Γευση

Το πρώτο smokehouse bbq της Θεσσαλονίκης

Σε μια από τις πιο πολυσύχναστες γωνίες στην καρδιά του κέντρου, το Horns σε οδηγεί σ’ έναν νέο κόσμο γεύσεων με πρωταγωνιστή το πιο νόστιμο και ζουμερό κρέας που έχεις γευτεί. 

Parallaxi
το-πρώτο-smokehouse-bbq-της-θεσσαλονίκης-924028
Parallaxi

Σε περίπτωση που δεν έχεις ταξιδέψει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και δεν δοκίμασες φαγητό από ένα παραδοσιακό smokehouse bbq, τότε το new entry στο κέντρο της πόλης, το Horns Urban Smokehouse Bbq, είναι εδώ για να σου συστήσει τις αυθεντικές γεύσεις του αμερικανικού νότου.

Με σήμα τα γραμμικά κέρατα ενός ταύρου και βάση τους τα αμερικανικά πρότυπα, αλλά προσαρμοσμένα στα ελληνικά δεδομένα, τα αδέλφια Δημήτρης και Χρήστος Βιτάσταλης, τα οποία, όταν δραστηριοποιούνταν επιχειρηματικά στο Houston του Texas, ένωσαν για άλλη μια φορά τις δυνάμεις τους και το πάθος τους για τη συγκεκριμένη κουζίνα.

Mε εμπειρία, λοιπόν, στη ζωή κι εστίαση του «Νέου Κόσμου», αποφάσισαν να μεταφέρουν στο κοινό της πόλης κάτι από αυτήν τη γαστρονομική κουλτούρα, που έχει σήμα κατατεθέν της τα -μοναδικής γεύσης- καπνισμένα κρέατα και να φέρουν νέα ήθη κι έθιμα στις καθημερινές μας επιλογές.

2-sliced-beef-brisket-smoked-platter.JPG
3-smoked-half-chicken-platter.JPG

Στην αρχαιότητα, το κάπνισμα των κρεάτων ήταν μια διαδεδομένη τεχνική για τη συντήρησή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, η οποία τους προσέδιδε χαρακτηριστική οσμή και γεύση. Στη σύγχρονη εποχή, το κάπνισμα είναι ένας ιδιαίτερος και απαιτητικός τρόπος μαγειρέματος, που πραγματοποιείται σε υπέρ-σύγχρονες συσκευές, τα καπνιστήρια, εκεί που αργοκαπνίζονται τα κρέατα, απόλυτα φυσικά και με πρώτη ύλη το ξύλο.

0z0a9967-horns-inside-view-a-3.jpg

Με τη μέθοδο low & slow cooking -το «χαμηλά» αφορά στη θερμοκρασία, που πρέπει να διατηρείται πολύ χαμηλή, και το «αργά» αναφέρεται στον χρόνο της διαδικασίας-, το κάπνισμα μπορεί να διαρκέσει από 8 έως και 12 έως 14 ώρες, σε σταθερή πάντα θερμοκρασία στο καπνιστήριο. Με αυτόν τον τρόπο, τα κρέατα εκτός από σούπερ νόστιμα, γίνονται ζουμερά, με υπέροχες κρούστες και υφές, που σε οδηγούν σ’ έναν νέο κόσμο γεύσεων.

Σε μια από τις πιο πολυσύχναστες γωνίες στην καρδιά του κέντρου, λοιπόν, σας καλωσορίζει, 7/7, το απόλυτο στέκι για το διάλειμμα από τη δουλειά ή το γεύμα μετά από αυτήν, αλλά και τα σαββατοκύριακα, που θέλεις να απολαύσεις ένα casual, αλλά προσεγμένο στη λεπτομέρειά του, φαγητό.

Το μοντέρνο του περιβάλλον, μίνιμαλ αισθητικής, όπου το ξύλο και το μέταλλο πρωταγωνιστούν, με την open kitchen, την -εντυπωσιακά επενδυμένη από κόκκινο πλακάκι- βιτρίνα κι ένα παραλληλόγραμμο πάγκο με «έξυπνα», πτυσσόμενα σκαμπό, για να φιλοξενεί είτε μεγάλες παρέες ή μεμονωμένους θαμώνες, αποτελεί το ιδανικό place to be.

5-smoked-chicken-wings.JPG

Κι εδώ βρίσκεται και η ιδιαιτερότητα του Horns. Αυτό που το διαφοροποιεί από το αντίστοιχο αμερικανικό smokehouse είναι το γεγονός ότι κάθε είδος καπνιστού κρέατος που λαχταράς να γευτείς μπορείς να το παραγγείλεις είτε σε platter με πεντανόστιμα sides είτε σε sandiwches. Δεν έχεις παρά να ρωτήσεις κάποιον από το εξαιρετικά ευγενικό προσωπικό να σε κατευθύνει στους γευστικούς συνδυασμούς που θα σε ξετρελάνουν.

Πριν φτάσεις, όμως, στο κυρίως, μπορείς να ξεκινήσεις με καλοψημένα Smoked Chicken Wings με homemade hot glaze ή extra hot glaze με habaneros για το «ζέσταμα» ή ένα blooming onion, δηλαδή, ένα ολόκληρο τηγανητό, παναρισμένο κρεμμύδι με μίξη μπαχαρικών, σπιτική μαγιονέζα και πάπρικα. Επίλεξε οπωσδήποτε την original Ceasar’s Salad με χειροποίητο καπνιστό μπέικον κι αν θες να την απογειώσεις, μπορείς να τη συνοδεύσεις με καπνιστό κοτόπουλο ή τη δροσερή Iceberg salad με yogurt- peppermint dressing και προχώρα με το κυρίως.

6-blooming-onion.JPG

Όπως το iconic Sliced Beef Brisket, που είναι στήθος από μοσχάρι Black Angus Omaha, το καπνιστό κοτόπουλο με Louisiana style μείγμα μπαχαρικών, το Pork belly με sticky rub ή τα Spare Ribs με χειροποίητο, spicy glaze, που σερβίρονται σε πλατό και συνοδεύονται με καλαμπόκι, φοβερά homemade τουρσιά, φρυγανισμένο ψωμάκι, δυο είδη από τις χειροποίητες sauces, όπως η bizarre tasty Mango Ketchup και η coleslaw με σταφίδες, οι οποίες έχουν μαριναριστεί σε μαύρο ρούμι. Αληθινά, δεν ξέρεις ποιο να πρωτοδιαλέξεις.

7-smoked-pork-baby-back-ribs.JPG
8-pork-belly-smoked-platter.JPG

Βλέποντας τα sandwiches σε προκαλούν με τα playful ονόματά τους να τα δοκιμάσεις όλα! Εμείς δοκιμάσαμε και ξεχωρίσαμε τα Dirty Bird και Dixie Pig, ενώ ακόμα και το κλασικό Cheeseburger διαφοροποιείται -με το μπιφτέκι των 190 γρ., που είναι ένα από τα μεγαλύτερα της πόλης- γευστικά στο σύνολό του. Βέβαια, αν δε φας το burger με το candied homemade bacon με σιρόπι σφενδάμου, δε θα μάθεις τι θα πει γευστική αμαρτία.

9-dirty-bird-sandwich.JPG
10-homemade-candied-bacon-cheeseburger.JPG

Η πατατοσαλάτα του είναι επική, καθώς περιλαμβάνει και γλυκοπατάτες, τις οποίες μπορείτε να γευτείτε ακόμα και τηγανητές, καθώς και καραμελωμένα κρεμμύδια. Μια ξεχωριστή ποικιλία από εξαιρετικές μπίρες, όπως η Arrogant Bastard ή η Crush IPA, αναψυκτικά και bourbon ουίσκι συνοδεύουν μοναδικά κάθε σου πιάτο ή προσφέρουν το απόλυτο «σβήσιμο» μετά από ένα χορταστικό γεύμα. Αν είσαι τυχερός, μπορεί να πετύχεις και το old time classic, soft ice cream σε σοκολάτα, βανίλια ή ανάμεικτο για φινάλε.

Εννοείται όμως, ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να μην δοκιμάσεις την απόλυτη apple pie με caramel sauce και croquant αμυγδάλου φτιαγμένη από έναν από τους πιο σημαντικούς pastry chef που διαθέτει η πόλη, -Δαμιανό Φουρκιώτη – pastry chef του Principote Mykonos.

11-xeiropiiti-tarta-miloy-me-karamela-voytyroy.JPG

Ό,τι κι αν επιλέξεις, μπορείς να το απολαύσεις είτε στον άνετο κι ευχάριστο εξωτερικό του χώρο είτε εντός, ακόμα και να το πάρεις takeaway για το σπίτι ή το γραφείο. Στις καλύτερες τιμές -σε σχέση πάντα με την ποιότητα που προσφέρει-, πολύ σύντομα θα έχεις τη δυνατότητα να παραγγέλνεις τις προτάσεις του Horns όπου κι αν βρίσκεσαι, μέσω της υπηρεσίας delivery. Είναι ωραίο, τελικά, ν’ αποκτάς νέες γευστικές συνήθειες!

0z0a9987-horns-outside-view-a-11.jpg

*Horns, Αγ. Μηνά 7, Τ. 2311 827294, www.hornsbbq.gr, Facebook, Instagram

Delivery μέσω: Wolt Greece & Εfood

Advertorial

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα