Top

Lockdown: Κρας τεστ για την άρση των μέτρων – Οι ημερομηνίες που συζητιούνται

Στη «μάχη» του ΕΣΥ σήμερα οι 206 ιδιώτες - Φόβοι για τετραψήφιο αριθμό διασωληνωμένων.

Parallaxi
lockdown-κρας-τεστ-για-την-άρση-των-μέτρων-οι-564649
Parallaxi

Με τα πρώτα βήματα ανοίγματος της αγοράς να έγιναν από χθες με την επαναλειτουργία των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής, κυβέρνηση και επιστήμονες βαδίζουν με στόχο την σταδιακή «χαλάρωση» των μέτρων του lockdown με ορίζοντα το Πάσχα.

Οι μέρες που ακολουθούν αποτελούν κρας τεστ για την απόδοση των μέτρων που έχουν ληφθεί προκειμένου να διαφανεί πόσο κοντά βρισκόμαστε στην υλοποίηση του επόμενου στόχου που είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Αν μπορούσε να συνοψιστεί σε μία φράση το κυβερνητικό σχέδιο αυτή θα είναι «Κωδικός Πάσχα», αφού ανεξάρτητα από τις συζητήσεις για συγκεκριμένες ημερομηνίες, η επιθυμία είναι το Πάσχα η αγορά να λειτουργεί πλήρως (έστω και με συγκεκριμένους κανόνες).

Στο πλαίσιο αυτό, αυτή την εβδομάδα οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να αποφανθούν κατά πόσο η επιδημιολογική εικόνα επιτρέπει άνοιγμα της αγοράς στις 29 Μαρτίου, μία ημερομηνία που είχε συζητηθεί πολύ το προηγούμενο διάστημα.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος τόνισε στον ΣΚΑΪ ότι οι αποφάσεις για το λιανεμπόριο θα ληφθούν την Παρασκευή, αφού πρώτα εξεταστεί η πορεία των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες και ειδικά την Τρίτη και την Τετάρτη. Αντίστοιχη τοποθέτηση έγινε και από την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, όπου και ανέφερε ότι διανύουμε μια δύσκολη περίοδο εξαιτίας της πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή.

Ωστόσο η κατάσταση στο ΕΣΥ και η κορύφωση της πορείας των κρουσμάτων η οποία ακόμη δεν έχει έρθει σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς φαίνεται πως μεταθέτει το άνοιγμα των καταστημάτων κατά μία εβδομάδα.

Έτσι ο στόχος φαίνεται να μπαίνει για τις 5 Απριλίου, προκειμένου να έχει φανεί και το επιδημιολογικό αποτύπωμα του ανοίγματος των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η τοποθέτηση του καθηγητή Αλκιβιάδη Βατόπουλου που είναι μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, πως είναι πολύ δύσκολο να αποφασιστεί άνοιγμα του λιανεμπορίου με 2.000 κρούσματα την ημέρα.

Πάντως όταν το λιανεμπόριο ανοίξει, αυτό θα συμβεί αξιοποιώντας το 13032 και πιθανότατα θα επιλεγεί το click away και στην συνέχεια θα απελευθερωθεί η αγορά με περιορισμό μόνο ως προς τα τετραγωνικά του καταστήματος.

Μετά το λιανεμπόριο σειρά παίρνουν τα σχολεία. Το σενάριο «μιλάει» για άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων στις 12 Απριλίου. Όσο για τα Δημοτικά, το κουδούνι σχεδιάζεται να χτυπήσει ξανά στις 19 Απριλίου, δηλαδή μία εβδομάδα πριν από τις διακοπές του Πάσχα. Πάντως ακόμη δεν υπάρχει βεβαιότητα για τίποτα αφού όπως έχει τονιστεί κατ επανάληψη από κυβερνητικά στελέχη δεν υπάρχει προς το παρόν εισήγηση από τους λοιμωξιολόγους για την επιστροφή των μαθητών στις αίθουσες.

Η διαφαινόμενη παράταση στην ημερομηνία ανοίγματος του λιανεμπορίου φέρνει πιο πίσω και το πότε θα σηκώσει ρολά η εστίαση. Τα καφέ και τα εστιατόρια πιθανότατα να ανοίξουν στις 19 Απριλίου σε εξωτερικούς χώρους και με περιορισμό ως προς τον αριθμό ατόμων ανά τραπέζι, με προϋπόθεση πάντα η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας να το επιτρέπει.

Σαρηγιάννης: Λιανεμπόριο 12 Απριλίου, εστίαση 1 Ιουνίου – Μετά το Πάσχα τα σχολεία

Στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου τοποθετεί την κορύφωση του σημερινού κύματος της πανδημίας από τον κορονοϊό, με 3.000 ημερήσια κρούσματα σε εβδομαδιαίο μέσο όρο, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ενώ για τη συνέχεια κάνει λόγο για αποκλιμάκωση, ενώ μιλώντας στο ethnos.gr δίνει τις δικές του εκτιμήσεις για τις ημερομηνίες που μπορεί να ανοίξει στο lockdown το λιανεμπόριο, η εστίαση καθώς και τα σχολεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια.

Ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής και επικεφαλής του Κέντρου για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να βιαστούμε και να προχωρήσουμε σε άμεσα ανοίγματα τομέων της αγοράς αλλά και των σχολείων, τα οποία εκτιμάει ότι πρέπει να γίνουν πολύ αργότερα από τα σενάρια που κυκλοφορούν σήμερα. Εξαίρεση κάνει μόνο για τα Λύκεια, τα οποία υποστηρίζει ότι πρέπει να ανοίξουν στις 29 Μαρτίου, με τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, αφού ως καθηγητής και ο ίδιος κρίνει ότι πρέπει να έχουν το χρόνο να προετοιμαστούν επαρκώς οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Μαζί με την Γ΄ Λυκείου ο κ. Σαρηγιάννης υποστηρίζει ότι πρέπει να ανοίξουν και οι άλλες δύο τάξεις του Λυκείου, αφού θα είναι πολύ δύσκολο για τον ίδιο εκπαιδευτικό να κάνει δια ζώσης μάθημα στην Γ΄ τάξη και τηλεκπαίδευση στις άλλες δύο.

Σε ό,τι αφορά τη δια ζώσης εκπαίδευση σε Γυμνάσια και Δημοτικά, ο κ. Σαρηγιάννης εκτιμάει ότι πρέπει να γίνει ξανά μετά το Πάσχα, αφού με βάση τα μοντέλα του το Μάιο θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση. «Έχω πει στους αρμόδιους τα σχολεία να λειτουργήσουν με 17 μαθητές σε κάθε τάξη, ωστόσο, δε θα το κάνουν. Λένε ότι δεν μπορεί να γίνει, αν και δεν καταλαβαίνω το λόγο. Για άνοιγμα των Λυκείων στις 29 Μαρτίου μιλάω ως καθηγητής, γιατί αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μαθητές που προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Γυμνάσια και Λύκεια πρέπει να ανοίξουν μετά το Πάσχα, αφού, αν γίνει αυτό νωρίτερα , όποια μέτρα κι αν πάρουμε, τα κρούσματα από τον κορονοϊό θα αυξηθούν πάλι, έστω και λίγο. Το Πάσχα θα είμαστε πολύ καλύτερα, αλλά δεν μπορώ να μιλήσω αυτήν τη στιγμή, αν θα μπορούμε να μετακινηθούμε και να γιορτάσουμε στα χωριά μας», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Σαρηγιάννης.

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ο καθηγητής του ΑΠΘ υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνει στις 12 Απριλίου, με βάση την πορεία που εκτιμάει ότι θα ακολουθήσει το επιδημιολογικό φορτίο το επόμενο διάστημα. «Έχω συζητήσει με τους εκπροσώπους των εμπόρων, προκειμένου να τοποθετήσουν στα καταστήματά τους συσκευές απολύμανσης του αέρα, οι οποίες θα βοηθήσουν πολύ και το βλέπουν θετικά. Το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου προκαλεί κινητικότητα και γι’ αυτό πιστεύω ότι πρέπει να γίνει στις 12 Απριλίου. Δε θα έχει αποσυμπιεστεί νωρίτερα η κατάσταση και είναι κρίμα να ανοίγουμε και να κλείνουμε», λέει ο κ. Σαρηγιάννης.

Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις του για τους επιχειρηματίες στο χώρο της εστίασης, αφού υποστηρίζει ότι ο συγκεκριμένος κλάδος της αγοράς δεν θα πρέπει να ανοίξει νωρίτερα από την 1η Ιουνίου. Τότε θα έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε η εστίαση να ανοίξει με ασφάλεια.

Στη «μάχη» του ΕΣΥ σήμερα οι 206 ιδιώτες

Στην εμπόλεμη ζώνη του ΕΣΥ και της επιδημίας οφείλουν να βρίσκονται σήμερα το πρωί οι 206 ιδιώτες γιατροί – παθολόγοι, γενικοί γιατροί, πνευμονολόγοι- κατόπιν της διαδικασίας επιστράτευσής τους την οποία ενεργοποίησε το υπουργείο Υγείας και διεκπεραίωνε έως αργά χθες το βράδυ η Ελληνική Αστυνομία.

Σύμφωνα με όσα ορίζονται στα φύλλα πορείας που έχουν παραλάβει οι γιατροί πρέπει να παρουσιαστούν (ώρα 8πμ) στα νοσοκομεία της Αττικής, της 1ης ή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) και να ενημερωθούν για τον τρόπο που θα συνδράμουν τους συναδέλφους τους είτε σε απλές κλινικές covid-19 είτε σε ΜΕΘ.

Οι επιστρατευμένοι ιδιώτες γιατροί έχουν κατανεμηθεί σχεδόν σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, με τους περισσότερους όμως να έχουν κληθεί να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν στα νοσοκομεία αποκλειστικής νοσηλείας περιστατικών κορωνοϊού. Τα νοσοκομεία Σισμανόγλειο, Ερυθρός Σταυρός (σημειωτέον έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνει αποκλειστικά covid αλλά δεν έχει παραχωρηθεί ακόμη), Ιπποκράτειο, Θριάσιο, Αττικόν, Τζάνειο, Αγία Όλγα είναι ορισμένα από αυτά που θα ενισχυθούν με επιπλέον ιατρικό προσωπικό.

Εως και χθες οι γιατροί που είχαν δηλώσει την πρόθεσή τους να συνδράμουν ανταποκρινόμενοι στις εκκλήσεις του υπουργείου Υγείας και των Ιατρικών Συλλόγων της Αττικής, ήταν πολύ λίγοι, περί τους 61. Μάλιστα, δεν υπάρχουν επικουρικοί γιατροί των αναγκαίων ειδικοτήτων στις λίστες των Υγειονομικών Περιφερειών ώστε να μπορούσε το υπουργείο Υγείας να πάρει γιατρούς από αυτή τη “δεξαμενή”. Σύμφωνα με τις καταστάσεις των Διοικητών των ΥΠΕ, αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ένας παθολόγος στις λίστες επικουρικών, στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης.

«Κάναμε υπομονή και περιμέναμε. Μόνο 61 αποδέχτηκαν και τους παίρνω τηλέφωνο, έναν έναν για να τους ευχαριστήσω» είπε χθες βράδυ στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, αναφερόμενος στο ζήτημα της επιστράτευσης των γιατρών , την οποία χαρακτήρισε μονόδρομο. Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη ρίζα του προβλήματος, δηλαδή στην έλλειψη γιατρών στη χώρα μας, ανεξάρτητα από την επέλαση της επιδημίας. «Δεν υπάρχει γιατρός εκτός ΕΣΥ, αν εξαιρέσει κάποιος όσους έφυγαν για να εργαστούν στο εξωτερικό. Δώσαμε τη δυνατότητα ακόμη και στους συνταξιούχους να προσφέρουν και μονιμοποιήσουμε τους επικουρικούς γιατρούς των ΜΕΘ» τόνισε ο κ. Κικίλιας. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία των ιατρικών συλλόγων έχουν φύγει για εργασία στο εξωτερικό από το 2009 έως σήμερα περίπου 18.000 γιατροί.

Τα κριτήρια επιλογής των γιατρών ήταν η ηλικία -κάτω των 60 ετών- καθώς και να είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ στις ειδικότητες της Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής στην Περιφέρεια Αττικής. Η διάρκεια της επίταξης είναι για χρονικό διάστημα ενός μήνα. Θα κληθούν να αναλάβουν καθήκοντα βαθμίδας Επιμελητή Β’, σε νοσοκομεία της 1ης και 2ης ΥΠΕ, και η αμοιβή τους θα καθοριστεί με νομοθετική ρύθμιση.

Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος, με ποινή φυλάκισης από 3 μήνες έως και 5 χρόνια. Οι γιατροί μπορούν να αρνηθούν μόνο για σοβαρούς λόγους υγείας. Από το υπουργείο Υγείας επισημάνθηκε προς τους Ιατρικούς Συλλόγους ότι οι ιδιώτες γιατροί δεν έχουν αστική ευθύνη και καλύπτονται νομικά από τις ισχύουσες διατάξεις για τους γιατρούς του ΕΣΥ. Επιπλέον, έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, πέραν του ωραρίου της υπηρεσίας τους στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Παγώνη: Μπορεί να φτάσουμε και τους 1.000 διασωληνωμένους

Την ανάγκη επίταξης περαιτέρω ιδιωτικών κλινικών για την μάχη ενάντια στην πανδημία επεσήμανε η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης, υπάρχει ανάγκη για βοήθεια από τον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα η κυβέρνηση θα έπρεπε να επιτάξει κι άλλα ιδιωτικά θεραπευτήρια. «Τόσα ιδιωτικά θεραπευτήρια έχουμε, δε μπορούμε να πάρουμε άλλο ένα;», σημείωσε.

Για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία είπε πως «όταν έχουμε 3.500 νοσηλευόμενους ασθενείς Covid δεν υπάρχει περίπτωση το 10% να μη διασωληνωθεί. Μπορεί να φτάσουμε και τους 1.000 διασωληνωμένους. Μετά από 15-20 μέρες θα δούμε μια μείωση».

Παράλληλα, έκανε έκκληση στους νέους να προσέχουν, καθώς όπως έχει αποδειχτεί ο ιός δεν κάνει διακρίσεις στις ηλικίες.

Για την επίτευξη της ανοσίας η κυρία Παγώνη είπε ότι «χωρίς εμβολιασμούς δε θα μπορούμε να βγούμε από αυτή την ιστορία και να κάνουμε καλοκαίρι. Ορόσημο ο Ιούλιος για την ανοσία.»

Σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, εκτίμησε ότι στο δεκαήμερο με τη μείωση των κρουσμάτων σταδιακά μπορούν να ανοίξουν κάποια καταστήματα. «Είναι προτιμότερο να ανοίξουμε κάποια καταστήματα, καφετέριες να πηγαίνει ο κόσμος με μέτρα, παρά να πηγαίνει στα σπίτια και να έχουμε αυξημένη την ενδοοικογενειακή μετάδοση».

ΠΗΓΕΣ: ethnos.gr / protothema.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα