Top

Κορονοϊός: H Θεσσαλονίκη ένα βήμα πριν γίνει Μπέργκαμο – Παράταση lockdown

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στην χώρα μας στο μέτωπο της πανδημίας.

Parallaxi
κορονοϊός-h-θεσσαλονίκη-ένα-βήμα-πριν-γ-678869
Parallaxi
εικόνα: Sakis Tb

Βαρύ είναι το πλήγμα του κορoνοϊού για τη Βόρεια Ελλάδα, με τη Θεσσαλονίκη να βρίσκεται στο επίκεντρο, καθώς τα νοσοκομεία της είναι κοντά στο να θυμίσουν… Ιταλία. Μέχρι χθες καταγράφηκαν 8.425 ενεργά κρούσματα. 

Την Τετάρτη, μάλιστα, στην Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης καταγράφηκαν 777 κρούσματα.

Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, βρέθηκε χθες στην πόλη και ανακοίνωσε 50 νέες κλίνες ΜΕΘ, κάνοντας παράλληλα έκκληση στους γιατρούς της Βόρειας Ελλάδας να στηρίξουν και να βοηθήσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Κορoνοϊός: 20 νεκροί τις τελευταίες ώρες

Μακραίνει η «μαύρη» λίστα των νεκρών του κορoνοϊού, με 20 ακόμη ανθρώπους να καταλήγουν στην Ελλάδα τις τελευταίες ώρες.

Οι περισσότεροι θάνατοι καταγράφηκαν στη Βόρεια Ελλάδα και όλοι οι νεκροί είναι ηλικιωμένοι, με χρόνια νοσήματα.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για: –

Ένας 80χρονος, μια 75χρονη, μια 82χρονη, ένας 87χρονος και ένας 86χρονος που νοσηλεύονταν σε Ιπποκράτειο και ΑΧΕΠΑ.

– Έξι ακόμη θάνατοι καταγράφηκαν καθώς και έξι ακόμα ασθενείς σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

– Δύο θάνατοι δηλώθηκαν από στη Λάρισα

– Ένας θάνατος στην Αλεξανδρούπολη – Μία 94χρονη και ένας 84χρονος κατέληξαν στο Κιλκίς

– Τέσσερις απώλειες στην Αττική, σε Ευαγγελισμό και Σωτηρία.

Φυλακές Διαβατών: 71 τα κρούσματα κορονοϊού – Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ κάνει τεστ

Βασιλακόπουλος: Αν δεν κάνουμε ό,τι μπορούμε σε λίγο θα πεθαίνουν αβοήθητοι

«Από το 2012 μέχρι το 2019 οι κλίνες μειώνονταν. Η Ελλάδα το καλοκαίρι του 2019 ήταν από τις φτωχότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε κλίνες Εντατικές Θεραπείας, 5,5 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους, όταν στη Γερμανία έφταναν περίπου τις 30. Σήμερα έχουν αυξηθεί σημαντικά, αλλά θα μπορούσαμε να έχουμε ακόμα περισσότερες» τόνισε στο Open TV ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας. Σχετικά με τη λειτουργία των ΜΕΘ υπογράμμισε ότι «απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό, ειδικά σε νοσηλευτές, οι οποίοι ωστόσο θα πρέπει να εκπαιδευθούν τουλάχιστον για ένα εξάμηνο προτού τις στελεχώσουν».

«Ελπίζω στην Αθήνα να πιεστεί το σύστημα υγείας λιγότερο και να μη δούμε εικόνες όπως στην Ιταλία και στο Βέλγιο. Αν δεν κάνουμε, ο καθένας μας, το μάξιμουμ το δυνατοτήτων που μπορεί, σε λίγο θα πεθαίνουν συγγενείς μας, πιθανόν και αβοήθητοι. Κανένα σύστημα δεν είναι ανεξάντλητο» τόνισε, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

«Αν είχαμε 10.000 κλίνες εντατικής θεραπείας και τις γεμίζαμε όλες με ασθενείς με κορονοϊό, με μαθηματική ακρίβεια θα έχαναν τη ζωή τους 4.000. Η θνητότητα είναι περίπου 40%» τόνισε σχετικά με την ασφυξία που έχει δημιουργηθεί στα νοσοκομεία, σημειώνοντας ότι η μάχη πρέπει να δοθεί πριν φτάσουμε στις μονάδες εντατικής θεραπείας. «Ακόμα και να είχαμε όλα τα λεφτά δε γίνεται να δεκαπλασιάσουμε τις κλίνες εντατικής θεραπείας μέσα σε ένα ή δύο μήνες» υπογράμμισε.

Κορoνοϊός- Γιατροί Λάρισας: Γέμισαν σχεδόν όλες οι ΜΕΘ- Αντέχουμε μισή εφημερία ακόμη

Το στοίχημα είναι να αντέξει το σύστημα υγείας της χώρας την ώρα που οι γιατροί και οι νοσηλευτές δίνουν καθημερινά μάχη με τον χρόνο, την αύξηση των περιστατικών αλλά τον φόβο να μην νοσήσουν και οι ίδιοι. Η κατάσταση στο νοσοκομείο της Λάρισας έχει αρχίσει να δυσκολεύει πολύ.

Όπως εξηγεί ο Νίκος Νταφούλης, πρόεδρος ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Λάρισας, το νοσοκομείο δεν αντέχει άλλο γιατί μεγάλο κομμάτι και γιατρών και νοσηλευτών βγαίνει θετικό.

Την ίδια ώρα, όπως προβλέπεται σε καραντίνα τίθενται και οι επαφές τους σε καραντίνα.

«Ίσως και αυτή την ύστατη στιγμή υπάρχει χρόνος μέσω της επίταξης του ιδιωτικού τομέα, όχι με αγοραίους όρους, άλλα με όρους επίταξης και τα ιδιωτικά εργαστήρια να μπουν όλοι στη μάχη του κορωνοϊού γιατί η επόμενη μέρα είναι δύσκολη και το σύστημα μπορεί να καταρρεύσει τις επόμενες μέρες», τονίζει ο Αθανάσιος Αθανασιάδης, παθολόγος , αντιπρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών Λάρισας.

Η κατάσταση στο γενικό νοσοκομείο της Λάρισας είναι στα όρια της.

Χθες οι 8 κλίνες της ΜΕΘ του νοσοκομείου άδειασαν. Σήμερα όμως οι 7 έχουν καλυφθεί και μένει μόνο μία. Όπως λένε οι γιατροί του νοσοκομείου, αντέχουν ακόμη για μισή εφημερία.

Στις 10 διακομιδές οι 9 είναι κόβιντ, εξηγεί ο Γιάννης Γούλας, πρόεδρος εργαζομένων ΕΚΑΒ Θεσσαλίας

«Εφιστούμε την προσοχή στους πολίτες της Θεσσαλίας και ειδικά της Λάρισας, να τηρούν τα μέτρα και να βγαίνουν αν και εφόσον αυτό είναι αναγκαίο και μόνο», προσθέτει.

Η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με τη μέρα, υπογραμμίζει ο Δημήτρης Μπάμπαλης, διευθυντής τμήματος επειγόντων νοσοκομείου Λάρισας.

Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στην κορύφωση αλλά παρόλα αυτά χθες δημιουργήσαμε 8 κλίνες ΜΕΘ κλείνοντας όλες τις κλίνες κανονικές ΜΕΘ, 20 στο σύνολο και αυτή τη στιγμή είναι κατειλημμένα τα 19 από τα 20 κρεβάτια, ανέφερε.

Τσίπρας: Προτείνει την Αθηνά Λινού για υπουργό Υγείας

Εξαδάκτυλος: Το φως στο τούνελ της πανδημίας δεν είναι πολύ κοντά

Όλοι μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε στη μείωση της διασποράς του SARS-CoV-2, αναφέρει σε μήνυμά του ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.  «Η τήρηση των μέτρων που έλαβε η πολιτεία, δεν πρέπει να γίνεται επειδή μας επιβλήθηκε ή για τον φόβο προστίμου, αλλά επειδή επιλέγουμε να προστατευθούμε και να συμβάλουμε στην προσπάθεια που κάνουν τα κράτη παγκοσμίως», τόνισε.

Προσέθεσε επίσης ότι η χρήση μάσκας παντού, το συχνό πλύσιμο των χεριών, η απόσταση ασφαλείας -ειδικά από τους πιο ηλικιωμένους-, η διαπαιδαγώγηση των πιο νέων στην ανάγκη προστασίας από τον ιό, «είναι όσα εσείς, σε προσωπικό επίπεδο μπορείτε να κάνετε για τον περιορισμό της κυκλοφορίας του SARS-CoV-2 και τη μείωση των περιστατικών COVID-19». Τα καλά νέα, με τα εμβόλια, που δείχνουν να δημιουργούν καλή ανοσολογική απόκριση, τονίζει ο πρόεδρος του ΠΙΣ, «μάς δίνουν δύναμη και ελπίδα αλλά το φως στο τούνελ της πανδημίας δεν είναι πολύ κοντά. Σε κάθε περίπτωση, όσο κι αν αργήσουν οι θεραπείες και τα εμβόλια, αυτή είναι μια υγειονομική κρίση με αρχή, μέση και τέλος.

Δεν είναι για πάντα! Ως εκ τούτου, η υπομονή που καλούμαστε να επιδείξουμε, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μας οδηγήσει σε αρνητικές σκέψεις και συμπεριφορές. Το μόνο που χρειάζεται η ανθρωπότητα και η επιστημονική έρευνα, είναι χρόνος. Και ο καθένας από εμάς μπορεί να χαρίσει αυτόν τον χρόνο προσέχοντας την υγεία του και τηρώντας τα μέτρα προστασίας στην κοινότητα όπου ζει».

Απευθυνόμενος στους συναδέλφους του γιατρούς ο κ. Εξαδάκτυλος αναφέρει: «Βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και είναι ώρα όλοι να στηρίξουμε τους συνανθρώπους μας από όποια θέση κι αν βρισκόμαστε. Εμείς οι γιατροί βρισκόμαστε αυτονόητα στη πρώτη γραμμή και, ως οφείλουμε, θα πράξουμε το καθήκον μας για την προάσπιση της ανθρώπινης ζωής. Η αντιμετώπιση της πανδημίας σε αυτήν τη φάση απαιτεί την ενεργό παρουσία όλων μας. Οι συνάδελφοί μας της πρώτης γραμμής εντός των νοσοκομείων εξαντλούνται, όπως και εκείνοι της πρώτης γραμμής εκτός νοσοκομείων. Ο ιός σαρώνει τις διαχωριστικές γραμμές και καλούμαστε όλοι οι ιατροί της χώρας να στηρίξουμε τους συνανθρώπους μας.

Την άνοιξη ο ιδιωτικός τομέας ύψωσε εθελοντικά αποτελεσματικό ανάχωμα επιτυγχάνοντας οι αριθμοί των ασθενών στα νοσοκομεία να είναι διαχειρίσιμοι. Τώρα οι αριθμοί απαιτούν την παρουσία μας παντού. Εντός και εκτός νοσοκομείων συμβουλεύοντας, υποστηρίζοντας, περιθάλποντας κατ’ οίκον, νοσηλεύοντας, θα κερδίσουμε την μάχη». Ο κ. Εξαδάκτυλος καλεί τους γιατρούς να προσέχουν ιδιαίτερα την ατομική τους ασφάλεια όπως και των οικογενειών τους, τονίζοντας ότι «είμαστε χρήσιμοι όταν είμαστε υγιείς. Καλή δύναμη σε όλους!».

Ζέρβας: Ο ιός βρίσκεται παντού στη Θεσσαλονίκη

Για την κατάσταση που επικρατεί με την πανδημία στη Θεσσαλονίκη, αλλά και τις σκέψεις για να χρησιμοποιηθεί το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο ως χώρος νοσηλείας για ασθενείς COVID μίλησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ, είπε χαρακτηριστικά πως “ο ιός πλέον βρίσκεται παντού. Όλοι στην πόλη γνωρίζουμε κάποιον στο οικογενειακό, φιλικό ή εργασιακό περιβάλλον που νόσησε ή νοσεί”.

“Στο δεύτερο κύμα της πανδημίας επιχειρήθηκε μια διαφορετική προσέγγιση, γιατί πρώτο υπήρξε κόπωση στην κοινωνία και στην οικονομία και δεύτερον έπρεπε να δούμε πώς θα εξεταστεί η κατάσταση με βάση τα συγκεκριμένα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά. Για αυτό τον λόγο και πήραμε σταδιακά τα μέτρα, και όχι όπως τον περασμένο Μάρτιο”, πρόσθεσε ο κ. Ζέρβας.

Σε ερώτηση για το αν θα μετατραπεί το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο σε χώρο νοσηλείας covid, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είπε πως “εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα”. “Αυτή τη στιγμή το σύστημα υγείας βρίσκεται στα όριά του”, τόνισε. “Αυτή τη στιγμή είμαστε σε πόλεμο. Δεν έχει νόημα να συζητάμε τι πήγε στραβά και φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση, αλλά πρέπει να δούμε τι θα γίνει από εδώ και πέρα”, σημείωσε κλείνοντας.

Κεραμέως: Δεν έχουμε εισήγηση για κλείσιμο των δημοτικών σχολείων

Πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης: Είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση

Για τις συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» η κ. Δάφνη Κατσίμπα πρόεδρος Ένωσης Ιατρών νοσοκομείων Θεσσαλονίκης. Όπως περιγράφει «βρισκόμασε σε μια εμπόλεμη κατάσταση. Τα κρούσματα που έχουν ανάγκη νοσηλείας διαρκώς αυξάνονται, ενώ αυξάνονται και τα κρούσματα που χρήζουν εντατικής θεραπείας. Δυστυχώς δεν υπάρχουν τόσες κλίνες ΜΕΘ και απλές κλίνες που να καλύψουν όλες τις ανάγκες.

Στις εφημερίες γίνεται συνωστισμός και δεν αρκούν τα κρεβάτια». Την ίδια ώρα κλείνουν ή συρρικνώνονται άλλες κλινικές με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία στην αντιμετώπιση των ασθενών άλλων παθήσεων. Η κ. Κατσίμπα τόνισε την ανάγκη έστω την ύστατη στιγμή να στελεχωθεί το σύστημα υγείας με προσωπικό που μπορεί άμεσα να προσληφθεί. Σημείωσε πως στη Θεσσαλονίκη ασθενείς με άλλα νοσήματα έχουν ήδη μεταφερθεί και συνεχίζουν να μεταφέρονται από δημόσια νοσοκομεία σε ΜΕΘ ιδιωτικών νοσοκομείων ώστε να ελευθερωθούν κλίνες για κορωνοϊό. Και έκανε λόγο για την ανάγκη επίταξης στη Θεσσαλονίκη των ιδιωτικών δομών ώστε να υπάρχει σχεδιασμός και προγραμματισμός από το κράτος.

Τέλος αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης σχετικά με την συμμετοχή στις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου. Για τα σωματεία των γιατρών, η κ. Κατσίμπα είπε πως «οι γιατροί δεν έχουν την πολυτέλεια να απομακρυνθούν από τα νοσοκομεία». «Θα δώσουμε συστάσεις στα άλλα σωματεία εργαζομένων ώστε να τηρηθούν τα μέτρα», είπε η κ. Κατσίμπα, τονίζοντας ότι τα σωματεία θα αποφασίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις, που μπορεί να μην είναι συμμετοχή σε πορεία – αν πραγματοποιοηθεί- αλλά συμμετοχή σε εκδηλώσεις με αντιπροσωπείες. Η ίδια ανέφερε πάντως πως σε ευρωπαϊκές χώρες πραγματοποιούνται μαζικές πορείες από γιατρούς και νοσηλευτές και στάθηκε στη σημασία σε αυτές τις περιπτώσεις της τήρησης των μέτρων ασφάλειας.

Γώγος: Σκληρότερο lockdown – Στα όρια της η Θεσσαλονίκη

«Κανείς να μην κυκλοφορεί έξω» τόνισε στον ΣΚΑΙ ο Καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, αναφορικά με τις περιοχές της Ελλάδας στις οποίες καταγράφεται ιδιαίτερα υψηλός αριθμός κρουσμάτων κορωνοιού, σημειώνοντας ότι αν χρειαστεί πρέπει να ληφθούν κι άλλα μέτρα. “Το λοκντάουν να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερη έκταση” συνέστησε.

Είμαστε στα όρια στη Θεσσαλονίκη, για αυτό και υπάρχει κινητικότητα στο Βόρεια Ελλάδα για να ανοίξουμε κι άλλες ΜΕΘ, δήλωσε επιπρόσθετα. «Ελπίζουμε να μην φτάσουμε στα όρια του Μπέργκαμο» πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η ανάπτυξη επιπρόσθετων χώρων ΜΕΘ, ακόμα και σε χώρους όπως το Βελλίδειο είναι μια σωστή σκέψη αλλά προς το παρόν δεν χρειάζεται. «Σε μια κρίση πρέπει να είμαστε έτοιμοι», τόνισε σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζοντας πως το σημαντικό είναι ότι υπάρχουν διαθέσιμοι αναπνευστήρες. Όπως επεσήμανε ο κ Γώγος υπάρχει πρόβλημα και στην Λάρισα όπου ανεβαίνουν τα κρούσματα.

Λινού: Είμαστε σε κατάσταση ύπουλου πολέμου

Θεσσαλονίκη: Σκέψεις να μετατραπεί το Βελλίδειο σε κέντρο νοσηλείας covid

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι μονάδες υγείας της επικράτειας, καθώς ολόκληρη η χώρα αντιμετωπίζεται πλέον ως μια υγειονομική περιφέρεια όσον αφορά τη νοσηλεία ασθενών με κορονοιό. Η κατάσταση στην  Θεσσαλονίκη κρίνεται πολύ σοβαρή και αποφασίστηκε η ενεργοποίηση έως την Κυριακή 50 νέων κλινών ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα. Σήμερα που εφημερεύει το Ιπποκράτειο, θα καλύψει επικουρικά και θα στηρίξει την εφημερία και το Διαβαλκανικό Κέντρο. Έξω από τα νοσοκομεία της πόλης έχουν εγκατασταθεί υποστηρικτικά σκηνές και λυόμενα περίπτερα τα οποία παραχώρησε η ΔΕΘ ενώ μελετάται σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής το ενδεχόμενο εγκατάστασης κλινικών ΜΕΘ στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο. Πληροφορίες ακόμη ανέφεραν ότι το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο που διαθέτει ήδη δικές του ΜΕΘ, ετοιμάζεται να μετατρέψει σε θαλάμους νοσηλείας ακόμα και τους χώρους στο υπόγειο – πυρηνικό καταφύγιο, ενώ είναι έτοιμο το σχέδιο για αεροδιακομιδή ασθενών στην Αθήνα ή και αλλού.

Θεσσαλονίκη: Δεκάδες ασθενείς στην εφημερία του Ιπποκρατείου

Οριακή είναι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, με τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, να απευθύνει δραματική έκκληση σε γιατρούς να έρθουν στις ΜΕΘ της πόλης. Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κρισιμότητα της κατάστασης,  ενώ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Ιπποκράτειο στήνονται τέντες, ώστε να μην έρχονται σε επαφή τα πιθανά κρούσματα με τους υπόλοιπους ασθενείς.

Ασθενείς σχηματίζουν ουρές στον προαύλιο χώρο του Ιπποκράτειου νοσοκομείου, ενώ σήμερα καλύπτει επικουρικά την εφημερία και το Διαβαλκανικό, σε μια προσπάθεια για την αποσυμφόρηση των ασθενών από τα δημόσια νοσοκομεία. Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους.

Δερμιτζάκης: Θα χειροτερέψει η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη

Χωρίς να ξέρω λεπτομέρειες για αυτά που συμβαίνουν , ακούγοντας τους αριθμούς και αυτά που περιγράφουν καθηγητές και συνάδελφοι μου φαίνεται πως η Θεσσαλονίκη δεν απέχει πολύ από σκηνές που είδαμε στην Ιταλία, επιβεβαίωσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.

Επειδή τα μέτρα που θα είχαν κάποια επίπτωση για την κάμψη της πανδημίας δεν πάρθηκαν την σωστή στιγμή αλλά λίγο αργά, η καραντίνα είναι 3 εβδομάδες και καθώς θα δούμε τα αποτελέσματα των μέτρων στα κρούσματα στις 2 εβδομάδες, το τελείωμα της καραντίνας δεν θα μας βρει με το μίνιμουμ τον κρουσμάτων, εξήγησε ο καθηγητής προσθέτοντας πως θα φανεί στην πορεία το αν θα χρειαστούμε επέκταση στο  lockdown. Αναλυτικότερα, όπως εξήγησε, καθώς καθυστερούμε να δούμε διαφορά και στους νεκρούς και στις διασωληνώσεις, τουλάχιστον 3-4 εβδομάδες αυτό σημαίνει πως ακόμα κι αν αρχίσουν να λειτουργούν τα μέτρα όσον αφορά  τους ρυθμούς μετάδοσης του ιού, θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν αυτοί οι αριθμοί.

“Οι επόμενες 2-3 εβδομάδες δεν θα είναι καλές, θα χειροτερεύει η κατάσταση.” είπε. Σύμφωνα με τον καθηγητή, οποιαδήποτε μορφή πορείας, συγκέντρωσης αυτή τη στιγμή, για οποιονδήποτε λόγο κι από οποιαδήποτε ομάδα, πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή είναι εγκληματική, τόνισε, τόνισε επαναλαμβάνοντας όπως είπε χαρακτηριστικά την θέση του καθηγητή Εξαδάκτυλου ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης  στον ΣΚΑΙ, με αφορμή την πορεία για το Πολυτεχνείο που ετοιμάζει η ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης. Όπως πρόσθεσε, εκτιμά πως σε επίπεδο πολιτείας, μια τέτοια κίνηση θα πρέπει να τιμωρηθεί με τεράστιο πρόστιμο και έχει πολύ περισσότερες ποινικές ευθύνες.

Κορονοϊός: Νέο ωράριο στα σούπερ μάρκετ φέρνει το lockdown – Θα κλείνουν στις 20:30

Στις 20:30 αντί για τις 21:00 θα κλείνουν τα σούπερ μάρκετ από την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ την Κυριακή δεν θα ανοίξουν, όπως είπε στην ΕΡΤ ο Νίκος Παπαθανάσης. «Αυτή τη στιγμή η ροή είναι φυσιολογική και υπάρχει επάρκεια δεν υπάρχει λόγος για να ανοίξουν την Κυριακή», επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης. Παράλληλα, διευκρίνισε πως σήμερα και αύριο θα λειτουργήσουν μέχρι τις 21:00 και το Σάββατο κανονικά μέχρι τις 20:00. Το μέτρο θα ισχύσει κατά τη διάρκεια του lockdown.

Κορονοϊός: Διασωληνώθηκε 30χρονος στα Γιάννενα – Άλλοι 4 νέοι άνθρωποι στο νοσοκομείο

Τουλάχιστον πέντε νέοι άνθρωποι με κορονοϊό, ηλικίας μεταξύ 30 και 35 ετών, νοσηλεύονται τις τελευταίες ώρες στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση ενός 30χρονου παρουσίασε επιδείνωση, και απαιτήθηκε η διασωλήνωσή του. Επίσης, άλλα πέντε άτομα νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Στις Μονάδες Λοιμωδών νοσηλεύονται 55 ασθενείς. Επί του παρόντος, η κατάσταση στο Πανεπιστημιακό έχει αποφορτιστεί λόγω των εξιτηρίων που έλαβαν περίπου 15 ηλικιωμένοι, τρόφιμοι του γηροκομείου όπου καταγράφηκαν τα πολλά κρούσματα σύμφωνα με το Mypreveza… Ωστόσο, η διασπορά της νόσου στους υγειονομικούς συνεχίζει να προκαλεί μεγάλα προβλήματα με το προσωπικό, καθώς αρκετοί από αυτούς βρίσκονται σε καραντίνα.

Lockdown: Τι αλλάζει στις βόλτες με τα κατοικίδια – Με ποιο sms πηγαίνουμε στον κτηνίατρο

Ακόμα αυστηρότερο γίνεται το ήδη ισχύονlockdown από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, καθώς οι μετακινήσεις απαγορεύονται από τις 21:00 έως τις 5:00, εκτός από περιπτώσεις εργασίας, υγείας ή βόλτας με το κατοικίδιο. Ωστόσο, όπως ξακαθάρισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ή βόλτα με το κατοικίδιο θα πρέπει να είναι σύντομη και σε μικρή απόσταση από την οικία των πολιτών.

Πλέον, με το αυστηρότερο lockdown, η βόλτα κατοικιδίου κατά τις βραδινές ώρες θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο πλησίον της οικίας μας με SMS στο 13033 με τον κωδικό 6. Ορισμένοι ιδιοκτήτες σκύλων, παρατηρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες ότι έπαιρναν τα κατοικίδια με τα ΙΧ τους και πήγαιναν σε περιοχές μακριά από το σπίτι τους, χρησιμοποιώντας τον αριθμός 6 στα SMS προς το 13033. Πλέον, αυτό απαγορεύεται για το διάστημα του περιορισμού των μετακινήσεων 21:00-05:00 ενώ μένει να διευκρινιστεί εάν απαγορεύεται και για τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας.

Φυσικά, οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων μπορούν κατά τη διάρκεια των ωρών απαγόρευσης της κυκλοφορίας να επισκεφτούν ένα διανυκτερεύον κτηνιατρείο εάν αυτό είναι απαραίτητο. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να στείλουν SMS με τον αριθμό 1 στο 13033.

Τι αλλάζει στην ατομική άθληση

Μια ακόμα αλλαγή που ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς αφορά την ατομική άθληση. Πλέον, η άθληση απαγορεύεται από τις 21:00 έως τις 5:00, ενώ κατά την υπόλοιπη διάρκεια της ημέρας ισχύουν τα εξής:

  • δεν προβλέπεται η άθληση / προπόνηση στο πλαίσιο των αθλητικών σωματείων
  • η ατομική άθληση γίνεται σε συνθέσεις έως 3 ατόμων
  • υπάρχει ισχυρή σύσταση η άθληση να πραγματοποιείται κοντά στην οικία των πολιτών.

SMS 13033: Τι ισχύει μετά τις 9 το βράδυ

Με τα νέα μέτρα του lockdown, θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στους τρόπους μετακίνησης των πολιτών από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, από τις 21:00 έως τις 5:00 θα μπορούμε να στέλνουμε μόνο δύο συγκεκριμένους αριθμούς SMS στο 13033.

  • Με τον αριθμό 1 στο 13033: Οι πολίτες μπορούν να βγουν από το σπίτι τους για σοβαρές περιπτώσεις υγείας
  • Με τον αριθμό 6 στο 13033: Οι πολίτες μπορούν να βγουν από το σπίτι τους για μικρή βόλτα κατοικίδιου γύρω από την οικία τους.
  • Όσον αφορά τις μετακινήσεις για λόγους εργασίας, οι πολίτες θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν μαζί τους το έγγραφο μετακίνησης του εργοδότη, όπως ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας. 

H Θεσσαλονίκη σε υγειονομικό συναγερμό

Πηγές: CNN, ethnos.gr, newsbomb.gr ,newsit.gr, OPEN,MEGA, ANT1, skai.gr, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΑΠΕ, ert.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα