Τρία μέρη στη Θεσσαλονίκη που σε συναντά ξαφνικά η τέχνη

Για να μάθεις να περπατάς με το κεφάλι ψηλά.

Parallaxi
τρία-μέρη-στη-θεσσαλονίκη-που-σε-συναν-328580
Parallaxi

Ανάμεσα σε δρόμους που (προσ)περνάμε καθημερινά, σε στενά και πεζοδρόμια που περπατάμε χαμένοι στις σκέψεις μας ή με το βλέμμα στη φωτεινή οθόνη του κινητού μας, ξεπηδούν ολόκληρα κομμάτια τέχνης, πίνακες ζωγραφικής και έργα που περιμένουν ελάχιστα δευτερόλεπτα προσοχής για να ανοίξουν τους ορίζοντές μας και να καταπραΰνουν την ψυχή μας.

Συγκεντρώσαμε τρία τέτοια σημεία στην πόλη, εκεί όπου οι καλλιτέχνες μας προσκαλούν να δούμε την καθημερινότητα αλλιώς, και σας τα προτείνουμε για μια πιο προσεκτική ματιά:

#1 Μια βιτρίνα στην Τσιμισκή που δεν πρέπει να προσπεράσεις

Στο πλαίσιο προβολής της έκθεσης «Θεσσαλονίκη. Η συλλογή Γιώργου Κωστάκη. Restart», το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης πρότεινε στο ATTICA. THE DEPARTMENT STORE να “ντυθεί” η μία βιτρίνα του στο κατάστημα στην Τσιμισκή, στο κέντρο της πόλης, με αναπαραγωγή έργου ή έργων από τη συγκεκριμένη συλλογή. H διεύθυνση υποστήριξε εξ αρχής την πρόταση και ακολούθησαν συναντήσεις εργασίας με τον window designer Νίκο Ράκκα ώστε να οργανωθεί το πλαίσιο, να επιλεγεί το έργο, ο τρόπος και το διάστημα προβολής. Δείτε περισσότερα ΕΔΩ.

#2 ”Ψυχογραφές” στην Καλλιτεχνική Υπόγεια Διάβαση

Εικόνα: Σοφία Λαμπρινοπούλου

Μέχρι τις 16 Ιουνίου, η έκθεση ”Ψυχογραφές” με πίνακες των ασθενών του Ψυχιατρείου Θεσσαλονίκης που παρακολουθούν τα καλλιτεχνικά εργαστήρια του Νοσοκομείου θα βρίσκεται στην υπόγεια διάβαση της οδού Λαγκαδά, στη Σταυρούπολη. Στην έκθεση φιλοξενούνται έργα σε μεγάλες διαστάσεις από τα 30 χρόνια λειτουργίας των εργαστηρίων, με υπεύθυνο τον ζωγράφο Σώτο Ζαχαριάδη. Δείτε περισσότερα για τα μοναδικά αυτά εργαστήρια και την πολύτιμη σημασία τους ΕΔΩ. Ημέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα – Παρασκευή: 09.00 – 21.00, Σάββατο: 09.00 – 14.00.

#3 Έργα του Νίκου Κρυωνίδη στις Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ

Εικόνα: Σοφία Λαμπρινοπούλου

Μέχρι τις 10 Ιουνίου θα βρίσκονται στις Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ (Καρόλου Ντηλ 33) οι ζωγραφικές και γλυπτικές δημιουργίες του καλλιτέχνη Νίκου Κρυωνίδη. «Τα ίχνη ως νύξεις, υποδείξεις, υπαινιγμοί, συναντούν τα χρωματικά επαναλαμβανόμενα χειρονομιακά παιχνίδια της γραμμής/γραφής ( χρήση δακτύλων). Αυτή η εμμονή της κινητικής και χρωματικής ενέργειας μεταλλάσσει διαρκώς το στατικό σημείο της πρώτης εγχάραξης/ αποτυπώματος, ενεργοποιώντας την λευκή επιφάνεια του χαρτιού ή του μουσαμά», έγραψε για τα έργα του η Δρ. Σάνια Παπά, Ιστορικός Τέχνης και Λέκτορας του Α.Π.Θ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στη λίστα με τα επτά καλύτερα της Ευρώπης!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα