Κορονοϊός: Η τρίτη δόση εμβολίου προστατεύει από τις μεταλλάξεις
Δείτε αναλυτικά όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.
Δείτε αναλυτικά όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.
Μια αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 το φθινόπωρο, αναμένεται να είναι αποτελεσματική για την προστασία μας από τις υπάρχουσες και τις μελλοντικές παραλλαγές ανησυχίας.
Ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ διαπίστωσε ότι τα εξουδετερωτικά αντισώματα που δημιουργούνται από μία μόνο δόση του εμβολίου mRNA ήταν λιγότερο αποτελεσματικά στην εξουδετέρωση βασικών παραλλαγών που προκαλούν ανησυχία, όπως η παραλλαγή Βήτα (της Ν. Αφρικής).
Ωστόσο, η δεύτερη δόση, ειδικά σε εθελοντές που είχαν μολυνθεί προηγουμένως με κοροναϊό, αύξησε δραματικά τα εξουδετερωτικά αντισώματα που στρέφονται κατά των παραλλαγών του ιού, και επομένως αύξησε και την πιθανή προστασία, σε επίπεδο μάλιστα, συγκρίσιμο με αυτό που παρατηρήθηκε για το αρχικό στέλεχος του κοροναϊού.
Έτσι, διαφαίνεται πως μια πρόσθετη δόση, ακόμη και με εμβόλια που περιέχουν στοιχεία από το αρχικό στέλεχος του κοροναϊού, μπορεί να αυξήσει την προστασία και για τις παραλλαγές ανησυχίας.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Science Translational Medicine, ήταν μέρος ευρύτερης μελέτης – με τίτλο PANTHER – που εξέτασε τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας για μεγάλο χρονικό διάστημα και την έκθεσή τους στην Covid-19, καθώς και την επίδραση της προηγούμενης μόλυνσης και του εμβολιασμού στους στην ανοσία τους.
Η μελέτη παρακολούθησε μια ομάδα επαγγελματιών υγείας από το Nottingham University Hospitals Trust από την αρχή της πανδημίας.
Πριν τον εμβολιασμό τους με mRNA εμβόλιο, οι μισοί εργαζόμενοι είχαν ήδη εκτεθεί στον ιό. Οι ερευνητές συνέκριναν πώς τα αντισώματά τους ανταποκρίνονταν στον ιό, πριν τον εμβολιασμό τους, μετά την πρώτη δόση του εμβολίου και μετά τη δεύτερη δόση.
Επιπλέον ώθηση στα εξουδετερωτικά αντισώματα
Ο καθηγητής Τζόναθαν Μπόλ από τη Σχολή Επιστημών Ζωής του Πανεπιστημίου και ένας από τους κύριους ερευνητές στη μελέτη, δήλωσε:
«Δείξαμε ότι τα άτομα με παλαιότερη μόλυνση παρήγαγαν περισσότερα αντισώματα μετά από κάθε δόση εμβολίου από εκείνα που δεν είχαν εκτεθεί. Δείξαμε επίσης ότι αυτή η αυξημένη απόκριση αντισωμάτων ήταν πιο αποτελεσματική ενάντια σε ορισμένες από τις παραλλαγές ανησυχίας, όπως οι παραλλαγές Βήτα και Γάμμα.
«Στην ουσία, η φυσική λοίμωξη μιμείται τα αποτελέσματα μιας πρόσθετης δόσης εμβολίου και τα δεδομένα δείχνουν ότι αυτή η πρόσθετη αντιγονική έκθεση παράγει μια επιπλέον ώθηση στα εξουδετερωτικά αντισώματα, η οποία είναι πιο αποτελεσματική έναντι των παραλλαγών ανησυχίας. Τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν το σχέδιο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να παρέχει μια ενισχυτική δόση το Φθινόπωρο, ως μια αποτελεσματική στρατηγική για την προστασία των ανθρώπων από αυτές τις παραλλαγές».
Ο Μπεν Ολιβέρε, Καθηγητής Ορθοπεδικού Τραύματος από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου, ο οποίος ξεκίνησε τη μελέτη και εποπτεύων συγγραφέας της, εξήγησε: «Έχοντας πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τη μόλυνση για περισσότερο από ένα χρόνο πριν από τη δεύτερη δόση του εμβολίου, είναι δυνατόν να εντοπιστούν οι επιδράσεις της προηγούμενης λοίμωξης με κοροναϊό, σε σύγκριση με την επίδραση του εμβολίου στην απόκριση των αντισωμάτων».
Η καθηγήτρια Άννα Βάλντες, μία από τους κύριους ερευνητές στην ομάδα PANTHER και ένας από τους ανώτερους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε: «Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι η ανοσία που δημιουργείται από τη μόλυνση SARS-CoV-2 πιθανόν να έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερα επίπεδα προστασίας σε παραλλαγές ανησυχίας, αλλά ο εμβολιασμός αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων κατά των παραλλαγών. Ομοίως, τα άτομα που δεν είχαν προσβληθεί από κοροναϊό, θα πρέπει να ολοκληρώσουν όλες τις δόσεις εμβολιασμού. Τα δεδομένα υποδηλώνουν επίσης ότι παρέχεται άριστη προστασία με αυτόν τον τρόπο στις σημαντικότερες παραλλαγές ανησυχίας».
Γενετικά τροποιημένος ιός
Ο Δρ Ρίτσαρντ Ουρμπάνοβιτς από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, και ένας από τους κύριους συγγραφείς, εξηγεί πώς η ομάδα αξιοποίησε μια ασφαλή, αλλά αποτελεσματική μέθοδο για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας των αντισωμάτων στην εξουδετέρωση του ιού στους επαγγελματίες υγείας.
Διευκρίνισε ότι: «Χρησιμοποιήσαμε έναν τροποποιημένο ιό ποντικού, ο οποίος εκπέμπει φως μόλις μπει στο κύτταρο και καλύψαμε την επιφάνειά του με την πρωτεΐνη – ακίδα του SARS-CoV-2. Αυτό το σύστημα, που ονομάζεται ψευδοτυπία, μας επιτρέπει να «ανταλλάξουμε» την πρωτεΐνη – ακίδα διαφορετικών παραλλαγών, η οποία μας επιτρέπει να δοκιμάσουμε τα αντισώματα από τους εργαζόμενους στην υγεία έναντι αρκετών παραλλαγών που μας απασχολούν».
Οι ψευδοτύποι έχουν χρησιμοποιηθεί για μια ποικιλία διαφορετικών ιών στο εργαστήριο και είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για τη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο ο ιός εισέρχεται στο κύτταρο.
«Η ανάγνωση είναι απλή – εάν ο εργαζόμενος υγείας έχει εξουδετερωτικά αντισώματα, εμποδίζει τον ιό να εισέλθει στο κύτταρο και δεν εκπέμπεται φως. Εάν δεν έχει εξουδετερωτικά αντισώματα, τότε οι ψευδοτύποι εισέρχονται στο κύτταρο και μπορούμε να μετρήσουμε το φως που εκπέμπουν από τη στιγμή που βρίσκονται μέσα στο κύτταρο».
Η Ινδία ενέκρινε για επείγουσα χρήση το πρώτο εμβόλιο DNA κατά του κορονοϊού
H ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ινδίας ενέκρινε σήμερα το εμβόλιο DNA τριών δόσεων ZyCoV-D κατά της Covid-19 της φαρμακοβιομηχανίας Zydus Cadila, για επείγουσα χρήση για ενηλίκους και παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω και έγινε το έκτο εμβόλιο του οποίου η χρήση εγκρίνεται στη χώρα.
Η εταιρία ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να παρασκευάσει 100 εκατομμύρια έως 120 εκατομμύρια δόσεις του ZyCoV-D ετησίως και έχει αρχίσει να αποθηκεύει αποθέματα του εμβολίου.
Η φαρμακοβιομηχανία, που είναι καταχωρημένη ως Cadila Healthcare Ltd, έκανε αίτηση για την έγκριση του ZyCoV-D την 1η Ιουλίου με βάση το ποσοστό αποτελεσματικότητας 66,6% σε δοκιμές τελευταίου σταδίου που έγιναν σε 28.000 εθελοντές σε όλη τη χώρα.
Το ZyCoV-D είναι το πρώτο εμβόλιο με πλασμιδιακό DNA στον κόσμο κατά του κορονοϊού. Χρησιμοποιεί ένα τμήμα γενετικού υλικού από τον ιό που δίνει οδηγίες είτε ως DNA είτε ως RNA για την παραγωγή της ειδικής πρωτεΐνης που το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει και ανταποκρίνεται.
Το εμβόλιο της Zydus Cadila, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το ινδικό υπουργείο Βιοτεχνολογίας και το Ινδικό Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας (ICMR), είναι το δεύτερο εμβόλιο που αναπτύσσεται στην Ινδία και λαμβάνει έγκριση για επείγουσα χρήση στη χώρα αυτή μετά το Covaxin, της εταιρίας Bharat Biotech.
Το ZyCoV-D μπορεί να αποθηκευτεί σε θερμοκρασία 2 – 8 βαθμών Κελσίου και στους 25 βαθμούς Κελσίου για περίοδο έως τριών μηνών.
Η φαρμακοβιομηχανία δήλωσε τον Ιούλιο ότι το πρώτο της εμβόλιο κατά της Covid-19 είναι αποτελεσματικό κατά των μεταλλάξεων του νέου κορονοϊού, ειδικά της παραλλαγής Δέλτα. Επίσης το εμβόλιο χορηγείται ενδοδερμικά (μεταξύ του δέρματος και των μυών) με εξειδικευμένο εγχυτήρα χωρίς βελόνα. Τα εμβόλια κατά του κορονοϊού που έχουν εγκριθεί χορηγούνται ενδομυϊκά με τις παραδοσιακές σύριγγες.
Ισραήλ: Που ανιχνεύονται τα κρούσματα μεταξύ εμβολιασμένων
Τα κρούσματα σοβαρής Covid-19 μεταξύ εμβολιασμένων πολιτών χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, αναφέρουν γιατροί από το Ισραήλ, εν μέσω της παγκόσμιας συζήτησης για τη χρησιμότητα της τρίτης, αναμνηστικής δόσης.
Η πρώτη ομάδα νοσηλευομένων είναι οι ανεμβολίαστοι ασθενείς, οι οποίοι «είναι νέοι υγιείς, εργαζόμενοι άνθρωποι των οποίων η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία. Ξαφνικά χρειάζονται οξυγόνο ή αναπνευστήρα» είπε στο Reuters ο Νόα Ελιακίμ-Ραζ, επικεφαλής της κλινικής Covid-19 στο Ιατρικό Κέντρο «Ραμπίν» της πόλης Πετάχ Τίκβα.
Αντίθετα, οι εμβολιασμένοι ασθενείς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο «είναι μεγαλύτερης ηλικίας, μη υγιείς, συχνά κλινήρεις πριν ακόμα προσβληθούν και ήδη υπό περίθαλψη» ανέφερε.
Περίπου οι μισοί από τους 800 ασθενείς του κοροναϊού που νοσηλεύονται στη χώρα με βαριά νόσο είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Η αναλογία φαίνεται εκ πρώτης όψεως μεγάλη, είναι όμως αναμενόμενο ότι καθώς προχωρούν οι εμβολιασμοί οι νοσηλείες εμβολιασμένων θα αυξάνονται ως ποσοστό του συνόλου. Στην πραγματικότητα οι νοσηλείες εμβολιασμένων είναι σπάνιες, δεδομένου ότι στο Ισραήλ έχουν εμβολιαστεί πλήρως 5,4 εκατομμύρια πολίτες.
Η πλειονότητα των εμβολιασμένων που νοσηλεύονται έλαβαν το εμβόλιο τουλάχιστον πέντε μήνες νωρίτερα, έχουν ηλικία άνω των 60 και πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, ανέφεραν στο Reuters 11 γιατροί, άλλοι ειδικοί και αξιωματούχοι.
Τα κρούσματα μεταξύ εμβολιασμένων βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης για τις αναμνηστικές δόσεις, επισημαίνει το πρακτορείο.
Από τον Ιούλιο το Ισραήλ προσφέρει αναμνηστικές δόσεις στους άνω των 60 και εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να επεκτείνει το μέτρο σε όλους άνω των 40. Αναμνηστική δόση θα μπορούν επίσης να λάβουν από τον Σεπτέμβριο όλοι οι Αμερικανοί που δικαιούνται εμβολιασμό.
Άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, περιορίζονται στη χορήγηση τρίτης δόσης μόνο στους ηλικιωμένους και τους ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Το ισραηλινό υπουργείο Υγείας σήμανε συναγερμό αυτή την εβδομάδα ανακοινώνοντας ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer στους άνω των 65 έχει εξασθενήσει από το 90 στο 55 τοις εκατό για όσους εμβολιάστηκαν τουλάχιστον επτά μήνες νωρίτερα.
Παραμένει όμως ασαφές αν αυτή η πτώση οφείλεται στον χρόνο που έχει περάσει από τον εμβολιασμό, στην εξάπλωση του μεταδοτικού στελέχους Δέλτα, την ηλικία των εμβολιασμένων ή έναν συνδυασμό αυτών των παραγόντων.
Το σκεπτικό των ΗΠΑ
Οι τάσεις φαίνεται πως είναι παρόμοιες και τις ΗΠΑ, μια άλλη χώρα με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των κρουσμάτων μεταξύ εμβολιασμένων που οδήγησαν σε νοσηλεία ή θάνατο αφορούσαν άτομα άνω των 65 ετών, δείχνουν δεδομένα της κυβέρνησης σύμφωνα με το Reuters.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το σχέδιο χορήγησης αναμνηστικής δόσης βασίζεται στην ανησυχία ότι η προστασία των εμβολίων έναντι της βαριάς νόσου θα εξασθενήσει ακόμα και μεταξύ των νέων,
«Παρακολουθούμε άλλες χώρες στενά και ανησυχούμε ότι θα ζήσουμε κι εμείς αυτό που βλέπει το Ισραήλ» δήλωσε την Τετάρτη η διευθύντρια των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).
Ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επανειλημμένα ζητήσει από τα πλούσια κράτη να μην σπαταλούν εμβόλια για αναμνηστική δόση όταν μεγάλο μέρος του κόσμου ακόμα αδυνατεί να εμβολιαστεί.
Αναζωπύρωση λόγω Δέλτα
Το Ισραήλ είχε καταφέρει τον Ιούνιο να περιορίσει τα ημερήσια κρούσματα σε μονοψήφια νούμερα, όμως η εξάπλωση του Δέλτα έχει αυξήσει τον αριθμό σε περίπου 8.000 την ημέρα. Περίπου τα μισά κρούσματα καταγράφονται σε εμβολιασμένους, κάτι αναμενόμενο δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί.
Πρώτοι εμβολιάστηκαν στο Ισραήλ τα άτομα υψηλού κινδύνου όπως οι άνω των 60. Τα επίπεδα ανοσίας μπορεί να είχαν πέσει σε ορισμένους λήπτες όταν έφτασε στη χώρα η παραλλαγή Δέλτα. Όμως ο εμβολιασμός μπορεί να μην προσέφερε ποτέ ανοσία σε ορισμένα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.
«Σε ορισμένους το εμβόλιο δεν οδήγησε σε ανοσιακή απόκριση» είπε ο Ντρορ Μέβορατς, επικεφαλής της κλινικής Covid-19 στο Νοσοκομείο Χαντάσα της Ιερουσαλήμ. Ένα παράδειγμα είναι οι ασθενείς με λευχαιμία και λέμφωμα, πρόσθεσε.
Μεταξύ των 3 εκατομμυρίων εμβολιασμένων Ισραηλινών που καλύπτονται από την Clalit, τον μεγαλύτερο πάροχο υπηρεσιών Υγείας στο Ισραήλ, περίπου 600 προσβλήθηκαν από κοροναϊό από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα. Από αυτούς, το 75% είχαν ηλικία άνω των 70 και είχαν εμβολιαστεί τουλάχιστον πέντε μήνες πριν διαγνωστούν με Covid-19. Σχεδόν όλοι έπασχαν από χρόνιες ασθένειες, δήλωσε αξιωματούχος της εταιρείας.
«Δεν βλέπουμε σχεδόν καθόλου νεαρούς εμβολιασμένους ανθρώπους σε βαριά κατάσταση» είπε ο Ραν Μπάλιτσερ, διευθυντής καινοτομίας στην Clalit.
Το ίδιο φαίνεται ότι συμβαίνει στις ΗΠΑ. Στην πολιτεία του Τέξας, το 92% των κρουσμάτων μεταξύ εμβολιασμένων που κατέληξαν σε θάνατο αφορούσε άτομα άνω των 60, από τα οποία το 75% έπασχε από υποκείμενο νόσημα, ανέφερε εκπρόσωπος του πολιτειακού υπουργείου Υγείας.
Γιατροί στο Ισραήλ ανέφεραν ακόμα οι εμβολιασμένοι ασθενείς τείνουν να αναρρώνουν ταχύτερα, καθώς «βγαίνουν από την εντατική σε περίπου τρεις ημέρες, ενώ οι μη εμβολιασμένοι ασθενείς χρειάζονται μια ή δυο εβδομάδες για να σταθεροποιηθούν» ανέφερε η Γιαέλ Χαβίβ-Γιαντίτ, επικεφαλής της ΜΕΘ στο Ιατρικό Κέντρο Σαβά κοντά στο Τελ Αβίβ.
Ακόμα κι αν το εμβόλιο δεν εμπόδισε τη μόλυνσή τους, δεν αποκλείεται να μετρίασε τα συμπτώματα, είπε ο Άλεη Ρόζοβ, επικεφαλής της κλινικής Covid-19 στο Ιατρικό Κέντρο «Μπαρτσιλάι» στην Ασκελόν.
Όπως ανέφερε, «η εντύπωση στην οποία καταλήγουμε με επιφυλακτικότητα είναι ότι η ασθένεια είναι ηπιότερη στους εμβολιασμένους ασθενείς».
«Οι θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές σε όσους διαθέτουν αντισώματα».
AstraZeneca: Δοκιμαστική θεραπεία μειώνει κατά 77% τον κίνδυνο λοίμωξης
«Το τέταρτο κύμα έφτασε και είναι δική μας αποτυχία» λέει ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου
Το τέταρτο κύμα έφτασε στη Γερμανία – όχι μόνο το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ είναι πεπεισμένο γι’ αυτό, αλλά και ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου, καθηγητής Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι, ο οποίος χαρακτηρίζει την έλευσή του προσωπική αποτυχία του καθενός.
«Η μόλυνση συνεχίζεται. Ο δείκτης θετικότητας διπλασιάζεται κάθε 10 ημέρες. Ο αριθμός όσων βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό αυξάνεται επίσης. Και πρόκειται για προσωπική μας αποτυχία, του καθενός εξ ημών! Αμελήσαμε τα μέτρα προστασίας, δεν χρησιμοποιούμε μάσκες, δεν τηρούμε τις αποστάσεις…», τόνισε σε συνέντευξή του στο δίκτυο RTL.
«Το 6% όλων των διαγνωστικών τεστ κορωνοϊού είναι θετικό. Αυτό είναι πολύ, δεδομένου ότι το ποσοστό ήταν 4% την περασμένη εβδομάδα. Επομένως, οι αριθμοί δεν αφήνουν καμία αμφιβολία: το τέταρτο κύμα ξεκίνησε. Σε σύγκριση με πέρυσι το φθινοπωρινό κύμα ξεκίνησε φέτος ακόμη νωρίτερα, 4 με 5 εβδομάδες νωρίτερα», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου.
Παρά την αυξητική τάση των αριθμών, ο Μοντγκόμερι δηλώνει αντίθετος σε ένα διατεταγμένο lockdown. Για να ελεγχθεί το τέταρτο κύμα, θα ήταν αρκετό να τηρήσουν όλοι τους κανόνες, ο καθένας για τον εαυτό του. Τότε μπορούμε τουλάχιστον να μεταβάλουμε το κύμα σε έναν απαλό παφλασμό στην ακρογιαλιά και όχι σε ένα τσουνάμι που θα μας σαρώσει το φθινόπωρο», τόνισε επίσης ο πρόεδρος Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου.
Βέλγιο: Την άρση των περισσότερων περιορισμών για την COVID19 αποφάσισε η Επιτροπή Διαβούλευσης
Tην άρση των περισσότερων περιορισμών για την COVID19 αποφάσισε η κυβέρνηση του Βελγίου μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης.
Ειδικότερα, αποφασίστηκε η άρση των περιοριστικών μέτρων στην εστίαση, την επαναλειτουργία των ντισκοτέκ και των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης από την 1η Οκτωβρίου, την αύξηση του αριθμού συμμετεχόντων σε εκδηλώσεις τόσο σε ανοιχτό και σε κλειστό χώρο με τη χρήση του covid safe ticket, την κατάργηση του μέτρου της τηλεργασίας και την άρση του μέτρου για περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων σε συναθροίσεις στα σπίτια.
Aναφορικά με τους χώρους εστίασης, από 1η Σεπτεμβρίου: Μπαίνει τέλος στο όριο του αριθμού των ατόμων που επιτρέπεται να κάθονται ανά τραπέζι, δεν χρειάζεται να υπάρχει συγκεκριμένη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, δόθηκε το πράσινο φως για εξυπηρέτηση πλέον και στο μπαρ και όχι μόνο στους καθήμενους, στους γάμους και στις ιδιωτικές εκδηλώσεις θα επιτρέπεται ο χορός, ενώ από 1η Οκτωβρίου θα επιτρέπεται και στα κέντρα εστίασης.
Παρολαυτά, ορισμένα εκ των μέτρων, όπως το άνοιγμα των ντισκοτέκ και η κατάργηση της τηλεργασίας, δεν θα εφαρμοστούν ακόμα στην περιφέρεια των Βρυξελλών καθώς ο αριθμός των εμβολιασμένων είναι μικρότερος από αυτόν της Φλάνδρας και της Βαλλονίας. Επίσης, αποφασίστηκε να εξεταστούν οι συνθήκες για να εφαρμοστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός του νοσηλευτικού προσωπικού συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων στον χώρο της υγείας.
Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κροο τόνισε ότι τα αποτελέσματα από την επιτυχία του προγράμματος εμβολιασμού έχουν φανεί και κάλεσε και τους υπόλοιπους κάτοικους της χώρας που δεν έχουν εμβολιαστεί,να το κάνουν άμεσα.
Η Πορτογαλία χαλαρώνει τους περιορισμούς, καθώς το ποσοστό εμβολιασμών ανήλθε σε 70%
Η Πορτογαλία αποφάσισε να χαλαρώσει τους περιορισμούς σχετικά με τον αριθμό των ανθρώπων που θα επιτρέπονται σε εστιατόρια και πολιτιστικούς χώρους, δύο εβδομάδες νωρίτερα από το προγραμματισμένο, έγινε σήμερα γνωστό από μια υπουργό της κυβέρνησης, καθώς η εκστρατεία εμβολιασμών εξελίχθηκε ταχύτερα από το αναμενόμενο.
Η υπουργός Επικρατείας Μαριάνα Βιέιρα ντα Σίλβα δήλωσε πως ο αριθμός των ανθρώπων που θα επιτρέπεται να κάθονται μαζί στο εσωτερικό εστιατορίων ή καφετεριών αυξήθηκε σε οκτώ από έξι και σε 15 από 10 για τους καθήμενους στους εξωτερικούς χώρους.
Πολιτιστικές εκδηλώσεις, γάμοι και βαπτίσεις μπορούν να γεμίζουν το 75% της χωρητικότητας των αιθουσών, μια αύξηση 50%. Οι χώροι πολιτισμού και άλλες επιχειρήσεις μπορούν να λειτουργούν έως τις 2 το πρωί.
“Η πανδημία δεν έχει τελειώσει”, είπε η υπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. “Μας εξέπληξε με νέες παραλλαγές που δεν αναμέναμε. Είναι ευθύνη μας να συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξή της και να συνεχίζουμε τις απαραίτητες συμπεριφορές για να ελέγξουμε την πανδημία”.
Αρνητικά τεστ ή ψηφιακά πιστοποιητικά συνεχίζουν να απαιτούνται για τα γεύματα στους εσωτερικούς χώρους τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές, όπως και τη διαμονή σε ξενοδοχεία.
Η Πορτογαλία επιτάχυνε την εμβολιαστική εκστρατεία της το καλοκαίρι, έπειτα από ένα αργό ξεκίνημα και καθώς η αύξηση της παραλλαγής Δέλτα τον Ιούνιο ανησύχησε τις αρχές.
Τα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί από τα τέλη Ιουλίου σε περίπου 3.000 την ημέρα. Ο δείκτης αναπαραγωγής R κατέγραψε μικρή άνοδο τον Αύγουστο, ωστόσο παραμένει κάτω του 1, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, υποδεικνύοντας πως η διασπορά της πανδημίας επιβραδύνεται.
Η Πορτογαλία ανακοίνωσε 2.507 νέα κρούσματα Covid-19 σήμερα και 9 θανάτους, με το σύνολο των μολύνσεων να ανέρχεται σε 1.014.632, ή σχεδόν ένας στους 10 Πορτογάλους, και το σύνολο των θανάτων στους 17.622.
Έως χθες, το 70% του πληθυσμού είχε εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, in.gr
Δείτε επίσης:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ