Η έξαρση της πανδημίας οδηγεί σε μάσκες παντού – Πρεμιέρα για τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Parallaxi
η-έξαρση-της-πανδημίας-οδηγεί-σε-μάσκε-657105
Parallaxi

mask

Η κυβέρνηση δια στόματος του Σ. Πέτσα διέψευσε για μία ακόμη φορά τα σενάρια περί νέου lockdown, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο καθολικής χρήσης μάσκας, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν παράλληλα σκέψεις για επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης.

Μέτρα τώρα ζητούν οι επιστήμονες

Μέτρα τώρα ζητούν οι ειδικοί επιμένοντας πως αν δεν γίνουν πιο αυστηρά τα πράγματα τότε θα δούμε πολύ περισσότερα κρούσματα ημερησίως. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που προχωρούν σε δραματικές προειδοποιήσεις τονίζοντας πως δεν αποκλείεται να υπάρξουν περισσότερα από 1.000 κρούσματα την ημέρα.

Φυσικά η επιμονή των ειδικών για νέα μέτρα γίνεται ώστε να μην επιβαρυνθεί κι άλλο το Σύστημα Υγείας και συγκεκριμένα οι ΜΕΘ. Όπως ανακοίνωσε χτες ο ΕΟΔΥ στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 91 ασθενείς. Ο αριθμός αυτός σήμανε συναγερμό καθώς δεν γνωρίζει κανείς τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες.

Εκτός από τους διασωληνωμένους, προβληματισμός υπάρχει και για τις νοσηλείες γενικότερα. Όπως άλλωστε δήλωσε χτες ο Βασίλης Κικίλιας, αν και η κατάσταση στην Αθήνα είναι δύσκολη, παραμένει σταθερή πράγμα που σημαίνει πως τα μέτρα αποδίδουν. Ωστόσο αυτό που τον απασχολεί είναι το γεγονός πως τα κρούσματα και οι νοσηλείες αυξάνονται σε όλη την Ελλάδα γι΄αυτό και τον τελευταίο καιρό αυξάνονται τα mini lockdown σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Ειδικότερα οι 91 διασωληνωμένοι ασθενείς που καταγράφηκαν στη σημερινή επιδημιολογική έκθεση στις ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων, είναι μόλις 2 λιγότεροι από τον αριθμό των 93 διασωληνωμένων που είχαν καταγραφεί στις 5 Απριλίου 2020 – μια από τις χειρότερες μέρες όσον αφορά στις νοσηλείες σε ΜΕΘ.

Επίσης, ο αριθμός των θυμάτων της επιδημίας παραπέμπει σε εκείνη την περίοδο. Τις πρώτες ημέρες του περασμένου Απριλίου αναφέρονταν 5 με 9 θάνατοι την ημέρα, όπως συμβαίνει και στην παρούσα περίοδο. Ενδεικτικό της επίπτωσης που έχει ο κοροναϊός σε αυτή τη φάση είναι ότι έχουν καταλήξει 39 άνθρωποι μέσα στις πρώτες 8 ημέρες του Οκτωβρίου.

Οι δήμοι της Αττικής με τα περισσότερα κρούσματα

Την ίδια ώρα ώρα σύμφωνα με πληροφορίες πέντε δήμοι στην Αττική βρίσκονται στο «κόκκινο». Ο Δήμος Αθηναίων, Δήμος Πειραιά, Δήμος Ιλίου, Δήμος Αχαρνών και Δήμος Περιστερίου, είναι αυτοί με τα περισσότερα κρούσματα.

Από την άλλη πλευρά την Τετάρτη ο μολυσματικός «χάρτης» απλώθηκε σε 36 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, με δύο εξ αυτών να μπαίνουν σε καθεστώς «μίνι» lockdown, η Κοζάνη και τα Ιωάννινα. Και οι δύο περιοχές της χώρας καταγράφουν πλήθος νέων κρουσμάτων τόσο τον τρέχοντα μήνα όσο και τον Σεπτέμβριο, γεγονός που έκρουσε το «καμπανάκι» του κινδύνου στις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές.

Στα Ιωάννινα, μάλιστα, είχαν επιβληθεί τα ειδικά περιοριστικά μέτρα μόνο στο δήμο Ιωαννιτών μόλις μία ημέρα πριν, την Τρίτη λόγω συγκέντρωσης πολλών ενεργών κρουσμάτων από το σύνολο της Περιφέρειας, όπως εξήγησε κατά την τακτική ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όμως, σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων ανάγκασε τους ειδικούς να τη θέσουν όλη στο «μοντέλο Πόρου». Μόνο κατά τη χθεσινή ημέρα, τα Ιωάννινα κατέγραψαν 26 κρούσματα, ενώ η Κοζάνη 29 νέα περιστατικά κορωνοϊού.

Ποιες περιοχές «κοκκινίζουν»

Όσο προχωράει, συνεπώς, η επιδημία, τόσο όλο και περισσότερες περιοχές «κοκκινίζουν». Επιβαρυμένες μοιάζουν, ακόμη, η Αιτωλοακαρνανία (επτά νέα κρούσματα χθες), η Εύβοια που συμμετείχε στην επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ της Τετάρτης με 12 νέες διαγνώσεις, η Ημαθία με έξι νέα περιστατικά, η Κορινθία με οκτώ κρούσματα χθες, καθώς και η Πέλλα, Πιερία, Τρίκαλα, Αχαΐα, Λέσβος που βρίσκονται σταθερά ψηλά στον επιδημιολογικό χάρτη.

Δραματική πρόβλεψη για 2.000 κρούσματα την ημέρα

Νέο καμπανάκι για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε περίπτωση που δεν ληφθούν άμεσα νέα μέτρα, χτυπούν οι επιστήμονες. Πολύ εύκολα μπορούμε να φτάσουμε τα 500 και τα 600 κρούσματα κοροναϊού την ημέρα στη χώρα μας, όπως προειδοποίησε μέσω της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης Καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής.

Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν ότι αν δεν ληφθούν παραπάνω μέτρα και αν δεν βελτιωθεί ο βαθμός εφαρμογής των υπαρχόντων μέτρων, στα τέλη Δεκεμβρίου τα κρούσματα μπορούν να φτάσουν τα 2.000 την ημέρα. «Είναι αυτό που λένε όλοι απλά εμείς το λέμε ποσοτικά», εξήγησε ο καθηγητής. Εκτίμησε πάντως ότι δεν θα φτάσουμε στην Ελλάδα ούτε στα 1.000 ούτε στα 2.000 κρούσματα, ούτε πρόκειται να δούμε εικόνες Ιταλίας με εκατοντάδες φέρετρα, γιατί θα πάρουμε τα μέτρα που απαιτούνται όταν φανεί ότι πάμε προς τα εκεί.

Πρόσθεσε ότι η καθολική χρήση μάσκας, με σοβαρή εφαρμογή μπορεί να οδηγήσει σε σταθεροποίηση των κρουσμάτων και σε μείωση του μέσου όρου στα 210 κρούσματα.

Ερωτηθείς για την περαιτέρω μείωση του ωραρίου λειτουργίας στην εστίαση στην Αττική, τόνισε ότι προσωπικά θεωρεί ότι δεν είναι και τόσο δυναμικό μέτρο όσο θα έπρεπε, όπως είναι το «μάσκα παντού». Ένα άλλο δυναμικό μέτρο, είπε πως θα ήταν η χρήση συσκευών απολύμανσης του αέρα σε εσωτερικούς χώρους που υπάρχει μεγάλη πιθανότητα συγχρωτισμού, όπως είναι τα ασανσέρ δημοσίων κτιρίων και τα λεωφορεία.

Παγώνη για Αττική: Θα έπρεπε να γίνεται χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους

Ξεκάθαρη θέση για τη χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους στην Αττική, όπου επιδημιολογικά βρίσκεται ένα βήμα πριν το κόκκινο, πήρε η πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Η Αττική είναι από το πορτοκαλί στο κόκκινο. Είναι πολλές μέρες με αυξημένους αριθμούς κρουσμάτων. Η ύφεση στα κρούσματα είναι τα Σαββατοκύριακα. Από τη στιγμή που έχουμε τόσα κρούσματα στην Αττική και δεν υπάρχει μείωση κρουσμάτων εδώ και 20 μέρες, θα έπρεπε ήδη η μάσκα να χρησιμοποιείται και στους εξωτερικούς χώρους» τόνισε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη να λυθεί το πρόβλημα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. «Πρέπει να αυξηθούν οπωσδήποτε τα δρομολόγια, αλλά και να γίνει έλεγχος πόσα άτομα μπορούν να μπαίνουν σε κάθε λεωφορείο» σημείωσε.

Επιπλέον, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνους για το θέμα των διασωληνώσεων. «Στις 5 Απριλίου είχαμε 93 διασωληνωμένους. Και χθες είχαμε 91. Αυξημένες και αυξάνεται συνέχεια ο αριθμός των διασωληνώσεων. Και οι νέοι μας να καταλάβουν ότι δεν υπάρχουν ηλικίες».

Ακόμα, επισήμανε ότι το σύστημα Υγείας χρειάζεται κρεβάτια ΜΕΘ, ενώ έκανε λόγο πως πρέπει να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. «Πρέπει να γίνουν προσλήψεις. Είμαστε σε κρίσιμο σημείο. Οι υγειονομικοί μπορεί να αρρωστήσουν. Έρχονται δύσκολοι μήνες» είπε.

Επιπλέον υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να γίνουν αποσπάσεις από τα νοσοκομεία. «Πρέπει να τηρηθούν τα πρωτόκολλα και οι γιατροί να εφημερεύσουν στα νοσοκομεία, ώστε να μείνουν οι ασθενείς ασφαλείς αλλά και οι ίδιοι οι γιατροί». Τέλος, σχολιάζοντας το συνωστισμό που έγινε έξω από το Εφετείο Αθηνών για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, σημείωσε πως «στο κομμάτι που ήμουν, τηρούσαν τις αποστάσεις και φορούσαν τις μάσκες. Αν υπήρχαν ήταν τμήματα του κόσμου που δεν φορούσαν μάσκα, δεν μπορώ να το ξέρω. Εάν κάπου ήταν ο ένας πάνω στον άλλον και φορούσαν μάσκα, κακώς δεν φορούσαν».

Πρεμιέρα για τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας

Ο «χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας» μέσω του οποίου οι πολίτες θα ενημερώνονται για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού που ισχύουν ανά περιοχή, παρουσιάζεται σήμερα το απόγευμα. Η παρουσίαση του χάρτη θα γίνει κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημία από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και τον Επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας στη σημερινή ενημέρωση θα συμμετέχει και ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος είχε προαναγγείλει προ καιρού τη νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησης, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει για την αντιμετώπισης της πανδημίας. Οι ειδικοί ανησυχούν για την κατάσταση στην Αττική, και σύμφωνα με πληροφορίες το μεγαλύτερο «φορτίο» καταγράφεται στον δήμο της Αθήνας, στον δήμο Πειραιά και σε περιοχές της Δυτικής Αττικής.

Ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας και η συνοδευτική του εφαρμογή, θα περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας.

Επίπεδο 1 – Ετοιμότητας,

Επίπεδο 2 – Επιτήρησης,

Επίπεδο 3 – Αυξημένης Επιτήρησης

Επίπεδο 4 – Αυξημένου Κινδύνου.

Ο καθορισμός του επίπεδου κινδύνου σε κάθε περιοχή θα εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος Υγείας, παραδείγματος χάριν, τις χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες ή κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης και τη συσχέτιση των κρουσμάτων και των επαφών τους.

Η εφαρμογή των μέτρων θα πραγματοποιείται σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις που να δικαιολογούν εξαιρέσεις εντός της Περιφερειακής Ενότητας, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Παιδείας και της Πολιτικής Προστασίας.

Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 15 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις της Ειδικής Επιτροπής Λοιμωξιολόγων ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες. Ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων θα μπορεί να υπόκειται σε τροποποιήσεις, με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα, εφόσον προκύψουν.

Θεσσαλονίκη: Αυξήθηκαν τα κρούσματα στους εργαζομένους του Ιπποκράτειου

Για αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού μεταξύ των εργαζομένων στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να φτάσουν τα δέκα τις τελευταίες μέρες, με αποτέλεσμα να προκαλείται μεγάλη ανησυχία, κάνει λόγο με ανακοίνωσή του ο σύλλογος εργαζομένων στο νοσηλευτικό ίδρυμα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, αυτήν τη στιγμή νοσηλεύονται δύο νοσηλευτές.

Παράλληλα, ο σύλλογος των εργαζομένων υποστηρίζει ότι συνάδελφοί τους που βρέθηκαν θετικοί στον ιό, αντιμετωπίζονται σαν εξιλαστήρια θύματα κατηγορούμενοι για προσωπική ανεύθυνη συμπεριφορά και μάλιστα καλούνται για σχετικές διευκρινήσεις Την ίδια στιγμή ο σύλλογος υποστηρίζει ότι οι εργαζόμενοι που εντοπίζονται θετικοί στον covid-19, ή παρουσιάζουν μια σειρά πιθανών σχετικών συμπτωμάτων, δεν έχουν μια γραπτή τυπική καθοδήγηση για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να κινηθούν. Για το λόγο αυτό ζητούν άμεσα την έγγραφη ενημέρωση όλων σχετικά με μια τυπική και σταθερή διαδικασία, την οποία όλοι οι υπάλληλοι θα πρέπει να τηρούν στην περίπτωση που αναγνωρισθούν ως θετικά κρούσματα ή εφόσον παρατηρούν κάποια συμβατά ή μη με τον ιό συμπτώματα. Μεγάλος κίνδυνος κατά τη μεταφορά ασθενών.

Στην ανακοίνωση ο σύλλογος εργαζομένων υποστηρίζει ακόμα ότι μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται με τη μεταφορά ασθενών, οι οποίοι νοσηλεύονται στην κλινική covid-19 ή έχουν χαρακτηρισθεί πιθανά κρούσματα και χρειάζονται εξέταση αξονικού τομογράφου. Αυτό διότι ο αξονικός τομογράφος του νοσοκομείου βρίσκεται σε άλλο κτίριο αρκετά μακριά από την κλινική για τον covid-19. Το αποτέλεσμα είναι η μεταφορά των ασθενών να γίνεται μέσα από διαδρόμους του νοσοκομείου ή ακόμη και από τον προαύλιο χώρο. Κατά τους εργαζόμενους αυτό δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με πιθανή διασπορά του ιού, αφού σε όλους τους χώρους κινείται σημαντικός αριθμός εργαζομένων, ασθενών και άλλων πολιτών.

Κρούσματα σε αθλητές και μαθητές

Θετική στον κορονοϊό βρέθηκε αθλήτρια της ομάδας βόλεϊ του ΠΑΣ Γιάννινα. Το γεγονός δημοσιοποίησε με ανακοίνωσή της η ομάδα, σημειώνοντας ότι η διάγνωση έγινε την περασμένη Τετάρτη, μετά την επιστροφή της ομάδας από τουρνουά στη Θεσσαλονίκη.

Θετικοί στη νόσο Covid-19 βρέθηκαν σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ποδοσφαιριστές ομάδων της νότιας Κέρκυρας, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η ιχνηλάτηση στον χώρο του ποδοσφαίρου στην περιοχή.

Πριν από λίγη ώρα η ομάδα Αστέρας Πετριτή με ανάρτηση στο facebook υπογραμμίζει τα εξής: «Με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, η ομάδα μας ανακοινώνει ότι βρέθηκε θετικό κρούσμα κορονοϊού Covid-19 στο ποδοσφαιρικό της τμήμα. Τα μέλη της ομάδας μας τέθηκαν ήδη σε 48ωρη καραντίνα και θα υποβληθούν σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις από τον ΕΟΔΥ». Τόσο οι ποδοσφαιριστές όσο και οι παράγοντες της ομάδας έχουν τεθεί σε καραντίνα σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Θετικό ήταν το τεστ κορονοϊού σε 11χρονο που από την Λέσβο μεταφέρθηκε στο Κέντρο Προσφύγων και Μεταναστών Κατσικά Ιωαννίνων. Ο 11χρονος βρίσκεται σε απομόνωση στον χώρο της Δομής και παρακολουθείται από ιατρικό προσωπικό του ΕΟΔΥ.

Η δομή βρίσκονταν ήδη σε προληπτική καραντίνα από την περασμένη Τρίτη όταν τέθηκαν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα για το Δήμο Ιωαννιτών. Τα περιοριστικά μέτρα θα είναι σε ισχύ μέχρι τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με αυτά, απαγορεύεται η κυκλοφορία όσων διαμένουν στο Κέντρο, ενώ απαγορεύεται η είσοδος τρίτων προσώπων με την εξαίρεση του Διοικητή της δομής, των φορέων υποστήριξης διοικητικής διαχείρισης, των αστυνομικών και στρατιωτικών αρχών, των εργαζομένων της Πολιτικής Προστασίας, και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Μαθητής του 5ου ΕΠΑΛ στο Ηράκλειο Κρήτης διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό, κινητοποιώντας άμεσα τοπικούς φορείς εκπαίδευσης και υγείας. Το συγκεκριμένο τμήμα, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, θα παραμείνει κλειστό για τις επόμενες 14 ημέρες και όλα τα παιδιά της τάξης θα πρέπει να μείνουν στο σπίτι σε αυτοαπομόνωση και μακριά από ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, μόλις η οικογένεια του μαθητή έμαθε πως είναι θετικός στον κορονοϊό, κινητοποιήθηκε άμεσα και ενημέρωσε για την διάγνωση την διεύθυνση του 5ου ΕΠΑΛ στο Ηράκλειο Κρήτης.

«Οι κινήσεις ήταν άμεσες καθώς τηρήθηκε με ευλάβεια το πρωτόκολλο. Ενημερώθηκαν οι γονείς και οι μαθητές ενώ λήφθηκε η απόφαση να κλείσει το τμήμα για 14 ημέρες. Ήδη έχει προχωρήσει η απολύμανση όλου του σχολείου ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία ιχνηλατήσεων», αναφέρει μιλώντας στο cretapost, ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης, Μανώλης Καρτσωνάκης. Επίσης, εντός της ημέρας – όπως είπε στο Ράδιο Κρήτη ο προϊστάμενος Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Μανώλης Λουμπούνης – η κινητή μονάδα υγείας του ΕΟΔΥ θα μεταβεί στη δομή ώστε να εξεταστούν περί τα 50 άτομα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ekriti, ανησυχία εκφράζουν γονείς, οι οποίοι αναφέρουν ότι τα παιδιά τους μεταφέρονταν μέχρι και χθες με το αστικό λεωφορείο, με τον μαθητή που βρέθηκε θετικός και ζητούν μέτρα προστασίας. Ξεκινά η τηλεκπαίδευση για το συγκεκριμένο τμήμα Μπορεί το συγκεκριμένο τμήμα της β’ λυκείου να έκλεισε εξαιτίας του κρούσματος για 14 ημέρες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν τα μαθήματα, όπως αναφέρει το cretapost. «Οι οδηγίες είναι ξεκάθαρες. Θα οργανωθούμε ώστε να ξεκινήσουν άμεσα – ίσως και σήμερα – τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης ώστε να μην χαθεί ο χρόνος στην σχολική χρονιά», επεσήμανε στο cretapost ο Μανώλης Καρτσωνάκης.

Παράλληλα, ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κρήτης τονίζει πως τέτοια περιστατικά είναι αναμενόμενα. «Δεν χρειάζεται να προκαλείται πανικός. Από την έναρξη του σχολικού έτους ήμασταν προετοιμασμένοι για κρούσματα σε σχολεία. Είναι κάτι αναμενόμενο και σίγουρα θα υπάρξουν και άλλα», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Συναγερμός» στην εταιρεία μπαχαρικών «Ήλιος»

Συναγερμός έχει σημάνει στην πασίγνωστη εταιρεία μπαχαρικών «Ήλιος» μετά τον εντοπισμό 13, μέχρι ώρας, επιβεβαιωμένων θετικών κρουσμάτων κορονοϊού στο τμήμα παραγωγής. Η «Ήλιος» έχει αναστείλει την λειτουργία της από την Τετάρτη, με τα 50 άτομα της παραγωγής να βρίσκονται στα σπίτια τους σε καθεστώς καραντίνας. Ο ασθενής “μηδέν” έχει εντοπιστεί και είναι υπάλληλος της εταιρείας, ο οποίος αφού παρουσίασε κάποια από τα συμπτώματα του ιού, στο τεστ που υποβλήθηκε βρέθηκε θετικός.

Αμέσως ειδοποιήθηκε η ιδιοκτησία της «Ήλιος», που μετρά πάνω από οκτώ δεκαετίες στο χώρο, η οποία ενημέρωσε τον ΕΟΔΥ ώστε να ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Η εταιρεία, στο στάδιο της ιχνηλάτησης, έκανε μόνη της τεστ κορονοϊού στο προσωπικό του τμήματος παραγωγής. Τα αποτελέσματα φανέρωσαν και τα υπόλοιπα 12 θετικά κρούσματα, που είχαν έρθει σε επαφή με το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Όπως αναφέρει στο newsit.gr ο γιατρός της επιχείρησης Μιχάλης Καραγιάννης η εταιρεία όλους αυτούς τους μήνες, από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας μέχρι σήμερα, ακολουθεί αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. “Το μοναδικό που ενδιαφέρει τους ιδιοκτήτες, αλλά και όλους όσοι εργαζόμαστε στο χώρο εδώ της εταιρείας, είναι μόνο η υγεία όλων μας και τίποτε άλλο. Αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω γιατί από την πρώτη στιγμή ακολουθήσαμε όλα τα μέτρα. Ο πρώτος ασθενής όπως ενημερώθηκα παρουσίασε κάποια δέκατα, στα οποία όπως φαίνεται δεν έδωσε την πρέπουσα σημασία. Ωστόσο στο τεστ που πήγε και έκανε βγήκε θετικός.

Μέσα στο σαββατοκύριακο ενημέρωσε έναν υπάλληλο της εταιρίας και αμέσως ενημερώσαμε τον ΕΟΔΥ. Κάναμε τα τεστ σε όλο το τμήμα της παραγωγής γιατί εκεί ήταν το πρόβλημα με τα αποτελέσματα να είναι θετικά για 12 ακόμα άτομα. Κάποια από τα τεστ τα κάναμε εμείς εδώ, ενώ κάποιοι από τους υπαλλήλους πήγαν και μόνοι τους και τα έκαναν. Έτσι έχουμε ένα συμπτωματικό κρούσμα τον ασθενή “μηδέν” και 12 ασυμπτωματικά. Το τμήμα έχει τεθεί σε αναστολή από την Τετάρτη. Τώρα λέγεται ότι έχει γίνει κάποια καταγγελία, αυτό δεν το ξέρω γιατί δεν περιμέναμε κάτι τέτοιο, για να ενεργοποιηθούμε. Δεν θα θέταμε την ζωή όλων μας σε κίνδυνο”.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / ethnos.gr/ tanea.gr/ newsit.gr / cretapost

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα