Top

Άρση μέτρων με παρασκήνιο και αντιρρήσεις – Όσα αλλάζουν

Πιστοποιητικό νόσησης: Τι ισχύει για όσους ξανακόλλησαν

Parallaxi
άρση-μέτρων-με-παρασκήνιο-και-αντιρρή-866987
Parallaxi
Πηγή: SOOC

Σε μία νέα καθημερινότητα με λιγότερα μέτρα έναντι του κορονοϊού για τους εμβολιασμένους, μπαίνει η χώρα από το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου καθώς αποφασίσθηκε τελικώς να αρθούν οι περισσότεροι περιορισμοί που ισχύουν στη διασκέδαση αλλά και σε άλλες κοινωνικές δραστηριότητες.

Παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί επιστήμονες της επιτροπής του υπουργείου Υγείας αρχικά είχαν αντιρρήσεις να αρθούν τα περισσότερα μέτρα τα οποία ζητούσε κυβέρνηση, τελικώς φαίνεται ότι υπέκυψαν και έδωσαν την έγκριση τους προκειμένου η καθημερινότητα των Ελλήνων να μπει πάλι σε πιο κανονικούς ρυθμούς. Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι στην τηλεδιάσκεψη όπου αποφασίστηκε να χαλαρώσουν τα περισσότερα μέτρα, παρέστη και ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης διαδικτυακά.

Μέσα στα αιτήματα της κυβέρνησης προς την επιτροπή των επιστημόνων ήταν να καταργηθούν τα περισσότερα μέτρα στην εστίαση και τη διασκέδαση ώστε οι επιχειρήσεις να λειτουργούν χωρίς περιορισμούς. Οι επιστήμονες παρά το γεγονός ότι είχαν σοβαρές ανησυχίες για τους όρθιους στην ψυχαγωγία, τελικώς έδωσαν το πράσινο φως.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, οι ειδικοί ενημέρωσαν την κυβέρνηση αναλυτικά για τους κινδύνους που ενέχει η απόφαση της απόλυτης απελευθέρωσης της χώρας, έστω κι αν αφορά μόνο τους εμβολιασμένους.

Σε ό,τι αφορά στα γήπεδα και στην αύξηση της πληρότητας στο 50% από 10% που είναι μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες δεν είχαν ιδιαίτερες αντιρρήσεις καθώς θεωρούν ότι πρόκειται για ανοιχτούς χώρους και μπορούν να τηρηθούν τα πρωτόκολλα που ισχύουν. Σημειώνουν μάλιστα όπως μεταφέρουν οι ίδιες πηγές ότι είναι θέμα και ατομικής ευθύνης πλέον για το αν κάνεις θα προστατευθεί από τον ιό ή όχι. Άλλωστε στις αθλητικές διοργανώσεις επιτρέπεται η είσοδος μόνο για εμβολιασμένους.

Οι σχολικές εκδρομές πάντως από την άλλη ήταν αίτημα του υπουργείου Παιδείας εδώ και καιρό καθώς οι μαθητές έχουν στερηθεί τις εκδρομές τους τα τελευταία δύο χρόνια από τότε που ξεκίνησε η πανδημία. «Είναι θέμα κοινωνικοποίησης των παιδιών να πηγαίνουν σχολικές εκδρομές μετά από δύο χρόνια με αυστηρά μέτρα» ανέφερε μέλος της επιτροπής.

Ταυτόχρονα, από την άλλη εβδομάδα επανέρχονται και οι περισσότεροι εργαζόμενοι πίσω σε δια ζώσης εργασία αφού η απόφαση των ειδικών και της κυβέρνησης προβλέπει στο 20% πλέον την τηλεργασία.

Οι καρναβαλικές παρελάσεις όμως είχαν ήδη αποφασισθεί εδώ και μέρες από την κυβέρνηση ότι δεν θα πραγματοποιηθούν, καθώς θα επιτρέπονται μόνο κάποιες οργανωμένες εκδηλώσεις σε εσωτερικούς χώρους και μόνο για τους εμβολισμένους. Κάτι στο οποίο συμφώνησαν και οι ειδικοί.

Οι επιστήμονες αποφάσισαν όμως και για τα συνέδρια τα οποία πλέον θα μπορούν να έχουν πληρότητα 100% αλλά μόνο με εμβολιασμένους, ενώ όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο θα μπορούν να τα παρακολουθούν διαδικτυακά.

Κατά τη σημερινή νέα τηλεδιάσκεψη οι επιστήμονες της επιτροπής του υπουργείου Υγείας θα συζητήσουν εξειδικευμένα τεχνικά θέματα όπως τα πρωτόκολλα προστασίας για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Τα μέτρα που εισηγήθηκε η επιτροπή

Να αυξηθεί το ποσοστό πληρότητας στα γήπεδα στο 50%. Σήμερα στα γήπεδα επιτρέπεται η κάλυψη μόνο σε ποσοστό 10% και με όριο τα 1000 άτομα. Πρόκειται για ένα μέτρο στο οποίο οι ειδικοί φαίνεται ότι δεν έχουν αντίρρηση καθώς θεωρούν ότι είναι συνήθως εξωτερικοί χώροι συνεπώς μπορούν οι ομάδες να τηρήσουν τα μέτρα για τους φιλάθλους τους.

Κατάργηση της υποχρεωτικής μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. Παρότι ελάχιστοι πλέον τη χρησιμοποιούν σε εξωτερικούς χώρους αφού δεν επιβάλλονται και πρόστιμα, υπάρχουν επιστήμονες που δεν συμφωνούν να αρθεί το μέτρο. Εκτιμούν ότι αυτό πρέπει να γίνει τις επόμενες εβδομάδες.

Να επιτραπούν στην εστίαση και την ψυχαγωγία και οι όρθιοι. Στην τελευταία συνεδρίασή τους πάντως οι ειδικοί έδωσαν το πράσινο φως ώστε να μην υπάρχει περιορισμός ατόμων ανά τραπέζι, με συνέπεια να καταργηθούν στην πράξη τα οποία μέτρα στην ψυχαγωγία και την εστίαση.

Θετικά απάντησαν οι επιστήμονες της επιτροπής για το θέμα των σχολικών εκδρομών από την 1η Μαρτίου, ώστε να μπορέσουν οι μαθητές να κοινωνικοποιηθούν. Άλλωστε οι εκδρομές είχαν απαγορευθεί το μεγαλύτερο διάστημα της πανδημίας και υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν ζήσει καν αυτήν τη μαθητική εμπειρία.

Τέλος η επιτροπή εισηγήθηκε αρνητικά για τις παρελάσεις.

Πιστοποιητικό νόσησης: Τι ισχύει για όσους ξανακόλλησαν

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή το πιστοποιητικό νόσησης θα είναι το “πάσο” για τους πολίτες που θέλουν να διασκεδάσουν. Το ίδιο για τους φιλάθλους που θα ξαναβρεθούν και πάλι στις κερκίδες από το Σάββατο, γεμίζοντας τες κατά 50% ή για τους συμμετέχοντες δια ζώσης στα συνέδρια.

Ωστόσο, πρόσκληση σε έκτακτη συνεδρίαση έχουν λάβει σήμερα κατά πληροφορίες και τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, με θέματα τον εμβολιασμό έναντι του κορωνοιού με αναμνηστική δόση των παιδιών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες καθώς και το ενδεχόμενο έκδοσης πιστοποιητικού δεύτερης νόσησης με covid. Μάλιστα για το τελευταίο είχε υπογραμμίσει την περασμένη Δευτέρα στην ενημέρωση και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους ότι θα γίνουν ανακοινώσεις μετά τις συνεδριάσεις των ειδικών της Επιτροπής.

Η επαναμόλυνση με κορονοιό και η εκ νέου νόσηση με λοίμωξη Cοvid απασχολεί τους επιστήμονες και την κυβέρνηση πρωτίστως ως ζήτημα δημόσιας υγείας. Οι επαναλοιμώξεις καταγράφονται συχνά από τις γιορτές και μετά με την τεράστια μεταδοτικότητα της παραλλαγής Ομικρον. Τα περιστατικά νόσησης για δεύτερη φορά ακόμη και για ανθρώπους που έχουν ολοκληρώσει τον βασικό εμβολιασμό τους με τις δύο δόσεις, έχουν αυξητική τάση.

“Ως επαναλοίμωξη ορίζεται η λοίμωξη η οποία επιβεβαιώνεται με εργαστηριακή μέθοδο, με PCR και συμβαίνει τουλάχιστον 3 μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη. Αυτό για διαχωρισμό από την χρονίζουσα λοίμωξη ή την υποτροπή λοίμωξης από Covid” διευκρίνισε στην αρχή της εβδομάδας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου.

Σύμφωνα με απόφαση που είχε ληφθεί όταν ακόμη δεν είχε ανακύψει το θέμα της Omicron και της επαναμόλυνσης που προκαλεί, δεν είναι δυνατή η έκδοση πιστοποιητικού νόσησης για δεύτερη φορά. Έτσι, προκύπτει πλέον ένα κενό για τους ανθρώπους που είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις και νόσησαν για δεύτερη φορά, αφού χωρίς επίσημο πιστοποιητικό, χρειάζεται να υποβάλλονται σε rapid τεστ για την είσοδο στις διάφορες δραστηριότητες αλλά και στην εργασία τους.

Τα μέλη της Επιτροπής Εμβολιασμού που έχουν συζητήσει ήδη το θέμα στις προηγούμενες συνεδριάσεις τους, δεν δίνουν το πράσινο φως για έκδοση πιστοποιητικού νόσησης δεύτερη φορά στους πολίτες. Η επιστημονική άποψη που διατυπώνουν έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας κορoνοιού και έναν χρόνο εμβολιασμών είναι πως πρόκειται για τον σταθερό και πλέον ασφαλή τρόπο ανοσίας. Έχουν επισημάνει πολλές φορές και διά της προέδρου της Επιτροπής, πως η ανοσία από λοίμωξη Covid είναι πολύ κατώτερη της ανοσίας που προκαλεί ο εμβολιασμός.

Μάλιστα, με γνώμονα τη βέλτιστη ατομική προστασία αλλά και τη συλλογική ανοσία τροποποίησαν την περασμένη εβδομάδα τις συστάσεις για το χρόνο που μπορούν να προχωρήσουν στον εμβολιασμό με τρίτη δόση όσοι έχουν στο ενδιάμεσο νοσήσει από κορονοϊό, καταλήγοντας πως πλέον και με τα διαθέσιμα δεδομένα ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει έναν μήνα μετά τη νόσηση αντί για τρεις που ήταν η προηγούμενη σύσταση.

Χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σημείωσε την περασμένη Δευτέρα ότι “υπάρχουν και χώρες οι οποίες δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψη τη νόσηση και συστήνουν τον εμβολιασμό αμέσως μετά τη νόσηση. Να σας θυμίσω ότι η πρώτη-πρώτη σύσταση της Επιτροπής ήταν στην αρχή της επιδημίας, και ιδιαίτερα για τους υγειονομικούς, να εμβολιάζονται από ένα μήνα μέχρι τρεις μήνες μετά τη νόσηση, δεδομένου ότι ήταν και σε αυξημένο κίνδυνο, σε υψηλό ιικό φορτίο εντός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων”.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των ειδικών, όσοι έχουν μολυνθεί δύο φορές με τον κορωνοιό είτε δεν προσέχουν αρκετά είτε το ανοσοποιητικό τους είναι ευάλωτο, επομένως σε κάθε περίπτωση ο εμβολιασμός κρίνεται απαραίτητος για την προστασία τους. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Δεκέμβριο είχε αποφασιστεί τα πιστοποιητικά νόσησης να έχουν εφεξής ισχύ τριών μηνών, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα για τη διάρκεια της ανοσίας από τη φυσική λοίμωξη. Ενώ το ίδιο διάστημα πλήθαιναν οι φωνές για κενό του συστηματος έκδοσης των πιστοποιητικών νόσησης που οδηγούσε σε ψευδή θετικά Rapid τεστ και συνεπώς ψευδή πιστοποιητικά νόσησης. Επομένως, μια δεύτερη έκδοση πιστοποιητικού νόσησης μπορεί να γίνεται ενώ το πρώτο δεν ήταν αληθές, και σε κάθε περίπτωση με τον πολίτη να παραμένει επί της ουσίας ανεμβολίαστο και αθωράκιστο.

ΠΗΓΕΣ: ethnos.gr / protothema.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα