Featured

Το Λονδίνο σε ρυθμό μεταλλαγμένου ιού

Οι φωτογραφίες με τον κόσμο έξω από τα Harrods έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου. Εκεί αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση

Νίκος Νυφούδης
το-λονδίνο-σε-ρυθμό-μεταλλαγμένου-ιού-526285
Νίκος Νυφούδης

Γράφω αυτές τις γραμμές ενώ έχω γλυτώσει παρά τρίχα τα δύο προηγούμενα lockdown στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά δεν ξέρω αν θα είμαι το ίδιο τυχερός στο τρίτο…

Το τί ισχύει ή όχι περί μεταλλαγμένου ιού «του Λονδρέζου», θα περάσει καιρός για να το μάθουμε. Ένα πράγμα ξέρουμε ήδη. Ο BoJo και οι συνήθεις δηλώσεις του τύπου Πίκο Απίκο, μας κάνουν πραγματικά να αναρωτιόμαστε αν κάτι από αυτά που λέει έχει βάση ή απλά προσπαθεί απεγνωσμένα να δικαιολογήσει την αστοχία της κυβέρνησής του πρώτα να ανοίξει την αγορά στις αρχές Δεκέμβρη και μετά να την κλείσει δύο εβδομάδες αργότερα.

Γνωρίζουμε για την μετάλλαξη του ιού εδώ και μερικούς μήνες και προφανώς υφίσταται αλλά παρακολουθώντας καλά την πορεία του Boris, θεωρώ πολύ πιθανό να χρησιμοποίησε αυτή τη δικαιολογία για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Αποτέλεσμα: να κινδυνεύει να αποκλειστεί η χώρα του από ολόκληρη την Ευρώπη και μ’ αυτή χιλιάδες φοιτητές, εργαζόμενοι και τουρίστες. Η αλήθεια είναι πως εξίσου πιθανή μου φαίνεται και μια προειδοποίηση του σκληρού πυρήνα της ΕΕ για το τί έρχεται από 1/1 με το Brexit. Διαβάζω για φορτηγά με φρέσκα προϊόντα που έχουν παραμείνει εγκλωβισμένα στη Γηραιά Αλβιώνα, κόστους αρκετών εκατομμυρίων που και να μην θέλει το μυαλό εκεί πάει. Αμαρτία δεν θέλω να πάρω αλλά…

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στα τέλη Νοεμβρίου και ενώ δεν το περίμενε ο εμπορικός κόσμος, η κυβέρνηση σε μια κίνηση ντρίμπλας για να «σώσει τα Χριστούγεννα» ανακοινώνει πως Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου ανοίγει όλη η αγορά. Κι ενώ η υπόλοιπη Ευρώπη σφίγγει τον κλοιό και αυστηροποιεί τα μέτρα, το Ηνωμένο Βασίλειο επιμένει «Θα αντέξουμε, οι ΜΕΘ μας απέχουν πολύ από το να γεμίσουν». Και πράγματι ανοίγουν. Δύο εβδομάδες απόλυτης τρέλας όπως ήταν αναμενόμενο.

Οι φωτογραφίες με τον κόσμο έξω από τα Harrods έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου. Εκεί αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση. Ο Boris πιέζεται από τους συνεργάτες του και την κοινή γνώμη. Τα κρούσματα αυξάνουν απειλητικά, και όταν φτάνουν τα 35000 αποφασίζει εν μία νυκτί να κλείσει την εστίαση. Χωρίς να έχει αποδειχθεί από πουθενά πως η εστίαση συνδεόταν με την αύξηση κρουσμάτων. Οι εικόνες συνωστισμού συνεχίστηκαν στα εμπορικά, τα οποία αναγκάστηκε να κλείσει και αυτά έπειτα από μία εβδομάδα. Στο μεταξύ, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να δικαιολογήσει τον εγκλωβισμό χιλιάδων επισκεπτών κατέφυγε στα περί μεταλλαγμένου ιού. Να ‘μαστε λοιπόν στο σήμερα που με αφορμή τα δικά του λόγια το Λονδίνο κινδυνεύει να μείνει κυριολεκτικά αποκλεισμένο από την Ευρώπη, γεγονός που προμηνύει τί θα γίνει από 1η Γενάρη που δεν θα είναι και τυπικά μέλος της Ένωσης..

Αν κρατούσα όμως κάτι ευχάριστο από την χθεσινή μέρα θα ήταν κάτι πολύ περίεργο που συνέβη νωρίς το απόγευμα, ενώ προσπαθούσα να διαχειριστώ το τί θα κάνω σε περίπτωση που εγκλωβιστώ στο Λονδίνο. Περπατώντας κοντά στο σταθμό του Charing Cross, έπεσα επάνω στην τεράστια ουρά για τα κοινωνικά γεύματα που δημιουργείται κάθε απόγευμα περίπου στις 6. Αναρωτήθηκα αυθόρμητα πως θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους ειδικά τώρα που έχουμε χρόνο και 2 κουζίνες που υπολειτουργούν. Συνέχισα το περπάτημά μου προς το Soho και λίγη ώρα αφού έφτασα στο εστιατόριο και λίγο προτού κλείσουμε με ζήτησε ένας καθολικός ιερέας με τη βοηθό του.

Μου εξήγησε πως έχουν δρομολογήσει 3 συσσίτια στην ενορία πιο κάτω και ενώ είχαν βρει έναν εστιατόριο που θα μαγείρευε, έκλεισε λόγω covid και ήταν σε απόγνωση. Πραγματικά ήταν από τις στιγμές που νομίζεις πως κάποιος σου κάνει πλάκα. Κοιτάς δεξιά, αριστερά αν έχει κάντιτ κάμερα. Τους απάντησα πως με χαρά θα τους μαγειρέψουμε και πρόσθεσα με χιουμοριστική διάθεση στον ιερέα, πως αυτός προφανώς πιστεύει στο ότι υπάρχει κάτι ανώτερο από εμάς, αλλά το σίγουρο είναι πως εδώ είτε επρόκειτο για μια πολύ μεγάλη σύμπτωση ή λειτούργησε το πνεύμα των Χριστουγέννων..

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα