Parallax View

Τι βλέπεις σε αυτή την φωτογραφία;

Ο Κωνσταντίνος Τσορμπατζίδης βλέπει πλαστικό.

Parallaxi
τι-βλέπεις-σε-αυτή-την-φωτογραφία-460659
Parallaxi

Λέξεις – Εικόνα: Κωνσταντίνος Τσορμπατζίδης

Τι βλέπεις σε αυτή την φωτογραφία;

Διακοπές;

Χαλάρωση;

Καφεΐνη;

Εγώ βλέπω πλαστικό. Όλα τα υλικά σε αυτή την φωτογραφία είναι φτιαγμένα από πλαστικό. Και γιατί μας ενδιαφέρει αυτό; Μήπως επειδή το νερό και ο καφες θα καταναλωθούν μέσα σε τριάντα λεπτά, αλλά το πλαστικό που χρησιμοποιήθηκε για να τα μεταφέρουμε θα χρειαστεί τουλάχιστον 500 χρονια για να περάσει στο περιβάλλον; Με άλλα λόγια, ο καφές που ήπιατε την προηγούμενη εβδομάδα στην παραλία θα βρίσκεται στο περιβάλλον για τις επόμενες επτά γενιές. Φανταστείτε το. Πολλαπλασιάστε επί πόσους καφέδες και καλαμάκια να πούμε ότι θα καταναλωθούν αυτό το καλοκαίρι; Μισό; Ένα εκατομμύριο; Περισσότεροι; Και έχετε την εικόνα. Μια καταστροφή του περιβάλλοντος από την ασυνέπεια. Κάντε τώρα τους υπολογισμούς σας με τα πλαστικά μπουκαλάκια νερό. Ντροπή!

Ήμουν στην Ελαφόνησο. Παράδεισος στην Γη. Υπέροχα νερά. Μοναδικές παραλίες. Έχω γυρίσει τον κόσμο. Αυτή την ομορφιά δεν την έχω ξαναδεί. “Τι θα πάρετε;”, λέει ο ομπρελάς. “Δύο καφέδες κρύους”. Τα πλαστικά ποτηράκια εμφανίστηκαν, με το πλαστικό καλαμάκι και πλαστικά μπουκαλάκια νερό (η φωτογραφία που λέγαμε). Μάτωσε η ψυχούλα μου. Ντράπηκα να τα πιω. 

Ρώτησα τα παιδιά: “Ανακύκλωση κάνετε;”. “Στην αρχή τα χωρίζαμε”, μου είπαν. “Μετά είδαμε που ο Δήμος τα άδειαζε όλα στα ίδια σκουπίδια και σταματήσαμε”. Με αυτά που άκουσα τι να κάνω ο κακομοίρης, τα πήρα μαζί μου για ανακύκλωση στην πόλη. Ήμουν σαν κάτι τρελούς που κουβαλάνε τα σκουπίδια τους όπου πάνε. Όταν όμως ανακύκλωσα τα πλαστικά μου, αισθάνθηκα πολύ καλύτερα! 

Έχουμε εκλογές και αναρωτιέμαι πόση πίεση δέχτηκαν από τους πολίτες ψηφοφόρους οι πολιτικοί για να εντάξουν στο πρόγραμμά τους μια πολιτική υπόσχεση οικολογικής προστασίας. Τι έχουν υποσχεθεί για:

Την ανακύκλωση; 

Την αιολική ενέργεια;

Την ηλιακή ενέργεια;

Την μείωση των καυσαερίων από την μεταφορά; Την βιομηχανία; 

Την μόλυνση των θαλασσών;

Πόσο θα επενδύσουν για να καθαρίσουν την χώρα από το καυσαέριο; Να αναπνεύσουν τα παιδιά στα σχολεία καθαρό αέρα; 

Πώς γίνεται να είσαι καλός Χριστιανός; Καλός άθεος; Καλός πολίτης; Καλός δεξιός; Καλός αριστερός; Καλός κεντρώος; Και ναι μην ενδιαφέρεσαι για το περιβάλλον – για την ποιότητα του αέρα που αναπνέεις και του νερού που πίνεις; Εσύ και τα παιδιά σου. Έχουμε φωνή και μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση. Οι πολιτικοί θα μας ακούσουν εάν οργανωθούμε.

Με τόσο ήλιο και ανέμους θα έπρεπε να υπάρχει μηδενική εξάρτηση από το πετρέλαιο για τον φωτισμό και την θέρμανση της χώρας. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, πέρα από την αχρηστία των πολιτικών και την αδιαφορία του κόσμου να μην εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα που θα βρει την Ελλάδα πρωταθλητή στην οικολογία. Όχι μόνο θα καθαρίσουμε την χώρα. Θα βοηθήσουμε την οικονομία. Για φαντάσου πόσοι τουρίστες θα θέλουν να επισκεφτούν μια χώρα που είναι καθαρή και επενδύει στην οικολογία. Βρέθηκα στη νότια Πελοπόννησο και οι ευωδία της φύσης με τρέλανε. Πεύκο – θυμάρι – λιβάνι. Που να τα βρουν αυτά οι τουρίστες; Σε ποια άλλη χώρα της Ευρώπης έχεις την Αλόννησο και το Ελαφονήσι; Θα έρχονται για την φύση και αυτό θα προσφέρει κέρδη στους πολίτες μας, στην οικονομία.

Όπου και να γύρισα στην Ελλάδα δεν είδα ούτε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει οικονομικό πρόγραμμα ενίσχυσης του πολίτη να το αγοράσει. Τουλάχιστον στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Τουλάχιστον στις μεγάλες πόλεις.

Τι μπορεί να κάνει ο πολίτης; Πρώτα από όλα να πιέσει τους πολιτικούς για πιο οικολογική κατεύθυνση. Η πολιτική μπορεί να φέρει την αλλαγή. Οι πολιτικοί μας μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση. Δείτε τι έγινε με την χρέωση της πλαστικής σακούλας. Καθάρισε ο τόπος και χρησιμοποιούμε σακούλες που διαρκούν για πολλές χρήσεις. Εάν οι πολιτικοί δουν πως ο κόσμος είναι ευαισθητοποιημένος, θα αρχίσουν να ενδιαφέρονται. Εάν καταλάβουν ότι θα έχουν περισσότερους ψήφους, θα ενδιαφερθούν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει βήματα αλλά δεν φτάνουν. Η Ελλάδα μπορεί πολύ καλύτερα και το ξέρουμε. Οι Σκανδιναβικές χώρες έχουν ξεφύγει στο θέμα της οικολογίας. Δείτε τι γίνεται σε Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο και Κόστα Ρίκα. Η Ισπανία, με κλίμα όπως το ελληνικό, έχει επενδύσει σε αυτό τον χώρο, με 43% ενέργεια να παράγεται από αέρα και ήλιο. Στην Ελλάδα είναι 8%! Ντροπή, δεν νομίζετε;

Μπορούμε να βελτιώσουμε το περιβάλλον χωρίς να στερηθούμε τα βασικά; Χωρίς να στερήσουμε το νεράκι και τον καφέ; Η απάντηση είναι θετική και θέλει λίγο δουλειά και προετοιμασία από την μεριά μας.

  1. Όταν πηγαίνω σε meetings στην δουλειά, έχω πάντα μαζί μου ένα μεταλλικό μπουκαλάκι που το γεμίζω με δροσερό νερό. Δεν αγοράζω πλαστικό μπουκαλάκι της μιας χρήσης. 
  2. Δεν χρησιμοποιώ καλαμάκια σε αναψυκτικά. Υπάρχουν καλαμάκια από χαρτί και μπαμπού για τον φραπέ και το mojito. 
  3. Ξεχωρίζω τα σκουπίδια σε ανακυκλώσιμα και μη. Πλαστικό – γυαλί – χαρτί – αλουμίνιο: όλα ανακυκλώνονται.
  4. Προσπαθώ να μειώσω την χρήση πλαστικού και υπάρχουν περιπτώσεις που με συμφέρει οικονομικά. Πριν δυο χρονια σταμάτησα τα πλαστικά μπουκαλάκια με υγρό κρεμοσάπουνου για τα χέρια και τα αντικατέστησα με το σαπούνι. Μεγάλη οικονομία και λιγότερο πλαστικό.
  5. Όταν κάνουμε ανακύκλωση, ξεχωρίζουμε τα κομμάτια που είναι φτιαγμένα από διαφορετικό πλαστικό. Ένα μπουκάλι πλαστικό, για παράδειγμα, θα έχει το καπάκι φτιαγμένο από διαφορετικό πλαστικό με το κυρίως μπουκάλι. Ανακυκλώστε έχοντας ξεβιδώσει το καπάκι. 
  6. Προσπαθώ να μιλάω για την προστασία του περιβάλλοντος όπου πηγαίνω και όπου βρίσκομαι. Στην δουλειά, στους φίλους, στις διακοπές.
  7. Προσπαθώ να πιέσω τα ξενοδοχεία, τις παραλίες, τα εστιατόρια που επισκέφτομαι να είναι πιο οικολογικά. Ημουν στο Filoxenia τις προάλλες. Πήρα τα πλαστικά μου, τα πήγα στην υποδοχή και ζήτησα τον υπεύθυνο. Του εξήγησα ότι εάν κάνουν την οικολογία πιο εμφανή θα βοηθήσει τον όμιλό τους. Με άκουσε; Άλλαξε τίποτα; Δεν γνωρίζω. Αλλά σκέφτηκε εάν άλλα 100 άτομα έκαναν κάτι παρόμοιο – θα είχαν αλλάξει πολλά. Ο ιδιώτης θέλει το κέρδος. Εάν καταλάβει ότι ο κόσμος θέλει οικολογική συμπεριφορά, θα αλλάξει. 

Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Δεν υπάρχει χρόνος. Καταστρέφουμε τον πλανήτη. Καταστρέφουμε τους εαυτούς μας. Τα παιδιά, την γενιά του αύριο. Μην περιμένεις τους άλλους. Άρχισε τώρα. Αυτός είναι ο τόπος μας. Λίγο αγάπη ρε παιδιά. Λίγο μεράκι και όλα γίνονται.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα