Κορονοϊός – Βραζιλία: Πεθαίνει πάνω από το 80% των διασωληνωμένων
Αναλυτικά όλες οι τελευταίες εξελίξεις της πανδημίας παγκοσμίως.
Το ποσοστό θνησιμότητας των διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19 στη Βραζιλία έχει φτάσει το 83,5% μετά την έναρξη του δεύτερου επιδημικού κύματος που προκαλεί όλεθρο στη χώρα, σύμφωνα με ερευνητές.
“Αυτό δείχνει πόσο εύθραυστο είναι ένα σύστημα υγείας που ήδη υπέφερε από έλλειψη επενδύσεων (…) και ήταν υπερφορτωμένο από τον μεγάλο αριθμό μολύνσεων”, εξήγησε ο Φερνάντο Μπόζα, ερευνητής του Fiocruz, ινστιτούτου που εξειδικεύεται στη δημόσια υγεία.
Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο (USP), μια ομάδα του Μπόζα που ειδικεύεται στην επείγουσα ιατρική και στην εντατική θεραπεία συγκέντρωσε στοιχεία από κρατικά και ιδιωτικά νοσοκομεία.
Μια πρώτη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet, λαμβάνοντας υπόψη τους πρώτους 250.000 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία στη Βραζιλία, έδειξε ότι το 78,7% των ασθενών με Covid-19, που μολύνθηκαν από τις 15 Φεβρουαρίου έως τις 15 Αυγούστου 2020, πέθαναν. Ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από εκείνα στο Ηνωμένο Βασίλειο (69%), τη Γερμανία (52,8%), την Ιταλία (51,7%) ή το Μεξικό (73,7%).
Η κατάσταση στη λατινοαμερικάνικη χώρα επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας, με ποσοστό θνησιμότητας 83,5% να καταγράφεται από τις 15 Νοεμβρίου 2020 έως τις 14 Μαρτίου.
“Σε αντίθεση με το πρώτο κύμα, όταν ο ιός εξαπλωνόταν με διαφορετικούς ρυθμούς ανάλογα με την περιοχή, αυτή τη στιγμή, ολόκληρη η χώρα πλήττεται έντονα ταυτόχρονα”, είπε ο Φερνάντο Μπόζα, τονίζοντας επίσης την έλλειψη εκπαίδευσης του νοσηλευτικού προσωπικού.
Οι περιφερειακές ανισότητες παραμένουν έντονες: οι διασωληνωμένοι ασθενείς υποκύπτουν στην νόσο σε ποσοστά μεγαλύτερα στις φτωχές Πολιτείες του βορρά (90,8%) ή στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας (89,9%) και λιγότερο στο νοτιοανατολικό (79,8%), πλουσιότερο και με καλύτερα εξοπλισμένα νοσοκομεία.
Αυτό το ποσοστό μειώνεται στο 25% σε μια υπερσύγχρονη ιδιωτική κλινική, όπως το Sirio-Libanês στο Σάο Πάολο ή σε 36% στο κρατικό νοσοκομείο αναφοράς Emilio Ribas, επίσης στη μεγαλούπολη Παουλίστα.
“Ορισμένα νοσοκομεία είναι τόσο υπερφορτωμένα που οι ασθενείς πρέπει να υποβάλονται σε διασωλήνωση εκτός των μονάδων εντατικής θεραπείας. Αυτό συμβαίνει για το 17% αυτών στις περιοχές του βορρά”, δήλωσε ο ερευνητής.
Παράλληλα επισήμανε “την έλλειψη εθνικού συντονισμού για τη θέσπιση πρωτοκόλλων θεραπείας που θα επέτρεπαν την καλύτερη εκπαίδευση των νοσηλευτικών ομάδων και θα παρείχαν στα νοσοκομεία τα απαραίτητα μέσα για τη διαχείριση της εισροής ασθενών”.
Η Βραζιλία καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας στον κόσμο, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ, με περισσότερους από 313.000 θανάτους από την αρχή τη πανδημίας στη χώρα και περισσότερους από 2.500 καθημερινά σε εβδομαδιαίο κυλιόμενο μέσο όρο.
Σε ολοένα πιο δύσκολη θέση εν μέσω του χειρότερου σταδίου της πανδημίας του νέου κορονοϊού που έχει ζήσει η χώρα, ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου επικρινόμενος από όλες τις πλευρές για τον χαοτικό χειρισμό της κρίσης, διόρισε πρόσφατα τον 4ο υπουργό Υγείας από την έναρξη της πανδημίας.
Έκτακτη τηλεδιάσκεψη Μέρκελ με πρωθυπουργούς κρατιδίων για τη νέα εμπλοκή με το εμβόλιο της AstraZeneca
Σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη κάλεσε πριν από λίγη ώρα η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ τους Πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων, προκειμένου να εξεταστούν τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η αναστολή χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19 σε άτομα κάτω των 60 ετών.
Στην τηλεδιάσκεψη θα λάβουν ακόμη μέρος ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, καθώς και εκπρόσωποι των Ινστιτούτων “Πάουλ Έρλιχ” και “Ρόμπερτ Κοχ”. Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου της Καγκελαρίου.
Νωρίτερα σήμερα και μετά την ανακοίνωση του Ινστιτούτου “Πάουλ Έρλιχ” περί 31 περιστατικών θρομβώσεων μετά τη χορήγηση του εμβολίου σε άτομα ηλικίας μεταξύ 20 και 63 ετών, εκ των οποίων 29 γυναίκες, πρώτο το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Βερολίνου Charité αποφάσισε να αναστείλει προληπτικά τη χορήγησή του σε γυναίκες άνω των 60 ετών, για να ακολουθήσουν δεκάδες κλινικές αλλά και τα κρατίδια Βερολίνου, Βαυαρίας, Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας και Ρηνανίας – Παλατινάτου. Λίγο αργότερα η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (StiKo) της Γερμανίας εξέδωσε σύσταση για αναστολή της χορήγησης του συγκεκριμένου εμβολίου σε άτομα κάτω των 60 ετών.
Το νέο αυτό στοιχείο ανατρέπει σημαντικά τον σχεδιασμό της διαδικασίας εμβολιασμών.
Αυστριακό Ιατρικό Επιμελητήριο: Το Sputnik V είναι ασφαλές και αποτελεσματικό βάσει της διεθνούς εμπειρίας
“Το ρωσικό εμβόλιο “Sputnik V” κατά του κορονοϊού είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, όπως έχει δείξει η διεθνής εμπειρία και είναι πολύ ικανοποιητικό το γεγονός ότι οι πολυάριθμες εκκλήσεις του Αυστριακού Ιατρικού Επιμελητηρίου για προμήθεια πρόσθετου εμβολίου Covid έχουν βρει εύφορο έδαφος”, τόνισε σε σημερινές δηλώσεις του στη Βιέννη ο πρόεδρος του Τόμας Σέκερες, υποστηρίζοντας σαφώς τη ρεαλιστική πλέον προοπτική προμήθειας του ρωσικού εμβολίου από την Αυστρία.
Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο Αυστριακός υπουργός Υγείας Ρούντολφ ‘Ανσομπερ επισήμανε ότι “όλες οι επιλογές εξετάζονται επί του παρόντος” προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στον ευρύτερο πληθυσμό να αποκτήσει πρόσβαση σε ακόμη πιο δοκιμασμένα εμβόλια το συντομότερο δυνατό, ενώ “ένα πράγμα είναι σαφές: κάθε εμβόλιο που χρησιμοποιείται στην Αυστρία πρέπει να είναι αποτελεσματικό και ασφαλές”.
Το πότε θα μπορούσε να εγκριθεί το “Sputnik V” στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ακόμη ασαφές, ωστόσο, στις αρχές Μαρτίου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) είχε ανακοινώσει την έναρξη μιας κυλιόμενης διαδικασίας έγκρισης.
Όπως αναφέρεται σχετικά, κατά τη διάρκεια έκτακτης ανάγκης για την υγεία, τα απαραίτητα δεδομένα μπορούν να υποβληθούν και να ελεγχθούν διαδοχικά εάν είναι διαθέσιμα, κάτι που μπορεί να επιταχύνει την διαδικασία.
Ο χρόνος έγκρισης από τον (EMA) δεν μπορεί να προβλεφθεί προς το παρόν – όμως το ρωσικό εμβόλιο “Sputnik V” καθίσταται προφανώς ολοένα και περισσότερο μια πραγματική επιλογή για την Αυστρία, με τις πληροφορίες να παραπέμπουν σε τρέχουσες διαπραγματεύσεις.
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιφυλάχθηκε σήμερα να σχολιάσει τις φερόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ Βιέννης και Μόσχας σχετικά με το “Sputnik V”, με την εκπρόσωπο της Επιτροπής να περιορίζεται να δηλώσει ότι το εμβόλιο δεν αποτελεί μέρος του χαρτοφυλακίου που διαπραγματεύτηκε η Επιτροπή και πως έχει μέχρι στιγμής υπογράψει συμβάσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες Biontech και Pfizer, AstraZeneca, Moderna και Johnson & Johnson.
“Για την ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας να δοκιμαστούν τα εμβόλια για την ασφάλεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά τους”, δήλωσε η εκπρόσωπος ενόψει της διαδικασίας έγκρισης του EMA, επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση έκτακτης έγκρισης θα υπάρχουν “συνέπειες”.
Όπως ανέφερε η ίδια, η ευθύνη δεν θα ανήκει πλέον στους κατασκευαστές, αλλά στα κράτη- μέλη, και σε κάθε περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν διαπραγματεύεται για το “Sputnik V” και υπάρχει η αισιοδοξία ότι “η τρέχουσα στρατηγική εμβολιασμού θα επιτύχει τον στόχο εμβολιασμού του 70% των ενηλίκων στην ΕΕ έως το καλοκαίρι”.
Σύμφωνα με το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (APA), η Ομοσπονδιακή Καγκελαρία στη Βιέννη παραπέμπει σε ήδη υπογεγραμμένη συμφωνία εμπιστευτικότητας με τη Ρωσία για την ανταλλαγή εγγράφων, με τις αυστριακές υγειονομικές αρχές να έχουν επίσης πρόσβαση στα έγγραφα.
Οι σχετικές διαπραγματεύσεις φέρεται να αφορούν την παράδοση 300.000 δόσεων του ρωσικού εμβολίου τον Απρίλιο, 500.000 τον Μάιο και 200.000 δόσεων στις αρχές Ιουνίου, ωστόσο δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για την αγορά τους.
Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς είχε ήδη στις 26 Φεβρουαρίου τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν το ενδεχόμενο να προμηθευθεί η Αυστρία το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, αλλά και να υπάρξει μία από κοινού παραγωγή του εμβολίου.
“Συζητήθηκαν, αναλυτικά, ζητήματα αντιμετώπισης της νόσου του κορονοϊού, όπως επίσης οι δυνατότητες να προμηθευθεί η Αυστρία το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, καθώς και η οργάνωση της από κοινού παραγωγής του”, αναφερόταν στη σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου, στην οποία επισημαινόταν ότι η πρωτοβουλία προήλθε από την αυστριακή πλευρά.
Στα μέσα Φεβρουαρίου, ο Αυστριακός καγκελάριος είχε δηλώσει ότι θέλει να υπάρξει στη χώρα του παραγωγή του ρωσικού και του κινεζικού εμβολίου κατά του κορονοϊού, σημειώνοντας πως “εάν εγκριθούν τα δύο εμβόλια, η Αυστρία θα προσπαθούσε σίγουρα να διαθέσει τις παραγωγικές ικανότητες εγχώριων εταιρειών για ρωσικά ή κινέζικα εμβόλια, όπως και άλλων χωρών”, και ότι “το θέμα είναι να λάβουμε, όσο το δυνατόν πιο ασφαλές εμβόλιο όσο το δυνατόν γρηγορότερα – ανεξάρτητα από ποιον έχει αναπτυχθεί”.
Ο ίδιος είχε επίσης δηλώσει ότι θα εμβολιαζόταν με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V ή με ένα κινεζικό εμβόλιο, εάν τα εμβόλια θα έχουν εγκριθεί στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι “στα εμβόλια μετράει αποκλειστικά και μόνον η αποτελεσματικότητα, η ασφάλεια και η γρήγορη διαθεσιμότητα και όχι οι γεωπολιτικές διαμάχες”.
“Εάν εγκριθούν τα δύο εμβόλια, η Αυστρία θα προσπαθούσε σίγουρα να διαθέσει τις παραγωγικές ικανότητες εγχώριων εταιρειών για ρωσικά ή κινέζικα εμβόλια, όπως και άλλων χωρών”, τόνιζε χαρακτηριστικά.
Ασκώντας κριτική για τον “επί του παρόντος μη βέλτιστο εφοδιασμό” των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με εμβόλια, ο καγκελάριος έχει καταστήσει υπεύθυνες κυρίως τις δυσκολίες παράδοσης, καθώς και την “ταχύτητα έγκρισης” τους, θεωρώντας, όπως τόνιζε, “προβληματικό, το πόσο γραφειοκρατικά και αργά εργάζεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων κατά την έγκριση των εμβολίων”.
Ο Αυστριακός καγκελάριος έχει επισημάνει επανειλημμένα ότι “πρέπει να προετοιμαστούμε για περαιτέρω μεταλλάξεις και δεν θα πρέπει πλέον να εξαρτώμεθα αποκλειστικά από την ΕΕ για την παραγωγή εμβολίων δεύτερης γενιάς”.
Καραντίνα ταξιδίωτων για την Ιταλία – Αναστολή AstaZeneca στον Καναδά
ΠΟΥ: Ζητά νέα έρευνα για τη θεωρία ο κορονοϊός να διέφυγε από κινεζικό εργαστήριο
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ζήτησε σήμερα να διεξαχθεί μια νέα έρευνα από ειδικούς για τη θεωρία σύμφωνα με την οποία ένας ιός που διέφυγε από εργαστήριο στην Κίνα προκάλεσε την πανδημία της Covid-19, ενώ ταυτόχρονα επέκρινε την έλλειψη πρόσβασης των διεθνών εμπειρογνωμόνων σε ειδικών σε ανεπεξέργαστα δεδομένα.
Μολονότι οι ειδικοί, οι οποίοι ερεύνησαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο στην Κίνα την προέλευση του νέου κορονοϊού, εκτίμησαν ότι η υπόθεση μιας διαρροής από εργαστήριο είναι η λιγότερο πιθανή, “απαιτείται περαιτέρω έρευνα, πιθανότατα με νέες αποστολές με εξειδικευμένους ειδικούς, τους οποίους είμαι έτοιμος να στείλω”, είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ενημερώνοντας τις χώρες μέλη του ΠΟΥ για την έκθεση που δόθηκε επισήμως στη δημοσιότητα σήμερα.
Η θεωρία ότι ο ιός SARS-CoV-2 που προκαλεί την Covid-19 διέφυγε από εργαστήριο προβλήθηκε ιδιαίτερα από την αμερικανική κυβέρνηση, επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ. Το Πεκίνο από την πλευρά του απέρριπτε κατηγορηματικά αυτήν την πιθανότητα.
Ο Τέντρος έκανε αυτή τη δήλωση ακριβώς πριν από την επίσημη δημοσιοποίηση της έκθεσης των ειδικών και τη συνέντευξη Τύπου των διεθνών εμπειρογνωμόνων που πήγαν στην Κίνα τον Ιανουάριο, έναν και πλέον χρόνο μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος, στην πόλη Ουχάν. Υπογράμμισε επίσης ότι οι ειδικοί ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν δυσκολίες όσον αφορά την πρόσβασή τους σε “ανεπεξέργαστα δεδομένα” κατά την παραμονή τους στην Κίνα – μια σπάνια δημόσια κριτική για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το Πεκίνο αυτήν την έρευνα.
“Ελπίζω ότι οι νέες μελέτες θα βασίζονται σε ένα ευρύτερο και ταχύτερο μοίρασμα των δεδομένων”, πρόσθεσε.
Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ειδικών, Πέτερ Μπεν Εμπάρεκ, είπε ωστόσο ότι στην Κίνα όπως και σε άλλες χώρες, ορισμένα δεδομένα δεν είναι δυνατόν να γνωστοποιηθούν, για λόγους σεβασμού στην ιδιωτική ζωή.
“Αυτή η έκθεση είναι μια πολύ σημαντική αρχή, αλλά δεν είναι η τελευταία λέξη”, υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.
Ελβετία-ΠΟΥ: Οι εμπειρογνώμονες δεν είχαν πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα, στην αποστολή τους στην Κίνα
Οι εμπειρογνώμονες που ταξίδεψαν στην Κίνα για να ερευνήσουν την προέλευση του νέου κορωνοϊού δεν είχαν πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα, κατήγγειλε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σήμερα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες δυτικές χώρες κάλεσαν αμέσως το Πεκίνο να παραχωρήσει «πλήρη πρόσβαση» στους ανεξάρτητους ειδικούς σε όλα τα δεδομένα που διαθέτει για το ξέσπασμα της πανδημίας, στα τέλη του 2019.
Στην έκθεσή της, που συντάχθηκε από κοινού με Κινέζους επιστήμονες, η ομάδα του ΠΟΥ η οποία ερεύνησε για τέσσερις εβδομάδες στην Ουχάν και στη γύρω περιοχή, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, αναφέρει ότι ο ιός πιθανότατα μεταδόθηκε από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους μέσω κάποιου άλλου ζώου, ενός ενδιάμεσου ξενιστή. Η πιθανότητα να διέρρευσε από κάποιο εργαστήριο κρίνεται «εξαιρετικά απίθανη».
Ένας από τους ειδικούς της ομάδας είχε ήδη δηλώσει ότι η Κίνα αρνήθηκε να παράσχει ανεπεξέργαστα δεδομένα για τα πρώτα κρούσματα της Covid-19, γεγονός που ενδεχομένως περιέπλεξε τις προσπάθειες να κατανοήσουν πώς ξεκίνησε η πανδημία.
«Στις συζητήσεις μου με την ομάδα, εξέφρασαν τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν όσον αφορά την πρόσβαση σε ανεπεξέργαστα δεδομένα. «Ελπίζω οι μελλοντικές συνεργατικές μελέτες να περιλαμβάνουν πιο έγκαιρη και ολοκληρωμένη ανταλλαγή δεδομένων» είπε ο Τέντρος.
Η αδυναμία της αποστολής του ΠΟΥ να εξάγει συμπεράσματα για το πού ή πώς ξεκίνησε να εξαπλώνεται ο ιός στους ανθρώπους σημαίνει ότι θα συνεχιστούν οι εντάσεις για το πώς ξεκίνησε η πανδημία – και για το αν η Κίνα βοήθησε στις προσπάθειες των επιστημόνων να το μάθουν ή αν τις εμπόδισε, όπως ισχυρίζονται οι ΗΠΑ.
«Η διεθνής μελέτη των εμπειρογνωμόνων για την πηγή του ιού SARS-CoV-2 καθυστέρησε σημαντικά και δεν είχε πρόσβαση σε πλήρη, πρωτότυπα δεδομένα και δείγματα» καταγγέλλουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Τσεχία, η Δανία, η Εσθονία, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Νορβηγία, η Κορέα, η Σλοβενία και η Βρετανία.
Μολονότι η ομάδα συμπέρανε ότι η διαφυγή του ιού από εργαστήριο της πόλης Ουχάν είναι η λιγότερο πιθανή υπόθεση, ο Τέντρος είπε ότι το ζήτημα απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση, ενδεχομένως με περισσότερες αποστολές ειδικών στην Κίνα. «Δεν πιστεύω ότι αυτή η αξιολόγηση ήταν αρκετά εκτεταμένη. Θα χρειαστούν και άλλα δεδομένα και μελέτες για να καταλήξουμε σε πιο στιβαρά συμπεράσματα», είπε κατά την ενημέρωση των χωρών μελών του Οργανισμού.
Ο επικεφαλής της ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ στην Κίνα, ο Πέτερ Μπεν Εμπάρεκ, είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι είναι «απολύτως πιθανό» να κυκλοφορούσε ο νέος κορωνοϊός στην Ουχάν τον Νοέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2019 και επομένως να είχε εξαπλωθεί στο εξωτερικό νωρίτερα απ’ όσο έχει τεκμηριωθεί μέχρι τώρα.
«Είχαμε πρόσβαση σε πολλά δεδομένα σε πολλές διαφορετικές περιοχές, αλλά φυσικά υπήρχαν περιοχές όπου αντιμετωπίσαμε δυσκολίες στην πρόσβαση σε μη επεξεργασμένα δεδομένα και υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για αυτό», είπε, αναφερόμενος στους νόμους περί απορρήτου και σε άλλους περιορισμούς.
Ο Μπεν Εμπάρεκ επισήμανε ότι η ομάδα αισθανόταν την πολιτική πίεση, ακόμη και εκτός της Κίνας, αλλά ότι ουδέποτε πιέστηκε να αποσύρει οτιδήποτε από την τελική έκθεσή της.
Ο Ντόμινικ Ντουάιερ, ένας Αυστραλός ειδικός που μετείχε στην αποστολή, δήλωσε ικανοποιημένος επειδή δεν βρέθηκαν «προφανείς αποδείξεις» ότι υπήρξε κάποιο πρόβλημα στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε τη μελέτη αυτή «σημαντικό πρώτο βήμα» αλλά επανέλαβε την κριτική της ότι η έρευνα για την προέλευση του νέου κορωνοϊού ξεκίνησε πολύ αργά, ότι οι ειδικοί κρατήθηκαν εκτός της Κίνας για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα και ότι η πρόσβαση σε δεδομένα και στα πρώτα δείγματα δεν ήταν επαρκής.
Σε ανακοίνωσή του ο Γουόλτερ Στίβενς, ο πρεσβευτής της ΕΕ στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, ζήτησε να γίνουν περαιτέρω μελέτες, με «έγκαιρη πρόσβαση στις τοποθεσίες και σε όλα τα διαθέσιμα ανθρώπινα, ζωικά και περιβαλλοντικά δεδομένα».
Γαλλία: Εντείνονται οι έλεγχοι για τα μέτρα κατά του κορονοϊού ενόψει του Πάσχα
Οι έλεγχοι των δυνάμεων επιβολής του νόμου θα εντατικοποιηθούν στη Γαλλία “από την Πέμπτη” ενόψει ενός Σαββατοκύριακου του Πάσχα “υψηλού κινδύνου”, προκειμένου να γίνουν σεβαστά τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων, τα οποία συνδέονται με την πανδημία Covid-19, έγινε σήμερα γνωστό από τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας.
Οι έλεγχοι αυτοί θα διεξαχθούν “στα διόδια, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο οι Γάλλοι να μην σεβαστούν τον κανόνα των 10 χιλιομέτρων (η μέγιστη ακτίνα που επιτρέπεται για τις μετακινήσεις από την κατοικία στα 19 πλέον πληγέντα διαμερίσματα, μεταξύ αυτών και την περιοχή του Παρισιού), έως τη Δευτέρα-Τρίτη”, εξήγησε ο Ζεράλντ Νταρμανέν, στο περιθώριο μιας συνέντευξης τύπου.
“Θέλουμε να υπογραμμίσουμε τη σημασία, κατά τη διάρκεια αυτού του Σαββατοκύριακου υψηλού κινδύνου, να φύγει κανείς από την περιοχή του”, συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, από τις 15 Δεκεμβρίου και το τέλος της δεύτερης καραντίνας, 5,2 εκατομμύρια έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν και περισσότερες από 500.000 παραβάσεις βεβαιώθηκαν.
Ένα μεγάλο μέρος αυτών αφορά “παραβάσεις που σχετίζονται με τις μετακινήσεις” (480.664), μπροστά από την αθέτηση της υποχρέωσης ενός τεστ PCR, το οποίο απαιτείται για να φύγει κανείς από την επικράτεια και τη συμμετοχή σε απαγορευμένες συναντήσεις και συγκεντρώσεις (14.835).
Μια κρίσιμη σύσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο υπό τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν με επίκεντρο την εξέλιξη της πανδημίας, την ώρα που οι αρχές δέχονται πιέσεις από τους γιατρούς για την επιβολή αυστηρότερων μέτρων.
Σερβία: Παραμένει δύσκολη η επιδημιολογική κατάσταση
Η επιδημιολογική κατάσταση παραμένει δύσκολη στη Σερβία όπου καθημερινά καταγράφεται μεγάλος αριθμός νέων κρουσμάτων ενώ αυξάνονται και οι ασθενείς που παρουσιάζουν βαριά κλινική εικόνα. Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 5.471 νέα κρούσματα και απεβίωσαν 39 άνθρωποι από επιπλοκές της νόσου Sars Cov-2.
Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 7.205 ασθενείς εκ των οποίων οι 275 είναι διασωληνωμένοι. Το σύστημα υγείας δοκιμάζεται και όπως αναφέρθηκε από τη Επιτροπή Αντιμετώπισης της Υγειονομικής Κρίσης εάν δεν μειωθεί ο αριθμός των νέων κρουσμάτων τις επόμενες εικοσιτέσσερις ώρες θα χρειαστεί να ενταχθούν στο σύστημα των covid νοσοκομείων και κλινικές ιαματικών λουτρών.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στη Σερβία κυριαρχεί το βρετανικό στέλεχος του ιού, μία επιθετική μετάλλαξη που – όπως αναφέρθηκε – πλήττει κυρίως βαριά τις ηλικίες από 30 έως 50 ετών. Τα ιατρικά μέλη της Επιτροπής εισηγήθηκαν στην κυβέρνηση να μην χαλαρώσουν τα μέτρα περιορισμού ενώ εξέφρασαν την άποψη ότι πρέπει να δημιουργηθεί το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων.
Εν τω μεταξύ το πρόγραμμα εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό εξελίσσεται κανονικά. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν περίπου 2.400.000 εμβολιασμοί ενώ οι πολίτες που έλαβαν και την δεύτερη δόση σήμερα ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο. Από την επόμενη εβδομάδα θα δημιουργηθούν στο Βελιγράδι και άλλες πόλεις της Σερβίας κέντρα εμβολιασμού όπου θα μπορούν να προσέρχονται όσοι επιθυμούν να εμβολιαστούν χωρίς προηγουμένως να έχουν καταθέσει την σχετική αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Στην Σερβία, όπως ανακοινώθηκε, το περασμένο Σαββατοκύριακο εμβολιάστηκαν και 22.000 ξένοι κυρίως υπήκοοι γειτονικών χωρών.
Ολλανδία: Αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού για έβδομη διαδοχική εβδομάδα
Τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη Ολλανδία αυξήθηκαν για έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα, έγινε σήμερα γνωστό από τις υγειονομικές αρχές, παρά το λοκντάουν που έχει επιβληθεί στη χώρα και τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης που στοχεύουν στην αναχαίτιση της διασποράς του ιού.
Τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 13%, στα 51.866, ανέφερε το Εθνικό Ινστιτούτο για την Υγεία (RIVM) στην εβδομαδιαία έκθεσή του. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιανουαρίου.
Περισσότερα κρούσματα καταγράφονται σε κάθε ηλικιακή κατηγορία, όμως η αύξηση των μολύνσεων στους άνω των 80 ετών είναι μόλις 5%, με το RIVM να αποδίδει το γεγονός αυτό στην εκστρατεία εμβολιασμού.
Το Εθνικό Ινστιτούτο για την Υγεία, το οποίο αναμένει κορύφωση των κρουσμάτων στα τέλη Απριλίου, προτού αυτά αρχίσουν να μειώνονται, όσο αυξάνονται τα επίπεδα εμβολιασμού, απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να τηρούν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και άλλα μέτρα δεδομένου και του ανοιξιάτικου καιρού.
Σουηδία: Αύξηση κατά 9% των νοσηλευόμενων ασθενών σε ΜΕΘ Covid
Ο αριθμός των Σουηδών που χρειάζεται να νοσηλευτούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας, έχοντας προσβληθεί από την Covid-19, αυξήθηκε κατά 9% σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα, την ώρα που η χώρα δίνει μάχη με το τρίτο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ανέφεραν σήμερα αξιωματούχοι υγείας.
Η Σουηδία κατέγραψε 16.427 νέα κρούσματα κορονοϊού από την Παρασκευή, ένας αριθμός μεγαλύτερος από τα 14.063 στο ίδιο διάστημα την περασμένη εβδομάδα.
Συνολικά, 1.552 ασθενείς με Covid-19 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία. Λίγοι παραπάνω από 300 εισήχθησαν σε ΜΕΘ κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, μια αύξηση 9% σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα.
“Η πίεση στο σύστημα υγείας είναι μεγάλη εδώ και καιρό”, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Τάχα Αλεξάντερσον, αξιωματούχος του Εθνικού Συμβουλίου Υγείας.
“Η αυξημένη διασπορά δείχνει ότι (η πίεση αυτή) θα αυξηθεί περαιτέρω”, συμπλήρωσε.
Η χώρα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων κατέγραψε 28 νέους θανάτους, με το σύνολο των νεκρών από τον νέο κορονοϊό να ανέρχεται σε 13.430.
Ιαπωνία: Ο υπουργός Υγείας ζήτησε συγνώμη για υπαλλήλους του που παραβίασαν περιοριστικά μέτρα
Η βρετανική μετάλλαξη κυριάρχησε στην Ιταλία – Στο 86% των κρουσμάτων
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, στην Ιταλία καταγράφηκαν 16.017 νέα περιστατικά κορονοϊού και 529 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 301.451 διαγνωστικά τεστ, το 5,3% από τα οποία προέκυψε θετικό. Χθες το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 8,2%, τα κρούσματα ήταν 12.916 και 417 οι νεκροί.
Σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, στις μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται 5 λιγότεροι ασθενείς, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 68 περισσότεροι. Στο 41% των κλινών των ιταλικών ΜΕΘ και στο 44% των θαλάμων των νοσοκομείων, νοσηλεύονται ασθενείς με Covid-19.Στις 18 Μαρτίου, τέλος, έρευνα του ιταλικού υπουργείου Yγείας και του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας της χώρας κατέγραψε την αύξηση της διάδοσης της λεγόμενης «βρετανικής παραλλαγής» του κορονοϊού, η οποία εντοπίσθηκε στο 86,7% των κρουσμάτων.
Κύπρος: Δύο θανάτους και 439 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας
Δύο θανάτους και 439 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε την Τρίτη 30/03/21 το υπουργείο Υγείας της Κύπρου.
Μικρή μείωση παρατηρείται στον αριθμό των νοσηλευομένων, με 177 ασθενείς COVID-19 να νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 46 σε σοβαρή κατάσταση.
Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 42.257 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).
Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ανέρχεται σε 45.430, ενώ ο συνολικός αριθμός θανάτων σε 256.
Ισπανία: Στις παραλίες, στα πάρκα, υποχρεωτική η χρήση της μάσκας ακόμα και σε απόσταση
Η Ισπανία επισημοποίησε σήμερα την υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλη την επικράτεια, ακόμα κι όταν μπορεί να τηρηθεί η απόσταση ασφαλείας του 1,5 μέτρου σε δημόσιους χώρους, ένα μέτρο που δεν επιφέρει πολύ μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητα των Ισπανών, με εξαίρεση, ίσως, όταν πηγαίνουν στην παραλία.
«Είναι σημαντικό οι πολίτες να το γνωρίζουν, ότι δεν έχουμε φθάσει σε μια φάση χαλάρωσης και δεν μπορούμε με κανέναν τρόπο να μας επιτρέψουμε να είμαστε απρόσεκτοι», είπε η κυβερνητικός εκπρόσωπος Μαρία Χεζούς Μοντέρο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
Από τον Μάιο του 2020, η μάσκα είναι υποχρεωτική, στο πλαίσιο της μάχης κατά της πανδημίας Covid-19, σε μέσα μαζικής μεταφοράς, τους κλειστούς χώρους και έως σήμερα στους δημόσιους χώρους, όταν δεν ήταν δυνατόν να τηρηθεί η απόσταση ασφαλείας των δύο μέτρων.
Όμως, το τελευταίο αυτό σημείο αποσύρθηκε στην τελευταία έκδοση του κειμένου της «νέας κανονικότητας», όπως το αποκαλεί η Ισπανία από την άνοιξη του 2020.
Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική, επίσης, στο σχολείο από την ηλικία των έξι ετών, όπως και όταν κάνει κανείς ποδήλατο.
Μονάχα οι πολίτες που αθλούνται μπορούν να βγάλουν τη μάσκα τους, όμως, εφόσον οι περιφερειακές αρχές το επιτρέπουν. Επομένως, οι ερασιτέχνες αθλητές θα πρέπει, σε ορισμένες περιπτώσεις, να προπονούνται φορώντας μάσκα, σύμφωνα με τον κανονισμό που επιβάλλεται στην περιφέρειά του, σε σχέση με την υγειονομική κατάσταση.
Οι νέοι κανονισμοί, που ήδη εφαρμόζονται στην Ισπανία, θα τεθούν επισήμως σε ισχύ αύριο, μετά τη δημοσίευσή τους στην εφημερίδα της κυβέρνησης.
Ρεκόρ κρουσμάτων στην Τουρκία
Η Τουρκία κατέγραψε 37.303 νέες μολύνσεις από την Covid-19 μέσα σε διάστημα 24 ωρών, τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας.
Η κυβέρνηση χαλάρωσε τα μέτρα στις αρχές του μήνα με αποτέλεσμα τις επόμενες εβδομάδες να αυξηθούν τα κρούσματα. Την Δευτέρα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι επανέρχονται ορισμένοι περιορισμοί, όπως η πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, για τον μήνα του Ραμαζανιού που φέτος ξεκινά στις 13 Απριλίου.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας καταγράφηκαν επίσης 155 θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στα 31.385.
Ιταλία: Παραιτήθηκε ο υπεύθυνος θεμάτων υγείας της περιφέρειας της Σικελίας – Η δικαιοσύνη τον κατηγορεί ότι αλλοίωνε τους αριθμούς των θυμάτων του κορονοϊού
Έρευνα της εισαγγελίας του Τράπανι της Σικελίας έφερε στο φως παράνομες διαδικασίες σε ότι αφορά την δημοσιοποίηση του καθημερινού αριθμού των θυμάτων του κορονοϊού, στο μεγαλύτερο νησί της Ιταλίας.
Σύμφωνα με τους δικαστικούς του Τράπανι, ο υπεύθυνος των θεμάτων υγείας της Σικελίας, Ρουτζέρο Ράτσα, μαζί με τους στενότερους συνεργάτες του, αλλοίωναν τα στοιχεία και μείωναν τον αριθμό των θανάτων, για να αποφύγουν την κήρυξη του νησιού σε πορτοκαλί ή κόκκινη ζώνη.
Ο Ράτσα παραιτήθηκε σήμερα των καθηκόντων του, ενώ τρεις συνεργάτες του ετέθησαν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Η όλη έρευνα αφορά, συνολικά, δέκα ανώτερους υπαλλήλους της περιφέρειας. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, στην Σικελία δημοσιοποιήθηκαν ανακριβή στοιχεία, τουλάχιστον σαράντα φορές σε σύνολο πέντε μηνών.
Χαρακτηριστική είναι η φράση που ακούγεται σε τηλεφωνική παρακολούθηση, στην οποία υπεύθυνοι του τομέα της υγείας της περιφέρειας, συμφωνούν «να μοιράσουν τον αριθμό των νεκρών από κορονοϊό, σε διάστημα μεγαλύτερο από εκείνο μιας μόλις ημέρας».
‘Όπως τονίζουν ιταλοί σχολιαστές, η παράνομη αυτή τακτική αυτή είχε ως κύριο στόχο την διατήρηση της εύνοιας των πολιτών, με όσο γίνεται χαλαρότερα μέτρα και απαγορεύσεις.
Ρωσία: Πιθανό το ενδεχόμενο του τρίτου κύματος της πανδημίας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας
Οι δείκτες νοσηρότητας της Covid-19 στην Ρωσία επιβεβαιώνουν το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού στην χώρα, δήλωσε σήμερα η υφυπουργός Υγείας Τατιάνα Σεμιόνοβα.
«Δυστυχώς το δεύτερο κύμα της μολυσματικής νόσου συνεχίστηκε και στις αρχές του 2021 και τώρα, δυστυχώς, οι δείκτες νοσηρότητας και η ροή των μολύνσεων μας επιτρέπουν να μιλάμε και για ένα τρίτο κύμα της πανδημίας» δήλωσε η Σεμιόνοβα, επισημαίνοντας ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην επιτραπεί ένα τρίτο κύμα και να επιτευχθεί η συλλογική ανοσία στην χώρα. «Ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα, σε ένα-ενάμιση μήνα, θα έχει επιτευχθεί (η συλλογική ανοσία) και θα μπορούμε να μιλάμε για ύφεση της πανδημίας. Όμως παρόλα αυτά σε μια σειρά περιοχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σε μια σειρά μεγαλουπόλεων οι κίνδυνοι και οι απειλές των μολύνσεων είναι ακόμη μεγάλοι», κατέληξε η Σεμιόνοβα.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης και να αρθούν οι περιορισμοί που ελήφθησαν κατά της πανδημίας στο τέλος του καλοκαιριού.
Η Ρωσία άρχισε τον μαζικό εμβολιασμό τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο Ρώσος πρόεδρος είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι μέχρι τώρα έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του ρωσικού εμβολίου 4,3 εκατομμύρια Ρώσοι πολίτες από τα 145 εκατομμύρια που είναι ο πληθυσμός της Ρωσίας.
Πηγή: ΑΠΕ