Διεθνή

Τίτλοι τέλους για το ταλκ της Johnson & Johnson

Τι ανακοίνωσε η εταιρεία.

Parallaxi
τίτλοι-τέλους-για-το-ταλκ-της-johnson-johnson-900783
Parallaxi

Η Johnson & Johnson αποσύρει την παιδική πούδρα που περιέχει ταλκ παγκοσμίως το επόμενο έτος. Αυτό ήδη έκανε η εταιρεία στις ΗΠΑ και τον Καναδά εν μέσω χιλιάδων αγωγών που με κατηγορίες ότι προκαλεί καρκίνο.

Το σκάνδαλο άρχισε ήδη να γίνεται δημοσίως γνωστό από το 2020, όταν η εταιρεία διέκοψε την κυκλοφορία του ταλκ (πούδρας) για μωρά που πωλούσε σε ΗΠΑ και Καναδά. Και η απόφαση ήρθε μετά από έρευνες του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), οι οποίες αποκάλυψαν ότι το συγκεκριμένο προϊόν περιείχε ποσότητες αμίαντου, ένα ορυκτό το οποίο συνδέεται με την εκδήλωση καρκίνου.

Το προϊόν συνέχισε να κυκλοφορεί σε πολλές -ευρωπαϊκές κυρίως- χώρες, ενώ περισσότερα από 34.000 άτομα έκαναν μήνυση στην εταιρεία, υποστηρίζοντας πως εμφάνισαν καρκίνο (κυρίως στις ωοθήκες) μετά από χρήση του ταλκ.

Από την πλευρά της, η J&J αρνήθηκε με ζέση τις κατηγορίες πως το προϊόν της είναι επιβλαβές, ισχυριζόμενη ότι ο λόγος που αποσύρθηκε το προϊόν ήταν η πτώση των πωλήσεων «που προκλήθηκε από την παραπληροφόρηση γύρω από την ασφάλεια των προϊόντων, η οποία δεν έχει καμία έγκυρη επιστημονική βάση», όπως ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Με τι θα αντικατασταθεί η πούδρα ταλκ

Η πούδρα ταλκ θα αντικατασταθεί από άμυλο καλαμποκιού, όπως δήλωσε η εταιρεία. Η εταιρεία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με αγωγές που ισχυρίζονται ότι το ταλκ της προκάλεσε στους χρήστες καρκίνο των ωοθηκών, μέσω της χρήσης του για τη γυναικεία υγιεινή, ή μεσοθηλίωμα, έναν καρκίνο που προσβάλλει τους πνεύμονες και άλλα όργανα.

Η J&J επιμένει, και η συντριπτική πλειονότητα των ιατρικών ερευνών για το ταλκ δείχνει, ότι το ταλκ της παιδικής πούδρας είναι ασφαλές και δεν προκαλεί καρκίνο. Ωστόσο, η ζήτηση για την παιδική πούδρα της εταιρείας μειώθηκε και η J&J απέσυρε το προϊόν με βάση το ταλκ στο μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Αμερικής το 2020.

Η J&J δήλωσε ότι η αλλαγή που ανακοινώθηκε θα απλοποιήσει την επιλογή των προϊόντων της και θα ανταποκριθεί στις εξελισσόμενες παγκόσμιες τάσεις.

Τον περασμένο Οκτώβριο, η J&J δήλωσε ότι μια ξεχωριστή θυγατρική εταιρεία που δημιούργησε για τη διαχείριση των διεκδικήσεων σε δίκες για το ταλκ είχε υποβάλει αίτηση για προστασία από το κεφάλαιο 11 της πτώχευσης.

Η J&J ανέφερε τότε ότι χρηματοδότησε τη θυγατρική, με την ονομασία LTL Management, και δημιούργησε ένα καταπίστευμα ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την πληρωμή των απαιτήσεων που θα καθορίσει το πτωχευτικό δικαστήριο ότι οφείλει.

Ο γίγαντας της υγειονομικής περίθαλψης δήλωσε το περασμένο φθινόπωρο ότι θα μετατρέψει την επιχείρηση καταναλωτικής υγείας – η οποία πωλεί τη βρεφική πούδρα, τα Band-Aids και άλλα προϊόντα – σε ξεχωριστή εταιρεία που θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο. Το τμήμα της εταιρείας που πωλεί συνταγογραφούμενα φάρμακα και ιατρικές συσκευές θα διατηρήσει το όνομα J&J.

Με πληροφορίες από ieidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα