Το σωστό είναι Καυτανζόγλειο…
Μια ιστορική αναδρομή σε έναν σημαντικό αθλητικό χώρο της πόλης.
Ας γυρίσουμε πίσω στον χρόνο για να θυμηθούμε την ιστορία ενός αθλητικού χώρου της πόλης που μέχρι το 1982 ήταν το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα στάδιο της Ελλάδας.
Ο «σπόρος» της δημιουργίας του έπεσε στις 4 Νοεμβρίου του 1931, όταν ο Λυσίμαχος Καυτανζόγλου συνέταξε τη διαθήκη του, στην οποία άφησε όλη την περιουσία του για την ανέγερση Πανελληνίου Ηρώου στη Θεσσαλονίκη προς τιμήν όσων αγωνίστηκαν για την ελευθερία, από την άλωση της Κωνσταντινούπολης και μεταγενέστερα. Όπως σημειώνει στο σχετικό αφιέρωμα η Νένα Καζαντζίδου στην Parallaxi, ανάμεσα στους ήρωες αυτούς ήταν και ο παππούς του Λυσίμαχου, Ιωάννης Γούτας Καυτανζόγλου, μέλος και χρηματοδότης της Φιλικής Εταιρίας.
Με νομοθετικό διάταγμα του 1956 ορίστηκε ότι η περιουσία του Ιδρύματος Λυσίμαχου Καυτανζόγλου θα δινόταν για την ανέγερση σταδίου – 22 εκατομμύρια δραχμές, ένα ποσό τεράστιο για εκείνη την εποχή. Τα χρήματα συμπληρώθηκαν με 14 εκατομμύρια επιπλέον από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ενώ παραχωρήθηκαν 24,5 στρέμματα γης από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και άλλα 85 από το Ελληνικό Δημόσιο.
Διαβάστε ακόμα: Τα τρία γήπεδα, παλιά στο κέντρο της πόλης
Η θεμελίωση του σταδίου έγινε στις 26 Οκτωβρίου 1956, ημέρα εορτασμού της απελευθέρωσης της πόλης και της μνήμης του πολιούχου Αγίου Δημητρίου. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν μέσα σε τέσσερα χρόνια και έτσι, στις 27 Οκτωβρίου του 1960, εγκαινιάστηκε το στάδιο με την παρουσία 40.000 θεατών.
Το Καυτανζόγλειο αποτελεί έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ηρακλή από το 1961, γεγονός που δημιουργεί συχνά τη λανθασμένη εντύπωση ότι το στάδιο ανήκει στην ίδια την ΠΑΕ, μια αίσθηση που ενισχύεται από την παρουσία ακριβώς δίπλα των κλειστών γηπέδων μπάσκετ και βόλεϊ (Ιβανώφειο και Κατσάνειο). Στην πραγματικότητα το Καυτανζόγλειο Στάδιο είναι ιδιοκτησία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Πρόκειται για ένα πλήρες αθλητικό συγκρότημα πολλαπλών δραστηριοτήτων που βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με τους χώρους των πανεπιστημίων και το εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, το 2004 ανακαινίστηκε για να χρησιμοποιηθεί στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων για την διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αναμετρήσεων στους προημιτελικούς και ημιτελικούς της διοργάνωσης. Με την αναμορφωμένη του όψη φιλοξένησε το πρώτο αθλητικό γεγονός της Ολυμπιάδας, τον αγώνα μεταξύ των ολυμπιακών ομάδων Ελλάδας και Νοτίου Κορέας. Το παιχνίδι, που έληξε ισόπαλο με σκορ 2-2, πραγματοποιήθηκε στις 11 Αυγούστου του 2004, δυο μέρες πριν από την επίσημη Τελετή Έναρξης.
Αρκετά χρόνια πριν, το 1973, ένας άλλος ποδοσφαιρικός αγώνας έστρεψε την προσοχή ολόκληρης της Ευρώπης στο γήπεδο της Θεσσαλονίκης. Στις 16 Μαΐου της ίδιας χρονιάς διεξήχθη στο Καυτανζόγλειο ο τελικός του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης ανάμεσα στην ιταλική Μίλαν και την αγγλική Λιντς. Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Έλληνας Χρήστος Μίχας, που μετατράπηκε σε αρνητικό πρωταγωνιστή του τελικού. Η εύνοια που φέρεται να υπέδειξε υπέρ της Μίλαν, η οποία τελικά νίκησε 1-0 με γκολ του Λουτσιάνο Κιαρούτζι, οδήγησαν ακόμη και τους Θεσσαλονικείς θεατές να τον αποδοκιμάσουν και να φωνάζουν συνθήματα υπέρ της αγγλικής ομάδας.
Οι εικόνες από τις αερολήψεις πριν τη μετάδοση του αγώνα δίνουν μια εικόνα της Θεσσαλονίκης κατά τη δεκαετία του ’70. Η εισαγωγή του Βρετανού εκφωνητή του αγώνα, στο βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, συνοδευόταν από ελληνική παραδοσιακή μουσική για να συνδέσει το αθλητικό γεγονός με τη χώρα που το φιλοξένησε.
Από την άλλη, αυτό που ίσως δεν ξέρουν αρκετοί Θεσσαλονικείς είναι ότι η σωστή ονομασία του σταδίου είναι Καυτανζόγλειο και όχι Καυταντζόγλειο, όπως είναι ευρέως διαδεδομένο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι πήρε το όνομά του από τον Λυσίμαχο Καυτανζόγλου, είναι λογικό η μεταφορά του επιθέτου του στον αθλητικό χώρο να έγινε με ακρίβεια. Αυτό βέβαια δεν απέτρεψε πολλούς κατοίκους της πόλης να… διαμαρτυρηθούν στο ΟΑΣΘ όταν ονόμασε την στάση με τον σωστό τρόπο που φαίνεται στην παρακάτω εικόνα:
Συνολικά οι αθλητικές εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν δύο γήπεδα ποδοσφαίρου και στίβου, ένα γήπεδο ρίψεων, ένα προπονητήριο, ένα κτίριο γραφείων, έξι ξενώνες, χώρο αναψυκτηρίου σε κεντρικό σημείο του, δύο μεγάλους χώρους πάρκινγκ, καθώς και κλειστούς χώρους με δυνατότητα φιλοξενίας σεμιναρίων, εκθέσεων και εκδηλώσεων.
Το Καυτανζόγλειο εξυπηρετεί καθημερινά 2.500 αθλητές και αθλούμενους. Στους χώρους του δραστηριοποιούνται πάνω από 60 Σωματεία με καθημερινές προπονήσεις για παιδιά και ενήλικες ενώ Ολυμπιονίκες, αθλητές υψηλού επιπέδου και απλοί Θεσσαλονικείς συνυπάρχουν εντός του. Επιπλέον, το στάδιο είναι ειδικά διαμορφωμένο στις ανάγκες των ΑμΕΑ και για αυτό το λόγο είναι ένας σταθερός προορισμός για τα Άτομα με Αναπηρία και για τους Παραολυμπιονίκες. Σε καθημερινή βάση χρησιμοποιείται από τους φοιτητές του Τμήματος Φυσικής Αγωγής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΤΕΦΑΑ) και των Στρατιωτικών Σχολών (ΣΣΑΣ). Ακόμα, σε αυτό διεξάγονται οι αθλητικές εξετάσεις των υποψηφίων των ΑΕΙ των αστυνομικών και στρατιωτικών σχολών.