Top

Ένα μήνας με το νόμο της υποχρεωτικότητας στο ΕΣΥ και ο λόγος στο ΣτΕ

Εκτός εργασίας περίπου 7000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία

Φίλιππος Δεργιαδές
ένα-μήνας-με-το-νόμο-της-υποχρεωτικότη-827336
Φίλιππος Δεργιαδές

Κρίνεται μεθαύριο στην ολομέλεια του Συμβούλιο της Επικράτειας το αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ για ακύρωση του νόμου του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους υγειονομικούς. Ο νόμος έχει θέσει εκτός εργασίας περίπου 7000 εργαζόμενους στα νοσοκομεία, γεγονός που προκαλεί ουκ ολίγα προβλήματα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.   

Οι υγειονομικοί που δεν εμβολιάζονται επικαλούνται τα ατομικά δικαιώματα και το σύνταγμα και κάνουν λόγο για αυταρχισμό, επιδεικνύοντας μάλιστα ενεργή παρουσία στο λεγόμενο αντιεμβολιαστικό κίνημα, που συνδέεται, όχι τυχαία, με εξτρεμιστικές οργανώσεις της ακροδεξιάς.

Στο σύνολο των υγειονομικών που έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής της εργασίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΠΟΕΔΗΝ, οι 700 περίπου είναι γιατροί ενώ η μεγάλη πλειοψηφία ανήκει σε ειδικότητες του νοσηλευτικού προσωπικού. Στη Θεσσαλονίκη οι υγειονομικοί σε αναστολή υπολογίζονται σε 1000 περίπου άτομα εκ των οποίων περίπου των 7% είναι γιατροί.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι υγειονομικοί εκτός εργασίας λόγω της υποχρεωτικότητας, είναι περισσότεροι από 7000 και ίσως να πλησιάζουν τις 8000 άτομα, καθώς πολλοί υγειονομικοί επέλεξαν να κερδίσουν χρόνο, εξαντλώντας το δικαίωμα των αδειών και της αναρρωτικής άδειας.

Η «αποστράτευση» των μη εμβολιασμένων υγειονομικών προκαλεί πολλά προβλήματα στα νοσοκομεία , παρότι σε μεγάλο βαθμό οι κενές θέσεις έχουν καλυφθεί από συμβασιούχους, οι οποίοι όμως υστερούν σε εμπειρία και γνώσεις. Η κατάσταση, με την πανδημία να επιμένει και να μην υποχωρεί, δεν είναι ευνοϊκή για κανένα μέσα στα νοσοκομεία: η εντατικοποίηση της εργασίας είναι μία καθημερινή συνθήκη για όλες τις ειδικότητες, χειρουργεία και νοσηλείες αναστέλλονται και καταλήγουν στον ιδιωτικό τομέα ενώ ακόμα και σοβαρά περιστατικά, αντιμετωπίζονται με δυσκολία. «Δεν γίνονται χειρουργεία, στις εφημερίες και στα εξωτερικά ιατρεία υπάρχουν μεγάλα προβλήματα και ακόμα μηχανήματα θεραπείας και εξέτασης δεν λειτουργούν», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός, και καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα της υποχρεωτικότητας.

Η ΠΟΕΔΗΝ έχει καταθέσει αίτημα στο Συμβούλιο της Επικράτειας για το θέμα της υποχρεωτικότητας, ζητώντας την άρση του σχετικού νόμου ως αντισυνταγματικού και παράλληλα θέτει το οικονομικό ζήτημα, υποστηρίζοντας ότι η μη καταβολή των μισθών των υγειονομικών είναι παράνομη. «Πρόκειται για ένα μέτρο εξοντωτικό για τους εργαζόμενους», τονίζει ο Μ. Γιαννακός, και προσθέτει πως η επιλογή της κυβέρνησης με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών πλήττει συνολικά το ΕΣΥ. «Πρέπει να αρθεί το μέτρο και να προσέλθουμε στην εργασία μας με δύο rapid test την εβδομάδα», σημειώνει και αφήνει αιχμές για μέτρο «που βολεύει τον ιδιωτικό τομέα σε βάρος του ΕΣΥ». Όπως αναφέρει, «στη Θεσσαλονίκη λόγω της έλλειψης προσωπικού είναι σχεδόν αδύνατη η ανάπτυξη νέων ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία, αν οι συνθήκες της πανδημίας το επιβάλλουν».

Πάντως οι μέχρι τώρα δικαστικές προσφυγές των υγειονομικών κατά της υποχρεωτικότητας έχουν πέσει στο κενό. Την Δευτέρα από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης απορρίφθηκε η αίτηση προσωρινής διαταγής που κατέθεσαν 15 εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» κατά της υποχρεωτικότητας. Επίσης στις αρχές Σεπτεμβρίου, σε πρώτη φάση, το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ απέρριψε τις αιτήσεις που είχαν καταθέσει οι υγειονομικοί για αναστολή της απόφασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού και αναστολή εργασίας για όσους εργαζόμενους δεν έχουν εμβολιαστεί.

«Δεν είμαστε όλοι …ψεκασμένοι»

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που έχουν επιλέξει να μη υπακούσουν στην υποχρεωτικότητα και να υποστούν το μέτρο της αναστολής στην εργασία, θεωρούν ότι ο νόμος λειτουργεί αντιδημοκρατικά.

«Πολλοί από εμάς δεν είμαστε κατά των εμβολίων αλλά επιλέγουμε τις εναλλακτικές θεραπείες. Άλλοι θεωρούν το μέτρο αντιδημοκρατικό και άδικο διότι λόγω ειδικότητας δεν έρχονται σε επαφή με ασθενείς, ενώ πολλοί έχουν αναπτύξει φοβίες στα εμβόλια ή έχουν προβλήματα υγείας», τονίζει η Βάσω Βαφειάδου, τεχνολόγος τροφίμων στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου και παραδέχεται ότι υπάρχουν και κάποιοι υγειονομικοί που πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας ή για καθαρά θρησκευτικούς λόγους δεν κάνουν το εμβόλιο. «Δεν είμαστε όλοι ψεκασμένοι» τονίζει και αναφέρει πως η ίδια δεν έχει κάνει το εμβόλιο λόγω αλλεργιών. «Έχω πρόβλημα με τις αλλεργίες και δεν θέλω να το διακινδυνέψω» σημειώνει και περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικοί που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας. «Υπάρχουν ζευγάρια που εργάζονται στο ίδιο χώρο ή σε διαφορετικά νοσοκομεία με παιδιά και ηλικιωμένους γονείς και ήδη αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα» αναφέρει και επισημαίνει πως το κλίμα μέσα στα νοσοκομεία είναι νοσηρό, με τους εργαζόμενους να έχουν χωριστεί σε δύο πλευρές ενώ τα φαινόμενα bulling βρίσκονται πλέον στην ημερήσια διάταξη.

Πορεία διαμαρτυρίας υγειονομικών και μελων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) , Θεσσαλονίκη, 22 Απριλίου 2021.

«Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας γιατί το μέτρο δεν είναι δίκαιο» τονίζει ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου ΑΧΕΠ, Χαράλαμπος Κοροξενός που βρίσκεται κι ο ίδιος σε αναστολή εργασίας και σημειώνει πως αν η κυβέρνηση επιθυμούσε την ασφάλεια των ασθενών δεν θα επέβαλε ένα μέτρο που έχει αποδυναμώσει το σύστημα υγείας.

Οι «ψεκασμένοι», οι θρησκόληπτοι και ο ναζιστικός ύμνος…  

Ωστόσο και στο θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και της άρνησης των υγειονομικών να εμβολιαστούν, υπάρχει και η «σκοτεινή» πλευρά του ζητήματος, που δεν είναι καθόλου αθέατη, ούτε αθώα.

Οι ίδιοι άλλωστε οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, παραδέχονται ότι στις «τάξεις» των μη εμβολιασμένων υγειονομικών, υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν σε θεωρίες συνομωσίας, δεν εμβολιάζονται λόγω θρησκοληψίας ή ακόμα είναι και οπαδοί ακροδεξιών -νεοναζιστικών απόψεων και κομμάτων.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στα εγκαίνια της ΔΕΘ, στη συγκέντρωση των αντιεμβολιαστών στο Λευκό Πύργο, που διοργάνωσαν ακροδεξιές ομάδες, συμμετείχαν οργανωμένα ομάδες υγειονομικών. Στα επεισόδια που ακολούθησαν, λίγο κάτω από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης, οι υγειονομικοί ήταν παρόντες στην πρώτη γραμμή, παρότι λίγο πριν κορυφωθούν, επέλεξαν να φύγουν, ίσως γιατί δεν ήταν προετοιμασμένοι για τα δακρυγόνα.

Η συγκέντρωση των “αντιεμβολιαστών” στο Λ. Πύργο, στα εγκαίνια της ΔΕΘ

Στις 22 Σεπτεμβρίου, όταν ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης, επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να  συναντηθεί με τους διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ και με διοικητές νοσοκομείων, μπροστά στο κτίριο του ΕΚΑΘ στις 9.30πμ, ήταν παραταγμένοι υγειονομικοί κρατώντας ελληνικές σημαίες και φωνάζοντας «κάτω η χούντα τουΜητσοτάκη» ενώ από τα ηχεία, που είχαν στήσει, ακούγονταν ναζιστικά εμβατήρια και ύμνοι. Τότε είχε ειπωθεί ότι επέλεξαν αυτή την ενέργεια για να «τρολάρουν» και να προκαλέσουν τον υπουργό, γνωστό για τις σχέσεις του με τον ακροδεξιό χώρο.

Στην “υποδοχή” του υπουργού Υγείας Θ. Πλεύρη

Ωστόσο την περασμένη Παρασκευή και πάλι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί διάλεξαν να «ντύσουν» κινητοποίηση τους  με εμβατήρια της Βέρμαχτ και των SS. Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν έξω από την Υγειονομική Περιφέρεια (Υ.ΠΕ), απέναντι από το ΙΚΑ Αριστοτέλους, έπαιξαν ναζιστικά εμβατήρια προκαλώντας πολλές αντιδράσεις από τους πολίτες. Κάποιοι περαστικοί σταμάτησαν και ζήτησαν εξηγήσεις αιφνιδιασμένοι από τα ναζιστικά εμβατήρια και μάλιστα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Άλλοι με έκπληξη και φόβο τους απέφυγαν θεωρώντας πως βρέθηκαν ξαφνικά σε συγκέντρωση της εγκληματικής νεοναζιστικής οργάνωσης.

Η συγκέντρωση των υγειονομικών στην Αριστοτέλους

Οι ίδιοι οι υγειονομικοί εξήγησαν ότι με τους ναζιστικούς ύμνους ήθελαν να αναδείξουν την αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης. Δηλαδή οι υγειονομικοί μιλούν για ατομικά δημοκρατικά δικαιώματα αλλά προβάλουν και «ξεπλένουν» ανοιχτά τη ναζιστική ολοκληρωτική ιδεολογία, θέλοντας να καταγγείλουν την κυβέρνηση. Και ο ναζιστικός ύμνος ακούστηκε στην Αριστοτέλους ενώ στη πόλη το θέμα της ναζιστικής εγκληματικής δράσης σε σχολεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης βρισκόταν, και βρίσκεται, στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης και προκαλεί έντονες πολιτικές αντιδράσεις όπως και παρέμβαση της δικαιοσύνης.

Είναι εμφανές ότι αυτές οι ενέργειες δεν είναι αθώες ούτε άστοχες. Κάποιοι υγειονομικοί παίζουν παιχνίδια πολιτικά με την ακροδεξιά και απλά δεν το κρύβουν.

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα