Διεθνή

Τι μέλλει γενέσθαι στην Ουκρανία;

Πώς και πότε λοιπόν θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος;

Γιώργος Σχοινάς
τι-μέλλει-γενέσθαι-στην-ουκρανία-908665
Γιώργος Σχοινάς

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται επίσημα για παραπάνω από έναν μήνα. Πολλοί θεωρούσαν ότι η Ρωσία θα κυριαρχήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι υπολογισμοί αυτοί δεν φαίνονται να επιβεβαιώνονται.

 Πώς και πότε λοιπόν θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος;

Η ρωσική πλευρά

Για να τελειώσει ένας πόλεμος πρέπει να παράξει ικανοποιητικό πολιτικό αποτέλεσμα για μια από τις δύο πλευρές. Έως τώρα αυτό δεν έχει συμβεί και για αυτό δεν έχει λήξει και ο πόλεμος. Από την μια η Ρωσία προσπαθεί να ελέγξει όσο το δυνατόν περισσότερα ουκρανικά εδάφη, ακόμα και το Κίεβο, με την προσμονή να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τη Δύση ούσα σε πλεονεκτική θέση.

 Η στρατιωτική της ισχύος τής επιτρέπει να έχει τέτοιες φιλοδοξίες. Φιλοδοξίες επίσημης και αναγνωρισμένης προσάρτησης του Ντονμπάς και αναγνώρισης της ρωσικής κυριότητας στην Κριμαία. Επίσης η ρωσική πολιτική θα επιδιώξει εγκατάσταση ρωσόφιλου πολιτικού προσωπικού στην Ουκρανία και την καταδίκη των ναζιστικών παραστρατιωτικών ομάδων. Αυτή είναι η ιδανική κατάληξη για την Ρωσία.

Το σχέδιο της Δύσης

Από την άλλη το σχέδιο της Δύσης, και άρα και της Ουκρανίας, είναι να προσπαθήσει να συντηρήσει τον πόλεμο και να κερδίσει χρόνο, φθείροντας τις ρωσικές δυνάμεις. Ο απώτερος σκοπός είναι να «λαχανιάσει» η ρωσική επίθεση και να αναγκαστεί η Ρωσία να συνθηκολογήσει με μειονεκτικούς όρους για την ίδια. Συνεπώς είναι ένα παιχνίδι πολιτικών συσχετισμών, ο καθορισμός των οποίων περνάει μέσα από το εμπόλεμο πεδίο και θα κριθεί τελικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 

Υπάρχει, βέβαια, και η περίπτωση η Δύση να έχει στόχο να κουράσει την ρωσική επίθεση έχοντας στο νου της την λογική της αντεπίθεσης. Στα πλαίσια ενός «παρατεταμένου πολέμου» καθοριστική σημασία παίζουν ο χώρος και ο χρόνος. Ίσως λοιπόν, οι Ουκρανοί προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο ούτως ώστε να γίνουν πιο έντονα και έκδηλα τα τυχόν προβλήματα της ρωσικής επίθεσης και της ρωσικής οικονομίας. Αυτό σε συνδυασμό με μια στρατηγική άμυνας εντός του αστικού ιστού και την υιοθέτηση πρακτικών ανταρτοπολέμου ίσως δώσει προοπτικές αντεπίθεσης.

Συμπερασματικά, ο πόλεμος θα τελειώσει όταν δώσει πολιτικό αποτέλεσμα σε μια από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Η Δύση επιδιώκει να φέρει την Ρωσία σε μειονεκτική θέση και να την αναγκάσει να υιοθετήσει μια πιο φιλοδυτική και αντί-κινεζική πολιτική, στα πλαίσια του νέου Ψυχρού Πολέμου ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.

Η Ρωσία από την άλλη παλεύει για την διατήρησή της ως μια από τις μεγάλες δυνάμεις του σύγχρονου κόσμου και για την ένταξη της Ουκρανίας στην σφαίρα επιρροής της που θα έχει ως αποτέλεσμα την γεωπολιτική της αναβάθμιση. Το τι μέλλει γενέσθαι παραμένει αβέβαιο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα