Τα ανησυχητικά επιδημιολογικά δεδομένα του κορονοϊού, με τα νοσοκομεία να ασφυκτιούν, καλείται να μελετήσει σήμερα εκ νέου η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ώστε να βοηθήσει την κυβέρνηση να πάρει τις σωστές αποφάσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας, ενώ ένα ακόμα lockdown είναι σε ισχύ, σύμφωνα με το ethnos.gr.
Επιστήμονες αλλά και κυβέρνηση ωστόσο αναμένεται να λάβουν υπόψιν τους την κόπωση των πολιτών εξαιτίας των παρατεταμένων μέτρων σε ολόκληρη τη χώρα αλλά και την ανάγκη να επιστρέψει η Ελλάδα σε μια σχετική κανονικότητα έπειτα από τόσους μήνες.
Παράλληλα, η μάχη των γιατρών και των νοσηλευτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δίνεται ακόμα και οι ΜΕΘ γεμίζουν ασφυκτικά. Το κάλεσμα άλλωστε του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια σε ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν στην μάχη των δημόσιων νοσοκομείων δεν είναι τυχαίo, αλλιώς όπως ανακοίνωσε, θα προχωρήσει σε επίταξη.
Ως εκ τούτου, οι 32 ειδικοί της επιτροπής συσκέπτονται και θα εισηγηθούν στην κυβέρνηση τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κινηθούμε το επόμενο διάστημα. Το απόγευμα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις που ελήφθησαν.
Σύμφωνα με τα όσα διαρρέονται, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να δώσει «ανάσες» στους πολίτες με μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων τα Σαββατοκύριακα, μιας και η απαγόρευση μετακίνησης θα πάει για τις 21:00 όπως ισχύει και για τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας, ενώ θα επιτραπούν και οι διαδημοτικές μετακινήσεις, κάτι που σημαίνει ότι θα… γεμίσουν πάλι θάλασσες και βουνά.
Η «βαλβίδα αποσυμπίεσης» όπως «βαφτίστηκε» από την κυβέρνηση, περιλαμβάνει και την πρόταση για άνοιγμα κομμωτηρίων και καταστημάτων περιποίησης νυχιών από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου και το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων. Επίσης, ετοιμάζει την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και διπλασιάζει τα τεστ ανίχνευσης.
Καμπανάκι από Θωμαΐδη: Πολλά κρούσματα και την επόμενη εβδομάδα
Σοκάρουν οι αναλύσεις στα δείγματα των λυμάτων τόνισε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, προβλέποντας υψηλό αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού στην Αττική και την επόμενη εβδομάδα.
«Σοκάρουν οι αναλύσεις των δειγμάτων που αναλύθηκαν στην περιφέρεια, υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση και διασπορά, ενδεχομένως και εκτός ελέγχου, ειδικά στην Κρήτη», ήταν τα λόγια του μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Όταν βλέπουμε αύξηση αυτού του μεγέθους, σημαίνει ότι έχει ξεφύγει η διασπορά, στην Κρήτη ήταν και 1.000%, 210% ήταν η αύξηση στην Αθήνα αρχές Φεβρουαρίου και 500% τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη, πριν από το δεύτερο κύμα», υπενθύμισε.
«Θα πρέπει να περιμένουμε περαιτέρω πίεση στο ΕΣΥ. Και την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Φαίνεται πάντως να υπάρχει μια επιπεδοποίηση στην Αττική, είμαστε σταθερά. Πρέπει να περιμένουμε την αποκλιμάκωση», δήλωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, όπως προκύπτει από την ανάλυση των δειγμάτων, φαίνεται να αυξάνεται σιγά σιγά η διασπορά και ξαφνικά να γίνεται μια έκρηξη: «Φαίνεται το ιικό φορτίο να εκτινάσσεται στα λύματα στην περιφέρεια, στην Αθήνα είμαστε σε σταθερά υψηλό ιικό φορτίο εδώ και 40 μέρες».
Σαρηγιάννης: Μετά το Πάσχα η κορύφωση της πανδημίας
Πιερρακάκης: Έτοιμο το sms στο 13032 για το λιανεμπόριο – Θα υπάρχει κόφτης
«Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες που αφορούν τα νοσήματα Α, που είναι αυτά του πολύ υψηλού κινδύνου. Αφορά 243.000 άτομα αυτή η κατηγοριοποίηση, διαδικασία που είναι πολύ δύσκολη και περίπλοκη, καθώς τα νοσήματα είναι πολλά. Κάθε νόσημα έχει έναν κωδικό. Και οι κωδικοί νοσημάτων είναι περίπου 73.000. Η Επιτροπή έχει ξεχωρίσει 150 κωδικούς και μέσα σε αυτούς η Επιτροπή έχει κάνει και διάφορα “παντρέματα”, όπως πόσο καιρό νοσεί κάποιος ή πότε ξεκίνησε την αγωγή που ακολουθεί», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας για τον εμβολιασμό ενάντια στον κορονοϊό.
Τυχεροί για την άυλη συνταγογράφηση
Όπως εξήγησε ο υπουργός, σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, «είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε την άυλη συνταγογράφηση και μπορούμε να πάρουμε τα ΑΜΚΑ και να βρούμε όσους πρέπει. Από τους 243.000, βρήκαμε 76.000 που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και αυτοί μέχρι το απόγευμα θα πάρουν sms για το ραντεβού τους και για το που θα εμβολιαστούν».
Συμπλήρωσε ότι «αν γραφτεί κάποιος τώρα στην άυλη συνταγογράφηση, δεν τον “πιάνει” το μέτρο, καθώς τα sms έχουν “φύγει”. Οι υπόλοιποι που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες θα πρέπει να μεταβούν σε ΚΕΠ ή σε κάποιο φαρμακείο για να κλείσουν το ραντεβού τους». Ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι «το θέμα είναι να ξέρει κάποιος αν ανήκει όντως στην εν λόγω κατηγορία συμπολιτών μας, για αυτό και πρέπει να έρθουν σε επαφή με τον γιατρό τους, για να το προσδιορίσουν ακριβώς, μέσω και της πλατφόρμας emvolio.gov.gr». Ανέφερε ότι σε επόμενο χρόνο, καθώς ακολουθούν οι ηλικιακές κατηγορίες 70-74 και 64-69 τις επόμενες εβδομάδες, έπονται οι υπόλοιποι πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με τα νοσήματα Β και είναι ηλικίας από 18 έως 64 ετών και αυτοί υπολογίζονται γύρω στις 900.000.
Τι είπε για το 13032
Σε ό,τι αφορά την μερική άρση των περιορισμών, το lockdown και το sms στο 13032, o υπουργός επεσήμανε: «To 13032, είναι αυταπόδεικτο ότι ήδη λειτουργεί και είναι έτοιμο. Σε όλες αυτές τις διαδικασίες, το τεχνολογικό κομμάτι είναι το ευκολότερο, αν έχεις τους κατάλληλους ανθρώπους. Το ζητούμενο είναι τι θα ζητήσουν οι ειδικοί και πως θα εφαρμοστούν τα μέτρα. Σε αυτό θα υπάρχει κόφτης, θα μπορεί να αποσταλεί μόνο ένα την ημέρα και με χρονική διάρκεια που θα ορίσουν οι ειδικοί».
Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης παραδέχθηκε ότι μπορεί κάποιος να στείλει μήνυμα από άλλο κινητό, σημείωσε ωστόσο ότι το ζητούμενο είναι η επίδειξη ατομικής ευθύνης, ενώ η Πολιτεία κάνει ότι μπορεί για να περιορίσει τους κινδύνους. «Προσπαθούμε και απλοποιούμε τις διαδικασίες, όπου αυτό είναι εφικτό, όπως πχ. στην γέννηση παιδιού, που αντί για επισκέψεις σε υπηρεσίες και σε πέντε γκισέ, με μια απλή επίσκεψη σε χώρο μέσα στο μαιευτήριο και μετά την δήλωση λαμβάνεται ένα sms με τον ΑΜΚΑ του παιδιού και ένα για το επίδομα γέννησης», ανέφερε ο κ Πιερρακάκης. Όπως υπογράμμισε, αυτήν την στιγμή στο gov.gr υπάρχουν διαθέσιμες πάνω από 1100 ψηφιακές υπηρεσίες για τους πολίτες και σημείωσε ότι το 2020 έγιναν 95 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές, που αντιστοιχούν σε 95 εκατομμύρια επισκέψεις σε υπηρεσίες που δεν έγιναν και μάλιστα σε μια χρονιά πανδημίας.
Παυλάκης: Ας έλεγε η κυβέρνηση ότι δεν είναι ώρα να ανοίξουμε
Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Χθες, Πέμπτη 18 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (67.330) έλεγχοι, από τους οποίους οι (8.433) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Βεβαιώθηκαν συνολικά (1.119) παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν (3) συλλήψεις, ως ακολούθως:
- (945) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:
- (141) στην Αττική,
- (132) στη Θεσσαλονίκη,
- (104) στην Κεντρική Μακεδονία,
- (76) στην Πελοπόννησο,
- (70) στην Ήπειρο,
- (68) στη Δυτική Ελλάδα,
- (68) στη Στερεά Ελλάδα,
- (61) στην Κρήτη,
- (59) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
- (57) στο Βόρειο Αιγαίο,
- (42) στα Ιόνια Νησιά,
- (29) στη Δυτική Μακεδονία,
- (21) στη Θεσσαλία και
- (17) στο Νότιο Αιγαίο.
Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (151.218) ομοειδείς παραβάσεις.
- (155) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (153) πρόστιμα των 300 ευρώ και (2) πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως:
- (26) στην Κεντρική Μακεδονία,
- (23) στην Αττική,
- (17) στην Κρήτη,
- (17) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
- (14) στη Στερεά Ελλάδα,
- (13) στην Ήπειρο,
- (10) στα Ιόνια Νησιά,
- (8) στη Θεσσαλία,
- (8) στη Θεσσαλονίκη,
- (5) στην Πελοπόννησο,
- (5) στη Δυτική Μακεδονία,
- (4) στη Δυτική Ελλάδα,
- (4) στο Βόρειο Αιγαίο και
- (1) στο Νότιο Αιγαίο.
Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (44.751) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (42.867) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (1.884) των (150) ευρώ.
- (18) παραβάσεις και (3) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).
Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:
Στην Κεντρική Μακεδονία,
- σχηματισμός δικογραφίας και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε άτομο για μη τήρηση του μέτρου του κατ’ οίκον περιορισμού.
- σύλληψη για ναρκωτικά και παράβαση άρθρου 285 Π.Κ. και επιβολή προστίμου 300 ευρώ για παραβίαση περιορισμού κίνησης.
- σύλληψη και 5.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη καφετέριας για εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών και από 600 ευρώ πρόστιμο σε (5) πελάτες για παραμονή στο κατάστημα και για παραβίαση περιορισμού κίνησης.
Στο Νότιο Αιγαίο, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο καφέ και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (2) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.
Στην Ήπειρο, από 3.000 ευρώ πρόστιμο σε (2) πωλητές λαϊκής αγοράς για πώληση μη επιτρεπόμενων προϊόντων.
Στις υπόλοιπες περιπτώσεις τα πρόστιμα αφορούσαν σε παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (άσκοπη μετακίνηση, μη χρήση μάσκας κ.λπ.)
Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (3.993) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (1.574) άτομα.
Τέλος, βεβαιώθηκε (1) παράβαση για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (104) ομοειδείς παραβάσεις.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Πελώνη: Στοχευμένες παρεμβάσεις για την καλύτερη εφαρμογή των μέτρων
«Δεν χρειάζεται να το κρύψουμε. Όλοι έχουμε κουραστεί από τα περιοριστικά μέτρα. Ωστόσο είναι αυτονόητο ότι με την επιδημιολογική εικόνα που έχουμε αυτή τη στιγμή, δεν συζητάμε για άνοιγμα», επεσήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6». Στην ουσία η κ. Πελώνη έκανε τη διάκριση μιλώντας για προσαρμογές με στόχο την καλύτερη εφαρμογή των μέτρων, υπογραμμίζοντας πως «δεν είναι η στιγμή για άνοιγμα».
Όπως είπε «Μιλάμε άρα για στοχευμένες παρεμβάσεις προκειμένου να διευκολυνθεί η εφαρμογή των μέτρων. Προφανώς, θα πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε προσαρμογές για να διορθωθούν επιμέρους μέτρα, που ενδεχομένως να μην λειτούργησαν. Όπως για παράδειγμα η απαγόρευση της κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα στις 7 το απόγευμα που δημιούργησε ενδεχομένως μεγαλύτερη συμφόρηση και κόπωση στους πολίτες. Λέμε για διορθώσεις, διότι θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και το γεγονός ότι η μέρα μεγαλώνει και αλλάζει ο καιρός. Είναι ένα πλεονέκτημα αυτό, το οποίο θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε. Θα μπορούσαν να γίνουν προσαρμογές, δεδομένου ότι φτιάχνει ο καιρός, και είναι προτιμότερο να είναι οι πολίτες σε ανοιχτούς εξωτερικούς χώρους, παρά να πηγαίνουν, για παράδειγμα, παρανόμως σε σπίτια. Το βασικό ζητούμενο είναι η καλύτερη εφαρμογή των μέτρων. Να στοχεύσουμε σε αυτή την κατεύθυνση, η οποία ταυτόχρονα θα δώσει και μια εκτόνωση».
Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, η κ. Πελώνη τόνισε πως «κάθε βδομάδα που κερδίζουμε, έχουμε περί τους 200.000 εμβολιασμούς, οπότε θα πρέπει και αυτό να μπαίνει στην εξίσωση. Όσο χτίζεται αυτό το τείχος ανοσίας, τόσο θα μπορούμε να προχωρούμε σε άρση των περιοριστικών μέτρων. Σήμερα άνοιξε η πλατφόρμα για τους ευπαθείς αυξημένου κινδύνου. Έχουν ήδη κλειστεί τα πρώτα ραντεβού και φεύγουν τα SMS. Την άλλη Παρασκευή θα ανοίξει η πλατφόρμα για την επόμενη ηλικιακή ομάδα των 70-74 ετών. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι στις ομάδες που έχουν εμβολιαστεί των 80 και άνω, παρατηρείται μία μείωση στις νοσήσεις αυτή τη στιγμή, που είναι ένα πάρα πολύ καλό νέο. Είναι το πρώτο αποτύπωμα του εμβολιασμού».
Η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε επίσης στη δικαίωση της απόφασης της κυβέρνησης να μην αναστείλει τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca. «Επιβεβαιώθηκε χθες και από τον EMA, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ότι είναι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο που δεν συσχετίζει προβλήματα που, ενδεχομένως, δημιουργήθηκαν σε άλλες χώρες με τον εμβολιασμό. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, διότι δεν πρέπει να διαρραγεί η σχέση εμπιστοσύνης», τόνισε.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι «όσο περισσότερα εμβόλια υπάρχουν, τόσο πιο γρήγορα θα γίνουν οι εμβολιασμοί σε όλη την Ευρώπη. Σε λίγες ημέρες πάντως, εμείς θα είμαστε στους ένα εκατομμύριο πολίτες, που έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση».
Κικίλιας: Υποχρεωτικά πλέον τα rapid tests στο προσωπικό του ΕΣY
Πηγή: ΑΠΕ / ethnos.gr / skai.gr / newsit.gr / in.gr