Τσικνοπέμπτη: 10 +1 εστιατόρια να απολαύσεις κρέας στη Θεσσαλονίκη

Η αποθέωση της κρεατοφαγίας στην πόλη. Τα 11 αγαπημένα μας εστιατόρια για την Τσικνοπέμπτη.

Parallaxi
τσικνοπέμπτη-10-1-εστιατόρια-να-απολαύσ-887603
Parallaxi
Εικόνα Unsplash

Τσικνοπέμπτη, ημέρα αποθέωσης της κρεατοφαγίας και δεν γινόταν παρά να σας οδηγήσουμε στα αγαπημένα μας γευστικά σημεία στην πόλη. Επισκεφθήκαμε, δοκιμάσαμε, ρωτήσαμε και αφουγκραστήκαμε τις τάσεις στην σύγχρονη γαστρονομική σκηνή της Θεσσαλονίκης. Η Parallaxi ξέρει την πόλη καλύτερα και οι καλοφαγάδες σήμερα ένεκα της ημέρας, μόλις απέκτησαν τον απόλυτο οδηγό τους. Στο βουνό, στο κέντρο, δυτικά ή ανατολικά, αυτά είναι τα αγαπημένα μας εστιατόρια για κρέας. Εκεί που οι καπνοί μεθάνε με τα πικάντικα πιπέρια και τα ζουμερά κρεατικά μπλέκουν με δροσερές σαλάτες. Απόλαυσε υπεύθυνα!

Iberico

H απόλυτη νέα γαστρονομική άφιξη που λατρεύει το κρέας

Αν κάτι κερδίζει με άνεση η σπουδαία ομάδα που έχει δημιουργήσει τα λατρεμένα και απόλυτα πετυχημένα εστιατόρια του Γλυκάνισου και του Marea Sea Spirit είναι η απόλυτη γνώση και προσήλωση σε κάθε νέο της στοίχημα. Eχοντας βάσεις γερές στην Πυλαία και το κέντρο έφτασε η ώρα για κάτι εντελώς αλλιώτικο στην ιστορική περιοχή του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της πόλης, εκεί όπου λειτουργούσε προηγουμένως το αγαπημένο εστιατόριο Brizola που έκλεισε τον κύκλο του. Ενας χώρος υψηλής αισθητικής, όπου μπορείς να απολαύσεις εξαιρετικά πιάτα με βάση το κρέας, άλλωστε το μενού στηρίζεται αρκετά στο γευστικό ιδίωμα της πόλης και την αριστοτεχνική διαδικασία κοπής των κρεάτων και του ψησίματος. Αν τα κυρίως, όπως τα Porchetta iberico στη σούβλα, κοτόπουλο ψητό με πεκορίνο, μπιφτέκι από μοσχαρίσιο κιμά black angus, παϊδάκια αρνίσια ή γλώσσα meuniere, σας φανούν συμβατικά, μην τα προσπεράσετε, αφού το ψήσιμο και η υλοποίησή τους μετατρέπουν ένα πιάτο με κρέας σε ποίημα. Κι αν οι λέξεις μπαβέτα, πλούμα iberico, rib eye ελληνικό black angus, rib eye prime USA, picanha, short ribs black angus σας ακούγονται άγνωστες και σας αγχώνουν, μια συμβουλή σας έχω: καθίστε αναπαυτικά στην καρέκλες σας, αφήστε το προσωπικό να σας εξηγήσει και να σας προτείνει ποια πεντανόστιμη και καλοψημένη κοπή θα επιλέξετε.

*Iberico, Νικ. Μαντζάρου 18 & Κώττα Ρούλια, Τηλ. 2310532800, Fb: Iberico

Aelios Petra

Μοναδικός συνδυασμός γαστρονομικής εμπειρίας και μοναδικής απόλαυσης τοπίου

Η ultimate απόδραση από την πόλη, το πέτρινο bar-resto στον Χορτιάτη είναι μια όαση, τόσο τοπικά και γευστικά. Στο υπέροχης αισθητικής χώρο του -σαν ένα luxurious σαλέ-, ο σεφ Danny Chalkidis σε περιμένει για μια γαστρονομική εμπειρία που θα σου μείνει αξέχαστη. Καραμελωμένη σιγοψημμένη πανσέτα, στήθος μοσχάρι black angus με σάλτσα μήλου και χοιρινός λαιμός ψημμένος σε κενό αέρος, είναι κάποιες από τις εντυπωσιακές προσθήκες στο χειμερινό μενού, ενώ μια κατηγορία από μόνα τους είναι τα premium steaks, όπως το Black Angus, από πιστοποιημένες φάρμες Greater Omaha Αμερικής, Carne de fuego Ουρουγουάης και Devesa Αργεντινής. Κρεατοφαγικό έπος από την αρχή μέχρι το τέλος! Δοκίμασέ το!

*Aelios Petra, Β’ Πάροδος Ανεμόμυλων, Χορτιάτης, τ. 2310 358880, Facebook

Λέμαργκο

Οι δημιουργοί του υπόσχονται να σε μυήσουν στην υψηλή Τέχνη της Γαστρομαγείας με γενναίες δόσεις… Κρεαλισμού

Βρίσκεται στον στον εξωτερικό χώρο του εμπορικού κέντρου Mediterranean Cosmos και αποτελεί  νέο προορισμό για τους meat lovers. Η φιλοσοφία του:  Το κρέας όπως θα έπρεπε να μαγειρεύεται και να σερβίρεται! Εδώ θα γευτείς κρέατα εξαιρετικής ποιότητας και φρέσκες πρώτες ύλες που συνθέτουν ιδιαίτερα πιάτα ελληνικής αισθητικής για απαιτητικούς. Προτείνουμε: Τσοπανόπιτα, κορτεζίνα, σουβλούρι, ταλιάτα, burger γύρου, rib eye πρόβειο, αγελαδινή μπριζόλα, μοσχαρίσια σουτζουκάκια, και λουκάνικα Δράμας και Τυρνάβου.

*Λέμαργκο, 11ο χλμ. Θεσσαλονίκης – Μουδανιών, Θέρμη, Τ. 2310 477177, Fb: Lemargo.skg 

Καντίνα Ντερλικατέσεν

Μια καντίνα με τα όλα της που αποθεώνει το street food και αράζει στον μεγαλύτερο δρόμο της πόλης, στον Περιφερειακό, στην έξοδο του Πανοράματος και της Πυλαίας.

Εδώ το σουβλάκι είναι σουβλάκι, το παϊδάκι δεν μοιάζει ένα ξέχειλο από το λίπος πράγμα που σε ξεγελά και το σούπερ μπιφτέκι των 300 γραμμαρίων, από αρνί, μοσχάρι και χοιρινό μαζί είναι από τα ωραιότερα μπιφτέκια που έφαγες ποτέ. Επίσης η ιδέα του Cantinato της μπακέτας των 40 εκατοστών που εισάγουν με όποιο κρεατάκι επιθυμείς εντός, πανσέτα, σουβλάκι ή χοιρινό αποτελεί ένα πλήρες γεύμα και αναλόγου τύχης είναι το hot dog με επιλογή Τρικαλινού, Νυρεμβέργης ή Τζουμαγιάς. Απολαύστε χωρίς δεύτερη σκέψη θεϊκή μπριζόλα από μοσχαράκι γάλακτος και ποικιλίες άπιαστες για την παρέα!

*Καντίνα Ντερλικατέσεν, Δημητρίου Φωκά 8, Πυλαία, Τηλ. 2310300064, Fb: Καντίνα Ντερλικατέσεν

Ψησταριά η Διαγώνιος

Σταθερή γευστική αξία στην πόλη 

Κλασικό κοσμικό εστιατόριο με μακρά παράδοση στο καλό φαγητό, έχει καταφέρει να γίνει μια αγαπημένη και must have αστική συνήθεια. Τα εθιστικά σουτζουκάκια του είναι ένας από τους λόγους! Η κουζίνα του άριστης ποιότητας με εξαιρετικά κρέατα ελληνικής εκτροφής και αγνά υλικά, με απλές και κλασικές συνταγές, αλλά καλοεκτελεσμένες. Προτείνουμε και λόγω της ημέρας, γύρο, σουτζουκάκια, τηγανητές πατάτες, με μία ποικιλία από κλασικές σαλάτες και χειροποίητες αλοιφές.

*Ψησταριά Η Διάγώνιος, Στρατηγού Καλλάρη 13, Τ. 2310 260958, Facebook

Ο Κώστας

Ένα μυθικό ψητοπωλείο της Άνω Τούμπας από το οποίο περνά όλη η πόλη. Ένας τόπος λατρείας του καλού κρέατος.

Ένα στέκι που πρέπει να το ψάξεις για να το βρεις αν δεν το ξέρεις, καθώς δεν είναι σε κεντρικό δρόμο. Για τους Τουμπιώτες είναι τιμή τους και καμάρι τους δεκαετίες. Ο χειροποίητος γύρος του, ένας από τους ελάχιστους στη Θεσσαλονίκη χειροποίητους και όχι μηχανής, που χρειάζεται μια μέρα για να μαριναριστεί, να στολιστεί γευστικά με αλάτι θαλασσινό και ρίγανη και άλλη μια μέρα για να στηθεί στη βέργα και να σιγοψηθεί από τις 12 το μεσημέρι και να γίνει αυτό για το οποίο μιλάει τόσος πολύς κόσμος τριάντα χρόνια τώρα. Το μυστικό για τα ψητά του εκτός από τα κρέατα είναι και το κάρβουνο από ξύλο στο οποίο ψήνονται οι πανσέτες, τα θρυλικά σουτζουκάκια νούμερο δύο σε πωλήσεις μετά το γύρο, η σπάλα κομμένη στο χέρι, τα Α-ΠΙ-ΣΤΕΥ-ΤΑ παϊδάκια, τα γκουρμέ σουβλάκια του, το συκώτι, το κοτόπουλο-λουκούμι, το ψαρονέφρι και το λουκάνικο Τζουμαγιάς, ίσως το καλύτερο λουκάνικο που δοκίμασες.

*Ψητοπωλείο Ο Κώστας, Εμμανουήλ Φίλη 15 (κάθετος στην Περεβού),  Άνω Τούμπα, τηλ. 2310 905062, Facebook: Ψητοπωλείο ο Κώστας

ΤΖΑΚΙ ΗΟ 

Κρεατοφαγία με άποψη, ξεμακραίνοντας λίγο από την πόλη, στο δικό μας βουνό τον Χορτιάτη

Εδώ ξεκινά η εμπειρία. Ισορροπία υλικών, χρωμάτων και γεύσεων. Όλα φτιαγμένα επί τόπου, από τη θεϊκή μουστάρδα μέχρι την μαρμελάδα ντομάτας. Άπαιχτο σουτζουκάκι από βουβάλι Κερκίνης, bufallo σπαλομπριζόλα, ένα T-bone άλλο πράγμα, θεϊκά μοσχάρια από ποικιλίες διαλεγμένες από όλο τον κόσμο, καβουρμάς όπως δεν τον έχεις ξαναφάει, πατατούλες του χωριού θεϊκές με τρούφα, και μια σειρά άλλες προτάσεις που πραγματικά άνοιξαν ένα νέο κεφάλαιο στη γαστρονομική σκηνή της πόλης.

*Τζάκι Ho, Δράγου 2, Χορτιάτης, Τηλ. 2310349266, Fb: Tzaki ‘Ho • Country Eating

Νέα Διαγώνιος

Εδώ και χρόνια οι καλοφαγάδες της πόλης ξέρουν από πρώτο χέρι τι θα πει κρέας στη Νέα Διαγώνιο. 

Στα τραπέζια της Νέας Διαγωνίου θα δεις κάθε μέρα καλοφαγάδες! Εδώ θα φας τις κλασικές ελληνικές συνταγές, αλλά και υπέροχα ξεχωριστά κρέατα ωρίμανσης και ειδικής επεξεργασίας. Οι ναυαρχίδες της: Τα κρέατα. Εκτός των δυο smash hit πιάτων (γύρος και σουτζουκάκι) οι επιλογές σε σουτζουκάκια κοτόπουλου, λουκάνικα, παϊδάκια, πανσέτες, μπριζόλες και φυσικά τα φιλέτα (μοσχαρίσιο, σπέσιαλ, ψαρονέφρι, κοτόπουλου) άψογα συνοδευόμενα σερβιρισμένα, με γαρνιτούρες επιλογής σπουδαίες, απολαυστικές, συμπληρώνουν μια λίστα κρεατικών που αποτελούν τη λατρεία της πόλης και όχι μόνο. Μην φύγεις χωρίς τις θεϊκές τηγανητές πατάτες με παρμεζάνα. Παραμιλάς. Το κρέας εδώ μπορείτε να το απογειώσετε συνοδεύοντάς το με σαλάτες στημένες με φαντασία και εξαιρετικές σπιτικές αλοιφές και ντάκος, τυριά από τοπικούς παραγωγούς (ψητό μπάτζο, μπουγιουρντί), ψητά λαχανικά αλλά και έθνικ ορεκτικά.

*Νέα Διαγώνιος, Θεμ. Σοφούλη 64 Α, Τ. 231 002 9085, Website και Facebook

Ρινόκερος

Ένα meat bar εκτός κέντρου, ιδανικός προορισμός για να απολαύσουν οι καλοφαγάδες με προσεγμένο τρόπο την λατρεία του κρέατος.

Ο Ρινόκερος είναι ένα από τα must της εκτός κέντρου γευστικής Θεσσαλονίκης του σήμερα. Εξαιρετικά στημένα πιάτα σε μερίδες πραγματικά χορταστικές από τις πιο απλές πρώτες ύλες έως τις πιο δύσκολες σε συμπεριφορά όπως το βουβάλι. Στα πιάτα που οφείλει να δοκιμάσει κανείς, τα βουβαλίσια σουτζουκάκια με το ψημένο στην σχάρα ψωμάκι και την πλούσια κρέμα τυριών, τα γευστικά σουβλάκια από τρυφερό μπούτι κοτόπουλο με βελούδινη creme fraiche, τα χοιρινά μπριζολάκια και άλλα ζουμερά και λαχταριστά που δεν θα μπορέσετε να αντισταθείτε.

*Ρινόκερος, Μαρτίου 2, Τηλ. 2310428402, Fb: Ρινόκερος

Ίγγλις 

Η απόλυτη λατρεία της Άνω Πόλης

Γεννήθηκε στα 1914, στην οδό Πλάτωνος 3, λίγο πάνω από την Εγνατία, κάτω από τα γραφεία της εφημερίδας Φως. Σήμερα το Ίγγλις είναι από τα πιο αγαπημένα στέκια της πόλης γιατί έχει καταφέρει εκτός από ατμόσφαιρα παλιάς εποχής να πετύχει μια μοναδική εξειδίκευση-σπεσιαλιτέ στις γάστρες και τις λαδόκολλες, αφού οι μάγειρες της εξερευνούν και τελειοποιούν παραδοσιακούς τρόπους μαγειρέματος. Διάσημοι οδηγοί του κόσμου όπως το lonelyplanet  τη συμπεριλαμβάνουν ως πρώτη τους επιλογή για τη Θεσσαλονίκη, ως απολύτως αυθεντική ή το ταξιδιωτικό site www.spottedbylocals.com γράφει με ενθουσιώδη τρόπο για αυτήν.

*Ίγγλις, Ηροδότου 32, Άνω Πόλη, τηλ. 2313011967

Λάδι και Ρίγανη

Μακριά από τη λογική του πρόχειρου σε ποιότητα φαγητού έβαλε από την αρχή στις προτεραιότητες του μια διαφορετική προσέγγιση σε αγαπημένες γεύσεις.

λαδι

Την αξία και την προσήλωσή του στα παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα υποδηλώνει άλλωστε και το όνομα του. Δεν έγινε χωρίς λόγο το πιο πετυχημένο ψητοπωλείο στην Ελλάδα πολύ κοντά στο σήμερα και στις ανάγκες μας, ανάγκες όχι μόνο των κρεατοφάγων αλλά και όσων προτιμούν τις σαλάτες, που εδώ θα βρουν τον προορισμό τους. Εξαιρετικά κρέατα, ωραίο περιβάλλον και θέα στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους.

*Λάδι και Ρίγανη, Αριστοτέλους και Ερμού γωνία, 231 028 2500, Fb: Λάδι και Ρίγανη

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα