Featured

Το θαλάσσιο παιχνίδι που “γεννήθηκε” στις παραλίες του Rio De Janeiro

Η ενέργεια και το πάθος των παραλιών του Rio ενέπνευσαν τον Lian Pontes να δημιουργήσει ένα παιχνίδι που "χτυπάει" στο ρυθμό του Rio De Janeiro

Μαργαρίτα Κοκκίνου
το-θαλάσσιο-παιχνίδι-που-γεννήθηκε-705997
Μαργαρίτα Κοκκίνου
Unsplash

Rio de Janeiro, 1946: Ένας όμορφος ηλιοκαμένος άντρας περνάει μπροστά από το εμβληματικό ξενοδοχείο Copacabana Palace κάτω στην παραλία φορώντας ένα κολλητό μαγιό και έχοντας μαζί του ένα ζευγάρι ξύλινες ρακέτες. “Bom dia Lian!” του φωνάζει ο συμπαίκτης του και καθώς τρέχει να τον συναντήσει ο Lian παίρνει μια βαθιά εισπνοή από τον θαλασσινό αέρα και αισθάνεται τη ζεστή λευκή άμμο κάτω από τα πόδια του.

Η ενέργεια και το πάθος των παραλιών του Rio που περιβάλλονται από καταγάλανα νερά, έντονο αστικό τοπίο και το καταπράσινο δάσος Mata Altântica ενέπνευσαν τον Lian Pontes να δημιουργήσει ένα παιχνίδι που “χτυπάει” στο ρυθμό της κοσμοπολίτισσας πόλης της Βραζιλίας. Δημιουργώντας την πρώτη ρακέτα του στην παραλία από ένα κομμάτι ξύλο που είχε “ξεβράσει” η θάλασσα και παίζοντας με μια λαστιχένια μπάλα που δημιούργησε αφαιρώντας την τσόχα από μια μπάλα του τένις, το παιχνίδι του έφερε έναν ξεχωριστό ήχο στην Copacabana, ένα ρυθμικό “knock-knock” που ακούγεται τώρα σε όλες τις παραλίες του κόσμου .

Καθώς ο πρωινός ήλιος “άγγιζε” την παραλία μεταξύ του ξενοδοχείου Copacabana Palace και της Rua Duvivier, οι συμπαίκτες του θα μαζεύονταν για ένα πρωινό παιχνίδι στο σημείο που είναι γνωστό ως Posto 2.5 πριν από ένα δροσιστικό agua de coco και θα μιλούσαν για την επόμενη μέρα στο Cidade Maravilhosa.

Το frescobol, “γεννήθηκε” ως όρος από το γεγονός ότι αρχικά παιζόταν στο frescor do final de tarde – στη φρεσκάδα του τέλους του απογεύματος –  σε συνδυασμό με το οτι οι παίκτες χτυπούν μία μπάλα από καουτσούκ (rubber bola).

Με φόντο τα βουνά και την ακτή του Rio, δύο παίκτες συνεργάζονται και παίζουν σαν ένας, χτυπώντας την μπάλα μεταξύ τους με αυξανόμενη ταχύτητα και δημιουργώντας ένα δυναμικό ράλι. Καθώς ο δεσμός και το παιχνίδι εντείνονται, οι ρόλοι της επίθεσης και της άμυνας εναλλάσσονται μεταξύ των δύο και ακολουθεί ένα θέαμα δεξιοτήτων και επιδείξεων.

Αν και απολαμβάνεται καλύτερα καθώς ο ήλιος δύει πάνω από το Morro Dois Irmãos, το frescobol παίζεται σήμερα σε παραλίες σε όλο τον κόσμο. Το εντυπωσιακό θέαμα που δημιουργούν οι 2 συμπαίκτες προσελκύει συχνά ανυπόμονα πλήθη που τους κοιτάζουν με δέος καθώς “εκτινάζονται” από τη μία πλευρά στην άλλη και βουτούν στην άμμο για να αντικρούσουν τη βολή.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1900, το Rio de Janeiro βρισκόταν ακόμη Χρυσή Εποχή του, γνωστή και ως Tropical Belle Époque. Το αστικό τοπίο της πόλης είχε πρόσφατα υποστεί μια ριζική μεταμόρφωση στις αρχές του αιώνα, η οποία της έδωσε μια χαρακτηριστικά μοντέρνα και κοσμοπολίτικη εμφάνιση. Αρκετοί από τους κύριους δρόμους είχαν διευρυνθεί, και είχαν εγκατασταθεί πολλές γραμμές τραμ, επιτρέποντας μια δυναμική ζωή στην πόλη με την εμφάνιση μίας ολοκαίνουργιας ελίτ.

Το Rio de Janeiro ήταν ακόμα ένδοξο και νέο, το joie de vivre (χαρά της ζωής) «έρρεε» όχι μόνο από τους ίδιους τους Cariocas, αλλά και από την καρδιά της πολύβουης πόλης. Θα μπορούσε να δει κανείς ορδές από πολύχρωμα Beetles κατά μήκος του πεζοδρομίου της παραλίας της Copacabana όπου όλα τα είδη ανθρώπων περνούσαν τις μέρες τους πλατσουρίζοντας στη θάλασσα και παίζοντας αθλήματα στην παραλία. Οι μαυρισμένοι Cariocas θα απολάμβαναν cervezas φλερτάροντας όμορφα κορίτσια, με φόντο το Morro Dois Irmãos. Τα παιδιά θα έπαιζαν στην άμμο τρώγοντας μπισκότο globo αγορασμένο από πλανόδιους πωλητές στην παραλία, ενώ οι μοντέρνες μητέρες του έκαναν κουτσομπολιό, παρακολουθώντας τα πάντα κάτω από τα λαμπερά καπέλα τους.

Ακριβώς απέναντι, αστέρες του κινηματογράφου θα χαλάρωναν δίπλα στην πισίνα και θα έπιναν κοκτέιλ στο πολυτελές Copacabana Palace, ενώ οι καλλιτέχνες θα διασκέδαζαν τους επισκέπτες στις ιδιωτικές βίλες τους στην Ipanema, με τις απαλές νότες του bossa nova του Tom Jobim.

Ο ήλιος πίσω από το άγαλμα του Χριστού του Λυτρωτή θα τραβούσε το βλέμμα ολόκληρης της πόλης με τη μεγαλοπρέπεια και τα απίστευτα χρυσά χρώματα.

Όταν κάποιος σκέφτεται το Ρίο, τόσο τότε όσο και τώρα, η πόλη αποπνέει μια απαράμιλλη γοητεία που προέρχεται από το συνδυασμό της έμφυτης σεξουαλικότητας με μια ευτυχισμένη και θετική ζωή. Ο διασκεδαστικός, προκλητικός και χαλαρός τρόπος ζωής του Ρίο είναι αυτό που μας προσελκύει ξανά και ξανά στο Cidade Maravilhosa, σαν μαγνήτης.

Το Frescobol ενσωματώνει τέλεια τον τρόπο ζωής του Ρίο: δροσερό, ενεργό και φιλικό. Οι παίκτες συνεργάζονται για να κρατήσουν την μπάλα στον αέρα, το παιχνίδι δεν είναι ποτέ διαγωνισμός! Αυξάνουν τους καρδιακούς τους ρυθμούς και απολαμβάνουν την αδρεναλίνη, κλωτσώντας την άμμο καθώς πετούν μετά την μπάλα.

Πηγή: frescobolcarioca.eu

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα