσκόπιο ή ακόμα και με γυμνό μάτι στον έναστρο καλοκαιρινό ουρανό;
Ο Δημόκριτος Τσουκάπας, μέλος του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας της Θεσσαλονίκης, ο οποίος έχει αναλάβει τον τομέα της Ουρανογραφίας σε κάθε αστροεξόρμηση του Ομίλου, μας δίνει έναν μικρό οδηγό του τι να παρατηρήσουμε στις βραδινές μας εξορμήσεις αυτό το καλοκαίρι. Αλλά και τα πιο κοντινά σημεία στη Θεσσαλονίκη που προσφέρονται για την ωραιότερη θέα σε αυτά!
Ο καλοκαιρινός νυχτερινός ουρανός είναι γεμάτος με όμορφους αστερισμούς και λαμπερά αστέρια.
Στο κέντρο του ουρανού λάμπει το «θερινό τρίγωνο» που αποτελείται από τα πλέον τρία ευδιάκριτα αστέρια του ουρανού. Πρόκειται για τον Βέγα (Α Λύρας), τον Αλτάιρ (Α Αετού) και τον Ντένεμπ (Α Κύκνου). Το θερινό τρίγωνο αποτελεί την ταυτότητα του καλοκαιρινού ουρανού και είναι εύκολα αναγνωρίσιμο μιας και λάμπει πάνω από το κεφάλι μας από τον Ιούνιο μέχρι και τα μέσα του Οκτωβρίου.
Πέρα από το θερινό τρίγωνο ευδιάκριτοι είναι και οι αστερισμοί της Μεγάλης και Μικρής Άρκτου καθώς και του αστερισμού της Κασσιόπης με το χαρακτηριστικό σχήμα w. Το τελευταίο αστέρι της ουράς της Μικρής Άρκτου ονομάζεται «Πολικός» και είναι το μοναδικό αστέρι που μοιάζει να μην αλλάζει θέση (χειμώνα-καλοκαίρι) στον ουρανό ενώ η κατεύθυνσή του μας δείχνει πάντα τον Βορρά.
Στην προέκταση της ουράς της Μεγάλης Άρκτου θα διακρίνουμε ένα από τα πιο φωτεινά άστρα του καλοκαιρινού ουρανού με χρυσαφί απόχρωση που ονομάζεται Αρκτούρος. Μαζί με τον Βέγα είναι τα πιο φωτεινά αστέρια του καλοκαιρινού ουρανού.
Πάνω στον Νότιο ουρανό θα διακρίνουμε τον Ζωδιακό αστερισμό του Σκορπιού με το κατακόκκινο άστρο στην καρδιά του, τον περίφημο Αντάρη, πολλές-πολλές μεγαλύτερο από τον Ήλιο μας. Είναι ένα ερυθρός γίγαντας που υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εκραγεί και να γίνει σούπερ-νόβα.
Αριστερά από τον Σκορπιό λάμπει ακόμα ένας Ζωδιακός αστερισμός, ο Τοξότης, πάνω στον οποίο με ένα ζευγάρι απλά κιάλια, μπορούμε να διακρίνουμε φανταστικά, ανοιχτά, κλειστά καθώς και σφαιρωτά αστρικά σμήνη.
Μια πολύ σκοτεινή νύχτα θα διακρίνουμε σε όλο το μήκος του ουρανού (από την Κασσιόπη μέχρι και τον Τοξότη) μια ασημένια διάχυση που αποτελείται από το φως δισεκατομμυρίων αστεριών του γαλαξία μας που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι.
Το φετινό καλοκαίρι, πέρα από τα αστέρια και τους αστερισμούς, μπορεί κάποιος να απολαύσει και μια πλειάδα πλανητών που είναι ορατοί με γυμνό μάτι από το δειλινό μέχρι και τα μεσάνυχτα.
Νωρίς το βράδυ και μόλις πέσει το φως λάμπει στον δυτικό ουρανό με εκπληκτική ομορφιά και φωτεινότητα ο πλανήτης Αφροδίτη. Λίγο ψηλότερα κι αριστερά θα αναγνωρίσουμε αργότερα πάνω στον νοτιοδυτικό ουρανό τον λαμπρό πλανήτη Δία που με ένα μικρό τηλεσκόπιο θα μπορέσουμε να διακρίνουμε τέσσερις (από τους 69 που διαθέτει) φωτεινότερους δορυφόρους του. Την Ιώ, την Καλλιστώ, την Ευρώπη, και τον Γανυμήδη. Λίγο αριστερότερα και κοντά στον Τοξότη λάμπει ο πλανήτης Κρόνος που μέσα από ένα μέτριο τηλεσκόπιο θα μπορέσουμε να απολαύσουμε το υπέροχο δαχτυλίδι του. Τέλος γύρω στα μεσάνυχτα μπορούμε να διακρίνουμε άνετα πάνω στον νοτιοανατολικό ουρανό τον κατακόκκινο πλανήτη Άρη που αυτήν την εποχή βρίσκεται στο πλησιέστερο σημείο με την Γη μας.
Συμβουλές:
Για να απολαύσει όμως κάποιος τα υπέροχα αυτά στολίδια του ουρανού θα πρέπει να βρεθεί σε τόπο με όσο το δυνατόν λιγότερα φώτα (ακόμη και τα φώτα ενός μικρού χωριού μπορεί να εμποδίσουν μέχρι και το 60% της μαγείας του ουρανού). Δυστυχώς τέτοια μέρη όλο και περισσότερο σπανίζουν, ειδικά γι’αυτούς που βρίσκονται κοντά σε μεγάλες πόλεις.
Ειδικά για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, για να απολαύσουν έναν κατελάχιστο ανεκτό ουρανό για παρατήρηση, θα πρέπει να ταξιδέψουν μερικά χιλιόμετρα έξω από την πόλη. Τέτοια προτεινόμενα μέρη είναι το Λειβάδι (στον δρόμο για την Περιστερά) στον Βάβδο (πηγαίνοντας για Πολύγυρο) και τέλος, λίγο μακρύτερα, στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής (στον παλαιό δρόμο προς Αρναία). Όσον αφορά τον Χορτιάτη, δεν ενδείκνυται ως τόπος παρατήρησης γιατί υπάρχει μεγάλη ρύπανση από τα φώτα της Θεσσαλονίκης.
Καλές εξορμήσεις!
Βρείτε περισσότερα για τον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης εδώ: www.ofa.gr
Γνωρίστε τους εδώ:
Διαβάστε ακόμα:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ