Θεσσαλονίκη

Πέντε διαφορετικά πάρκα της Θεσσαλονίκης να γνωρίσεις το καλοκαίρι

Αυτό το καλοκαίρι, ανακαλύψτε πέντε διαφορετικά πάρκα της Θεσσαλονίκης.

Parallaxi
πέντε-διαφορετικά-πάρκα-της-θεσσαλον-22758
Parallaxi

Η Θεσσαλονίκη διαθέτει πολλά όμορφα πάρκα, κάποια από αυτά όμως ξεχωρίζουν για την ιδιαιτερότητά τους, το καθένα με τον δικό του τρόπο. Πρόκειται για πάρκα για πολλούς άγνωστα και σχεδόν θεματικά, με ειδική διαμόρφωση και σκοπό να σας ταξιδέψουν με 1000 είδη πανέμορφων φυτών, σε αλλοτινές εποχές, αλλά και να σας διδάξουν με ψυχαγωγικό τρόπο, καθώς και να σας βάλουν στο concept του DIY. Αυτό το καλοκαίρι, ανακαλύψτε πέντε διαφορετικά πάρκα της Θεσσαλονίκης.

Ο Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης

Εικόνα: Αργύρης Καράγιωργας

O Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης είναι κρυμμένος ανάμεσα στα στενά της Άνω Ηλιούπολης και αν τύχει και περάσεις από εκεί δεν θα καταλάβεις τι βρίσκεται πίσω από τα δέντρα και τα κάγκελα που τον περιτριγυρίζουν. Αλλά αν διαβείς τις πόρτες του σε περιμένει ένας ατμοσφαιρικός κήπος γεμάτος τριαντάφυλλα, τροπικά και αρωματικά φυτά, κωνοφόρα δέντρα, κάκτους και εποχιακά λουλούδια εκτείνεται σε βάθος 5 στρεμμάτων. Βραχόκηποι, δρομάκια, ένα καταπράσινο θερμοκήπιο και ένα κιόσκι στο οποίο αναρριχώνται δέκα ποικιλίες γλυτσίνου στο σημείο της καλύτερης θέας του κήπου. Η συνολική περιοχή ήταν παλιά το ρέμα Περικλέους, παραπόταμος του Δενδροποτάμου και μετατράπηκε σε άξονα πρασίνου. Εκεί κατασκευάστηκαν παιδικές χαρές, γήπεδα, αναψυκτήριο και αμφιθέατρο που αποτελούν βοηθητικούς χώρους του Βοτανικού κήπου. Στην βόρεια πλευρά του κήπου θα δει κανείς κέδρους, έλατα και κυπαρίσσια και, προχωρώντας, θα παρατηρήσει το θερμοκήπιο στο κέντρο του χώρου, που θυμίζει τοπίο ζούγκλας, καθώς φιλοξενεί τροπικά, υποτροπικά, και σαρκοφάγα φυτά. Αν προχωρήσει κανείς μέσα, θα δει τρεις μικρές λιμνούλες με νούφαρα και άλλα μικρά υδρόβια φυτά, καθώς και μια κατασκευή από βράχια όπου ρέει ένας μικρός καταρράχτης. Συνολικά στον Βοτανικό κήπο έχουν φυτευτεί περίπου 1000 είδη φυτών. Δυστυχώς λόγω έλλειψης προσωπικού λειτουργεί μόνο τις καθημερινές, τις ώρες 9.00-13.30, αλλά τώρα που οι μικροί μας φίλοι δεν έχουν σχολείο να τους περιορίζει ευκαιρία να το επισκεφτείτε.

*Περικλέους 9Α, Σταυρούπολη, τηλ. 2310600717 και 6946502434

Το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στη Νέα Πολιτεία

Ένας μεγάλος καταπράσινος περιποιημένος χώρος, το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στη Νέα Πολιτεία Ευόσμου υποδέχεται κάθημερινά μικρούς και μεγάλους της περιοχής εδώ και 15 χρόνια. Απαρτιζόμενο από τα σημαντικότερα δομικά στοιχεία του οδικού δικτύου σε σμίκρυνση, το Πάρκο περιλαμβάνει δρόμους, πεζοδρόμια, διαβάσεις πεζών, νησίδες διαφόρων τύπων, ποδηλατολωρίδες, κατακόρυφη και οριζόντια σήμανση, όλα από τα οποία βοηθάνε τα παιδιά που το επισκέπτονται να μάθουν τις βασικές αρχές της οδικής κυκλοφορίας. Διαθέτει ακόμη τροχαίο εξοπλισμό, όπως ποδήλατα και ηλεκτροκίνητα παιδικά οχήματα, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τη βοήθεια του προσωπικού του Πάρκου, ενώ οι επισκέπτες μπορούν βέβαια να φέρουν και τα δικά τους. Το Πάρκο διαθέτει επίσης παιδική χαρά και αμφιθέατρο, ενώ το καλοκαίρι διοργανώνονται σε αυτό πολλές παιδικές δράσεις, όπως προβολές ταινιών, μουσικές εκδηλώσεις και θεατρικές παραστάσεις. Κι ενώ οι μικροί μας φίλοι περνάνε τον χρόνο τους δημιουργικά, οι γονείς μπορούν να καθήσουν στα τραπεζάκια του κυλικείου του Πάρκου, που προσφέρει καφέ, αναψυκτικά και σνακ. Όταν κλείνουν τα σχολεία, είναι συνηθισμένο φαινόμενο το Πάρκο να γεμίζει μέχρι τις βραδινές ώρες, καθώς το ωράριό του διευρύνεται. Εποχή που είναι λοιπόν, επισκεφτείτε το κι εσείς.

*Δημητρίου Γλυνού (Ηλέκτρας Αποστόλου), Νέα Πολιτεία, Τηλ. 2310601780

Το Πάρκο Δεινοσαύρων

Το Περιβαλλοντικό Θεματικό Πάρκο ή αλλιώς Πάρκο Δεινοσαύρων, δημιουργήθηκε το 2008 ως ένας πολιτιστικός χώρος περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος σε γεωγραφική έκταση περίπου 10,000 τ. μ. Είναι ένα μοναδικό θεματικό πάρκο στα Βαλκάνια. Οφείλει την ύπαρξή του στην προσωπική εργασία, το μεράκι και την χρηματική στήριξη του Βασίλειου Μιχαηλίδη αλλά και την ενεργητικότητα και την καταρτισμένη και παγκοσμίως αναγνωρισμένη γνώση επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων (γεωλόγοι, παλαιοντολόγοι, σπηλαιολόγοι). Οι αναπαραστάσεις – σε πραγματικές διαστάσεις – ζωντανεύουν την ιστορία των προϊστορικών ζώων τα οποία έζησαν πριν εκατομμύρια χρόνια και εξαφανίστηκαν λόγω των κλιματικών αλλαγών. Στο πάρκο υπάρχει και το μουσείο του μαμούθ, το πρώτο και μοναδικό μουσείο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη με απολιθώματα από το τριχωτό μαμούθ το οποίο αποτελεί σύμβολο της εποχής των παγετώνων αλλά και απολιθώματα άλλων ζώων της εποχής εκείνης όπως του τριχωτού ρινόκερου και του μαχαιρόδοντα.

*7ο χιλ. Θεσ/νίκης-Ωραιοκάστρου, Τηλ. 2310 686544

Το πάρκο-μνημείο των Κήπων του Πασά

Εικόνα: Ελένη Βράκα

Πολλοί συνηθίζουν να τους αποκαλούν και «Δρακόσπιτα» ή «άντρο των δερβισάδων». Οι κήποι του Πασά ανήκουν στα παράξενα κομβικά μνημεία της Θεσσαλονίκης με την μυστικιστική ατμόσφαιρα και αποτελούν έναν από τους αστικούς της μύθους. Πρόκειται για ένα καταπράσινο πάρκο που το συναντάς ανεβαίνοντας ευθεία πάνω από την πλατεία Συντριβανίου, στην Άνω Πόλη, δίπλα από τα κάστρα. Είναι μια περιφραγμένη έκταση περίπου 1.000 τ.μ. που βρίσκεται έξω από τα ανατολικά τείχη της πόλης ακριβώς πίσω από το νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος». Κατά μια εκδοχή οι Κήποι ήταν το ησυχαστήριο του Σειφουλάχ Πασά και των Οθωμανών Τεκτόνων που ανήκαν στον στενό του κύκλο, ο οποίος έκτισε εκεί αυτό το περίεργο σύμπλεγμα πέτρινων κατασκευών, γεμάτων μυστικιστικά σύμβολα. Ένα είναι σίγουρο. Είναι ένας από τους μυστηριακούς τόπους της Θεσσαλονίκης και σε πολλούς άγνωστος.

*Οδός Ελένης Ζωγράφου, Θεσσαλονίκη

Το πρώτο Πάρκο Τσέπης της πόλης

Από πέρυσι, η γνωστή πρωτοβουλία “Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου” ετοιμάζει “Ένα Πάρκο Τσέπης για τη Γειτονιά”, μάλιστα το πρώτο στο είδος του στην πόλη. Τι είναι τα Πάρκα Τσέπης; Πρόκειται για μικρές νησίδες πράσινου, όπου όλοι μπορούμε να χαλαρώσουμε, να παίξουμε, να αθληθούμε, ένας τόπος τον οποίο ισότιμα μοιραζόμαστε, φροντίζουμε και αποφασίζουμε πώς θέλουμε να τον χρησιμοποιούμε. Το πρώτο Πάρκο Τσέπης της Θεσσαλονίκης στήθηκε λοιπόν στην διασταύρωση Αγαπηνού με Ιωάννη Μιχαήλ. Άλλωστε η «Πρωτοβουλία της Γειτονιάς» τα τελευταία χρόνια διοργανώνει στην ευρύτερη περιοχή γύρω από τον ομώνυμο δρόμο, διάφορες δημόσιες πολιτιστικές δράσεις. Τον τελευταίο καιρό, υλοποιεί σε στάδια το νέο αυτό εγχείρημα, δημιουργώντας έναν μοναδικό χώρο για τη γειτονιά στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Στο Πάρκο Τσέπης δημιουργήθηκε μάλιστα πρόσφατα ο πρώτος αστικός λαχανόκηπος της γειτονιάς, ενώ στο σημείο έχουν φυτευτεί δέντρα και λουλούδια με πολλά ακόμα να έπονται. Ένας υποσχόμενος χώρος που αξίζει να ανακαλύψετε!

*Διασταύρωση Αγαπηνού με Ιωάννη Μιχαήλ, Θεσσαλονίκη

Διαβάστε ακόμα:

Τα ωραιότερα πάρκα της πόλης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα