Ο κορονοϊός «μάλλον δεν θα εξαφανιστεί ποτέ»
Αναλυτικά οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας παγκοσμίως.
Σχεδόν εννέα στους δέκα ειδικούς που απάντησαν σε έρευνα του περιοδικού Nature εκτιμούν ότι ο SARS-CoV-2 θα γίνει «ενδημικός», δηλαδή θα συνεχίσει να διαδίδεται για χρόνια και δεκαετίες, έστω και σε χαμηλά επίπεδα.
«Δεν υπάρχει άλλη ζωονόσος στην ιστορία του ανθρώπινου είδους που εξαφανίστηκε από προσώπου Γης» είναι το δυσοίωνο μήνυμα του Μάικλ Όστερχολμ, επιδημιολόγου στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα στη Μινεάπολις.
«Το να εξαφανίσουμε τον ιό από τον κόσμο είναι σαν να σχεδιάζουμε την κατασκευή ενός μονοπατιού μέχρι τη Σελήνη. Δεν είναι ρεαλιστικό» δήλωσε στο Nature.
«Το να γίνει ο ιός ενδημικός είναι πιθανό, όμως η πορεία που θα ακολουθήσει είναι δύσκολο να προβλεφθεί» συμπληρώνει η Άντζελα Ράσμουσεν, ιολόγος του Πανεπιστημίου Georgetown.
Η πορεία της πανδημίας θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, όπως το επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης του παγκόσμιου πληθυσμού, το κατά πόσο τα εμβόλια εμποδίζουν τη μετάδοση εκτός από τη συμπτωματική λοίμωξη, ή το εάν ο ιός θα εξελιχθεί ώστε να ξεφεύγει από τα εμβόλια.
«Αυτό θα καθορίσει το κοινωνικό κόστος του SARS-CoV-2 σε 5, 10 ή ακόμα και 50 χρόνια στο μέλλον» σχολιάζει το Nature.
Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο Science περιγράφει ένα από τα πιθανά σενάρια. Η Τζένι Λαβίν και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο Έμορι της Ατλάντα εκτιμούν στη δημοσίευση ότι ο κοροναϊός θα μπορούσε να εξελιχθεί τελικά σε ήπια παιδική ίωση. Αυτό εξάλλου έχει συμβεί σε τέσσερις άλλους ενδημικούς κοροναϊούς, που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, με τις ονομασίες OC43, 229E, NL63 και HKU1.
Σήμερα, όλοι πρακτικά οι άνθρωποι μολύνονται από αυτούς τους ιούς σε μικρή ηλικία. Τα αντισώματα που αναπτύσσουν δεν επαρκούν για να αποτρέψουν την επαναμόλυνση σε μεγαλύτερη ηλικία, αποτρέπουν όμως τη σοβαρή νόσο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιπλοκές. Δεδομένου ότι η Covid-19 είναι ήπια στα παιδιά, ο SARS-CoV-2 είναι πιθανό να ακολουθήσει την ίδια πορεία όταν οι ενήλικες θα έχουν πια εμβολιαστεί στο σύνολό τους, είπε η Λαβίν στο Nature.
Αν τα εμβόλια προστατεύουν από τη μόλυνση διά βίου, ο ιός είναι λιγότερο πιθανό να γίνει ενδημικός. Αν όμως η προστασία φθίνει στο χρόνο, ή αν εμφανιστούν νέα, ανθεκτικά στελέχη, ο κοροναϊός είναι πιθανότερο να μείνει μαζί μας για πάντα. Περισσότεροι από τους μισούς ειδικούς που συμμετείχαν στην έρευνα του Nature εκτίμησαν ότι η φθίνουσα ανοσία θα μπορούσε να κάνει τον ιό ενδημικό. Και περισσότεροι από επτά στους δέκα δήλωσαν ότι ανησυχούν για την εμφάνιση ανθεκτικών στελεχών, όπως το λεγόμενο νοτιοαφρικανικό στέλεχος.
Βενεζουέλα: Ξεκινούν αύριο οι εμβολιασμοί του ιατρικού προσωπικού με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V
Η Βενεζουέλα ξεκινά αύριο τους εμβολιασμούς του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V κατά του νέου κορονοϊού, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο. Η ανακοίνωση έρχεται μετά την άφιξη το Σάββατο των πρώτων 100.000 δόσεων του ρωσικού εμβολίου στη λατινοαμερικάνικη χώρα.
“Θα αρχίσουμε να εμβολιάζουμε όλο το προσωπικό υγείας της χώρας και άλλες πληθυσμιακές ομάδες προτεραιότητας”, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο Μαδούρο, προσθέτοντας ότι οι βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης θα συμπεριληφθούν στον πρώτο γύρο εμβολιασμών.
Τον Δεκέμβριο του 2020, η αντιπρόεδρος Ντέλσι Ροντρίγκες είχε ανακοινώσει ότι υπεγράφη συμφωνία με την Ρωσία για την προμήθεια του ρωσικού εμβολίου. Τον Οκτώβριο, το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) είχε ανακοινώσει ότι αποστέλλει το ρωσικό εμβόλιο στο Καράκας για τη διεξαγωγή της τρίτης φάσης κλινικών δοκιμών, στην οποία συμμετείχαν 2.000 εθελοντές, μεταξύ των οποίων και ο γιός του Νίκολας Μαδούρο, Γκέρα. Επιπρόσθετα, ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (PAHO) έχει ανακοινώσει ότι μεταξύ 1,4 και 2,4 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca προορίζονται για τη Βενεζουέλα.
Κορονοϊός: Συναγερμός για τις μεταλλάξεις – Οι τελευταίες εξελίξεις παγκοσμίως
Σερβία: Ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο οι εμβολιασθέντες
Οι εμβολιασθέντες στη Σερβία ξεπέρασαν σήμερα το ένα εκατομμύριο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας μέχρι σήμερα το μεσημέρι εμβολιάστηκαν 1.002.949 πολίτες από τους οποίους οι 356.010 έκαναν και τη δεύτερη δόση. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι υπάρχει επαρκής αριθμός εμβολίων ώστε όλοι όσοι έκαναν την πρώτη δόση να μπορέσουν εγκαίρως να κάνουν και τη δεύτερη. Στη Σερβία οι μαζικοί εμβολισμοί ξεκίνησαν στις 19 Ιανουαρίου και χρησιμοποιούνται τα εμβόλια Pfizer-Biontech, το ρωσικό Sputnik-V και το κινεζικό Sinopharm, ενώ στη φαρέτρα των υγειονομικών αρχών θα ενταχθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου και το εμβόλιο της AstraZenecca.
Πέρα από τον εμβολιασμό των πολιτών του, το σερβικό κράτος προσπαθεί παράλληλα να βοηθήσει και γειτονικές χώρες που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν κάποιο εμβόλιο. Μετά την αποστολή το περασμένο Σάββατο 4,680 δόσεων στη Βόρεια Μακεδονία, σήμερα η Σερβία έστειλε 2.000 δόσεις εμβολίου για τον κορονοϊό και στο Μαυροβούνιο. Σήμερα επίσης σε εμβολιαστικά κέντρα της Σερβίας άρχισαν να εμβολιάζονται οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό των Covid νοσοκομείων της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας.
Οι ταχείς ρυθμοί στον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού που εφαρμόζει η Σερβία δεν άρχισαν να επηρεάζουν ακόμη θετικά την επιδημιολογική κατάσταση. Αντιθέτως, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται δραματική εξάπλωση της νόσου. Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 2,467 νέα κρούσματα –εξακόσια περισσότερα απ’ ό,τι χθες– ενώ απεβίωσαν 16 ασθενείς. Στα νοσοκομεία αναφοράς νοσηλεύονται 3.451 ασθενείς εκ των οποίων οι 142 είναι διασωληνωμένοι. Οι επιδημιολόγοι αποδίδουν τη ραγδαία αύξηση των νέων κρουσμάτων στον συγχρωτισμό που υπήρξε στα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας τους τελευταίους δύο μήνες. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, από τα τέλη Δεκεμβρίου και μέχρι χθες η πληρότητα στα ξενοδοχεία των χιονοδρομικών κέντρων της Σερβίας ξεπέρασε το 95%. Αρνητικά στην επιδημιολογική κατάσταση λειτούργησε –σύμφωνα με τους ειδικούς– και η ψυχολογική ανάταση που δημιουργήθηκε εξαιτίας των εμβολιασμών και η οποία προκάλεσε χαλαρότητα στη συμπεριφορά των πολιτών.
Ρωσία: Ξεκινά η τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών του εμβολίου Sputnik-light
To ρωσικό υπουργείο Υγείας έδωσε την άδεια για τη διεξαγωγή της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών του εμβολίου μιας δόσης, Sputnik-light, που ανέπτυξε το επιστημονικό ινστιτούτο Γκαμαλέι της Μόσχας, για να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα, η ανοσία που δημιουργεί και η ασφάλειά του. Οι κλινικές δοκιμές της τρίτης φάση ξεκινούν στις 17 Φεβρουαρίου 2021 και θα ολοκληρωθούν στις 28 Ιανουαρίου του 2022, αναφέρεται στην σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του κρατικού μητρώου καταχώρησης των αδειών που δίνει το υπουργείο Υγείας για τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών.
Οι κλινικές δοκιμές στις οποίες θα συμμετάσχουν 4.000 εθελοντές θα πραγματοποιηθούν σε 15 ιατρικά ιδρύματα στις πόλεις Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Καλίνιγκραντ, Σαράτοφ και Σμολένσκ.
Την ανάπτυξη του εμβολίου Sputnik-light είχε ανακοινώσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας ότι η ανοσία που δημιουργεί θα είναι μικρότερης διάρκειας, αλλά θα υπάρξει η δυνατότητα να εμβολιασθούν πολύ περισσότεροι άνθρωποι. Όπως είχε διευκρινίσει αργότερα ο διευθυντής του επιστημονικού κέντρου Γκαμαλέι, Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ, η ανοσία με την λήψη του εμβολίου Sputnik-light διαμορφώνεται σε διάστημα τριών εβδομάδων και διαρκεί για διάστημα περίπου 3-4 μηνών.
Κύριος σκοπός του εμβολίου αυτού είναι να μειωθεί ο αριθμός των θανάτων από κορονοϊό στις χώρες όπου η θνητότητα είναι πολύ μεγάλη. Παράλληλα στην Ρωσία θα χρησιμοποιείται το παραδοσιακό εμβόλιο σε δύο δόσεις.
Το ρωσικό υπουργείο Υγείας είχε δώσει την άδεια στο επιστημονικό κέντρο Γκαμαλέι για τη διεξαγωγή της πρώτης και δεύτερης φάσης των κλινικών δοκιμών τον Ιανουάριο. Στις 12 Φεβρουαρίου ο Γκίντσμπουργκ ανακοίνωσε ότι το κέντρο το οποίο διευθύνει, ολοκληρώνει την δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών.
Πηγή: ΑΠΕ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ