Κορονοϊός: Πως θα γιορτάσουμε φέτος την Τσικνοπέμπτη

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.

Parallaxi
κορονοϊός-πως-θα-γιορτάσουμε-φέτος-τη-558397
Parallaxi

Η Τσικνοπέμπτη πλησιάζει και οι Αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει να στέλνουν το μήνυμα για εορτασμό σε κλειστό οικογενειακό κύκλο, προκειμένου σε μία τόσο δύσκολη φάση της πανδημίας τους κορονοϊού στη χώρα μας να μην έχουμε περαιτέρω διασπορά του ιού. 

Την Πέμπτη, 4 Μαρτίου, σε τρεις δηλαδή ημέρες από σήμερα, Δευτέρα, η Τσικνοπέμπτη αναμένεται να είναι διαφορετική, καθώς η εστίαση παραμένει κλειστή ενώ τα περιοριστικά μέτρα του lockdown είναι αυστηρά, σχεδόν στα 2/3 της χώρας. Με την απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 21:00, και με τους κλασικούς έξι επιτρεπόμενους λόγους μετακίνησης μέσω sms στο 13033, δεν δίνονται στους πολίτες και πολλές επιλογές, παρά μόνο αυτή της συνάντησης σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Δεν αλλάζουν τα μέτρα την Τσικνοπέμπτη

Άλλωστε και ο Νίκος Χαρδαλιάς, υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, δεν άφησε περιθώρια για κάτι διαφορετικό, καθώς κάποιοι ήλπιζαν σε αλλαγή μέτρων αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη γιορτή, όπως είχε γίνει για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. Ωστόσο η επιδημιολογική εικόνα της χώρας δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση, κάποια αλλαγή. Οι ΜΕΘ βρίσκονται στα όριά τους, τα κρούσματα έχουν αυξητική τάση και όλα αυτά σε αυστηρό μάλιστα lockdown.

«Δεν θα υπάρξει κάποια διαφοροποίηση στα υφιστάμενα μέτρα. Και αυτό γιατί, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, συγχρωτισμοί και μετακινήσεις μπορεί να έχουν εξαιρετικά δυσάρεστες συνέπειες, καθώς συμβάλλουν αποφασιστικά στην εξάπλωση του ιού. Ας περάσουμε λοιπόν την Τσικνοπέμπτη σε στενό κύκλο, ας περιοριστούμε στους ανθρώπους με τους οποίους έχουμε ούτως ή άλλως καθημερινή επαφή, ώστε να μην βρεθούμε -μετά από μερικές μέρες- αντιμέτωποι με μία νέα έξαρση της πανδημίας» ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του κ. Χαρδαλιά.

Τσικνοπέμπτη στο μπαλκόνι

Για τον εορτασμό της Τσικνοπέμπτης μίλησε και ο ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος τόνισε ότι θα ήταν καλό να κάνουμε μόνοι μας λόγω της οικογενειακής διασποράς ενώ σχετικά με το Πάσχα δήλωσε  ότι μπορεί να ανοίξουν οι εκκλησίες τότε.

Η Ματίνα Παγώνη από την πλευρά της σχολίασε πως «την Τσικνοπέμπτη βάζουμε να ψήσουμε στο μπαλκόνι μας, μόνοι μας, θα βάλουμε να ακούσουμε και κανένα τραγούδι και θα περάσει η ημέρα αυτή».

Θεσσαλονίκη: Που μπορείτε να κάνετε δωρεάν rapid tests αυτή την εβδομάδα

Lockdown έως και την Καθαρά Δευτέρα ζητούν οι περισσότεροι επιστήμονες

Συγκλίνουν οι απόψεις των επιστημόνων που «φωνάζουν» για παράταση του lockdown τουλάχιστον δύο εβδομάδων, έτσι ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στα νοσοκομεία και να κερδηθεί και χρόνος για να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας, μειώνοντας έτσι τις απώλειες από κορονοϊό. Η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω παράτασης του lockdown, μέχρι την Καθαρά Δευτέρα. «Αυτό πρέπει να μας στενοχωρεί, αλλά μας αφορά όλους, η Εκκλησία δεν μπορεί να κάνει τον αστυνόμο και το κράτος να βρίσκεται παντού, είναι θέμα συλλογικής και ατομικής ευθύνης» είπε η κυρία Ράπτη μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι οι αποφάσεις για το lockdown θα ληφθούν την Παρασκευή.

«Φαίνεται ότι κι ο κόσμος έχει κουραστεί, είδαμε χθες εικόνες συνωστισμού σε όλο το παραλιακό μέτωπο, και όχι μόνο, ακόμα και γάμους» σημείωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας: «Δεν την έχουμε δει την κορυφή της πανδημίας, αντιθέτως έχουμε ανοδική τάση, πρέπει όλοι οι πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας…».

Η υφυπουργός εξήγησε πως πλέον έχουμε φτάσει πολύ κοντά στον εμβολιασμό ενός πολύ μεγάλου τμήματος του πληθυσμού, με πάνω από 960.000 εμβολιασμούς μέχρι σήμερα.

«Τα νοσοκομεία μας έχουν αυτή τη στιγμή ασφυκτική πίεση έχουμε μπροστά μας μιας δύσκολη εβδομάδα. Χθες έγιναν περίπου 26.000 τεστ και είχαμε πολύ μεγάλο ποσοστό τόσο στην Αττική, όσο και στη Θεσσαλονίκη στην Αχαΐα και σε πολλές άλλες πόλεις, η Αττική έχει 569 κρούσματα, που σημαίνει ότι το ΕΣΥ θα έχει αυξημένη ανάγκη σε κλίνες» είπε η ίδια.

Την ίδια ώρα, αποκάλυψε πως θα προστεθούν 120 κλίνες (και ΜΕΘ) παραχωρημένες από το στρατό στο ΝΙΜΤΣ για περιστατικά non covid ενώ η κυβέρνηση θα συνεργαστεί και με τον ιδιωτικό τομέα, εφόσον και όταν αυτό κριθεί απαραίτητο.

«Πρέπει το ΕΣΥ να ενισχύεται και θα ενισχύεται καθημερινά. Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ δίνουν καθημερινά περισσότερες κλίνες για covid για να ανταποκριθεί το σύστημα» δήλωσε, και συνέχισε: «Είμαστε προς το τέλος μια δύσκολης περιόδου. Εκτιμώ ότι αν όλοι συστρατευθούμε, στη γραμμή ότι έχουμε λίγο ακόμα μπροστά μας μέχρι να ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί στις ευπαθείς ομάδες, μέχρι να φτάσουμε στην ανοσία (της αγέλης) σε μια πολύ μεγάλη μερίδα του ευάλωτου πληθυσμού αυτό μπορεί να έχει τελειώσει μέχρι αρχές Μαΐου μπορούμε να ευελπιστούμε ότι θα βγούμε από το τελευταίο lockdown».

Γεωργιάδης για το άνοιγμα της αγοράς: Όλα εξαρτώνται από την εξέλιξη της πανδημίας

Όλα εξαρτώνται από την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού για το άνοιγμα της αγοράς, επανέλαβε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης απευθύνοντας έκκληση στον κόσμο να είναι προσεκτικός, ενώ εκτίμησε ότι από τον Απρίλιο και τον Μάιο τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα.

Συγκεκριμένα όπως δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξή του σήμερα, στο ραδιοφωνικό σταθμό THEMA RADIO 104.6: «Όλα εξαρτώνται από την εξέλιξη της πανδημίας και τα πράγματα δεν πάνε και πολύ καλά. Όπως βλέπετε η πανδημία δεν υποχωρεί. Είναι μια δύσκολη ασθένεια και πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι, δυστυχώς, αν δεν τηρηθούν τα μέτρα δεν θα υποχωρήσει. Κάνω έκκληση. Καταλαβαίνω τον κόσμο, έχει πιεστεί, δεν αντέχει άλλο, αλλά είμαστε στο τέλος της διαδρομής. Είναι κρίμα».

Επίσης σημείωσε: «Είμαι βέβαιος ότι από τα μέσα Απριλίου και μετά θα είμαστε πολύ καλύτερα και από τον Μάιο και μετά πολύ – πολύ καλύτερα, γιατί πια θα έχουν εμβολιαστεί οι ηλικίες 50 και άνω. ‘Αρα, αυτοί που κυρίως μπαίνουν στα νοσοκομεία και προκαλούν πίεση στο σύστημα υγείας, θα έχουν εμβολιαστεί. Η ασθένεια θα υπάρχει, η πίεση όμως στο σύστημα υγείας θα μειωθεί. ‘Αρα, θα μπορούμε να επιστρέψουμε σε έναν κάποιο βαθμό στην κανονική μας ζωή».

Παπαευσταθίου: Δραματική η κατάσταση στις ΜΕΘ Αττικής

Κορονοϊός: Σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση οι υγειονομικοί για την covid-19

Το υπουργείο Υγείας και ο Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (Ο.ΔΙ.Π.Υ.), σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή και το Τμήμα Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέπτυξαν ένα καινοτόμο εξ’ αποστάσεως ασύγχρονο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Νεότερες επιστημονικές εξελίξεις για την αποτελεσματική κλινική διαχείριση της πανδημίας COVID-19».

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ενίσχυση της εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και βασικός του στόχος είναι η διασφάλιση της αποτελεσματικότερης και της ποιοτικότερης παροχής φροντίδας μέσω της επικαιροποίησης των γνώσεων και των ικανοτήτων τους σε θέματα όπως:

  • Η διαχείριση των ασθενών σε Μονάδες Εντατικής Φροντίδας,
  • Η διαχείριση των ασθενών σε κλινικές COVID-19 και άλλες δομές,
  • Η διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων και ασθενών COVID-19 σε δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και κατ’ οίκον, καθώς και άλλα γενικά και πιο ειδικά θέματα.

Η πρόσβαση στο εν λόγω πρόγραμμα είναι ελεύθερη μέσω πλατφόρμας εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης και θα είναι διαθέσιμο από την Τρίτη 2 Μαρτίου 2021. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο https://covid19.cce.uoa.gr/.

Φορέας υλοποίησης του προγράμματος είναι το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του ΕΚΠΑ (ΚΕΔΙΒΙΜ-ΕΚΠΑ).

Γκίκας για lockdown: Όλα είναι στο τραπέζι – Την άλλη βδομάδα θα δούμε πτώση των κρουσμάτων

Για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού και την απόφαση να παραταθεί – κατά μία εβδομάδα – το lockdown, μίλησε το πρωί της Δευτέρας (1/3) στον ΑΝΤ1 ο Αχιλλέας Γκίκας, καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων. Όπως σημείωσε, σημάδια αποκλιμάκωσης στην Αττική περιμένουμε τις επόμενες μέρες.

Ο κ. Γκίκας εξήγησε ότι το lockdown στην Αττική παρατάθηκε καθώς τα αποτελέσματα που περίμεναν στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, 15-17 ημέρες μετά από τα περιοριστικά μέτρα που ήδη εφαρμόζονταν στην Αττική, δεν ήρθαν. Πάντως, επεσήμανε ότι «περιμένουμε μια αποκλιμάκωση (σ.σ. στα κρούσματα) μέσα στην επόμενη εβδομάδα». «Ελπίζουμε αυτή τη φορά να γίνει» τόνισε, σημειώνοντας ότι η επιτροπή διαθέτει ποιοτικά στοιχεία που οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα, μέχρι στιγμής.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο περαιτέρω παράτασης του lockdown, ο κ. Γκίκας ανέφερε ότι «όλα βρίσκονται στο τραπέζι». Εντούτοις, σημείωσε ότι η επιτροπή δεν συζητά για νέα μέτρα, αλλά για «παρεμβάσεις εστιασμένες, χειρουργικού τύπου», οι οποίες θα μπορούσαν να επιτρέψουν την εφαρμογή των σχεδίων για άνοιγμα δραστηριοτήτων, όπως είναι το λιανεμπόριο και τα σχολεία.

Στο «τραπέζι» τίθενται, όπως είπε «εστιασμένες έξυπνες λύσεις που θα βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων μέτρων».

Ο καθηγητής Παθολογία επανέλαβε επίσης την ανάγκη να τηρούνται τα μέτρα προστασίας, προκειμένου παράλληλα με τους εμβολιασμούς, να μπορέσει να περιοριστεί η διασπορά του ιού. «Ο καθένας από εμάς είναι δυνητικός κίνδυνος», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ethnos.gr / newsit.gr / ANT1

Διαβάστε επίσης:

Με πιθανή παράταση lockdown και ασφυξία στις ΜΕΘ μπαίνει ο Μάρτιος

Σαρηγιάννης: Δεν εφαρμόζονται τα μέτρα – Άνοιγμα μόνο της Γ’ Λυκείου

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα