Featured

Το αυγό του φιδιού επωάζεται στις Δυτικές συνοικίες

Δρουν οργανωμένα σε σχολεία και οπαδικούς συλλόγους, δηλώνουν εθνικοσοσιαλιστές αλλά και αρνητές της πανδημίας

Φίλιππος Δεργιαδές
το-αυγό-του-φιδιού-επωάζεται-στις-δυτι-873771
Φίλιππος Δεργιαδές
Στιγμιότυπο από τις αντιφασιστικές διαδηλώσεις το φθινόπωρο στην Σταυρούπολη, μετά από τις προκλήσεις ακροδεξιών σε σχολείο της περιοχής.

Κλίμα τρόμου και φασιστικής κυριαρχίας επιχειρούν να επιβάλλουν στην περιοχή των δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης, ομάδες εθνικιστικών και ακροδεξιών. Δρουν οργανωμένα σε σχολεία και οπαδικούς συλλόγους και επιχειρούν κατά μέτωπο επιθέσεις εναντίον όσων έχουν στοχοποιήσει ως αντίπαλους και εχθρούς ενώ προπαγανδίζουν ανοιχτά τις θεωρίες των αρνητών του κορονοϊού.

Προς τα έξω εμφανίζονται με τον μανδύα του εθνικισμού και του πατριωτισμού, αλλά επί της ουσίας είναι οργανωμένες ομάδες νεοναζί, που συνδέονται με την νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή και το κόμμα «Έλληνες για την πατρίδα» του Ηλία Κασιδιάρη, φυλακισμένο πρώην ηγετικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής. Οι ίδιοι άλλωστε δεν κρύβονται. Με αναρτήσεις τους στα social media δείχνουν καθαρά ποιοι είναι, τι πρεσβεύουν και τι προθέσεις έχουν. Κάποιοι δηλώνουν μέλη της Εθνικιστικής Νεολαίας Θεσσαλονίκης ενώ άλλοι δηλώνουν ευθέως ότι ασπάζονται τον εθνικοσοσιαλισμό.

Παράλληλα στηρίζουν ανοιχτά και προπαγανδιστικά την τάση των αρνητών της πανδημίας αναρτώντας και σχετικά πανό. Πολλοί εξ’ αυτών μαθητές πηγαίνουν στα σχολεία χωρίς μάσκες και χωρίς να έχουν κάνει self test. Η δράση τους εντοπίζεται κυρίως στα ΕΠΑΛ Ευόσμου, Σταυρούπολης, Νεάπολης και Αμπελοκήπων αλλά και σε άλλα σχολεία της περιοχής, όπως επίσης και σε οπαδικά σχήματα και σωματεία της μεγάλης ομάδας της πόλης. Από την περασμένη Τρίτη στο ΕΠΑΛ Ευόσμου, έχουν ξεκινήσει μία σειρά από επιθέσεις εναντίον μαθητών, καθηγητών και γονιών, που ζητούν ενίσχυση της δημόσιας παιδείας και ανοιχτά σχολεία αλλά με ουσιαστικά μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας. Στόχος των νεοναζί είναι να «σπάσουν τον «τσαμπουκά» των αριστερών και γενικά των antifa και να εδραιώσουν τη θέση τους.

Μέχρι και χθες στο ΕΠΑΛ Ευόσμου με προκλητική συμπεριφορά απέναντι σε μαθητές και καθηγητές, επέβαλαν την παρουσία τους επιχειρώντας μάλιστα και αντικατάληψη. Όπως περιγράφουν οι ίδιοι μαθητές, «στάθηκαν μπροστά στην πύλη και αφού έδιωξαν μαθητές και εκπαιδευτικούς για «τηλεκπαίδευση», φώναξαν εθνικιστικά συνθήματα, χαιρέτησαν ναζιστικά και μετά από λίγη ώρα αποχώρησαν». Ανάρτησαν μάλιστα τα κατορθώματα τους στου διαδίκτυο, όπου έχουν ανεβάσει και video με επίθεση εναντίον γονέων, στα επεισόδια που προκάλεσαν την Τρίτη.

«Στο σχολείο μας είναι περίπου 20 άτομα.Το παίζουν μάγκες και τσαμπουκάδες και προκαλούν κυρίως εκτός σχολείου. Μέσα στο σχολείο έχουν κάνει και πολλές ζημιές, έχουν σπάσει βρύσες και καλοριφέρ και γενικώς προκαλούν» λέει στην Parallaxi η A.K μαθήτρια του ΕΠΑΛ Ευόσμου. «Την Τρίτη μας κατέβασαν τα πανό και χτύπησαν και γονείς ενώ μέχρι και σήμερα (Παρασκευή), είναι στην είσοδο του σχολείου και κάνουν δήθεν κατάληψη», αναφέρει και τονίζει πως «οι περισσότεροι είναι μαθητές αλλά υπάρχουν και εξωσχολικοί. Είναι φασίστες και το δείχνουν, δεν κρύβονται και έχουν επιβάλει ένα κλίμα φόβου σε πολλούς μαθητές ενώ κυνηγάνε τους antifa και όλους όσοι κινούνται με αριστερά αιτήματα». Επίσης αναφέρει ότι «έρχονται στο σχολείο χωρίς μάσκες και τεστ και δεν γίνεται τίποτα διότι και οι καθηγητές δεν θέλουν να ανοίξουν πόλεμο».

«Έχουμε τα προβλήματα με την πανδημία και την κυβέρνηση να μη παίρνει μέτρα ουσίας και έχουμε και αυτές τι ομάδες οι οποίες λειτουργούν ως κυβερνητικό παρακλάδι», τονίζει ο Θανάσης Κοκονάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, επισημαίνοντας πως πρόκειται για φασιστικές ομάδες που ρίχνουν νερό στο μύλο της κυβέρνησης.

«Εμείς ως Ομοσπονδία έχουμε καταδικάσει τα γεγονότα και έχουμε ζητήσει την παρέμβαση της πολιτείας, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει ανταπόκριση. Να σκεφτείτε ότι από τα περσινά γεγονότα των επιθέσεων στη Σταυρούπολη έχουν ταυτοποιηθεί μόνο δύο άτομα», τονίζει και σημειώνει πως η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων σκοπεύει να παρέμβει προς την αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης, ώστε να ληφθούν μέτρα προστασίας των μαθητών και των καθηγητών αλλά και των γονέων. Καλεί επίσης το υπουργείο Παιδείας και τις αρμόδιες διευθύνσεις εκπαίδευσης να ασχοληθούν με το ζήτημα. «Ακούμε πολλά, για μαχαιρώματα για επιθέσεις και βλέπουμε ένα κλίμα φόβου στα σχολεία» τονίζει.

Από την πλευρά τους οι καθηγητές που βιώνουν μαζί με τους μαθητές, από πρώτο χέρι τις συμπεριφορές και τις επιθέσεις των νεοναζί, παραδέχονται ότι εντός των σχολείων γίνονται επεισόδια, αλλά δηλώνουν ότι αδυνατούν να λειτουργήσουν «κατασταλτικά». «Έχουν κατορθώσει να προσεγγίσουν και να δώσουν ρόλο σε μία μερίδα παιδιών που αισθάνονται παραγκωνισμένα και τα οποία ζουν σε δύσκολες συνθήκες», τονίζει ένας καθηγητής από Λύκειο του Εύοσμου και εκτιμά ότι αυτό το φαινόμενο μπορεί να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις. Ένας άλλος καθηγητής από τη Σταυρούπολη, θεωρεί ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί στις τάξεις. «Πρόκειται για «συμμορίες» με ακραία και οπαδικά χαρασκτηριστικά. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα ούτε μπορούμε προσωπικά να λύσουμε το πρόβλημα. Μπορούμε να βοηθήσουμε να το προσπαθήσουμε ως δάσκαλοι αλλά όχι ως κατασταλτικός μηχανισμός» τονίζει.

Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης: πρόκειται για οργανωμένη δράση μελών φασιστικών ομάδων

Σε ανακοίνωση για τα γεγονότα αλλά και την ενίσχυση της παρουσίας της ακροδεξιάς στα σχολεία των δυτικών συνοικιών, η Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωση της μιλά για «οργανωμένη δράση μελών φασιστικών ομάδων, με συμμετοχή και εξωσχολικών» και τονίζει πως στο ΕΠΑΛ Ευόσμου, «οι εκφοβισμοί και οι απειλές είναι πρακτική που έχει επαναληφθεί το προηγούμενο διάστημα στο σχολείο από άτομα κυρίως που δεν είναι μαθητές ή που κρύβονται πίσω από τις μάσκες για να μην αναγνωριστούν». Εγκαλεί σε την κυβέρνηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες για ανοχή στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Για την παρουσία και την επίθεση ακροδεξιών σε μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου, ανακοίνωση εξέδωσε και το Τομεακό Συμβούλιο Δυτικής Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, που αναφέρει ότι «οι διάφορες ακροδεξιές- φασιστικές ομάδες συνεχίζουν και δρουν ανενόχλητες μέσα και έξω από τα σχολεία προσπαθώντας να εκφοβίσουν μαθητές- γονείς- εκπαιδευτικούς, με την ανοχή της κυβέρνησης και του κράτους». Τονίζει δε πως «εχθρός των φασιστών δεν είναι το σύστημα, που άλλωστε τους γεννάει και τους θρέφει, αλλά όσοι αγωνίζονται και διεκδικούν, όσοι συζητάνε συλλογικά, κάνουν συνελεύσεις, οργανώνουν τον αγώνα τους, όπως έκαναν οι μαθητές στο ΕΠΑΛ Ευόσμου».

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα