Καραντίνα ταξιδίωτων για την Ιταλία – Αναστολή AstaZeneca στον Καναδά
Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του ιού παγκοσμίως.
Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του ιού παγκοσμίως.
Ιταλία
Η Ιταλία θα επιβάλει υποχρεωτική καραντίνα 5 ημερών σε όλους όσοι φθάνουν ή επιστρέφουν στη χώρα από ταξίδια σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έγινε σήμερα γνωστό από πηγές στο ιταλικό υπουργείο Υγείας.
Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να έχουν κάνει τεστ για την Covid-19 πριν αναχωρήσουν από τη χώρα και να κάνουν και άλλο τεστ μετά το τέλος της περιόδου καραντίνας.
Παρόμοια μέτρα ισχύουν ήδη για τα ταξίδια σε χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι πηγές δεν είπαν για πόσο θα παραμείνουν σε ισχύ οι νέοι περιορισμοί.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι και η σύζυγός του εμβολιάστηκαν σήμερα το πρωί κατά του κορονοϊού. Είναι αμφότεροι ηλικίας 73 ετών.
Τους χορηγήθηκε το εμβόλιο της ΑstraZeneca στο κέντρο εμβολιασμού του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού της Ρώμης Termini.
Καναδάς
Καναδοί υγειονομικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι αναστέλλεται προσωρινά η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19 στους ενήλικες κάτω των 55 ετών, ενώ ζήτησαν να διεξαχθούν περαιτέρω αναλύσεις για τα οφέλη και τους κινδύνους του εν λόγω εμβολίου ανάλογα με το φύλο και την ηλικία.
Στον Καναδά δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες. Περίπου 307.00 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca έχουν ήδη χορηγηθεί στον Καναδά.
“Αναστέλλουμε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca στους ενήλικες κάτω των 55 ετών εν αναμονή περαιτέρω ανάλυσης των οφελών και των κινδύνων”, ανακοίνωσε ο Χάουαρντ Νζου αναπληρωτής επικεφαλής δημόσιας υγείας του Καναδά.
Το Εθνικό Συμβουλευτικό Κέντρο Εμβολιασμών (NACI), ένα ανεξάρτητο πάνελ εμπειρογνωμόνων, επισήμανε σε γραπτή του σύσταση ότι “από τα όσα γνωρίζουμε ως τώρα υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα για τα οφέλη της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca στους ενήλικες κάτω των 55 ετών”.
Από την πλευρά της η βρετανική φαρμακοβιομηχανία απάντησε ότι σέβεται την απόφαση του NACΙ και πρόσθεσε ότι εργάζεται στενά με τις καναδικές αρχές. Παράλληλα η AstraZeneca υπογράμμισε ότι τόσο η Βρετανία, όσο και η ΕΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απεφάνθησαν ότι τα οφέλη από τη χορήγηση του εμβολίου ξεπερνούν σημαντικά τους κινδύνους σε όλους τους ενήλικες.
Σουηδία
Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ζήτησε από την κυβέρνηση να αναβάλει μια προγραμματισμένη χαλάρωση ορισμένων από τους περιορισμούς για την ανάσχεση των κρουσμάτων του κορονοϊού κατά ένα μήνα περίπου καθώς η χώρα πλήττεται από το τρίτο κύμα της πανδημίας.
Η Υπηρεσία είχε προτείνει την άρση στις 11 Απριλίου ορισμένων από τα περιοριστικά μέτρα, όπως η μείωση σε μόλις οκτώ άτομα του επιτρεπόμενου αριθμού επισκεπτών στα θεματικά πάρκα, στις συναυλίες και στους ποδοσφαιρικούς αγώνες.
“Η εξάπλωση της (πανδημίας) επιταχύνεται με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το σύστημα υγείας”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
“Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας ως εκ τούτου προτείνει να μετατεθεί η ημερομηνία κατά την οποία θα μπορούν να ανοίξουν πάλι συγκεκριμένες δραστηριότητες μέχρι τις 3 Μαϊου με την προϋπόθεση ότι η κατάσταση με τα κρούσματα θα βελτιωθεί”.
Η Σουηδία έχει κυρίως βασιστεί σε εθελοντικού τύπου μέτρα για την επιβράδυνση της πανδημίας αλλά σταδιακά αύξησε τους περιορισμούς μετά την αύξηση του ρυθμού μόλυνσης προς το τέλος του περασμένου χρόνου.
Βιετνάμ: Φυλάκιση αεροσυνοδού που έσπασε την καραντίνα και προκάλεσε χάος
Βρετανία
Η Βρετανία θα επικεντρωθεί στον εμβολιασμό του συνόλου του ενήλικου πληθυσμού της προτού παραχωρήσει το όποιο πλεόνασμα εμβολίων σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στον κοντινό γείτονά της, την Ιρλανδία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας και Επιχειρήσεων Κουάζι Κβάρτενγκ.
Περισσότερα από 30 εκατομμύρια Βρετανοί έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού στο πλαίσιο της ταχύτερης εκστρατείας εμβολιασμού στην Ευρώπη με στόχο την ανοσοποίηση όλων των ενηλίκων μέχρι το τέλος Ιουλίου.
Ωστόσο, η Βρετανία ενεπλάκη σε μια δημόσια αντιπαράθεση με την ΕΕ που αφορά την προμήθεια των δόσεων σε χώρες όπου το πρόγραμμα εμβολιασμών εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς.
“Θεωρώ ότι θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τους Βρετανούς ασφαλείς, θέλουμε να συνεργαστούμε και με άλλες χώρες, αλλά η κύρια προτεραιότητά μας είναι να προχωρήσει το πρόγραμμα εμβολιασμών”, δήλωσε ο υπουργός στο Sky News.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Βρετανία συνεργάζεται με τις ευρωπαϊκές χώρες στην προσπάθειά της να διασφαλίσει ότι ο πληθυσμός τους θα εμβολιαστεί και ότι δεν πρόκειται για μια “ανταγωνιστική κατάσταση”.
Μολαταύτα, ερωτηθείς αν η Βρετανία θα μπορέσει να βοηθήσει την Ιρλανδία, ο υπουργός απάντησε: “Αν υπάρχει πλεόνασμα δόσεων των εμβολίων, τότε μπορούμε να το μοιραστούμε, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει πλεόνασμα, έχουμε ακόμη μεγάλο μέρος του πληθυσμού να εμβολιάσουμε”.
Η Βρετανία συμφώνησε στην αγορά δεκάδων εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων από διάφορους προμηθευτές και την Δευτέρα η εταιρεία GlaxoSmithKline ανακοίνωσε λεπτομέρειες των σχεδίων της για το τελικό στάδιο της διαδικασίας παραγωγής για έως και 60 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Novavax που θα παραδοθούν στη Βρετανία.
Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είναι ένας από τους 23 ηγέτες, ο οποίος σήμερα τάχθηκε υπέρ της υπογραφής μιας διεθνούς συνθήκης που θα βοηθήσει την παγκόσμια κοινότητα να συνεργαστεί για να αντιμετωπίσει μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις.
“Σήμερα αντιμετωπίζουμε μια κρίση και είναι απολύτως σωστό να επικεντρωθούμε στην προσπάθεια αντιμετώπισής της στην χώρα μας και στην διασφάλιση της υγείας του λαού μας ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε έναν κανονικό τρόπο ζωής”, κατέληξε ο υπουργός.
Οι άνθρωποι στη Βρετανία ανησυχούν σήμερα λιγότερο για την COVID-19 σε σύγκριση με την ανησυχία που επικρατούσε πριν από ένα μήνα, καθώς η χώρα προχωράει με το πρόγραμμα εμβολιασμού, όπως έδειξαν σήμερα τα αποτελέσματα δημοσκόπησης.
Το ποσοστό των ερωτηθέντων που χαρακτήρισαν την COVID-19 ένα μεγάλο ζήτημα για τη Βρετανία, μειώθηκε στο 49% από 72% το Φεβρουάριο, παρά το γεγονός ότι η πανδημία αποτελεί τη μοναδική μεγαλύτερη ανησυχία των Βρετανών, σύμφωνα με την εταιρία έρευνας αγοράς και δημοσκοπήσεων Ipsos MORI.
Η Βρετανία κατέγραψε το μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από την COVID-19 στην Ευρώπη, αλλά βρέθηκε πιο μπροστά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναφορικά με την πορεία του προγράμματος των εμβολιασμών της τη χρονιά που διανύουμε.
Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μαζί με τους επικεφαλής στη Σκοτία, στην Ουαλία και στη Βόρεια Ιρλανδία προχωρούν σε σταδιακή άρση των περιορισμών.
«Η ανησυχία είναι σημαντικά μικρότερη μεταξύ των μεγαλύτερων σε ηλικία ομάδων του πληθυσμού, ενώ το γεγονός αυτό είναι ενδεχόμενο να αποτελεί ένδειξη ότι η εκστρατεία του εμβολιασμού έχει μία [θετική] επίδραση στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Επίσης οι ανησυχίες είναι μικρότερες μεταξύ των νεότερων ηλικιακά Βρετανών, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί», σύμφωνα με τον Μάικ Κλέμενς, αναπληρωτή διευθυντή έρευνας στην Ipsos MORI.
Παράλληλα, το Brexit υποχώρησε στη λίστα των ανησυχιών που εκφράζουν οι Βρετανοί και αναφέρθηκε από το 25% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό ανησυχίας, που καταγράφεται για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ από τη σχετική απόφαση του δημοψηφίσματος το 2016.
Ωστόσο καταγράφονται σημαντικές αυξήσεις στις ανησυχίες σχετικά με τις υπηρεσίες υγείας, τη φτώχεια, την εκπαίδευση, αλλά και τη στέγαση, σύμφωνα με τα ευρήματα της ίδιας δημοσκόπησης.
Η Ipsos MORI συμπεριέλαβε στη δημοσκόπηση 1.009 συμμετέχοντες, ενώ αυτή πραγματοποιήθηκε μεταξύ της 5ης και της 11ης Μαρτίου.
Συρία
Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ και η σύζυγός του Άσμα ανέρρωσαν από την COVID-19 και βρέθηκαν αρνητικοί στον κορονοϊό, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.
“Μετά το τέλος της περιόδου καραντίνας, των συμπτωμάτων της COVID-19 και των αρνητικών μοριακών τεστ, ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ και η κ. Άσμα αλ-Άσαντ επέστρεψαν στις εργασίες τους κανονικά”, μετέδωσε το πρακτορείο.
Αυστραλία
Η Αυστραλία ανέφερε σήμερα οκτώ νέα περιστατικά μόλυνσης από την COVID-19 που μεταδόθηκαν τοπικά στο Κουίνσλαντ, με τις αρχές να προειδοποιούν για το ενδεχόμενο εντοπισμού νέων κρουσμάτων, καθώς η αναφερόμενη πολιτεία μάχεται για να καταστείλει ένα ξέσπασμα των μολύνσεων που συνδέεται με το παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία και παρουσιάζει υψηλή μετάδοση.
Τα νέα περιστατικά αύξησαν το συνολικό αριθμό των μολύνσεων από το τελευταίο ξέσπασμα σε 15 μέχρι τώρα.
Οι μολύνσεις εντοπίστηκαν μία ημέρα μετά την εφαρμογή ενός τριήμερου lockdown στο Μπρίσμπεϊν, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας.
Όλα τα περιστατικά μόλυνσης αναφέρονται σε δύο ξεχωριστές συρροές, με τη μία να σχετίζεται με έναν γιατρό και την άλλη με μία νοσοκόμα, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.
«Το γεγονός ότι έχουμε αυτά τα περιστατικά, τα οποία συνδέονται, είναι καλά νέα» δήλωσε στους δημοσιογράφους η πρωθυπουργός του Κουίνσλαντ Αναστάζια Παλασέι. «Περιμένουμε να δούμε περισσότερα περιστατικά; Είναι πιθανό. Είναι πιθανό να δούμε περισσότερα περιστατικά», εκτίμησε η ίδια.
Περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι στο Μπρίσμπεϊν υποχρεώθηκαν να μείνουν στα σπίτια τους μέχρι την Πέμπτη το απόγευμα, εκτός από όσους εργάζονται σε κρίσιμες υπηρεσίες, στον τομέα της υγείας, στα καταστήματα τροφίμων, ενώ επιτρέπεται η προσωπική άσκηση.
Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές έξω από τα σπίτια.
Η επιβολή των περιοριστικών μέτρων επηρέασε τα ταξιδιωτικά σχέδια χιλιάδων ανθρώπων, καθώς αυτά, είναι προγραμματισμένα να λήξουν μία ημέρα πριν από τις διακοπές του Πάσχα των Καθολικών, αλλά και την έναρξη των σχολικών διακοπών στην Αυστραλία.
Η χώρα έχει αναφέρει 29.300 περιστατικά μόλυνσης και 909 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας.
Ινδία
Οι αρχές στην Ινδία ανακοίνωσαν 56.211 νέα κρούσματα του κορονοϊού το προηγούμενο 24ωρο, αριθμό λίγο μειωμένο σε σχέση με τα ρεκόρ που είχαν καταγραφεί τις τρεις προηγούμενες ημέρες.
Έπειτα από τρεις ημέρες ο ημερήσιος αριθμός νέων μολύνσεων covid-19 στην Ινδία έπεσε κάτω από τις 60.000. Περισσότερες από 31.000 μολύνσεις από τις συνολικά 56.211 του προηγούμενου 24ώρου εντοπίστηκαν στο πλούσιο κρατίδιο Μαχαράστρα.
Ο αριθμός των νεκρών από covid-19 αυξήθηκε κατά 271 για να φτάσει συνολικά τις 162.114, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.
Οι αρχές στο κρατίδιο Μαχαράστρα εξετάζουν την επιβολή αυστηρότερων περιορισμών από την Πέμπτη για να ανασχέσουν τη γρήγορη εξάπλωση του κορονοϊού, όμως τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι βιομήχανοι αντιτίθενται στην επιβολή lockdown.
“Οι άνθρωποι που πλήττονται περισσότερο από το lockdown είναι οι φτωχοί, οι μετανάστες εργάτες και οι μικρές επιχειρήσεις. Τα αρχικά lockdown ήταν απαραίτητα για να κερδίσουμε χρόνο για να ενισχύσουμε τις υγειονομικές και νοσοκομειακές δομές. Ας επικεντρωθούμε σε αυτό και στο να αποφεύγουμε τη θνητότητα”, έγραψε χθες Δευτέρα ο Ανάντ Μαχίντρα επικεφαλής του βιομηχανικού ομίλου Mahindra.
Εμβολιαστική εκστρατεία
Στο μεταξύ η Ινδία επιταχύνει την εμβολιαστική της εκστρατεία, απλοποιώντας τη διαδικασία, ανοίγοντας περισσότερα κέντρα και στρεφόμενη στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
Περισσότεροι από 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι εμβολιάστηκαν κατά της covid-19 μέσα σε ένα 24ωρο την προηγούμενη εβδομάδα και οι υγειονομικές αρχές ζητούν περισσότερες δόσεις εμβολίων καθώς αυξάνεται η ζήτηση και σε κάποιες περιοχές μειώνονται τα αποθέματα.
Το διακύβευμα είναι μεγάλο και όχι μόνο για την Ινδία: Με πληθυσμό 1,35 δισεκ., στη χώρα ζει σχεδόν το 15% των ανθρώπων παγκοσμίως και είναι αντιμέτωπη με τον τρίτο μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων από covid-19 στον κόσμο, με συνολικά 11,8 εκατ. κρούσματα.
Μια επιτυχημένη εμβολιαστική εκστρατεία στην Ινδία, όπου οι υγειονομικοί έχουν να αντιμετωπίσουν την κακή ποιότητα του ίντερνετ, πρέπει να μεταβούν σε δύσβατες και δυσπρόσιτες περιοχές, θα αποτελέσει παράδειγμα για όλους.
Αρχικά οι αρχές είχαν ζητήσει από τους πολίτες να κλείνουν ραντεβού μέσω διαδικτύου για να εμβολιαστούν, όμως αυτό δε ήταν εύκολο για όλους, οπότε πλέον πολλοί άνθρωποι απλώς πάνε σε ένα εμβολιαστικό κέντρο για να τους χορηγηθεί το εμβόλιο κατά της covid-19.
Μέχρι στιγμής στην Ινδία έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 53 εκατομμύρια δόσεις, με τη χώρα να βρίσκεται στην τρίτη θέση μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα σε αριθμό χορηγημένων εμβολίων. Όμως το ποσοστό αυτό σε αναλογία πληθυσμού είναι μικρότερο.
Οι ινδικές αρχές επιθυμούν να έχουν εμβολιάσει τουλάχιστον 300 εκατ. ανθρώπους ως τον Αύγουστο. Από την 1η Απριλίου η εκστρατεία θα επεκταθεί για όλους όσοι είναι άνω των 45 ετών.
Στις προσπάθειες αυτές βοηθά το γεγονός ότι τα εμβόλια που χορηγούνται στην Ινδία — το εμβόλιο της AstraZeneca που παράγεται και εγχώρια αλλά και ένα της ινδικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Bharat Biotech– αποθηκεύονται σε θερμοκρασία ψυγείου.
Οι κρατικοί αξιωματούχοι είναι βέβαιοι ότι μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία, εφόσον έχουν επαρκείς δόσεις εμβολίων. Για τον λόγο αυτό η Ινδία έχει αναστείλει προσωρινά τις μεγάλες εξαγωγές του εμβολίου της AstraZeneca που παράγεται στο Serum Institute και σύντομα ενδέχεται να εγκρίνει για χρήση και το ρωσικό Sputnik V.
Βενεζουέλα
Η Βενεζουέλα κατέγραψε χθες Δευτέρα 1.288 κρούσματα του SARS-CoV-2, ρεκόρ μολύνσεων σε 24 ώρες στη χώρα της Λατινικής Αμερικής που είναι αντιμέτωπη με δεύτερο κύμα της πανδημίας, σφοδρότερο και πιο θανατηφόρο, σύμφωνα με τις αρχές.
Το σύνολο των μολύνσεων έφθασε έτσι τις 157.943, ανέφερε η αντιπρόεδρος Ντέλσι Ροδρίγκες σε ομιλία της που αναμεταδόθηκε από την δημόσια τηλεόραση.
Το προηγούμενο ρεκόρ, 1.281 κρούσματα, είχε καταγραφεί τον Αύγουστο του 2020.
Η κυρία Ροδρίγκες έκανε ακόμη λόγο για άλλους 12 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων να φθάνει τους 1.577 νεκρούς από την εκδήλωση της πανδημίας.
Οι επίσημοι αριθμοί ωστόσο αμφισβητούνται ωστόσο από την αντιπολίτευση και αρκετές ΜΚΟ, οι οποίες επικαλούνται την περιορισμένη πρόσβαση σε τεστ PCR, καθώς και μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες νοσοκομεία και κλινικές έχουν υποστεί κορεσμό.
Η χώρα των 30 εκατομμυρίων κατοίκων πλήττεται από το δεύτερο κύμα ιδίως λόγω της εξάπλωσης της βραζιλιάνικης παραλλαγής του νέου κορονοϊού, που έφθασε στη Βενεζουέλα τον Μάρτιο.
Οι αρχές στο Καράκας άρχισαν νωρίτερα τον Μάρτιο εκστρατεία ανοσοποίησης για τον νέο κορονοϊό με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V και το κινεζικό της εταιρείας Sinopharm, ενώ αναμένουν 60.000 δόσεις κάποιου από τα κουβανικά εμβόλια.
Έχει εξάλλου δεσμεύσει από 1,4 ως 2,5 εκατ. δόσεις εμβολίων μέσω του μηχανισμού COVAX, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος έχει σκοπό τον εφοδιασμό των χωρών με τα χαμηλότερα και τα μεσαία εισοδήματα.
Καμία από τις δόσεις αυτές δεν έχει φθάσει στη χώρα εξαιτίας ενός προβλήματος με ανεξόφλητες οφειλές του Καράκας προς τον ΠΟΥ και ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο προσπαθεί εδώ κι εβδομάδες να εξασφαλίσει ότι θα διατεθούν πόροι της χώρας που έχουν δεσμευτεί στο εξωτερικό στο πλαίσιο των κυρώσεων σε βάρος της κυβέρνησής του για να διευθετηθεί η διαφορά.
Η Βενεζουέλα ανακοίνωσε τη 15η Μαρτίου ότι αποφάσισε να αρνηθεί το εμβόλιο που κατασκευάζει η AstraZeneca, λόγω των ενδεχόμενων παρενεργειών του, και ζητεί να λάβει προϊόντα άλλων φαρμακευτικών βιομηχανιών.
Νωρίτερα χθες η χώρα, που βιώνει βαθιά οικονομική κρίση, παρέλαβε μια τρίτη παρτίδα 50.000 δόσεων του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, φθάνοντας μέχρι εδώ τις 250.000 δόσεις από τα 10 εκατ. που συμφώνησε με τη Μόσχα να προμηθευτεί.
https://www.youtube.com/watch?v=-ccnqR2UTTc
Ρουμανία
Η 81χρονη Μαρία Κοάντα, η οποία αντιμετωπίζει καρδιακά προβλήματα, θα έπρεπε να βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου με τους πολίτες που έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού στη Ρουμανία.
Ωστόσο ακόμη αναμένει να της χορηγηθεί η πρώτη δόση του εμβολίου στο μικρό νότιο χωριό Μπουγιορένι, τρεις μήνες μετά την έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού στη χώρα.
Η ηλικιωμένη δεν γνωρίζει πώς να εγγραφεί στον κατάλογο διαδικτυακά και λέει ότι ο γιατρός της δεν έχει έρθει σε επαφή μαζί της για να την βοηθήσει.
Η Κοάντα ανήκει και εκείνη σε μια ομάδα ευάλωτων πολιτών που, σύμφωνα με αξιωματούχους, κινδυνεύουν άθελά τους να αγνοηθούν καθώς η χώρα εντατικοποιεί τους εμβολιασμούς.
“Αν φέρουν το εμβόλιο, το θέλω”, είπε η Κοάντα κάνοντας δουλειές στον κήπο της και κρεμώντας την μπουγάδα της για να στεγνώσει στον ήλιο.
Τα εμβόλια υπάρχουν, λένε αξιωματούχοι. Αλλά πολλοί ηλικιωμένοι δεν έχουν τις ικανότητες ή την πληροφόρηση για να εγγραφούν και η Ρουμανία έχει ελλείψεις σε γιατρούς που θα εγγράψουν εκείνοι τους ασθενείς τους, ειδικά στην επαρχία.
“Οι χρόνια πάσχοντες και οι ηλικιωμένοι που δεν θέλουν να ταλαιπωρούν τα παιδιά τους ή τους οικογενειακούς γιατρούς τους για να τους εγγράψουν στους εμβολιαστικούς καταλόγους είναι χαμένοι στην έρημο. Έχουν το μπουκάλι με το νερό χωρίς να μπορούν να ξεβιδώσουν το καπάκι”, σχολιάζει ένας ειδικός δημόσιας πολιτικής, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Το ρουμανικό κράτος αφιερώνει τις μικρότερες δαπάνες στην υγεία σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, προκύπτει από στοιχεία της Eurostat.
Ένας στους τέσσερις Ρουμάνους δεν έχει επαρκή πρόσβαση στις βασικές υπηρεσίες υγείας, με αποτέλεσμα η Ρουμανία να έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας στο μπλοκ από ιάσιμες ασθένειες, σύμφωνα με στοιχεία.
Οι αρχές έχουν αναγνωρίσει ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα αλλά έχουν δεσμευτεί ότι θα υπάρξουν αρκετά εμβόλια για όλους.
“Σαφώς υπάρχουν διαφορές μεταξύ των αστικών και των αγροτικών περιοχών…Θα υπάρχουν περιοχές όπου θα πρέπει να κάνουμε επιπλέον ενέργειες”, δήλωσε στο Ρόιτερς ο υφυπουργός Υγείας Αντρέι Μπατσίου.
Από τον Απρίλιο, είπε ο ίδιος, οι αρχές θα επιτρέπουν στους γενικούς γιατρούς να εμβολιάζουν τους ασθενείς τους στις τοπικές κλινικές και θα στείλουν επίσης κινητές μονάδες στα απομακρυσμένα χωριά.
Αλλά για την ώρα, στην ύπαιθρο, κάποιοι άνθρωποι ακόμη περιμένουν.
“Στις αγροτικές περιοχές οι κάτοικοι δεν έχουν τα μέσα για να ταξιδέψουν”, είπε ο δρ. Σορίν Πόπα, ο οποίος εμβολιάζει ασθενείς με το εμβόλιο της AstraZeneca σε ένα νέο εμβολιαστικό κέντρο στο χωριό Μποτοροάγκα.
Ο ίδιος είπε ότι οι περισσότεροι από τους 900 ασθενείς που έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής εκεί είναι ηλικιωμένοι από τα γειτονικά χωριά.
Η μεγάλη πλειονότητά τους ταξίδεψαν 75 χιλιόμετρα για να φθάσουν εκεί από την πρωτεύουσα.
Κάποιοι ήταν σχετικά νέοι–η κυβέρνηση διέθεσε εμβόλια στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού τον Μάρτιο.
Κάποιοι πολίτες λένε ότι εγγράφηκαν επιτυχώς διαδικτυακά και προτίμησαν να ταξιδέψουν στην ύπαιθρο για να παρακάμψουν τις μεγάλες ουρές της πόλης.
ΠΟΥ
“H COVID-19 δείχνει γιατί απαιτείται ενωμένη δράση για μια πιο ισχυρή διεθνή αρχιτεκτονική υγείας” είναι ο τίτλος του κοινού άρθρου του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και του Γενικού Διευθυντή του ΠΟΥ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγιέσους, το οποίο συνυπογράφουν 23 ηγέτες μεταξύ των οποίων ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η Καγκελάριος της Γερμανίας ‘Ανγκελα Μέρκελ.
«Η πανδημία COVID-19 είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την παγκόσμια κοινότητα από τη δεκαετία του 1940. Εκείνη την εποχή, μετά την καταστροφή δύο παγκόσμιων πολέμων, οι πολιτικοί ηγέτες ενώθηκαν για να σφυρηλατήσουν το πολυμερές σύστημα. Οι στόχοι ήταν σαφείς: η ένωση των χωρών, η εξάλειψη των πειρασμών του απομονωτισμού και του εθνικισμού, και η αντιμετώπιση των προκλήσεων που θα μπορούσαν να επιτευχθούν μόνο μαζί στο πνεύμα της αλληλεγγύης και της συνεργασίας, δηλαδή της ειρήνης, της ευημερίας, της υγείας και της ασφάλειας» αναφέρει το άρθρο.
Σημειώνει ότι «σήμερα, έχουμε την ίδια ελπίδα ότι καθώς παλεύουμε να ξεπεράσουμε την πανδημία της COVID-19, μπορούμε να οικοδομήσουμε μια πιο ισχυρή διεθνή αρχιτεκτονική υγείας που θα προστατεύει τις μελλοντικές γενιές. Θα υπάρξουν άλλες πανδημίες και άλλες σημαντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία. Καμία κυβέρνηση ή πολυμερής οργανισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την απειλή μόνη της. Το ερώτημα δεν είναι αν, αλλά πότε. Μαζί, πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι να προβλέψουμε, να αποτρέψουμε, να ανιχνεύσουμε, να αξιολογήσουμε και να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά σε πανδημίες με εξαιρετικά συντονισμένο τρόπο. Η πανδημία COVID-19 υπήρξε μια έντονη και επώδυνη υπενθύμιση ότι κανείς δεν είναι ασφαλής έως ότου όλοι είναι ασφαλείς».
«Ως εκ τούτου, δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε την καθολική και δίκαιη πρόσβαση σε ασφαλή, αποτελεσματικά και προσιτά εμβόλια, φάρμακα και διαγνωστικά για αυτό και μελλοντικές πανδημίες. Η ανοσοποίηση είναι παγκόσμιο κοινό αγαθό και θα πρέπει να είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε, να κατασκευάσουμε και να αναπτύξουμε εμβόλια το συντομότερο δυνατό» επισημαίνεται και τονίζεται «ότι τα έθνη πρέπει να εργαστούν από κοινού για μια νέα διεθνή συνθήκη για την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση πανδημιών».
«Ο κύριος στόχος αυτής της συνθήκης θα ήταν να προωθήσει μια προσέγγιση όλων των κυβερνήσεων και όλων των κοινωνιών, ενισχύοντας τις εθνικές, περιφερειακές και παγκόσμιες ικανότητες και την ανθεκτικότητα στις μελλοντικές πανδημίες» αναφέρει.
Πηγή: ΑΠΕ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ