Επιστροφή στα θρανία με νέα μέτρα – Τι αλλάζει για εργαζόμενους, ανεμβολίαστους
Self test: Με προβλήματα στην πρόσβαση στην πλατφόρμα για τη σχολική κάρτα.
Αλλαγές και νέα δεδομένα από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου για πολλούς ανεμβολίαστους πολίτες που θα πρέπει να προσαρμοστούν με τους περιορισμούς που επιβάλλονται στην καθημερινότητά τους. Διαφορετική θα είναι η πραγματικότητα όμως και για μαθητές και εκπαιδευτικούς που επιστρέφουν στα σχολεία με μάσκες και self test.
Όπως έχει ξεκαθαρίσει το υπουργείο Παιδείας, βασικό στόχος είναι να παραμείνουν ανοιχτά όλα τα τμήματα τη φετινή σχολική περίοδο και τα σχολικά μαθήματα να γίνονται δια ζώσης και όχι με τηλεκπαίδευση, όπως τις προηγούμενες χρονιές. Περιορισμοί προβλέπονται και για τα παιδιά άνω των 12 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Τα μέτρα
Τα μέτρα θα ισχύσουν από τις 6:00 π.μ έως και τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου στις 6:00 π.μ ενδεικτικά τόσο σε δημόσιες υπηρεσίες όσο και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δικαστήρια και νοσοκομεία.
Αφορούν επιπρόσθετα σχολεία, πανεπιστήμια, εκκλησίες, δομές φροντίδας ηλικιωμένων και φιλοξενίας προσφύγων, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, σινεμά, κέντρα διασκέδασης, εστίαση, μέσα μεταφοράς, αθλητικές διοργανώσεις, σούπερ μάρκετ, λιανεμπόριο.
Το ΦΕΚ διευκρινίζει το που γίνεται υποχρεωτική η χρήση μάσκας, καθώς και οι κυρώσεις που προβλέπονται σε περίπτωση μη τήρησης του μέτρου αυτού.
Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό rapid test αντιγόνου κάθε εβδομάδα. Το κόστος του κάθε τεστ ανέρχεται στα 10 ευρώ και θα βαρύνει αποκλειστικά τον εργαζόμενο, ενώ γίνονται δεκτά μόνο όσα από τα τεστ πραγματοποιούνται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Μετά το τεστ, ο εργαζόμενος θα πρέπει να επιδεικνύει ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ (από το gov.gr) η οποία θα ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη.
Σε δύο υποχρεωτικά rapid test αντιγόνου την εβδομάδα υποχρεούνται να υποβάλλονται από τις 13 Σεπτεμβρίου:
εκπαιδευτικοί ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό, εργαζόμενοι σε εστίαση, εργαζόμενοι σε τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές
Δύο self test την εβδομάδα, τα οποία μπορούν να τα προμηθεύονται εντελώς δωρεάν, αλλά θα πρέπει υποχρεωτικά να δηλώνουν το αποτέλεσμά τους στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr, θα πρέπει να κάνουν οι μαθητές.
Όσον αφορά τους φοιτητές, εισέρχονται στα πανεπιστήμια και στις σχολές υποχρεωτικά με 2 εργαστηριακά rapid test αντιγόνου ή PCR τεστ την εβδομάδα. Αυτά πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη που βαραίνει τον φοιτητή (έναντι 10 ευρώ για το rapid test) και αποδεικνύονται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr που πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα.
Εφικτή παραμένει η δυνατότητα ταξιδιού για τους ανεμβολίαστους πολίτες, τόσο προς τα νησιά, όσο και προς τις ηπειρωτικές περιοχές και με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (αεροπλάνο, πλοίο, τρένο, ΚΤΕΛ) εφόσον προσκομίσουν στο σημείο αναχώρησης εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν το ταξίδι για τους ενήλικους και ανήλικους 12-17 ετών, που έχει πραγματοποιηθεί αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του ταξιδιώτη, έναντι 10 ευρώ το τεστ.
Για την αναχώρηση, είναι υποχρεωτική η επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης από το gov.gr στο check-in κάθε μεταφορικού μέσου και έλεγχο γνησιότητας με την εφαρμογή covid free app από τον ιδιώτη.
Όσον αφορά το ταξίδι ανήλικων 5-11 ετών με μέσα μαζικής μεταφοράς, είναι δυνατό εφόσον το ανήλικο άτομο προβεί σε self test που παρέχεται δωρεάν από το κράτος, ή το αγοράσει ο κηδεμόνας του από φαρμακείο.
Στοπ στην είσοδο για ανεμβολίαστα παιδιά άνω των 12
Στο μεταξύ, όσα παιδιά άνω των 12 ετών δεν έχουν κάνει εμβόλιο κατά του κορονοϊού δεν θα έχουν πρόσβαση στα κλειστά καταστήματα εστίασης. Αυτό ορίζει η σχετική ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ με τα μέτρα που ισχύουν από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου σε όλη τη χώρα. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ΦΕΚ, τα παιδιά από 5 έως 11 ετών θα μπορούν να μπουν στους κλειστούς χώρους εστίασης με self test που έχουν διαπράξει το τελευταίο 24ωρο.
Όπως αναφέρει η ΚΥΑ, τα καταστήματα εστίασης θα αποτελούν αμιγείς χώρους μόνο για πλήρως εμβολιασμένους. Θα έχουν χωρητικότητα 85% ενώ οι πελάτες θα εισέρχονται με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης, τα οποία θα κατατίθενται σε ηλεκτρονική μορφή είτε σε φωτοτυπία.
Η μεγάλη ανατροπή έρχεται όμως στην είσοδο των ανήλικων παιδιών από 12 ετών και πάνω. Όπως αναφέρει η ΚΥΑ ούτε εκείνα μπορούν να εισέλθουν με μοριακό ή self test, και χρειάζονται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, όπως ακριβώς και οι ενήλικες.
Ειδική αναφορά γίνεται στα παιδιά από 5 έως 11 ετών τα οποία μπορούν να μπουν σε κλειστούς χώρους εστίασης με δήλωση αρνητικού self test τελευταίου 24ώρου, στην οποία θα προβαίνει γονέας ή κηδεμόνας.
Οι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία με μάσκες και self test
Η Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου σηματοδοτεί όμως και την έναρξη του σχολικού έτους, καθώς το πρώτο κουδούνι για τα σχολεία χτυπά και οι μαθητές επιστρέφουν σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια. Όπως έχει ξεκαθαρίσει το υπουργείο Παιδείας, βασικό στόχος είναι να παραμείνουν ανοιχτά όλα τα τμήματα τη φετινή σχολική περίοδο και τα σχολικά μαθήματα να γίνονται δια ζώσης και όχι με τηλεκπαίδευση, όπως τις προηγούμενες χρονιές.
Για το λόγο αυτό θα εφαρμοστούν για όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας μέτρα, ώστε να μην υπάρχει διασπορά των κρουσμάτων κορονοϊού μέσα στις σχολικές εγκαταστάσεις αλλά και στην υπόλοιπη κοινότητα. Το υπουργείο Παιδείας επιδιώκει να εφαρμοστούν με αυστηρότητα όλα τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και βέβαια να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί σε όλους όσοι εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία (μαθητές, εκπαιδευτικοί, φοιτητές και λοιπό προσωπικό) καθώς θεωρεί ότι έτσι θα «θωρακιστεί» το νέο σχολικό έτος.
«Ο στόχος μας για φέτος είναι διττός: αφ’ ενός η διασφάλιση της διά ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας με όπλο τον εμβολιασμό, και τα πρόσθετα μέτρα προστασίας που έχει εισηγηθεί η Επιτροπή Ειδικών, όπως οι εντατικοί εργαστηριακοί και αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι και η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, αφετέρου η υλοποίηση των σημαντικών καινοτομιών για ένα σχολείο πιο σύγχρονο, πιο ελεύθερο και αυτόνομο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
Self test: Προβλήματα στην πρόσβαση στην πλατφόρμα για τη σχολική κάρτα
Μετ’ εμποδίων η δήλωση self test στην πλατφόρμα, καθώς η υποχρέωση για δήλωση του αποτελέσματος για χιλιάδες μαθητές και εργαζόμενους προκάλεσε προβλήματα στην πρόσβαση στην πλατφόρμα μέσω το gov.gr.
Αρκετοί πολίτες από αργά το βράδυ της Κυριακής 12 Σεπτεμβρίου διαμαρτύρονταν για προβλήματα στην πρόσβαση στην πλατφόρμα προκειμένου να δηλώσουν το αποτέλεσμα από το self testing. Μόλις λίγες ώρες πριν από το άνοιγμα των σχολείων και με τους μαθητές να πρέπει να φέρουν μαζί τους τη «σχολική κάρτα», πολλοί γονείς μπήκαν το βράδυ της Κυριακής στο self-testing.gov.gr για να συμπληρώσουν τη φόρμα.
Λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας, οι γονείς δεν μπορούσαν να συνδεθούν για την ταυτοποίηση των στοιχείων τους ή θα έπρεπε να αναμένουν αρκετά λεπτά της ώρας προκειμένου να έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα για το self testing.
ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / ethnos.gr