Ανοίγουν κομμωτήρια – Οι αλλαγές που έρχονται για μετακινήσεις και μέτρα

Αναλυτικά όλες οι τελευταίες εξελίξεις της πανδημίας στη χώρα μας.

Parallaxi
ανοίγουν-κομμωτήρια-οι-αλλαγές-που-έ-680966
Parallaxi

Αύριο Παρασκευή 19 Μαρτίου, συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών που θα κάνουν τις τελικές τους εισηγήσεις προς την κυβέρνηση για μερική άρση μέτρων στο lockdown, που μεταξύ άλλων αναμένεται να αφορούν στο άνοιγμα κομμωτηρίων, κέντρων αισθητικής, άρση της απαγόρευσης μετακίνησης από δήμο σε δήμο και αλλαγή στο ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα, σύμφωνα με το ethnos.gr

Όπως μετέδωσε το OPEN TV και η δημοσιογράφος Σοφία Φασουλάκη, στόχος είναι -όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές- να δωθεί λίγος αέρας στον ήδη ψυχολογικά κουρασμένο κόσμο και κάνουν λόγο για «βαλβίδες εκτόνωσης», που δεν θα επιβαρύνουν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Άλλωστε όπως δήλωσε η Αριστοτελία Πελώνη «δεν πρόκειται για άνοιγμα αλλά για εργαλεία που θα βοηθήσουν στην εκτόνωση του κόσμου. Εργαλεία που δεν θα βάλουν σε κίνδυνο την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας». Η ίδια πρόσθεσε: «Η επιδημιολογική εικόνα ιδίως στην Αττική, αλλά όχι μόνο, παραμένει βεβαρημένη και το Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να δέχεται μεγάλη πίεση. Αντέχει όμως και θα αντέξει. Τα συνολικά δεδομένα θα εξεταστούν αύριο από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, που θα καταθέσει τις εισηγήσεις της και η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις για τα επόμενα βήματα», όπως ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Το σχέδιο για μερική άρση μέτρων στο lockdown:

  • Άνοιγμα κομμωτηρίων και υπηρεσίες μανικιούρ – πεντικιούρ στις 22 Μαρτίου
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα από τις 9 το βράδυ, αντί τις 7 το βράδυ
  • Άρση απαγόρευσης μετακίνησης από δήμο σε δήμο
  • Άνοιγμα αρχαιολογικών χώρων υπό όρους, όπως με μάσκες και αποστάσεις
  • Ενίσχυση του ΕΣΥ και διπλασιασμός τεστ για κορονοϊό

Σε ερώτηση προς την Αριστοτελία Πελώνη εάν υπάρχει περίπτωση να μείνει πολίτης που χρειάζεται να νοσηλευτεί εκτός ΜΕΘ, απάντησε ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί να μην υπάρξει πολίτης απροστάτευτος από τον κορονοϊό.

Επίσης εξετάζεται:

  • Άνοιγμα βιβλιοπωλείων
  • Άνοιγμα του λιανεμπορίου σε δύο φάσεις:
  1. με click away από 22 Μαρτίου
  2. με κωδικό SMS στο 13032 από 29 Μαρτίου

Παράλληλα εξετάζεται:

  • Άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς μόνο χώρους και με πολύ αυστηρές προϋποθέσεις και αποστάσεις μετά τις 15 Απριλίου.

Πέτσας: Δεν έχει χαθεί η μπάλα, είναι στα πόδια μας

«Δεν έχει χαθεί η μπάλα, είναι στα πόδια μας και την ορίζουμε, η κόπωση ξέρουμε ότι είναι κακός σύμβουλος», τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας αναφερόμενος στις κριτικές που ασκούνται στην κυβέρνηση αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού. «Κάνω έκκληση σε όλους να τηρήσουμε τα μέτρα, όσο κουρασμένοι και εάν είναι, γιατί είναι ορατή μια καλύτερη εξέλιξη, λόγω των μαζικών εμβολιασμών. Από το Πάσχα και μετά θα είμαστε πολύ καλύτερα», πρόσθεσε.

Επίσης, αναφερόμενος στην εκκένωση του Ερυθρού Σταυρού τόνισε ότι δεν είναι ούτε παράξενο ούτε έκτακτο αλλά είναι σχέδιο που είχε εκπονηθεί από τις αρχές της πανδημίας ανάλογα με τη φάση του επιδημιολογικού φορτίου και την κατάσταση του ΕΣΥ. «Ελπίζουμε με την κορύφωση του ιικού φορτίου να μπορέσουμε να πάμε σε καλύτερη κατάσταση», είπε, και πρόσθεσε ότι οι πιέσεις στο σύστημα υγείας, όπως έχει δείξει η εμπειρία, θα συνεχιστούν έως και δύο εβδομάδες, μετά την κάμψη του φορτίου.

Απαντώντας στην ερώτηση ότι στις δημοσκοπήσεις έχει καταγράφει μείωση στην αποδοχή της κυβέρνησης σε ότι αφορά τους τους χειρισμούς της πανδημίας, ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι η μάχη για την αντιμετώπισή της είναι μαραθώνιος και μπορεί να ήταν επιτυχής η πρώτη φάση, όμως στη συνέχεια η εξέλιξή της, έχει δημιουργήσει απώλεια εισοδημάτων, περιορισμούς στην καθημερινότητα ασυνήθιστους, είναι λογικό λοιπόν η αποδοχή να μειώνεται. «Η διακυβέρνηση της χώρας, δήλωσε, σε μια τόσο ιδιαίτερη και κρίσιμη κατάσταση είναι δύσκολη, δεν είναι βόλτα στην παιδική χαρά» κατέληξε.

Θεσσαλονίκη: Πόσοι μπαίνουν σε ΜΕΘ από εκείνους που βρίσκονται θετικοί;

Σταμπουλίδης: 1,4 δισ. τον μήνα το κόστος του lockdown – Τα ανοίγματα είναι μπροστά μας

Σε όρους δημοσίων εσόδων, το κόστος από το καθεστώς καθολικού lockdown ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ τον μήνα, αν προστεθούν όμως και οι αξίες προϊόντων, εταιρειών, εμπορικών συμφωνιών κλπ, το κόστος είναι πολλαπλάσιο. Αυτό τονίζει σε συνέντευξη ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Σε ερώτηση, πότε θεωρεί ότι πρέπει να ανοίξει η εστίαση, ο γενικός γραμματέας είπε: «Είναι μια συζήτηση που δεν θα αργήσει να ξεκινήσει. Όμως δεν θα βοηθήσει επί του παρόντος να σας αναφέρω ημερομηνίες κλπ. Αυτό που μπορώ να σας πω, είναι ότι τα ανοίγματα είναι μπροστά μας και τα κλεισίματα πίσω μας».

Ο ίδιος προσεγγίζει το θετικό ισοζύγιο εγγραφών και διαγραφών στο ΓΕΜΗ ως παρακαταθήκη για την επόμενη μέρα αλλά και ως τεκμήριο της αποτελεσματικότητας των μέτρων στήριξης. «Ωστόσο, συμπληρώνει, την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων δε μπορεί να την εγγυηθούν οι κρατικές ενισχύσεις. Χρειάζεται να ανοίξει η οικονομία το ταχύτερο δυνατό». Υπογραμμίζει δε, πως επικράτησαν στις πωλήσεις όσες επιχειρήσεις ήταν προετοιμασμένες με ανεπτυγμένες τις ψηφιακές υπηρεσίες τους.

Ο ίδιος στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Money Review αναφέρει ότι, «η χώρα μας εφάρμοσε πρακτικές που συνέβαλαν καθοριστικά στο να μειωθούν κατά το δυνατόν οι δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας στην λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων. Το click away όσο και το click inside, βοήθησαν την οικονομία και φυσικά δεν επέδρασαν αρνητικά στην μετάδοση του ιού. Σήμερα όμως είμαστε σε άλλη φάση. Χρειάζεται να πορευτούμε αφενός μεν με ασφάλεια στην εμβολιαστική περίοδο που διανύουμε, αφετέρου να επανεκκίνησουμε μόνιμα τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου και των λοιπών υπηρεσιών. Είμαι βέβαιος ότι εάν οι πολίτες γνωρίζουν εξ αρχής ότι οι επιχειρήσεις δεν θα κλείσουν ξανά λίγες ημέρες αργότερα, θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και σύνεση στην τήρηση των μέτρων. Να είστε σίγουροι ότι ως οικονομικό υπουργείο έχουμε την ίδια αγωνία με τις επιχειρήσεις για την επαναλειτουργία τους. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την πανδημία και την οικονομία ανοιχτή».

Λέσβος: «Κορονοπάρτι» από μέλη ΜΚΟ – Δύο συλλήψεις και πρόστιμα συνολικής αξίας 9.300€

Δυο άτομα συνελήφθησαν από την αστυνομία, με την κατηγορία ότι διοργάνωσαν κορονοπάρτι σε διαμέρισμα που νοίκιαζαν στο κέντρο της Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με την αστυνομία στους 2 συλληφθέντες που κατηγορούνται ότι διοργάνωσαν το κορονοπαρτι, αντίστοιχα, επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 3.000 στον καθένα. cΚατηγορούνται για παραβίαση των έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της πανδημίας.

Στο παράνομο πάρτι συμμετείχαν συνολικά 13 άτομα. Στους υπόλοιπους 11 συμμετέχοντες επιβλήθηκε το προβλεπόμενο πρόστιμο των 300 ευρώ στον καθένα. Σύμφωνα με πληροφορίες το κορονοπαρτι διοργάνωσαν μέλη ΜΚΟ πού δραστηροποιείται στην Λέσβο.

Πρύτανης ΑΠΘ: Δυνατή η πίεση στη Θεσσαλονίκη – Όχι στην άρση του lockdown

Πάτρα: Τεράστια πίεση στα νοσοκομεία – Δύσκολες ώρες στον «Άγιο Ανδρέα»

Στην Πάτρα ασφυκτική είναι και σήμερα η πίεση στα νοσηλευτικά ιδρύματα αναφοράς για τον κορονοϊό. Δύσκολη αναμένεται η νύχτα στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» που έχει εφημερία. Αναλυτικότερα, δεκάδες περιστατικά Covid19 στην Πάτρα καταφτάνουν από το πρωί στα νοσοκομεία αναφοράς της αχαϊκής πρωτεύουσας. Στο νοσοκομείο του Ρίου, που εφημέρευε μέχρι το πρωί, η κατάσταση είναι δραματική με τα περιστατικά κορονοϊού που χρειάζονται νοσηλεία, αναφέρει το Tempo24.news.

Μάλιστα, είναι τέτοια η κατάσταση που μπήκε στη μάχη και 5η κλινική Covid19 για να μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες όσων χρειάζονται νοσηλεία. Συνολικά στην Πάτρα ο αριθμός των νοσηλευομένων ξεπερνούσε μέχρι χθες το βράδυ τους 211, με τους 31 από αυτούς να βρίσκονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Συγκεκριμένα, 126 ασθενείς νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο του Ρίου – με 21 στην εντατική.

Ανάμεσα στους τελευταίους και η 23χρονη μητέρα του πρόωρου νεογνού, η οποία συνεχίζει να νοσηλεύεται σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση. Στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» από τους 85 ασθενείς οι 10 είναι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Κρήτη: Πέθανε 48χρονη από κορονοϊό χωρίς υποκείμενο νόσημα 

Ένας νέος άνθρωπος απεβίωσε σε νοσοκομείο της Κρήτης έχοντας προσβληθεί από κορονοϊό. Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost.gr, πρόκειται για μία 48χρονη η οποία είχε διαγνωστεί θετική στον ιό και χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο Ρεθύμνου για περαιτέρω νοσηλεία.

Μάλιστα, η κατάστασή της επιδεινώθηκε με αποτέλεσμα να διασωληνωθεί και να εισαχθεί στην ΜΕΘ Covid-19. Για αρκετό καιρό η 48χρονη έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή ωστόσο δυστυχώς σήμερα το πρωί άφησε την τελευταία της πνοή από επιπλοκές του ιού. Αξίζει να σημειωθεί πως η άτυχη γυναίκα δεν είχε κάποιο σοβαρό υποκείμενο νόσημα.

Νοσοκομείο Μεταξά: Θετικοί στον κορoνοϊό 24 εργαζόμενοι – Διασπορά σε ασθενείς

Γιατροί και νοσηλευτές δίνουν μια τιτάνια μάχη ενάντια στην πανδημία που «πνίγει» τα νοσοκομεία της Αττικής. Στο νοσοκομείο Μεταξάς, 24 μέλη του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού εντοπίστηκαν θετικά στον κορoνοϊό τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με αποτέλεσμα κλινικές του νοσοκομείου να κλείνουν, αφού υπήρχε διασπορά του ιού και σε ασθενείς.

Ζήτημα προκύπτει από το γεγονός του εμβολιασμού ή μη των υγειονομικών, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είχαν όλοι εμβολιαστεί κατά του Covid-19. Τεράστια μάχη δίνουν όλα τα νοσοκομεία της Αττικής, με τις εφημερίες να μετατρέπονται σε εφιάλτη τόσο για τους γιατρούς όσο και για τους ασθενείς. Οι κενές κλίνες ΜΕΘ Covid είναι ελάχιστες, ενώ πλέον νοσηλεύονται όλο και νεαρότεροι ασθενείς.

Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τετάρτη 17 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (65.916) έλεγχοι, από τους οποίους οι (7.652) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά (1.169) παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν (7) συλλήψεις, ως ακολούθως:

  • (942) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα  πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:
  • (192) στην Αττική, 
  • (112) στην Κεντρική Μακεδονία, 
  • (100) στη Δυτική Ελλάδα,
  •   (73) στη Θεσσαλονίκη, 
  •   (69) στην Ήπειρο,  
  •   (65) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,  
  •   (65) στο Βόρειο Αιγαίο,
  •   (59) στη Στερεά Ελλάδα, 
  •   (58) στην Πελοπόννησο,    
  •   (52) στην Κρήτη,  
  •   (44) στα Ιόνια Νησιά,
  •   (21) στο Νότιο Αιγαίο, 
  •   (19) στη Θεσσαλία και
  •   (13) στη Δυτική Μακεδονία. 

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (150.273) ομοειδείς παραβάσεις.

  • (184) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (180) πρόστιμα των 300 ευρώ και (4) πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως: 
  • (23) στην Κεντρική Μακεδονία,  
  • (27) στην Αττική,
  • (19) στην Κρήτη, 
  • (18) στη Στερεά Ελλάδα,
  • (17) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,  
  • (16) στην Πελοπόννησο,  
  • (16) στη Θεσσαλονίκη,
  • (11) στη Θεσσαλία, 
  •   (9) στο Βόρειο Αιγαίο,  
  •   (7) στα Ιόνια Νησιά,  
  •   (7) στο Νότιο Αιγαίο, 
  •   (6) στη Δυτική Ελλάδα,
  •   (5) στην Ήπειρο και
  •   (3) στη Δυτική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (44.596) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (42.714) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (1.882) των (150) ευρώ.

  • (43) παραβάσεις και (7) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Κεντρική Μακεδονία, 

  • σύλληψη για κλοπή και παράβαση άρθρου 285 Π.Κ. και επιβολή προστίμου 300 ευρώ για παραβίαση περιορισμού κίνησης.
  • σύλληψη για ναρκωτικά, βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων και παράβαση άρθρου 285 Π.Κ. και επιβολή προστίμου 600 ευρώ για παραβίαση περιορισμού κίνησης και μη χρήση μάσκας.
  • 3.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη καφετέριας για παρουσία πελατών έξω από το κατάστημα.

Στην Κρήτη, (2) συλλήψεις προσωρινά υπεύθυνων γυμναστηρίων, (2) πρόστιμα των 5.000 ευρώ στους ιδιοκτήτες και από 600 ευρώ σε συνολικά (10) αθλούμενους για παραβίαση περιορισμού κίνησης και μη χρήση μάσκας.

Στη Στερεά Ελλάδα, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνη καταστήματος λιανικού εμπορίου, 5.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη, 15ημερη αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης και 300 ευρώ σε πελάτη για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Επιπλέον για ιδιωτικές συναθροίσεις και λοιπές συναφείς παραβάσεις:

Στο Βόρειο Αιγαίο, (2) συλλήψεις και (2) πρόστιμα των 3.000 ευρώ για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία και από 300 ευρώ σε 13 συμμετέχοντες.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις τα πρόστιμα αφορούσαν σε παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (άσκοπη μετακίνηση, μη χρήση μάσκας κ.λπ.)

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (3.975) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (1.571) άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ / ethnos.gr / skai.gr / cretapost.gr / newsit.gr / in.gr / tempo24.news / MEGA

Lockdown: Οι λόγοι που οδηγούν σε χαλάρωση παρά το ρεκόρ κρουσμάτων

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα