Αναμένεται ανακοίνωση για 3.500 κρούσματα σήμερα

Τι συμβαίνει με τους ελέγχους στα νησιά - Τι ισχύει με τα υγειονομικά πρωτοκόλλα.

Parallaxi
αναμένεται-ανακοίνωση-για-3-500-κρούσματ-771754
Parallaxi

Κοντά στα 3.500 κρούσματα την Τρίτη και αύξηση νοσηλειών – Τι είπε ο Αρκουμανέας

Σε περίπου 3.500, θα ανέρχονται σήμερα, Τρίτη 27 Ιουλίου, τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, σύμφωνα με τα όσα είπε, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης.

Ο κ. Αρκουμανέας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1, ανέφερε πως «σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για αποκλιμάκωση της πανδημίας, αφού οι νοσηλείες στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί». Ωστόσο, σημείωσε, πως λόγω του εμβολιασμού, έχει μειωθεί ο αριθμός των εισαγωγών στις ΜΕΘ.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ συνέστησε προσοχή ενόψει του 15Αυγούστου, λέγοντας ότι σε πανηγύρια και γιορτές υπάρχει συγχρωτισμός που μπορεί να αποβεί μοιραίος. Ακόμα, τόνισε πως η Δέλτα είναι ιδιαίτερα μεταδοτική και προσβάλλει τους ανεμβολίαστους, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως οι εμβολιασμένοι δε θα νοσήσουν. «Γι’ αυτό γίνεται προσπάθεια να πάμε κοντά στον κόσμο ώστε να εμβολιαστεί» δήλωσε.

Μετάλλαξη Δέλτα: Σαρωτικοί έλεγχοι στα νησιά – Κενά στα υγειονομικά πρωτόκολλα

Προβληματισμό και ανησυχία συνεχίζει να προκαλεί στους ειδικούς η νέα έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας αλλά και η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της πλειοψηφίας των ειδικών, μέχρι και το τέλος Αυγούστου, η μετάλλαξη Δέλτα θα έχει επικρατήσει και στη χώρα μας, αφού εξαπλώνεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και όχι μόνο στα νησιά στα οποία ήδη είναι γνωστή η διασπορά. Οι επιστήμονες αγωνιούν για την πορεία της πανδημίας το επόμενο διάστημα και μελετούν καθημερινά τα στοιχεία.

Οι έλεγχοι

Επειδή ακριβώς οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα διαδοθεί αστραπιαία ειδικά μέσα στον Αύγουστο, έχουν επισημάνει στα κυβερνητικά στελέχη ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και να αποφευχθούν οι όποιοι συνωστισμοί. Κάτι που βέβαια δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο ειδικά σε περίοδο διακοπών στα νησιά.

Το κυβερνητικό επιτελείο πάντως έχει αποφασίσει και τον Αύγουστο να γίνονται έλεγχοι στα νησιά με στόχο να εντοπιστούν αυτοσχέδια πάρτι σε σπίτια αλλά ακόμη και σε σκάφη που φαίνεται να συμβάλουν στη διάδοση του κορονοϊού.

Ωστόσο τηρείται μία σχετική διακριτικότητα ακριβώς για να μην πληγεί η εικόνα της χώρας μας εν μέσω τουριστικής περιόδου. Προς ώρας μάλιστα έχει αποφασισθεί να μην μπει άλλο mini lockdown όπως στη Μύκονο που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, εκτός κι αν σε κάποια νησιωτική περιοχή η κατάσταση ξεφύγει πλήρως.

Όλοι οι σχεδιασμοί για μεγαλύτερους περιορισμούς αφορούν στον Σεπτέμβριο οπότε και εκτιμάται ότι μπορεί η μετάλλαξη Δέλτα να ανατρέψει πλήρως τα δεδομένα.

Τα ξενοδοχεία

Από την άλλη πάντως και τα ξενοδοχεία προκαλούν πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, αφού σύμφωνα με πηγές του ethnos.gr, ακόμη και σήμερα υπάρχουν κενά στα υγειονομικά πρωτόκολλα για εμβολιασμένους και μη.

Είναι ενδεικτικό ότι στις περισσότερες περιοχές της χώρας δεν τηρείται ο διαχωρισμός για τους εσωτερικούς χώρους και ειδικά στις αίθουσες των γευμάτων, των πρωινών όπου συνήθως υπάρχει συνωστισμός.

Άλλωστε κατά την άφιξη των τουριστών δεν ζητείται υποχρεωτικά το πιστοποιητικό εμβολιασμού, συνεπώς και οι εσωτερικοί χώροι των ξενοδοχείων είμαι ακάλυπτοι υγειονομικά.

Στην κυβέρνηση είναι γνωστό αυτό το κενό στα υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά προς ώρας φαίνεται ότι επιλέγουν να μην ανοίξουν το θέμα ακριβώς λόγω τουριστικής περιόδου.

Γι’ αυτό άλλωστε από τη Δευτέρα όλοι οι εργαζόμενοι σε τουρισμό και εστίαση θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλλονται σε όλη τη χώρα σε δύο τεστ την εβδομάδα (ένα self test και ένα rapid test), ώστε να περιορισθεί η πιθανότητα διασποράς του ιού.

Βέβαια οι συνέπειες αναμένεται να φανούν τον Σεπτέμβριο οπότε και η όποια τουριστική κίνηση θα έχει περιορισθεί.

Σήμα κινδύνου από ειδικούς για τον Αύγουστο – Μόνη λύση ο εμβολιασμός

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί σχετικά με την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα και τους εμβολιασμούς. Συγκεκριμένα, ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης τόνισε ότι είναι αναγκαιο ο εμβολιασμός να φτάσει στο 73% του πληθυσμού. Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος σημείωσε ότι η πιθανότητα ένας μολυσμένος να νοσήσει ή να μεταδώσει τον ιό υπάρχει αλλά είναι αισθητά μικρότερη.

«3.400 κρούσματα τη μέρα το χειρότερο σενάριο»

Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, προβλέποντας κορύφωση του πανδημικού κύματος στα μέσα Αυγούστου, μίλησε ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Όπως είπε στο MEGA το πρωί της Τρίτης, «το χειρότερο σενάριο είναι 3.400 κρούσματα την ημέρα. Το πιο ήπιο σενάριο είναι για 2.800 κρούσματα την ημέρα», σημειώνοντας πως λόγω των διακοπών θα υπάρξει νέα κινητικότητα.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη για να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας πρέπει να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 73% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, δηλαδή το 83% των ενηλίκων. «Τώρα έχουμε 48% πλήρους ανοσίας από εμβολιασμό. Μαζί με τους νοσούντες, έχουμε 58% ανοσία. Ο στόχος είναι να μην αυξηθεί το ποσοστό αυτών που νόσησαν και δίνουν ανοσία, αλλά αυτών που εμβολιάστηκαν και δίνουν ανοσία» υπογράμμισε.

«Αν φτάσουμε στο 73-75% εμβολιασμών» συνέχισε, «θα υπάρχει σαφέστατη και ταχεία αποκλιμάκωση και ένας καλός χειμώνας. Αν μείνουμε στο 53% (σ.σ. μέχρι τα μέσα Αυγούστου), θα έχουμε μια πρώτη κορύφωση πριν τον 15Αύγουστο, αλλά μετά θα έχουμε μια συνέχιση του τέταρτου κύματος το φθινόπωρο, από τέλος Σεπτεμβρίου και έπειτα».

Έκκληση από Βατόπουλο στους μεγαλύτερους

Την ίδια στιγμή, έκκληση στους πολίτες, κυρίως στις μεγάλες ηλικίες, να εμβολιαστούν απηύθυνε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος τονίζοντας ότι οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν το ίδιο και ίσως περισσότερο και από πέρυσι.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι «οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν φέτος όσο και πέρυσι. Ελπίζει κανείς ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι αρκετά μεγάλο, επομένως ο αριθμός των ανεμβολίαστων είναι μικρός. Άρα η πιθανότητα να νοσήσουν αυτοί είναι μεγάλη, αλλά είναι λίγοι, και μπορεί το σύστημα υγεία να αντέξει. Στον πληθυσμό των ανεμβολίαστων η πιθανότητα να νοσήσει κάποιος βαριά είναι όση και πέρυσι, και ίσως και χειρότερη, με την έννοια ότι η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα».

Εξήγησε δε ότι το εμβόλιο δεν προφυλάσσει από τη μόλυνση, αλλά από τη νόσο και κυρίως από τη βοριά νόσο, τη νοσηλεία κλπ. «Οι εμβολιασμένοι μπορούν να κολλήσουν και μπορούν και να το μεταδώσουν, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό. Κινδυνεύεις πολύ περισσότερο από έναν ανεμβολίαστο παρά από έναν εμβολιασμένο. Γι’ αυτό πρέπει τα μέτρα γενικώς να τηρούνται και στους εμβολιασμένους σε έναν βαθμό. Τουλάχιστον όσο καιρό υπάρχει μεγάλη επίπτωση του νοσήματος στην κοινωνία». Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι οι περιπτώσεις ανθρώπων που νοσηλεύονται με κορονοϊό κι έχουν κάνει το εμβόλιο είναι ελάχιστες.

Σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό των παιδιών, ο κ. Βατόπουλος σημείωσε ότι προτεραιότητα είναι ο εμβολιασμός των πολιτών σε μεγαλύτερες ηλικίες, ωστόσο ο κίνδυνος για τα παιδιά είναι ότι όσο πολλαπλασιάζεται ο ιός, μεταλλάσσεται. «Όσο πιο γρήγορα και πιο ευρέως μεταλλάσσεται δεδομένου ότι τα παιδιά είναι ανεμβολίαστα, κολλάνε πολύ πιο εύκολα κι είναι πολύ πιθανό να επιλεγούν μεταλλάξεις που να είναι πιο ανθεκτικές και πιο μεταδοτικές», υπογράμμισε συμπληρώνοντας ότι προς το παρόν τα παιδιά δε φαίνεται να κινδυνεύουν περισσότερο.

Ωστόσο, τάχθηκε υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών σημειώνοντας ότι «θα ήταν χρήσιμο να εμβολιαστούν πριν γυρίσουν στα σχολεία». Σχετικά με το τέλος της πανδημίας, ο καθηγητής Μικροβιολογίας εκτίμησε ότι το καλοκαίρι του 2022 θα τελειώσουμε με τον ιό «με την έννοια ότι είτε θα έχουμε νοσήσει είτε θα έχουμε εμβολιαστεί και θα είναι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού άνοσο».

Αποστάσεις από το αντιεμβολιαστικό κίνημα παίρνουν οι οδηγοί φορτηγών

Εκτοξεύτηκε η χρήση διεγερτικών ουσιών κατά την πανδημία

Κοκαΐνη, αμφεταμίνες και ηρεμιστικά έκαναν θραύση κατά την περίοδο της πανδημίας, ενώ έξαρση παρουσίασαν και συμπεριφορές εξάρτησης όπως ο τζόγος και το αλκοόλ, τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ3 ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Χρήστος Λιάπης. «Όλοι μας πιεστήκαμε, ειδικά οι πιο ευάλωτοι» σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε σε μια «πανδημία» μέσα στην πανδημία, τη χρήση ηρεμιστικών από ηλικιωμένους, που βρέθηκαν στο επίκεντρο της απειλής του κορονοϊού.

Επίσης, οι μαθητές δοκιμάστηκαν στην πανδημία, καθώς τα παιδιά δεν μπορούσαν να διοχετεύσουν την ενεργητικότητά τους. Το ΚΕΘΕΑ όχι μόνο δεν κλείνει αλλά είναι δίπλα στους πολίτες που δοκιμάζονται, τόνισε και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα άμεσης παρέμβασης σε χρήστες και άστεγους και τη μονάδα διπλής διάγνωσης για χρήστες με ψυχιατρικά νοσήματα.

Aποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορονοϊού

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Δευτέρα 26 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 108.778 έλεγχοι, από τους οποίους οι 62.651 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 144 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 2 συλλήψεις, ως ακολούθως:

90 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 89 πρόστιμα των 300 ευρώ και 1 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

  • 29 στη Στερεά Ελλάδα,
  • 20 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
  • 9 στην Ήπειρο,
  • 8 στο Νότιο Αιγαίο,
  • 7 στο Βόρειο Αιγαίο,
  • 5 στη Θεσσαλονίκη,
  • 4 στη Πελοπόννησο,
  • 2 στην Κεντρική Μακεδονία,
  • 2 στη Δυτική Ελλάδα,
  • 1 στη Θεσσαλία,
  • 1 στα Ιόνια Νησιά,
  • 1 στην Αττική και
  • 1 στη Δυτική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 62.096 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 59.863 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.233 των 150 ευρώ.

7 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ, στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 193.977 ομοειδείς παραβάσεις.

45 παραβάσεις και 2 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στο Νότιο Αιγαίο, σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο καφέ μπαρ, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών, από 2.000 ευρώ πρόστιμο σε 3 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας στο καθένα, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.

Στη Δυτική Μακεδονία, σύλληψη νομίμου εκπροσώπου ιδιοκτήτριας εταιρείας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, για προγενέστερη παράβαση εξυπηρέτησης όρθιων πελατών.

Στην Κεντρική Μακεδονία, 2.000 ευρώ πρόστιμο σε καφέ, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών, 2.000 ευρώ πρόστιμο σε καφέ, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών και 10.000 ευρώ πρόστιμο, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για μη τήρηση αποστάσεων μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων, 8 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ξενοδοχείο, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους, από 300 πρόστιμο σε 2 καταστήματα, για μη ανάρτηση επιτρεπόμενου ορίου πελατών.

Στα Ιόνια Νησιά, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ σε ισάριθμα μπαρ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους, 8 παραβάσεις των 300 ευρώ σε πελάτες μίνι – μάρκετ και καταστημάτων τουριστικών ειδών, για μη χρήση μάσκας.

Στην Κρήτη, 5.000 ευρώ πρόστιμο σε άτομο, για παραβίαση καραντίνας, 6 παραβάσεις των 300 ευρώ σε 2 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους.

Στην Ήπειρο, 1.500 ευρώ πρόστιμο σε πολιτιστική εκδήλωση, για μη τήρηση υγειονομικών μέτρων, από 300 ευρώ πρόστιμο σε 4 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στη Δυτική Ελλάδα, 4 παραβάσεις των 300 ευρώ σε ισάριθμα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας από ιδιοκτήτες και εργαζόμενους.

Στο Βόρειο Αιγαίο, 1 παράβαση των 300 ευρώ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενο.

Επιπλέον για ιδιωτικές συναθροίσεις και λοιπές συναφείς παραβάσεις:

Στη Μύκονο, 50.000 ευρώ πρόστιμο σε ενοικιαστή βίλας για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης έναντι ανταλλάγματος.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 7.975 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.249 άτομα.

Τέλος, βεβαιώθηκαν 2 παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 330 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Πηγή: ertnews.gr., ethnos.gr,

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα