Top

Κορονοϊός: Η Γερμανία σκέφτεται να στείλει τους αρνητές σε ψυχολόγο

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις για την πανδημία σε όλον τον κόσμο

Parallaxi
κορονοϊός-η-γερμανία-σκέφτεται-να-στε-757475
Parallaxi

corona

Η υποχρεωτική συμβουλευτική ψυχοθεραπεία είναι ένα από τα μέτρα που εξετάζει η γερμανική κυβέρνηση για τους ανεμβολίαστους, μετά την αποτυχία της χώρας να πετύχει το στόχο για εμβολιασμό του 80% του πληθυσμού έως τα τέλη Ιανουαρίου.

Μέχρι την Δευτέρα, μόνο το 75,8% των Γερμανών είχαν λάβει έστω την πρώτη δόση εμβολίου για τον κορονοϊό, επίδοση που αφήνει τη Γερμανία πίσω από άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Σε περίπου έναν μήνα, οι γερμανοί βουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν επί σχεδίου για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, ωστόσο οι απόψεις διίστανται.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει ταχθεί υπέρ της υποχρεωτικότητας για όλους τους ενήλικες, συναντά όμως αντιδράσεις ακόμα και στο εσωτερικό του κόμματός του.

Δύο εναλλακτικές λύσεις βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι, αναφέρει το Reuters: υποχρεωτικός εμβολιασμός μόνο για τους 50 και άνω, ή παροχή ψυχολογικής συμβουλευτικής υποστήριξης για τους μη εμβολιασμένους, χωρίς υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Λόγω της παραλλαγής Όμικρον, ο αριθμός των κρουσμάτων Covid-19 ανά 100.000 κατοίκους ανά επταήμερο εκτοξεύτηκε την Δευτέρα στα 1.176,8 από 1.156,8 μια μέρα νωρίτερα.

Αυτό μεταφράζεται σε 78.318 νέα κρούσματα ανά ημέρα, ανακοίνωσε το ινστιτούτο λοιμωδών νοσημάτων «Ρόμπερτ Κοχ». Μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί στη Γερμανία 9,81 εκατομμύρια λοιμώξεις.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Καρλ Λάουερμπαχ, ο οποίος επρόκειτο να συναντηθεί αργότερα την Δευτέρα με τους υπουργούς Υγείας των κρατιδίων, η Όμικρον δεν αποκλείεται να αυξήσει τα νέα κρούσματα στα 400.000 την ημέρα.

  • Βρετανία: Δημοσιοποιήθηκε το πόρισμα για τα κορονοπάρτι που έγιναν στην Ντάουνινγκ Στριτ

Ένα πολυαναμενόμενο πόρισμα σχετικά με τα πάρτι που οργανώθηκαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας στην Ντάουνινγκ Στριτ, κατοικία και γραφείο του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, έκανε σήμερα λόγο για «λάθη ηγεσίας και κρίσης» και εκτιμά πως «διδάγματα πρέπει να αντληθούν «αμέσως».

Η έκθεση της δημόσιας λειτουργού Σου Γκρέι αναμενόταν εδώ και ημέρες, όμως μια έρευνα που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα από την αστυνομία ανέβαλε τη δημοσίευσή της, με την αστυνομία να ζητά οι λεπτομέρειές της να μην θέσουν σε κίνδυνο την εξέλιξη της αστυνομικής έρευνας.

«Υπήρξαν λάθη ηγεσίας και κρίσης εκ μέρους διαφορετικών μερών της Ντάουνινγκ Στριτ και του Γραφείου του Υπουργικού Συμβουλίου σε διαφορετικές στιγμές. Ορισμένες εκδηλώσεις δεν θα έπρεπε να επιτραπούν. Άλλες εκδηλώσεις δεν θα έπρεπε να γίνουν όπως έγιναν», γράφει η Σου Γκρέι, η 12σέλιδη έκθεσή της οποίας, που επικεντρώνεται σε 12 εκδηλώσεις μεταξύ Μαΐου του 2020 και Απριλίου του 2021, διαβιβάστηκε στον Μπόρις Τζόνσον σήμερα το πρωί.

Επιπλέον, το πόρισμα κάνει λόγο για «μη ενδεδειγμένη, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ».

«Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ δεν είναι ενδεδειγμένη σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον οποιαδήποτε στιγμή. Βήματα πρέπει να γίνουν προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κάθε τμήμα της κυβέρνησης εφαρμόζει μια σαφή και ισχυρή πολιτική σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ στον εργασιακό χώρο».

Βάσει του πορίσματος, ορισμένες συναθροίσεις αντιπροσώπευαν μια σοβαρή αποτυχία από εκείνους που εργάζονταν στην καρδιά της κυβέρνησης.

«Τουλάχιστον κάποιες από τις εν λόγω συγκεντρώσεις αντιπροσωπεύουν μια σοβαρή αποτυχία στην τήρηση όχι μόνο των υψηλών προτύπων που αναμένονται από εκείνους που εργάζονται στην καρδιά της κυβέρνησης, αλλά επίσης για τα πρότυπα που αναμένονταν από ολόκληρο τον βρετανικό λαό εκείνη την εποχή».

Σε άλλα σημεία του πορίσματος, επισημαίνεται:

«Με φόντο την πανδημία, όταν η κυβέρνηση ζητούσε από τους πολίτες να αποδεχθούν ευρείς περιορισμούς στις ζωές τους, ορισμένες από τις συμπεριφορές που περιέβαλλαν αυτές τις συναθροίσεις είναι δύσκολο να δικαιολογηθούν».

Ακολούθως, η «συγγνώμη» από τον Μπόρις Τζόνσον για τα πάρτι 

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ζήτησε συγγνώμη σήμερα, αφότου ένα πόρισμα σχετικά με τα πάρτι που έγιναν στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια της καραντίνας έκανε λόγο για σοβαρές αποτυχίες στην καρδιά της κυβέρνησης.

«Θέλω να ζητήσω συγγνώμη», είπε ενώπιον του κοινοβουλίου ο Τζόνσον.

Νωρίτερα αξίζει να επισημανθεί πως δόθηκε στη δημοσιότητα η πολυαναμενόμενη έκθεση της ανώτατης υπαλλήλου Σου Γκρέι. Πρόκειται για ένα κείμενο μόλις 12 σελίδων το οποίο αφορά εκδηλώσεις που έγιναν στην Ντάουνινγκ Στριτ τους τελευταίους 20 μήνες γνωστές και ως κορονοπάρτι.

Μεταξύ άλλων, η Σου Γκρέι αναφέρει στο πόρισμά της ότι κάποιες από αυτές τις εκδηλώσεις δεν θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί καθόλου και κάποιες άλλες δεν θα έπρεπε να γίνουν έτσι όπως έγιναν. Δεν διστάζει δε να κάνει λόγο ακόμη και για αποτυχία ηγεσίας στην Ντάουνινγκ Στριτ.

«Υπήρξαν λάθη ηγεσίας και κρίσης εκ μέρους διαφορετικών μερών της Ντάουνινγκ Στριτ και του Γραφείου του Υπουργικού Συμβουλίου σε διαφορετικές στιγμές. Ορισμένες εκδηλώσεις δεν θα έπρεπε να επιτραπούν. Άλλες εκδηλώσεις δεν θα έπρεπε να γίνουν όπως έγιναν», γράφει η Σου Γκρέι, η 12σέλιδη έκθεσή της οποίας, που επικεντρώνεται σε 12 εκδηλώσεις μεταξύ Μαΐου του 2020 και Απριλίου του 2021.

Επιπλέον, το πόρισμα κάνει λόγο για «μη ενδεδειγμένη, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ».

«Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ δεν είναι ενδεδειγμένη σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον οποιαδήποτε στιγμή. Βήματα πρέπει να γίνουν προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κάθε τμήμα της κυβέρνησης εφαρμόζει μια σαφή και ισχυρή πολιτική σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ στον εργασιακό χώρο».

«Τουλάχιστον κάποιες από τις εν λόγω συγκεντρώσεις αντιπροσωπεύουν μια σοβαρή αποτυχία στην τήρηση όχι μόνο των υψηλών προτύπων που αναμένονται από εκείνους που εργάζονται στην καρδιά της κυβέρνησης, αλλά επίσης για τα πρότυπα που αναμένονταν από ολόκληρο τον βρετανικό λαό εκείνη την εποχή».

Αποκλείει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ζήτησε σήμερα συγγνώμη ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου υποσχόμενος να αντλήσει διδάγματα, αποκλείοντας όμως να παραιτηθεί μετά τη δημοσιοποίηση ενός πορίσματος, που καταλογίζει «λάθη ηγεσίας» στο σκάνδαλο των πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

«Θέλω να ζητήσω συγγνώμη», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

«Συγγνώμη απλά για τα πράγματα που δεν κάναμε σωστά και συγγνώμη για τον τρόπο που αυτό το θέμα αντιμετωπίστηκε», σημείωσε ο συντηρητικός ηγέτης ενώπιον των βουλευτών.

«Κατάλαβα και θα το διορθώσω», συμπλήρωσε, υποσχόμενος διοικητικές αλλαγές στη λειτουργία της Ντάουνινγκ Στριτ.

Διαβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του παραμένει «άξια εμπιστοσύνης», αναφέροντας τα επιτεύγματα μετά το Brexit, την επιτυχία της εμβολιαστικής εκστρατείας κατά του κορονοϊού ή ακόμα και την απάντησή του στην ουκρανική κρίση.

«Θέλω να πω στους πολίτες αυτής της χώρας: Γνωρίζω ποιο είναι το θέμα, είναι εάν αυτήν την κυβέρνηση μπορεί να την εμπιστευτεί κανείς για να τα καταφέρει και απαντώ ναι μπορείτε να μας εμπιστευτείτε, ναι, μπορείτε να μας εμπιστευτείτε ότι θα καταφέρουμε».

  • Ρωσία: Πάνω από 400 εκατ. δόσεις εμβολίου Sputnik-V έχουν διατεθεί στη χώρα και σε όλον τον κόσμο

Περισσότερες από 400 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά του κοροναϊού Sputnik (Sputnik V και Sputnik Light) έχουν διατεθεί σε όλο τον κόσμο, περιλαμβανομένης της Ρωσίας, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που κοινοποίησαν στο Twitter οι παρασκευαστές του εμβολίου.

Σύμφωνα με μελέτη του ιταλικού Ινστιτούτου Spallanzani, το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V παρουσίασε δυο φορές περισσότερα εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του στελέχους Όμικρον απ’ όσα του εμβολίου της Pfizer. Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα μιας εργαστηριακής μελέτης του Ερευνητικού Κέντρου Gamaleya που δημοσιεύθηκε στο MedRxiv, τα οποία καταδεικνύουν την υψηλή ιική εξουδετερωτική δράση του εμβολίου Sputnik V έναντι του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον, η οποία ενισχύεται περαιτέρω με την αναμνηστική δόση με το εμβόλιο Sputnik -Light .

Το εμβόλιο Sputnik-V έχει εγκριθεί για χρήση σε 71 χώρες με συνολικό πληθυσμό που υπερβαίνει τα 4 δισεκατομμύρια κατοίκους και το Sputnik-Light σε περισσότερες από 30 χώρες.

  • Ισπανία: Δεκάδες υποθέσεις θανάτων ηλικιωμένων σε γηροκομεία δεν διερευνήθηκαν όπως θα έπρεπε, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε σήμερα εισαγγελείς στην Ισπανία που δεν διερεύνησαν επαρκώς δεκάδες υποθέσεις θανάτων ηλικιωμένων από Covid-19 σε οίκους ευγηρίας στη χώρα αυτήν της Ιβηρικής.

Συνοδευόμενος από δύο γυναίκες που ζητούν απαντήσεις για τα ακριβή αίτια θανάτου των μητέρων τους σε οίκους ευγηρίας κατά τη διάρκεια του ολέθριου πρώτου κύματος της πανδημίας κορονοϊού, ο Εστεμπάν Μπελτράν, διευθυντής της Αμνηστίας στην Ισπανία, δήλωσε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι αρχές έκλεισαν τις έρευνες χωρίς καν να επικοινωνήσουν με το προσωπικό (των γηροκομείων) ή με τις οικογένειες των θυμάτων.

Ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας αρνήθηκε να σχολιάσει την έκθεση. Σύμφωνα με αυτήν, το 89% των υποθέσεων που άνοιξαν προς διερεύνηση τον περασμένο Ιανουάριο και αφορούσαν περίπου 200 περιπτώσεις «εγκληματικής αμέλειας» σε οίκους ευγηρίας, μπήκαν στο αρχείο χωρίς συνέπειες για τους εμπλεκόμενους.

«Υπάρχει ο κίνδυνος απόλυτης ατιμωρησίας», δήλωσε ο Μπελτράν σε δημοσιογράφους στη Μαδρίτη. «Μπορείς να καταλήξεις σε αυτό το συμπέρασμα (σ.σ. στο κλείσιμο μίας υπόθεσης), αφού πρώτα τη διερευνήσεις σωστά», υπογράμμισε, καλώντας τους εισαγγελείς να επανεξετάσουν υποθέσεις και ζητώντας τη σύσταση μίας διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Περισσότεροι από 35.000 τρόφιμοι οίκων ευγηρίας πέθαναν εξαιτίας επιπλοκών Covid-19, σύμφωνα με στοιχεία του ισπανικού υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η πλειοψηφία αυτών των θανάτων καταγράφηκε στους πρώτους μήνες της πανδημίας.

Η Ενρικέτα Λόπεθ δήλωσε πως η ηλικιωμένη μητέρα της, η οποία έπασχε από Πάρκινσον, πέθανε από αναρρόφηση σε οίκο ευγηρίας της Βαρκελώνης, όπου σχεδόν οι μισοί από τους 91 τροφίμους έχασαν τη ζωή τους μετά το ξέσπασμα της πανδημίας κορονοϊού. Σύμφωνα με τη Λόπεθ, μία νοσηλεύτρια είχε επιφορτιστεί με τη φροντίδα 23 τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της μητέρας της που έπρεπε να βρίσκεται πάντα σε κεκλιμένη θέση, αλλά βρέθηκε ξαπλωμένη. Επικαλούμενη μαρτυρίες νοσηλευτών από κοντινό κέντρο υγείας που είχαν επισκεφθεί τη συγκεκριμένη δομή, υποστηρίζει ότι κάποιοι ηλικιωμένοι έχασαν τη ζωή τους από υποσιτισμό ή μολυσμένες πληγές.

Εισαγγελέας απέρριψε το πρώτο αίτημα της Λόπεθ για διενέργεια έρευνας, αλλά η ίδια επανήλθε με νέο αίτημα. «Θέλουμε να μάθουμε γιατί πέθανε», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters. «Διαφορετικά, δεν θα μπορέσουμε να ζήσουμε όπως πρώτα», συμπλήρωσε.

Η Άνχελα Αρέμπα έχει επιδοθεί σε έναν παρόμοιο δικαστικό αγώνα, ζητώντας δικαίωση για τη μητέρα της, Χούλια, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή τον περασμένο Απρίλιο σε οίκο ευγηρίας της Μαδρίτης, αφότου οι υπεύθυνοι αρνήθηκαν να τη μεταφέρουν σε νοσοκομείο όταν διαγνώστηκε θετική στην Covid-19.

«Καθήκον ενός εισαγγελέα είναι να προστατεύει τους πολίτες και αυτό δεν το κάνουν», δήλωσε η Αρέμπα και συμπλήρωσε: «Θέλουν να προχωρήσουμε και να ξεχάσουμε».

Επίσης, οι μάσκες καθιερώνονται ως δείκτης μέτρησης του πληθωρισμού 

Τη δυναμική που αποκτά η πανδημία του κορονοϊού στις μετρήσεις των βασικών οικονομικών μεγεθών των χωρών υποδηλώνει η απόφαση της ισπανικής στατιστικής υπηρεσίας (Ine).

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, πλέον οι τιμές των μασκών προσώπου θα υπολογίζονται στο «καλάθι» του πληθωρισμού, τις τιμές που καταγράφονται για τη μέτρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή στη χώρα της Ιβηρικής.

Πέρα από τις μάσκες, η Ine ανακοίνωσε πως προσθέτει στο «καλάθι» του πληθωρισμού και τις διαδικτυακές συνδρομές σε εφημερίδες, ενώ αφαιρεί από αυτό τα DVC και τα CD.

Σημειώνεται πως η χρήση των μασκών είναι υποχρεωτική για τους περισσότερους δημόσιους χώρους στην Ισπανία, όπως είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο ο πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Σάντσεθ, εν μέσω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοίού.

Υπενθυμίζεται πως για τον Ιανουάριο του 2022 ο πληθωρισμός στην Ισπανία αυξήθηκε 6,1%, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3 δεκαετιών.

Κορονοϊός: Προς κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού το Ισραήλ

  • Καναδάς: Θετικός στον κορονοϊό ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό έκανε γνωστό ότι βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό χωρίς ωστόσο να έχει σοβαρά συμπτώματα.

«Αισθάνομαι καλά, θα συνεχίσω να εργάζομαι από απόσταση αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τις συστάσεις της δημόσιας υγείας», έγραψε στο Twitter ο Καναδός πρωθυπουργός, ο οποίος πρόσφατα έκανε την τρίτη δόση του εμβολίου κατά της Covid-19.

Ο Τριντό τέθηκε σε απομόνωση την περασμένη εβδομάδα αφότου ένα από τα παιδιά του διαγνώστηκαν με Covid-19 αλλά τότε ένα rapid τεστ που έκανε βγήκε αρνητικό, όπως ο ίδιος δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Canadian Press.

Μείωση φορτηγών από αντιεμβολιαστές που είχαν αποκλείσει το κέντρο της πόλης

Παράλληλα στην Οτάβα, την καναδική ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, αστυνομικοί και αξιωματούχοι δήλωσαν σήμερα ότι ορισμένα φορτηγά που είχαν αποκλείσει το κέντρο της πόλης στο πλαίσιο διαδήλωσης κατά του εμβολιασμού αναμένεται να αρχίσουν να φεύγουν εντός της ημέρας, ακόμη κι αν ορισμένοι διαδηλωτές επιμένουν πεισματικά να παραμείνουν εκεί.

Δεκάδες φορτηγά και άλλα οχήματα απέκλεισαν το κέντρο της Οτάβας από την Παρασκευή και χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στον Λόφο του Κοινοβουλίου για να διαμαρτυρηθούν κατά των υγειονομικών μέτρων και του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της Covid-19 για όσους διασχίζουν τα σύνορα Καναδά-ΗΠΑ.

«Οι διαδηλώσεις αναμένεται να γίνουν μικρότερες από αύριο. Ωστόσο, θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να απομακρυνθούν τα αυτοκίνητα από το κέντρο της πόλης», ανακοίνωσε το δημοτικό συμβούλιο της Οτάβας.

Το Κοινοβούλιο επαναλαμβάνει σήμερα τις εργασίες του έπειτα από χειμερινές διακοπές έξι εβδομάδων και ο Τριντό επρόκειτο να μιλήσει στους δημοσιογράφους αργότερα σήμερα.

  • ΗΠΑ: Πλήρη έγκριση από τον FDA έλαβε το εμβόλιο Spikevax της Moderna

Την πλήρη έγκριση του αμερικάνικου οργανισμού τροφίμων και φαρμάκων FDA ανακοίνωσε πώς έλαβε για το εμβόλιο της ενάντια στον κορονοϊό, η εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna.

To σκεύασμα, το οποίο πλέον τιτλοφορείται Spikevax και έχει παίξει κομβικό ρόλο μαζί με προϊόντα άλλων εταιρειών στις προσπάθειες ανοσοποίησης των πληθυσμών ενάντια στην πανδημία της Covid-19, είναι το δεύτερο εμβόλιο μετά το Comirnaty των Pfizer/BioNTech που λαμβάνει την πλήρη έγκριση του FDA.

Η έγκριση του Spikevax αφορά την χορήγηση του σε ενήλικες, αν και το εμβόλιο εξακολουθεί να διανέμεται υπό το καθεστώς άδειας έκτακτης ανάγκης και σε εφήβους, αλλά και ως αναμνηστική δόση.

Μετά από την ανακοίνωση της απόφασης του FDA η μετοχή της Moderna κερδίζει άνω του 3%. Για το 2021 η μετοχή είχε υποχωρήσει 4,5%.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα