Top

Φάτε μάτια ψάρια

Μπορεί η Θεσσαλονίκη να μην έχει λεωφορεία, να αντιμετωπίζει δεκάδες προβλήματα στην καθημερινότητα της, αλλά θα έχουμε δύο κολοσσιαία ενυδρεία στην πόλη.

Parallaxi
φάτε-μάτια-ψάρια-829209
Parallaxi

Την ώρα που η Θεσσαλονίκη στερείται αστικών λεωφορείων, το μετρό είναι ακόμη στην αναμονή, χώροι πρασίνου δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα, δεκάδες μικρά και μεγάλα προβλήματα απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών, στην πόλη έχει ανοίξει η συζήτηση για τη δημιουργία δύο κολοσσιαίων ενυδρείων.

Το ένα αφορά στο χώρο που κατασκευάζεται το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς στην Περαία και το άλλο σε χώρο δίπλα από το Μέγαρο Μουσικής στο Κελλάριο Κόλπο, ο οποίος μάλιστα με απόφαση του 1989 έχει κηρυχτεί ως αρχαιολογικός χώρος.

«Κηρύσσουμε ως αρχαιολογικό χώρο την θαλάσσια περιοχή του κόλπου Θεσσαλονίκης που ορίζεται από κορυφές με συντεταγμένες (Χ = 3902,45 Ψ = 9202,50) = Α (Χ = 5046,10 Ψ = 10206,00) = Β (Χ = 3775,90 Ψ = 9343,80) = Α’ και (Χ = 4974,75 Ψ = 10535,50) = Β’.

Τα όρια του χώρου αυτού είναι οι ευθείες Β’Β, ΒΑ, ΑΑ’ και η τεθλασμένη Α’Ι’….4”,Γ, Δ,9”,10”,Ε,4’…….59′,Ζ, Η,62′,Θ,34”…..43”,Β’ του συνημμένου σχεδίου.

Η τεθλασμένη αυτή Α’ Β’ δηλαδή είναι η γραμμή παραλίας εκτός των περιπτώσεων που η γραμμή παλαιού αιγιαλού βρίσκεται προς την πλευρά της στεριάς σε σχέση με την γραμμή της παραλίας, οπόταν ως όριο λαμβάνεται η γραμμή παλαιού αιγιαλού. Η κήρυξη γίνεται προκειμένου να διφυλαχθούν η ιστορική και αρχαιολογική μορφή του ορμίσκου που ταυτίζεται με τον βυζαντινών χρόνων λιμένα ” Κελλάριον ” και το υποβρύχιο φράγμα που τον προστατεύει».

ΚΝ 5351/1932 άρθρο 50.

Δείτε το σχετικό ΦΕΚ

Πόσα ενυδρεία τελικά χρειάζεται η πόλη;

Με σκωπτικό τρόπο σχολιάζει, μέσω ανάρτησης του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, κ. Βασίλης Αθανασιάδης, τις προθέσεις που υπάρχουν

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει ο κ. Αθανασιάδης στην ανάρτηση του:

Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς

Ενυδρείο προτείνει … και ο Δήμος Θεσσαλονίκης!!!

Καλύτερα το προλαμβάνειν… από το θεραπεύειν.

Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Θεσσαλονίκης πρότεινε στα πλαίσια του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για την ενοποίηση του Παραλιακού Μετώπου που συντάσσεται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας την δημιουργία ενυδρείου στα όριά του.

Σαν χώρο κατασκευής προτάθηκε ο χώρος δίπλα από το Μέγαρο Μουσικής.

Την ίδια ώρα όμως στο χώρο που κατασκευάζεται το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς στην Περαία προβλέπεται η κατασκευή του μεγαλύτερου ενυδρείου της Ανατολικής Μεσογείου.

Από την πληροφόρηση που έχω, το ενυδρείο που θα κατασκευαστεί στο Τεχνολογικό Πάρκο θα έχει εμβαδόν κτιριακών υποδομών περίπου 40.000 τετραγωνικά μέτρα, περισσότερες από 400 διαφανείς επιφάνειες παρατήρησης, περισσότερα από 5.000 είδη ψαριών, αμφιθέατρο προβολής ειδικών θεμάτων, δύο ώρες τουλάχιστον περιήγησης κ.λ.π. Είναι πιθανόν ο Δήμος μας να αγνοεί την παραπάνω απόφαση.

Θα πρέπει όμως άμεσα να επικοινωνήσει τόσο με τον Δήμαρχο κ. Ζέρβα όσο και με τον Περιφερειάρχη κ.Τζιτζικωστα και να τους ενημερώσει για το ότι το έργο αυτό χωροθετήθηκε και προχωρά εντός του Τεχνολογικού Πάρκου του Δήμου Θερμαϊκού.

Άλλωστε η αυτοδιοίκηση είναι ο κατ’ εξοχήν φορέας που ενώνει τους πολίτες με βάση τα κοινά προβλήματα και όχι να αναπαραγάγει τις αντιπαραθέσεις των πολιτικών κομμάτων.

Αντιδράσεις και από τους Φίλους της Νέας Παραλίας

Η πρόθεση του Δήμου Θεσσαλονίκης για την κατασκευή ενυδρείου στο χώρο του Κελλάριου Κόλπου, προκαλεί την αντίδραση και των Φίλων της Νέας Παραλίας η οποία μάλιστα εκφράστηκε και στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

«Η περιοχή του Κελλάριου Όρμου είναι μία θαυμάσια περιοχή, σε πλήρη εγκατάλειψη από τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Αυτός ο Δήμος Θεσσαλονίκης ζητά να την χτίσουν με ένα μεγαθήριο 40.000τμ με το οποίο θα γίνουν υπέροχες μπίζνες εις βάρος της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της Θεσσαλονίκης. Ρίχνουν πυροτεχνήματα εν όψει εκλογών με την ελπίδα ότι ίσως κάποιο πυροδοτήσει άλλη μία μεγαλοεργολαβία!

Η δημιουργία Ενυδρείου στη Θεσσαλονίκη για τους Φίλους της Νέας Παραλίας είναι μία ενδιαφέρουσα πρόταση.

Έχουμε όμως πολλά ερωτήματα σχετικά με αυτή την συγκεκριμένη πρόταση.

Πιστεύει πραγματικά ο Δήμος Θεσσαλονίκης ότι η προτεινόμενη θέση για το Ενυδρείο είναι η κατάλληλη;

Εμείς δεν το πιστεύουμε! Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη για χώρους πρασίνου, χώρους ελεύθερους, χωρίς μεγάλους κτιριακούς όγκους, χώρους για τα παιδιά τους, για την καθημερινή τους βόλτα και άθληση. Αν σήμερα δεσμευτεί η περιοχή για Ενυδρείο το οποίο θα αργήσει να γίνει, αν ποτέ γίνει, θα παραμείνει η περιοχή στη σημερινή έντονα υποβαθμισμένη κατάσταση για πολλά χρόνια.

Πιστεύει πραγματικά ο Δήμος Θεσσαλονίκης ότι στη συγκεκριμένη περιοχή δεν υπάρχει ΦΕΚ για Μαρίνα;

Εμείς δεν το πιστεύουμε! Γνωρίζουμε ότι υπάρχει και είναι γνωστό ότι και αυτό είναι ένα έργο που μάλλον θα μείνει στα χαρτιά. Η σύγχρονη Μαρίνα έχει σημαντικές υποστηρικτικές εγκαταστάσεις που δεν μπορούν να γίνουν ενώ προτείνεται Ενυδρείο 40.000 τμ, ένα τεράστιο κτίριο το οποίο με το αναγκαίο ύψος που έχει ένα Ενυδρείο θα φτάσει στον όγκο του Μεγάρου Μουσικής.

Αγνοεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης ότι στο νέο Τεχνολογικό Πάρκο THESS INTEC στην Περαία προβλέπεται κατασκευή Ενυδρείου;

Εμείς δεν το αγνοούμε. Διαβάζουμε σε δημοσιεύματα ότι θα γίνει νέο μεγάλο Ενυδρείο εντός του Τεχνολογικού Πάρκου

Αγνοεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης ότι υπάρχουν ενάλιες αρχαιότητες στη συγκεκριμένη περιοχή;

Εμείς γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ενάλιες αρχαιότητες, ότι έχει κηρυχτεί η περιοχή, ότι πολύ πιθανόν κάτω από το μπαζωμένο οικόπεδο όπου προβλέπεται υπόγειος χώρος στάθμευσης να βρεθεί η συνέχεια των ενάλιων αρχαιοτήτων.

Γνωρίζουμε επίσης ότι η Θεσσαλονίκη βρίσκεται και στα δυτικά και έχει πολλές και μεγάλες ανάγκες και μας καλεί να την θυμόμαστε όταν σχεδιάζουμε το μέλλον της.

Ως Φίλοι της Νέας Παραλίας, ως ενεργοί πολίτες, αλλά και ως απλοί πολίτες εκφράζουμε την αγωνία των συμπολιτών μας για περισσότερο πράσινο, περισσότερους δημόσιους χώρους και καλούμε την Διεύθυνση Πρασίνου, την Αντιδημαρχία Πρασίνου και τον Δήμο Θεσσαλονίκης να υιοθετήσουν το αίτημα μας για περισσότερους δημόσιους και προσβάσιμους δημόσιους χώρους, περισσότερους χώρους πρασίνου και να μελετήσουν εκ νέου την χωροθέτηση, αποκλείοντας βεβαίως το χώρο της Νέας Παραλίας και του Κελλάριου Όρμου».

Δείτε επίσης…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα