Lockdown: Τι αλλάζει από το Σάββατο, τι ακολουθεί

Την ώρα που τα νοσοκομεία ασφυκτιούν και καταγράφεται ρεκόρ εισαγωγών

Parallaxi
lockdown-τι-αλλάζει-από-το-σάββατο-τι-ακολουθ-711425
Parallaxi
Φωτογραφία: Μάριος Δαδούδης

Σε εφαρμογή από το Σάββατο τίθεται το νέο πλαίσιο του lockdown όπως αποφασίστηκε από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων μετά και την μαραθώνια σύσκεψή τους, χθες Τετάρτη.

Μπορεί ο αριθμός των κρουσμάτων να είναι πολύ υψηλός, ωστόσο τελικά κρίθηκε επιβεβλημένη η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, η οποία θα βοηθήσει και στην οικονομία που «ασφυκτιά» και στην ψυχολογία των πολιτών, οι οποίοι έχουν κουραστεί από τα συνεχόμενα μέτρα.

Στο πλαίσιο αυτό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε χθες το νέο μείγμα μέτρων το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από το Σάββατο και θα περιλαμβάνει χαλάρωση όσον αφορά στις κοινωνικές δραστηριότητες καθώς και επανεκκίνηση της οικονομίας.

«Τα μέτρα που προτείνονται δεν επιτρέπουν χαλάρωση και πιστεύουμε ότι θα συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο της επιδημίας με τη βοήθεια και των πρόσθετων εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας, γιατί ναι έχουμε πρόσθετα όπλα σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες. Έχουμε αύξηση της ροής των εμβολίων, ήδη έχει εμβολιαστεί σημαντικό ποσοστό των πολιτών, υπάρχουν δωρεάν πλέον αξιόπιστα τεστ τα οποία θα έχουμε στη διάθεσή μας από την ερχόμενη εβδομάδα, και είμαστε πλέον στην άνοιξη, ο καιρός όπως οι ίδιοι οι επιδημιολόγοι παραδέχονται έχει αλλάξει και μπορούμε να περνάμε περισσότερες ώρες σε εξωτερικούς χώρους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς. Ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας | Κικίλιας – Χαρδαλιάς

Πιο αναλυτικά οι αποφάσεις για τις αλλαγές στο μείγμα του lockdown:

Από τη Δευτέρα 5 Απριλίου, με τη χρήση ειδικού κωδικού (σ.σ. 13032) και με χρονικό περιορισμό (σ.σ. 3 ώρες). Θα επιτρέπεται η πώληση εντός του μαγαζιού με ραντεβού (click in shop) και η παραλαβή πάλι με ραντεβού (click away). Θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τ.μ.

Από το Σάββατο 3 Απριλίου με κωδικό 6 και μόνο για άσκηση και έως τρία άτομα ή μία οικογένεια, επιτρέπουμε τη μετακίνηση από δήμο σε δήμο. Μόνο για τα σαββατοκύριακα για άσκηση εκτός τους δήμου μας. Με υποχρεωτική χρήση μάσκας και χωρίς συνωστισμούς, για να μην αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε άρση των μέτρων.

Η λειτουργία των σχολείων θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα, με στόχο να ανοίξουν ορισμένες τάξεις, από τις 12 Απριλίου και με χρήση τεστ. Επίσης θα επαναξιολογηθεί και το άνοιγμα των πολυκαταστημάτων και των εμπορικών κέντρων.

Η μάχη του click away και των διαδημοτικών μετακινήσεων

Τα μέτρα αυτά που ανακοινώθηκαν διαφέρουν εν συγκρίσει με αυτά που είχαν διαρρεύσει από το ρεπορτάζ και αφορούσαν την κυβερνητική πρόταση προς τους επιστήμονες.

Αρχικά αναφορικά με το λιανεμπόριο, πρόθεση του κυβερνητικού επιτελείου ήταν αυτό να λειτουργήσει με μοναδικό περιορισμό την υποχρέωση αποστολής SMS στο 13032 καθώς και τον ανώτατο αριθμό ατόμων βάσει τετραγωνικών. Άλλωστε χθες λίγες ώρες πριν την συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, αποτύπωσε τις κυβερνητικές προθέσεις μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 προσπαθώντας να αποδομήσει το click away σημειώνοντας πως θα δημιουργήσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού καθώς δεν μπορούν να το υποστηρίξουν όλες οι επιχειρήσεις.

Από την άλλη, όσον αφορά στις διαδημοτικές μετακινήσεις, επίσης η αρχική εισήγηση της κυβέρνησης ήταν η πλήρης κατάργηση των περιορισμών. Άλλωστε σε έναν βαθμό είχε παρακαμφθεί η απαγόρευση από όταν άνοιξαν τα κέντρα αισθητικής και τα κομμωτήρια, στα οποία οι πολίτες μπορούσαν να μετακινηθούν στέλνοντας 6 στο 13033 έχοντας την δυνατότητα να μετακινηθούν σε όποια περιοχή επιθυμούσαν.

Μετά την τελική εισήγηση των επιστημόνων φάνηκε πως οι επιστήμονες βασίστηκαν στις κυβερνητικές προτάσεις αλλά τελικώς κινήθηκαν αυτόνομα δείχνοντας πως δεν είναι ακόμη περίοδος για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες και τα δύο αυτά μέτρα θα εξεταστούν εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα.

«Κλειδί» τα self tests

Σε κάθε περίπτωση, είναι ξεκάθαρο ότι το άνοιγμα της χώρας μας θα γίνει με τη βοήθεια των self test, τα οποία θα αρχίσουν να διατίθενται δωρεάν από τα φαρμακεία αρχές Απριλίου.

Τα εν λόγω τεστ θα αποτελέσουν «σύμμαχο» της χώρας μας τόσο για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, όσο και για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία.

Τα self test αναμένεται να είναι υποχρεωτικά για τους εργαζόμενους σε λιανεμπόριο, εστίαση, τουρισμό, ακτοπλοΐα, ναυτιλία, δικαστήρια καθώς και για εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είχε πει προ ημερών ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος ανέφερε ότι η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας καθιστά την υποχρέωση των πολιτών που δραστηριοποιούνται στην ακτοπλοΐα και τη ναυτιλία, στο λιανεμπόριο, στις μεγάλες επιχειρήσεις, στην εστίαση, στις επιχειρήσεις τουρισμού, στη μεταποίηση και στα δικαστήρια, να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του κορωνοϊού.

Ερωτηθείς πως θα διασφαλίσουν ότι τα self test δεν θα μεταβιβάσουν την ευθύνη για τον έλεγχο της πανδημίας στους πολίτες κι αν υπάρχει παράδειγμα αντίστοιχης διαχείρισης στην Ευρώπη καθώς επίσης ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις για τις οποίες θα ζητηθεί εισήγηση της επιτροπής, είπε:

«Αναμένουμε τις σχετικές οδηγίες. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η στρατηγική μας στο self test είναι συμπληρωματική, στην ήδη υπάρχουσα στρατηγική μας που αφορά στα rapid και στα μοριακά. Βλέπετε ότι μέρα με τη μέρα αυξάνουμε το ποσοστό των συγκεκριμένων τεστ, θεωρούμε και είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, είναι εισήγηση της επιτροπής μας ότι θα συμβάλλουν τα μάλλα στο να μπορέσουμε να εκτονώσουμε ακόμα περισσότερο, να κλείσουμε τον κύκλο της διασποράς του ιού», ενώ προσέθεσε ότι όλο αυτό θα εξελίσσεται τα επόμενα εικοσιτετράωρα με συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις και εγκυκλίους. «Είναι μία μάχη που δίνεται καθημερινά μέρα με τη μέρα σταθμίζουμε τα δεδομένα τα επιδημιολογικά και όχι μόνο και από εκεί και πέρα με βάση τις εισηγήσεις των επιδημιολόγων μας παίρνουμε τις αποφάσεις για το επόμενο βήμα», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Έκκληση Κικίλια και Χαρδαλιά για εφαρμογή των μέτρων

Ως προϋπόθεση για τις προσαρμογές στα υφιστάμενα μέτρα, που στόχο έχουν τα καλύτερα υγειονομικά αποτελέσματα, έθεσε την ατομική ευθύνη και την τήρηση των μέτρων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την σημερινή ενημέρωση. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «η ανακατανομή των δραστηριοτήτων θα γίνει με περιορισμούς αλλά και αυστηρή επιτήρηση στην εφαρμογή τους και θα δώσει μικρές ανάσες ελευθερίας που θα βοηθήσουν στην καλύτερη εφαρμογή των μέτρων προστασίας και θα περιορίσουν τις εστίες υπερμετάδοσης».

Τόσο ο κ. Χαρδαλιάς όσο και ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκαν στα πρόσθετα όπλα που βρίσκονται πλέον στη διάθεσή μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που δεν είναι άλλα από τον εμβολιασμό, τα τεστ και τον καιρό, με τον τελευταίο να κάνει έκκληση για χρήση μάσκας και αντισηπτικού και τήρηση των αποστάσεων, όπου και όπως επιλέξουν να κινηθούν οι πολίτες τις επόμενες ημέρες.

Σχολεία: Πότε ανοίγουν λύκεια, γυμνάσια, δημοτικά – Κάθε Δευτέρα τα self test

H 12η Απριλίου προβάλλει ως η επικρατέστερη ημερομηνία για την επανέναρξη των λυκείων και μία εβδομάδα αργότερα ενδεχομένως των γυμνασίων. Η τελική εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων αναμένεται να διαμορφωθεί την ερχόμενη εβδομάδα με δύο προϋποθέσεις. Πρώτον την επαναξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων που θα έχουν προκύψει ύστερα και από το άνοιγμα του λιανεμπορίου και δεύτερον τη διαθεσιμότητα των ατομικών τεστ αυτοδιάγνωσης που θα είναι υποχρεωτικά για μαθητές και εκπαιδευτικούς για την προσέλευσή τους στα σχολεία.

Σε περίπτωση που όλα πάνε καλά και ανοίξουν τα λύκεια στις 12 Απριλίου τότε η επανέναρξη της λειτουργίας των γυμνασίων αναμένεται να γίνει μία εβδομάδα αργότερα, δηλαδή στις 19 Απριλίου, ενώ για τα δημοτικά θα εξετασθεί είτε η επανεκκίνησή τους μαζί με τα γυμνάσια πράγμα που δεν συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή πολλές θετικές πιθανότητες ψήφους μεταξύ των επιστημόνων, είτε πλέον κανονικά αμέσως μετά το Πάσχα, δηλαδή στις 10 Μαίου. Και αυτό καθώς το υπουργείο Παιδείας έχει ξεκαθαρίσει ότι εφέτος δεν θα γίνουν μαθήματα ούτε δια ζώσης ούτε εξ αποστάσεως κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα, όπως είχε γίνει πέρυσι.

Αντιθέτως ήδη ανακοινωθεί η παράταση του σχολικού έτους έως το τέλος Ιουνίου και όχι πέραν αυτού για λόγους κοινωνικοποίησης και ενίσχυσης της ψυχολογίας των παιδιών και όχι για την κάλυψη της διδακτέας ύλης η οποία ούτως ή άλλως έχει γίνει μέσω της τηλεκπαίδευσης, η οποία έχει λειτουργήσει με άψογο τρόπο καθόλη τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς.

Αντιθέτως υπάρχουν πολλοί ειδικοί που θεωρούν παρακινδυνευμένο να ανοίξει οποιαδήποτε δραστηριότητα υπό τις παρούσες ιδιαίτερα επιβαρυμένες επιδημιολογικές συνθήκες και με την πανδημία να μην έχει φθάσει ακόμα στην κορύφωσή της.

Ο λόγος που δίνεται προτεραιότητα στα λύκεια είναι προφανής και αφορά το γεγονός ότι οι μαθητές της Γ΄λυκείου θα πρέπει να διαγωνισθούν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, οι οποίες θα γίνουν κανονικά στην ώρα τους, όπως έχει διαβεβαιώσει το υπουργείο Παιδείας. Επιπλέον για τεχνικούς, πρακτικούς λόγους δεν είναι δυνατή η λειτουργία μόνο της Γ’ λυκείου αλλά θα πρέπει συνολικά για όλη τη συγκεκριμένη βαθμίδα εκπαίδευσης.

Αλλωστε οι μαθητές λυκείου έχουν διανύσει το λιγότερο χρόνο εφέτος, σε δια ζώσης διδασκαλία, σε σχέση με τις υπόλοιπες βαθμίδες ενώ θεωρείται ότι και τα παιδιά της ηλικίας 16-18 ετών μπορούν να εξοικειωθούν καλύτερα και με τα self test.

Δεύτερα στη λίστα προτεραιότητας είναι τα γυμνάσια τα οποία άνοιξαν ουσιαστικά μόνο για μιάμιση εβδομάδα στην περιοχή της Αττικής και στις άλλες κόκκινες περιοχές και κατά συνέπεια προηγούνται έναντι των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων που λειτούργησαν για περίπου πέντε εβδομάδες.

Ενας ακόμα λόγος που αφήνει τα δημοτικά σχολεία λίγο πιο πίσω σχετίζεται με την κινητικότητα των γονέων οι οποίοι μεταφέρουν τα παιδιά από και προς το σχολείο και η οποία θα αυξανόταν κατά πολύ σε συνδυασμό με το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Υποχρεωτικά τα self test

Η επιστροφή μαθητών και καθηγητών στις αίθουσες θα γίνει με υποχρεωτική διενέργεια self test κάθε Δευτέρα, ενώ σε σχετική τροπολογία του υπουργείου Παιδείας περιγράφεται ότι η υποβολή σε τεστ για τον κορωνοιό θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία, σε σχολεία, πανεπιστήμια και σε άλλες εκπαιδευτικές δομές. Η σκέψη του υπουργείου είναι να γίνονται τα αυτοδιαγνωστικά τεστ από εκπαιδευτικούς, προσωπικό και μαθητές άνω των 12 ετών στο σπίτι.

«Οι γονείς θα τα παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία, θα τα πραγματοποιούν στο σπίτι και μετά οι μαθητές θα έρχονται στο σχολείο, το ίδιο θα ισχύει για εκπαιδευτικούς. Είμαστε στο σχεδιασμό αυτής της διαδικασίας, το πώς δηλαδή θα προσέρχονται οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί και με ποια βεβαίωση θα τεκμηριώνεται ότι έγινε το τεστ και είναι αρνητικό» είπε η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αναστασία Γκίκα, μιλώντας στην ΕΡΤ, τονίζοντας ότι «Αν υπάρχει θετικό τεστ, θα εφαρμόζεται το ισχύον πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, όπου θα δηλώνεται για να διενεργηθεί νέο τεστ σε εξεταστικό κέντρο».

Από αύριο ξεκινούν οι εμβολιασμοί των εκπαιδευτικών

Εγκύκλιο με διευκρινίσεις για τη διαδικασία εμβολιασμού εκπαιδευτικών με αδιάθετες δόσεις εμβολίων σε Εμβολιαστικά Κέντρα εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας. Μετην εγκύκλιο διευκρινίζονται τα εξής: Οι υπεύθυνες δηλώσεις των εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ – ΕΒΠ που υπηρετούν σε σχολικές μονάδες αποστέλλονται, με κάθε πρόσφορο τρόπο, αποκλειστικά και μόνο, στους Διευθυντές σχολικών μονάδων και φυλάσσονται στο σχολείο.. Τα απαραίτητα στοιχεία των εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ – ΕΒΠ συλλέγονται στη σχολική μονάδα που υπηρετούν, και στην οποία έχουν τις περισσότερες ώρες διδασκαλίας. Εν συνεχεία, ομαδοποιούνται και προωθούνται συνολικά, αποκλειστικά και μόνο, στην Ομάδα Συντονισμού Εμβολιασμών, που εδρεύει σε Διεύθυνση Α/θμιας ή Β/θμιας Εκπαίδευσης.

Καταρτίζονται ενιαίοι πίνακες εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας εκπ/σης, δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων, και μελών ΕΕΠ – ΕΒΠ με κριτήριο την ημερομηνία γέννησης, κατά φθίνουσα σειρά ηλικίας και σε περίπτωση ίδιας ηλικίας γέννησης, η ταξινόμηση γίνεται αλφαβητικά. Η διαδικασία της κατάρτισης του ενιαίου τελικού καταλόγου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και σήμερα Πέμπτη 01.04.2021. Η ενεργοποίηση της διαδικασίας ειδοποίησης των εκπαιδευτικών, μέσω της Ομάδας Συντονισμού Εμβολιασμών για την αναπλήρωση αδιάθετων δόσεων εμβολίων στα αντίστοιχα εμβολιαστικά κέντρα εκκινεί την Παρασκευή 02.04.2021.

Εστίαση: Κοντά στο Πάσχα ανοίγουν εστιατόρια και καφέ – Τα πιθανά σενάρια

Λίγο ακόμη υπομονή φαίνεται ότι θα χρειασθεί να κάνουν οι πολίτες, προκειμένου να μπορούν να πάρουν ανάσα στις επιχειρήσεις εστίασης, καθώς με βάση τις πληροφορίες του ethnos.gr η κυβέρνηση αναίρεσε το σενάριο για άνοιγμά τους στα μέσα Απριλίου λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού και της κατάστασης στα νοσοκομεία. Η υπομονή, βέβαια, δεν μπορεί να αφορά τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης που είναι σε απόγνωση πια έπειτα από πέντε μήνες με κλειστές τις επιχειρήσεις τους, την ώρα που τα λειτουργικά έξοδα «τρέχουν».

Αρχικά είχε προσδιορισθεί το άνοιγμα της εστίασης κοντά στις 15 Απριλίου και το αργότερο μέχρι τις 20 Απριλίου. Φαίνεται, όμως, με βάση την επιδημιολογική εξέλιξη της χώρας αλλά και τους έντονους προβληματισμούς που επικρατούν στο κυβερνητικό επιτελείο ότι το άνοιγμα της εστίασης θα μετατεθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου και κοντά στο Πάσχα. Μάλιστα, πλέον, στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει ακόμη και το άνοιγμα της εστίασης μετά το Πάσχα, περιγράφουν καλά γνωρίζοντες στο ethnos.gr, στην περίπτωση κατά την οποία τα καθημερινά νέα κρούσματα παραμείνουν στα ύψη. Στην περίπτωση αυτή, βέβαια, η κυβέρνηση δεν θα διακινδυνέψει ούτε τη μετακίνηση εκτός νομού για τις ημέρες του Πάσχα, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές του ethnos.gr.

Οι «υπέρ» και οι «κατά»

Σήμερα, πάντως, υπάρχουν πολλά κυβερνητικά στελέχη που επιμένουν πως θα πρέπει να ανοίξει η εστίαση άμεσα ώστε να δοθεί η δυνατότητα μόνο σε εξωτερικούς χώρους, στους πολίτες να ανασάνουν αρκεί να μην υπάρχει συνωστισμός σε σπίτια, γεγονός που οδήγησε τελικά στη δραματική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου. Κάτι που παραδέχονται πλέον και πολλοί επιστήμονες.

Με το επιχείρημα αυτό οι υπέρμαχοι του ανοίγματος της εστίασης επιμένουν προς το Μέγαρο Μαξίμου πως θα πρέπει άμεσα να ανέβουν τα ρολά σε εστιατόρια και καφέ και με τους εργαζόμενους στην εστίαση να κάνουν υποχρεωτικά self test ώστε να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν μικρότερη πιθανότητα μετάδοσης έστω και στους εξωτερικούς χώρους. Όσα κυβερνητικά στελέχη είναι εναντίον του ανοίγματος της εστίασης επισημαίνουν ότι θα επιβαρυνθεί η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και μάλιστα λίγο πριν αρχίσει επισήμως η τουριστική περίοδος. Γεγονός που θα βλάψει περαιτέρω την οικονομία.

Τα ίδια κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν στο ethnos.gr ότι θα πρέπει πρώτα να παρατηρήσουμε την υγειονομική εικόνα της χώρας μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων, πριν δοθεί το πράσινο φως για το άνοιγμα της εστίασης. Ωστόσο, οι ίδιοι δεν θεωρούν πως πρέπει τα εστιατόρια και τα καφέ να ανοίξουν μετά το Πάσχα, καθώς αυτό θα επιβάρυνε ακόμη περισσότερο τους πολίτες, οι οποίοι νιώθουν ήδη κόπωση με τα μέτρα και λόγω αυτής της κόπωσης κάνουν επισκέψεις σε σπίτια έπειτα από πέντε μήνες lockdown.

Απόλυτη ασφυξία στα νοσοκομεία – Ρεκόρ στις εισαγωγές

Αριθμός ρεκόρ στις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της χώρας καταγράφηκε το περασμένο 24ωρο – αριθμός που εξηγεί τη μετατροπή ενός ακόμη νοσοκομείου, του Θριάσιου, σε νοσηλευτικό ίδρυμα αποκλειστικής νοσηλείας περιστατικών COvid-19 αλλά και την ανάπτυξη άλλων 51 κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στην Αττική, που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση για την επιδημία από το υπουργείο.

Οι 628 νέες εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη COvid-19, που έγιναν χθες, τελευταία ημέρα του Μαρτίου είναι ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί όχι μόνο τον περασμένο Μάρτιο, αλλά όλη την περίοδο της επιδημίας. Και προστίθενται στους “μαύρους” αριθμούς του μήνα σε ό,τι αφορά την επιδημία κορωνοιού: καταγράφηκαν 72.589 κρούσματα, 1.589 θάνατοι, περισσότεροι από 730 διασωληνωμένοι -όταν κατά το δεύτερο κύμα, τον περασμένο Νοέμβριο, ο αριθμός τους είχε φτάσει μέχρι τους 622. Επίσης, την προτελευταία ημέρα του Μαρτίου καταγράφηκαν για πρώτη φορά στην επιδημία πάνω από 4.000 κρούσματα -4.340- ενώ στις αρχές του μήνα είχε σημειωθεί και η χειρότερη όπως αποδείχθηκε “επίδοση” στις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου: στις 10 Μαρτίου είχαν εισαχθεί για νοσηλεία στην Αττική 345 ασθενείς.

Οι 5.131 νοσηλευόμενοι, οι 739 διασωληνωμένοι, οι 76 νεκροί συμπληρώνουν μαζί με τις 628 εισαγωγές την τετράδα με τους κρίσιμους, “σκληρούς” δείκτες που αποτυπώνουν πλέον μια…σκληρή επιδημιολογική πραγματικότητα, η διαχείριση της οποίας γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη για τους ειδικούς και για την κυβέρνηση.

Στα νοσοκομεία της Αττικής νοσηλεύονταν χθες 2.462 ασθενείς, με τους 411 διασωληνωμένους. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου ήταν 320.

Ολοένα μεγαλύτερη πίεση δέχονται πλέον και τα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας όπως μαρτυρά και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοιού. Ο κ. Κικίλιας τόνισε το νέο “ζόρι” που δέχεται η Θεσσαλονίκη και η βόρεια Ελλάδα και ζήτησε τη μετάβαση του κ. Χαρδαλιά ώστε να υπάρξει συντονισμός της επιχειρησιακής διαχείρισης. Το περασμένο, “βαρύ” από πλευράς εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία, 24ωρο επηρέασε και τα νοσοκομεία της Μακεδονίας όπου έγιναν 142 εισαγωγές.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα