Διχασμένοι οι ειδικοί για άνοιγμα της αγοράς – Τα σενάρια, οι αλλαγές και τα ψώνια σε άλλους δήμους

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού στη χώρα μας.

Parallaxi
διχασμένοι-οι-ειδικοί-για-άνοιγμα-της-694846
Parallaxi
Μάριος Δαδούδης

Γρίφος παραμένει ο τρόπος με τον οποίο θα ανοίξει το λιανεμπόριο, καθώς και τι θα γίνει με τις εκκλησίες και τα κομμωτήρια.

Από την μία πλευρά, ο κ Πέτσας ανέφερε πως επειδή οι γιορτές πλησιάζουν, το άνοιγμα των καταστημάτων να μην είναι τόσο σταδιακό.

Από την άλλη η κυβέρνηση θα περιμένει και τις εισηγήσεις των ειδικών ώστε να προχωρήσει και σε ανακοινώσεις προς το τέλος της εβδομάδας.

Ωστόσο μεγάλη μερίδα των λοιμωξιολόγων δεν είναι σύμφωνη με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται σκηνές Harrods στην Ερμού.

Σε κάθε περίπτωση εκτός από τις ημερομηνίες και την σειρά με την οποία θα ανοίξουν τα μαγαζιά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε λεπτομερώς για όλα τα μέτρα που θα ισχύσουν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά.

Θα αλλάξει το ωράριο νυχτερινής κυκλοφορίας με το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως το άνοιγμα του λιανεμπορίου εντός των γιορτών θα επιφέρει και αλλαγές στην απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών.

«Αν ανοίξει το λιανεμπόριο, φυσικά θα χρειαστεί να γίνει προσαρμογή στο ωράριο νυχτερινής κυκλοφορίας, πρώτον γιατί μπορεί να διευρυνθεί το ωράριο, για να μην υπάρξει συνωστισμός, δεύτερον για να υπάρχει χρόνος να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι καταναλωτές», είπε σχετικά με την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, που τώρα είναι από τις 21:00.

Επίσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για την απαγόρευση κυκλοφορίας για τις παραμονές και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

«Θα το δούμε όπως πλησιάζουμε, θα το δούμε τις επόμενες ημέρες».

Ψώνια και σε άλλο δήμο – Τι θα γίνει με sms

Το sms στο 13033 θα εξακολουθήσει να ισχύει και μετά την απελευθέρωση του λιανεμπορίου, η οποία θα γίνεται με την αποστολή ανάλογου κωδικού, ενώ θα επιτρέπονται και τα ψώνια σε διαφορετικούς δήμους.

Όχι στις μετακινήσεις – Ποιοι εξαιρούνται

Αυτό που δεν θα επιτραπεί όμως, είναι οι μετακινήσεις σε άλλες περιφέρειες, κυρίως για όσους έχουν εξοχικά.

Από τον κανόνα θα εξαιρεθούν εργαζόμενοι σε άλλες περιφέρειες και φοιτητές, αφού όπως είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, θα υπάρξει πρόβλεψη για επανένωση οικογενειών.

«Ας προσπαθήσουμε να προσαρμοστούμε όλοι στη δύσκολη κατάσταση που δε μας επιτρέπει να δούμε τους γονείς ή τα παιδιά μας που είναι σε άλλες περιφέρειες», απάντησε για τους παππούδες που είναι μακριά από τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Σημειώνοντας ότι συγκριτικά με το πρώτο lockdown η κίνηση είναι 20% πιο αυξημένη, τόνισε ότι, «σκοπός είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων και η διασπορά της νόσου», ανέφερε ο κ. Πέτσας στον Ant1.

Εκκλησίες

Όσον αφορά τις εκκλησίες, ανακοινώσεις θα γίνουν στο τέλος της εβδομάδας, καθώς όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «δεν γίνεται να ανοίξει το λιανεμπόριο και οι εκκλησίες να μείνουν κλειστές».

Μητροπολίτης Πατρών σε Μητσοτάκη: Ανοίξτε τις εκκλησίες, δεν θα αντέξει ο Ορθόδοξος λαός

Μοιραία αύξηση κρουσμάτων με το άνοιγμα

«Όλα τα σενάρια για το λιανεμπόριο είναι στο τραπέζι. Αυτή την εβδομάδα θα πάρουμε τις αποφάσεις μας σε συνδυασμό με την εξέλιξη της πανδημίας» επισήμανε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός ανέφερε ότι οι πρώτες αποφάσεις θα αφορούν κομμωτήρια, ανθοπωλεία, βιβλιοπωλεία και καταστήματα με παιχνίδια.

Τόνισε ότι «είμαστε σε ένα σημείο που πρέπει να βρούμε την χρυσή τομή: να ανοίξουμε με ένα σχετικά λελογισμένο ρίσκο, και από την άλλη να μην καταστραφούν επιχειρήσεις».

Σχολίασε ότι δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς ότι με το άνοιγμα θα συνεχίσουν να μειώνονται τα κρούσματα. «Θα ανοίξουμε και θα ανεβαίνουν τα κρούσματα λόγω της κινητικότητας» διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης, και πρόσθεσε ότι το ζήτημα είναι αν αυτό γίνει με επιθετικό ρυθμό.

Δεύτερες σκέψεις για το λιανεμπόριο από Εξαδάκτυλο – Λινού

Την ίδια ώρα όμως φαίνεται πως μερίδα των ειδικών είναι αρνητικοί στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, καθώς φοβούνται όπως λένε μην δουν σκηνές Harrods.

Αυτό αποδεικνύεται και από τις δηλώσεις των ειδικών.

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για τα κομμωτήρια.

Σχετικά με το επερχόμενο άνοιγμα κομμωτηρίων και λιανεμπορίου, η ίδια είπε ότι «Μελετούν στην Επιτροπή και η Πολιτεία τον κίνδυνο διασποράς. Πιστεύω ότι είναι μεγάλος ο κίνδυνος διασποράς και στα κομμωτήρια, γιατί ερχόμαστε σε πολύ κοντινή επαφή, είναι αδύνατον να κρατηθεί η απόσταση των δύο μέτρων».

«Χρειάζεται πάρα πολύ προσοχή και όχι μέχρι να έρθει το εμβόλιο, αλλά μέχρι να εμβολιαστεί η πλειονότητα. Και τον καιρό που θα κάνουμε το εμβόλιο, ο κίνδυνος παραμένει. Σε άλλες χώρες δρομολογείται ο εμβολιασμός θα γίνει σε εξωτερικούς χώρους. Στην Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει και στα διόδια, με τον εμβολιαζόμενο να μένει μέσα στο αυτοκίνητό του», τόνισε η κ. Λινού στο MEGA.

«Στα εμπορικά καταστήματα μπορούν να τηρηθούν κάποιες αποστάσεις. Θα ήταν πολύ πιο ασφαλές να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα στις γειτονιές, έτσι ώστε να μην υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σε ένα χώρο», πρόσθεσε.

Πώς θα κλείνουμε ραντεβού με SMS – Τα βήματα στη διαδικασία

Ο τρόπος με τον οποίο θα κλείνουν ραντεβού οι πολίτες προκειμένου να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορoνοϊού έχει ουσιαστικά εκπονηθεί από τις Αρχές.

Μάλιστα ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, περιέγραψε βήμα βήμα τη διαδικασία τονίζοντας τη σημασία της ενεργοποίηση της άυλης συνταγογράφησης, προκειμένου να γίνουν όλα πιο εύκολα για τους πολίτες. «Είμαστε στην τελική ευθεία για τον σχεδιασμό του εμβολιασμού με το Υπουργείο Υγείας. Είναι μία πολύ σύνθεση άσκηση που έχει να κάνει με τον εμβολιασμό συνολικά του πληθυσμού. Ο βασικός τρόπος που θα ενημερώνεται ο κόσμος θα είναι ψηφιακός. Καλώ όλους τους συμπολίτες μας να ενεργοποιήσουν την υπηρεσία της άυλης συνταγογράφησης», τόνισε ο κ. Ζαριφόπουλος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Βήμα βήμα η διαδικασία

Παράλληλα επεσήμανε ότι 850.000 πολίτες που έχουν ενεργοποιήσει ήδη την άυλη συνταγογράφηση, θα δεχτούν ένα SMS στο κινητό τους ή ένα email όταν ξεκινήσει ο εμβολιασμός με προκαθορισμένο ραντεβού Θα απαντάει χωρίς χρέωση με το 1: αποδέχομαι και 2: δεν αποδέχομαι. «Στην πρώτη περίπτωση θα πηγαίνει στο ραντεβού την ημέρα και την ώρα στο κέντρο εμβολιασμού και στη δεύτερη ψάχνουμε τον τρόπο αν θέλει -γιατί είναι εθελοντικός ο εμβολιασμός- με ποιο τρόπο θα ζητά νέο ραντεβού, προκειμένου να κάνει το εμβόλιο».

Σύμφωνα με τον κ. Ζαριφόπουλο, παρόμοιος θα είναι και ο τρόπος μέσα από την ιστοσελίδα gov.gr θα υπάρχει η πλατφόρμα emvolio.gov.gr, ώστε ψηφιακά να κλείνει το ραντεβού του. Υπάρχουν στοιχεία που έχουν να κάνουν με την ηλικία του πολίτη, όπου οι μεγαλύτεροι θα δεχτούν πρώτα το σχετικό μήνυμα. Θα υπάρξουν και μη ψηφιακά μέσα, γιατί δεν έχουν όλοι οι συμπολίτες μας τις σχετικές ψηφιακές δεξιότητες αλλά δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα μέσα από ένα τηλεφωνικό κέντρο.

«Έχουμε πολύ υψηλό ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού, όσον αφορά την κινητή τηλεφωνία. Θα υπάρχουν για τους υπόλοιπους και μη ψηφιακά μέσα. Είναι μία πολύ σύνθετη άσκηση συνολικά. Θα υπάρξουν έξι βασικές αποθήκες στη χώρα, οι οποίες θα ανεφοδιάζουν τα κέντρα εμβολιασμού. Θα σχεδιαστεί σωστά, απλά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα ο σχεδιασμός του. Θα είμαστε έτοιμοι, μην έχετε αμφιβολία. Απλά πρέπει να σταθμίσουμε όλους τους παράγοντες», τόνισε.

Πρόεδρος ΕΟΦ: Πότε θα αποκτήσουμε ανοσία στην Ελλάδα

Έρχεται το πρώτο ελληνικό rapid test

Τη σημασία της δημιουργίας του πρώτου ελληνικού rapid τεστ για τον κορονοϊό και του βασικού στοιχείο του, των αντισωμάτων, ανέδειξαν ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και ο επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος, καθηγητής στο ΕΚΠΑ Βασίλης Γοργούλης.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, που είναι συνεργάτης στο ερευνητικό πρόγραμμα που ανακάλυψε το διαγνωστικό τεστ, εξήρε το έργο του καθηγητή Βασίλη Γοργούλη. «Ο καθηγητής Γοργούλης έχει κάνει μία εξαιρετική δουλειά η οποία συνεχίζεται και η ομάδα όλη των καθηγητών του Πανεπιστημίου μάς βοηθάει όχι μόνο στα μονοκλωνικά αντισώματα αλλά και στη διαγνωστική του ιού, στη μοριακή αλληλούχιση, δηλαδή να κοιτάξουμε το γονιδίωμα, RNA του ιού, να βρούμε τρόπους που ο ιός εξελίσσεται ώστε να τον αντιμετωπίσουμε και να παρακολουθήσουμε ακόμα καλύτερα τον κορονοϊο» σημείωσε.

Επίσης, ο κ. Τσιόδρας επισήμανε ότι «τα μονοκλωνικά αντισώματα όταν τα αναπτύξει μια χώρα από μόνη της δίνει έναν άλλον αέρα. Το να τα προωθήσει στη διαγνωστική φτιάχνοντας φτηνά τεστ που μπορεί να χρησιμοποιηθούν στον ελληνικό χώρο και βεβαίως σε συνεργασία και με πανεπιστήμια του εξωτερικού -είναι κάτι πιο δύσκολο-, να αναπτυχθούν θεραπευτικές εφαρμογές».

Μιλώντας σε κπομπή της ΕΡΤ ο κ. Γοργούλης τόνισε ότι τo βασικό στοιχείο του rapid test είναι τα αντισώματα και ξετύλιξε το κουβάρι που οδήγησε στην κατασκευή του. «Η παραγωγή των αντισωμάτων ξεκίνησε από τον Φεβρουάριο του 2020 πριν εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα. Προβλέψαμε ότι αυτό που συμβαίνει στη μακρινή Κίνα ήταν θέμα χρόνου να εμφανιστεί στην Ελλάδα», δήλωσε συγκεκριμένα. Εστιάζοντας στη διαδικασία, δήλωσε: «Δεν μπορείτε να φαναστείτε πόσες ώρες, τι αγωνίες, τι δυσκολίες έχουμε περάσει. Υπήρξε μια συστράτευση του ερευνητικού δυναμικού της χώρας και αυτή δείχνει το πολύ σημαντικό δυναμικό που έχει η χώρα και το οποίο οφείλει η πολιτεία και να το αντιληφθεί και ο ελληνικός λαός, ότι πρέπει να το αξιοποιήσει».

Ο καθηγητής Χρήστος Κίττας, καθηγητής Ιατρικής και πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ, είπε πως πρόκειται να μπει στη διαδικασία παραγωγής μόλις τελειώσουν όλα τα διαδικαστικά θέματα, πολύ σύντομα. «Τα αντισώματα θα είναι πολύ χρήσιμα για τους συμπολίτες μας που θα εμβολιαστούν με τα εμβόλια και δεν θα αναπτύξουν ανοσία» επισήμανε ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης.

Παράλληλα, ο κ. Γοργούλης επισήμανε ότι τα αντισώματα αυτά για να γίνουν θεραπευτικά, γίνεται η διαδικασία «εξανθρωποίησης» τους και τότε είναι κατάλληλα να μπουν σε κλινικές δοκιμές και αφού περάσουν τα τρία στάδια των κλινικών δοκιμών, μετά περιμένουν έγκριση για να χορηγηθούν στους ασθενείς.

Πρόεδρος Νοσηλευτών: Διαθέτουμε 20 λεπτά σε κάθε ασθενή

Στα όρια τους βρίσκονται οι γιατροί και οι νοσηλευτές σε ολόκληρη τη χώρα, εν μέσω του δεύτερου κύματος πανδημίας και των επιδημιολογικών στοιχείων που σε καμία περίπτωση δεν αφήνουν περιθώρια για χαλάρωση. Την κατάσταση αποτυπώνει με απόλυτη ακρίβεια μιλώντας στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδος» του OPEN TV και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας νοσηλευτών, Γιώργος Τσόλας, ο οποίος εκπροσωπεί 5.000 νοσηλευτές. «Ο χρόνος που μπορεί να διαθέσει ένας νοσηλευτής ανά 8ωρο για έναν ασθενή είναι 20 λεπτά στην καλύτερη περίπτωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος ώστε να παρουσιάσει τη δυσκολία της κατάστασης. Ο κ. Τσόλας σημείωσε ακόμη πως στη Βόρεια Ελλάδα, το πρόβλημα εξακολουθεί να είναι μεγάλο, ενώ εξήγησε πως στο νοσοκομείο Δράμας έχουν νοσήσει 100 από τους 250 εργαζομένους.

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας νοσηλευτών αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στον κοινωνικό ρατσισμό που βιώνουν πολλοί από τους συναδέλφους του, εξαιτίας του φόβου των πολιτών μήπως νοσήσουν αν έρθουν σε επαφή μαζί τους. «Σαφώς, υπάρχουν αναφορές πως εργαζόμενοι υφίστανται τέτοιες συμπεριφορές. Είμαστε επιφυλακτικοί στις επαφές μας, προσέχουμε πολύ τις οικογένειες μας, αλλά ορισμένοι πολίτες αντιδρούν περίεργα», τόνισε.

Πέλλα: Γιατρός και η σύζυγος του «έφυγαν» μέσα σε λίγες ημέρες από κορονοϊό

Ο κ. Τσόλας μίλησε και για την ανάγκη κάλυψης νέων θέσεων εργασίας, ειδικά στη φάση αυτή της πανδημίας, όπου οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν βασίζονται μόνο στην φαρμακευτική αγωγή για τη νοσηλεία των ασθενών, αλλά κυρίως στις προσωπικές τους προσπάθειες.

«Ανάσα», αλλά σε καμία περίπτωση εφησυχασμός 

Η διευθύντρια Α’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Μηλίτσα Μπιτζάνη δήλωσε μιλώντας στην «Ωρα Ελλάδος» πως για πρώτη φορά μετά από εφημερία έχουν ελεύθερες κλίνες. Πρόσθεσε ωστόσο, πως δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς καθώς στη ΜΕΘ νοσηλεύονται με κορονοϊό και άνθρωποι 31 ετών, ενώ ανέφερε πως δεν γίνεται επιλογή ασθενών σε κανένα νοσοκομείο. Η εφημερία έκλεισε στις 8:00 το πρωί της Τρίτης με τουλάχιστον 4 ελεύθερες κλίνες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

H κα. Μπιτζάνη μιλώντας στο Open TV εξέφρασε την πεποίθηση ότι φαίνεται πως οι πολίτες της Θεσσαλονίκης τήρησαν επιτέλους τα μέτρα και γι αυτό και υπάρχει αυτή η μικρή εικόνα βελτίωσης» ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να εφησυχάζει κανείς, καθώς οι ΜΕΘ γεμίζουν ανά πάσα στιγμή.

«Νοσηλεύουμε στις ΜΕΘ από 31 ετών μέχρι 78. Ο ασθενής των 31 ετών, δεν έχει υποκείμενα νοσήματα. Αυτό αποδεικνύει ότι δεν νοσούν μόνο ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα. Κανείς να μην θεωρεί τον εαυτό του ασφαλή. Είναι διάφοροι ασθενείς μικρότερων ηλικιών που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα. Ενα μικρό ποσοστό με το που φτάνει στο νοσοκομείο διασωληνώνεται, αλλά συνήθως οι περισσότεροι βρίσκονται ήδη στις κλινικές Covid».

Για το πώς καταλαβαίνουν ότι κάποιος ασθενής βρίσκεται σε στάδιο διασωλήνωσης είπε ότι «οι ασθενείς παρουσιάζουν υποξυγοναιμία, δύσπνοια, τα οποία είναι τα πρώτα βαριά συμπτώματα».

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / ANT1 / ethnos.gr / OPEN / in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα