Νέο άνοιγμα δραστηριοτήτων – Τι θα ακολουθήσει

Επόμενοι στόχοι η κατάργηση των sms και η άρση της απαγόρευσης μουσικής στην εστίαση - Ρεκόρ εμβολιασμών την Τετάρτη

Parallaxi
νέο-άνοιγμα-δραστηριοτήτων-τι-θα-ακο-750900
Parallaxi

Σε νέο άνοιγμα δραστηριοτήτων προχωρά η χώρα από το Σάββατο έως και την ερχόμενη Δευτέρα 10 Μάϊου, στο πλαίσιο της σταδιακής επαναφοράς στην κανονικότητα.

Το πρωί του Σαββάτου 8 Μαϊου οι οργανωμένες παραλίες όλης της Ελλάδας θα ανοίξουν τις πύλες τους προκειμένου να υποδεχτούν τους πρώτους λουόμενους της φετινής σεζόν.

Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι του Κοροναϊού Covid-19 και της Πολιτικής Προστασίας, οι υπόλοιπες δραστηριότητες που θα ανοίξουν έχουν ως εξής:

· Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.

· Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.

-Επίσης, από 8 Μαΐου, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.

-Τέλος, από 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Πιθανό να καταργηθούν τα SMS μετά τις 15 Μαΐου

Για το ενδεχόμενο να καταργηθεί η υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033. αλλά και την πορεία των εμβολιασμών μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης στην εκπομπή Live News.

«Είναι και η ανοσία κομμάτι της κοινωνίας. Ο καθένας λέει ότι θέλει και κρίνεται. Η πανδημία είναι πραγματικότητα, σκοτώνει ανθρώπους ή τους αφήνει με πολύ βαριές περιπέτειες και δεν αντιμετωπίζεται με κανένα άλλο τρόπο παρά μόνο με τις υποδείξεις της επιστήμης και των ειδικών» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

«Είμαστε στην 15η από τις 16 θέσεις στην Ευρώπη στους εμβολιασμούς των υγιειονομικών. Πρέπει οι ίδιοι οι γιατροί μας να αναλάβουν μια πρωτοβουλία να ανέβει το ποσοστό των εμβολιασμένων γιατρών. Όταν κάποιος αποφασίσει να μην εμβολιαστεί είναι ατομικό του δικαίωμα, το οποίο κρίνεται, με τον υγιειονομικό όμως υπάρχει μια βασική διαφορά, όταν γίνει εκείνος ασυμπτωματικός φορέας μπορεί να κολλήσει κάποιον που έχει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας στο νοσοκομείο. Θέτει τη ζωή των ασθενών του νοσοκομείου σε κίνδυνο επειδή εσύ δεν εμβολιάστηκες» τόνισε ο υπουργός για τους εμβολιασμούς των γιατρών.

Όσον αφορά στις μικρότερες ηλικίες, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε: «Η νέα γενιά έχει βάλει τα γυαλιά στις μεγαλύτερες ηλικίες».

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στις επόμενες κινήσεις που θα κάνει η κυβέρνηση μετά και την εισήγηση των ειδικών. «Όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί τα μέτρα θα χαλαρώνουν. Δεν μπορώ να πω κάτι πιο σαφές. Αυτή τη στιγμή συνεδριάζει η Επιτροπή. Η προσωπική μου θέση είναι ότι αν οι εμβολιασμοί συνεχίσουν με αυτό το ρυθμό και η εξέλιξη της πανδημίας συνεχίζει έτσι είναι λογικό να καταργηθούν τα sms».

Ο υπουργός τόνισε ότι έχουν θέσει στην Επιτροπή θέματα όπως και την κατάργηση του click inside και η κυβέρνηση περιμένει την απόφαση των ειδικών.

«Eίμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο, αν συνεχίσουν οι εμβολιασμοί με αυτό το ρυθμό θα τελειώσουμε με την πανδημία. Αντί να εμπιστευτούμε τον κάθε κομπογιαννίτη, να εμπιστευτούμε την επιστήμη. Τους ανθρώπους που μελέτησαν και σπούδασαν και έβγαλαν αποτέλεσμα. Το εμβόλιο είναι αποτέλεσμα της επιστήμης» κατέληξε ο υπουργός.

Επόμενος στόχος μουσική στην εστίαση

Με ορίζοντα την 15η Μαΐου, λοιπόν, στόχος τώρα είναι να «διορθωθούν» καταστάσεις που υπάρχουν τώρα προκειμένου να μπορέσει η οικονομία να λειτουργήσει όσο το δυνατόν πιο σωστά. Από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας της εστίασης έγινε κατανοητό πως παρά την ανταπόκριση του κόσμου, το «αγκάθι» της απαγόρευσης της μουσικής είναι ένα αίτημα που θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα.

«Προσοχή, η πανδημία είναι ακόμα εδώ»

Ενδεικτικά είναι άλλωστε τα όσα είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης. «Είναι εμφανές πως παρόλο που υπάρχει βελτίωση η πανδημία είναι ακόμα εδώ» είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε:

«Για αυτό και είμαι υποχρεωμένος ως Υπουργός Υγείας, να συστήσω μεγάλη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζουμε το ένα πίσω από το άλλο τα βήματα ελευθερίας τα οποία μας παρέχονται από την ελληνική Πολιτεία, σε οικονομικό επίπεδο, σε κοινωνικό επίπεδο, αύριο σε τουριστικό επίπεδο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να περιφρουρήσουμε τη Δημόσια Υγεία και να μπορέσουμε να κάνουμε μόνιμα βήματα ελευθερίας και προς την σωστή κατεύθυνση.

»Είναι εμφανές ότι από τη στιγμή που ο κυλιόμενος επταήμερος μέσος όρος ήταν εχθές 1.756 επιβεβαιωμένα κρούσματα, έχοντας σταθεροποιηθεί και ενδεχομένως παρουσιάζοντας και μία μικρή πτώση, αυτό είναι ενθαρρυντικό.

»Άρα, λοιπόν, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι στην περίοδο αυτή που προσπαθούμε να επιταχύνουμε, και το καταφέρνουμε αυτό, και να ενδυναμώσουμε το πρόγραμμα εμβολιασμού, το πρόγραμμα ‘Ελευθερία’, και που δίνουμε μετά από μια πολύμηνη μάχη και τεράστια προσπάθεια κομμάτια ελευθερίας στους συμπολίτες μας, αυτό πρέπει να γίνεται με τη δέουσα προσοχή.

»Δηλαδή μάσκες, μέσα ατομικής προστασίας, αποστάσεις, υγιεινή των χεριών και αντισηπτικά. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε και πρέπει να το τονίσω σήμερα παντού και αύριο ενδεχομένως που κάποια δεδομένα θα αλλάξουν σίγουρα στους κλειστούς χώρους, στους εσωτερικούς χώρους.

»Θέλω να πω ότι το επόμενο χρονικό διάστημα πάντα θα πρέπει να προσέχουμε και να υπάρχει ειδική μέριμνα σε μαγαζιά, σούπερ μάρκετ, κουρεία, δημόσιες υπηρεσίες, ιδιωτικές υπηρεσίες, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και γενικά στους εσωτερικούς χώρους, καθώς υπάρχει ακόμα αναλογία εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων.

»Και ακόμα και αν προχωρήσουμε τον εμβολιασμό όπως έχουμε προγραμματίσει, που είναι ευοίωνες, αισιόδοξες οι προβλέψεις για το επόμενο χρονικό διάστημα, πάντα θα υπάρχουν και μη εμβολιασμένοι όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και σε όλο τον κόσμο και άρα θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί».

Παράλληλα, σχετικά με την άρση των μέτρων είπε πως «σιγά-σιγά παίρνουμε πίσω ένα-ένα τα μέτρα τα οποία εφαρμόσαμε με τα lockdown για την πανδημία. Αλλά πρέπει όλοι μαζί και οι επαγγελματίες στην εστίαση, στο λιανεμπόριο και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, στο δημόσιο και αυτοί οι οποίοι μετακινούνται ή θέλουν να διασκεδάσουν, όλοι μαζί να τηρούμε τα μέτρα, τις συστάσεις των ειδικών και να λαμβάνουμε ειδική μέριμνα για το επόμενο χρονικό διάστημα. Θεωρώ ότι είναι καίριο αυτό, πολύ σημαντικό και δεν πρέπει κανείς να το προσπεράσει».

«Υπάρχει αισιοδοξία; Βελτιώνονται τα πράγματα; Θέλω να το πω όσο πιο απλά μπορώ και ειλικρινά. Βεβαίως. Όταν ξεκινήσαμε πριν από κάποιους μήνες στις αρχές του Γενάρη του 2021 με 50 εμβολιασμούς υγειονομικών την ημέρα και σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι θα φτάσουμε τους 100.000 εμβολιασμένους την ημέρα, μιλάμε για μια τεράστια αύξηση και ενδυνάμωση» κατέληξε.

Ρεκόρ εμβολιασμών

Διπλάσιος αριθμός εμβολιασμών κατά του κορονοϊού από τον μέσο όρο των προηγούμενων ημερών έγινε σήμερα, Τετάρτη, 5 Μαΐου. Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία, έγιναν μέσα σε μία ημέρα 108.576 εμβολιασμοί, αριθμός ρεκόρ για την χώρα μας. Από αυτούς οι 57.999 ήταν για την πρώτη δόση και 50.577 έλαβαν την δεύτερη δόση του εμβολίου τους.

Ετσι συνολικά

2.272.659 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με μία δόση 1.037.129 έχουν λάβει και την 2η δόση έχουν γίνει 3.309.788 εμβολιασμοί

Αισιόδοξος παρουσιάστηκε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για την πανδημία του κορονοϊού.

Στόχος είναι τέλος Μαΐου να:

έχουν διενεργηθεί 5,4 εκατ. εμβολιασμοί 3,5 εκατ. με την πρώτη δόση, ποσοστό 33% περίπου 2 εκατ. και με τις δύο δόσεις, ποσοστό 18%.

Σε σχέση με τις παραδόσεις για τον μήνα Μάιο ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι από την εταιρεία Pfizer αναμένουμε 2.150.000 δόσεις, από την εταιρεία Moderna 350.000. Η εταιρεία Johnson & Johnson επιβεβαίωσε 220.000 δόσεις και αναμένουμε επιβεβαίωση για τις υπόλοιπες 80.000 και η εταιρεία AstraZeneca επιβεβαίωσε 150.000 δόσεις και αναμένουμε επιβεβαίωση για τις υπόλοιπες μέχρι τις 350.000 που αναμένουμε τον Μάιο.

Στο μισό η διασπορά με 1 μόνο δόση εμβολίου

Σε ένα σημαντικό ερευνητικό εύρημα για την αξία των εμβολίων αναφέρθηκε η κυρία Θεοδωρίδου. «Υπάρχει πάντα η προσδοκία ότι τα εμβόλια επηρεάζουν τη διασπορά του ιού από τους εμβολιασμένους, υπήρχε όμως η ανάγκη αυτή η ιδιότητα του εμβολιασμού να τεκμηριωθεί» είπε χαρακτηριστικά, και παρέθεσε τα αποτελέσματα μιας ευρείας μελέτης που διεξήχθη στη Βρετανία.

Με κύρια ερευνήτρια την Μαίρη Ράμσεϊ, κορυφαία επιστήμονα στον τομέα των εμβολίων, η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και Έρευνας της Βρετανίας παρουσίασε σε προδημοσίευση τα αποτελέσματα μελέτης, η οποία περιλαμβάνει άτομα τα οποία είχαν εμβολιαστεί με μια δόση εμβολίου ή της Pfizer ή τηςAstraZeneca και μετά από 3 εβδομάδες μολύνθηκαν με τον κορωνοϊό.

«Η μελέτη αυτών των ατόμων με μοριακό τρόπο, με PCR, και έλεγχο των ατόμων του οικογενειακού τους περιβάλλοντος που ήταν σε επαφή – ο αριθμός αυτός ήταν τεράστιος, 25.000 νοικοκυριά και 57.000 άτομα σε επαφή- έδειξε ότι ο εμβολιασμός των ατόμων αυτών μείωσε κατά 50% περίπου την πιθανότητα διάδοσης, μετάδοσης του ιού στο περιβάλλον» ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου.

Πρόσθεσε πως το εύρημα έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στη Βρετανία και σε όλα τα κράτη, καθώς «επιβεβαιώνει τη βασική ιδιότητα του εμβολίου, ότι όχι μόνο τα εμβόλια σώζουν ζωές, αλλά μειώνουν και την πιθανότητα να μολυνθούν άτομα του περιβάλλοντος του εμβολιαζόμενου. Η έμμεση προστασία είναι μια ιδιότητα πάρα πολύ σημαντική για την επίτευξη ταχύτερα της συλλογικής ανοσίας».

Διευκρινίσεις για τα τεστ αντισωμάτων

Απάντηση σε ένα ερώτημα που διατυπώνεται από πολλούς εξ όσων νόσησαν ή εμβολιάστηκαν έδωσε η κυρία Θεοδωρίδου: «Nα κάνω έλεγχο αντισωμάτων;».

«Αρκετοί συμπολίτες μας διακατέχονται από την αγωνία αν «έπιασε», όπως λέμε, το εμβόλιο, δηλαδή αν ήταν αποτελεσματικό και σπεύδουν να πραγματοποιήσουν εργαστηριακό έλεγχο με προσδιορισμό των αντισωμάτων» είπε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής.

«Η ανοσία δεν περιορίζεται μόνο στον προσδιορισμό των αντισωμάτων, αλλά έχει και ένα πολύ σημαντικό σκέλος, την κυτταρική ανοσία, η οποία δεν προσδιορίζεται με αντισώματα. Ο προσδιορισμός των αντισωμάτων είναι σημαντικός για την επιδημιολογική επιτήρηση, για κλινικές μελέτες, για τον εντοπισμό ομάδων πληθυσμού αυξημένου κινδύνου, αλλά είναι περιορισμένης σπουδαιότητας σε ατομικό επίπεδο» εξήγησε.

«Η θέση όλων των διεθνών Οργανισμών είναι ξεκάθαρη. Δεν συστήνεται έλεγχος αντισωμάτων μετά από εμβολιασμό ή έλεγχος αντισωμάτων σε ένα άτομο που πρόκειται να εμβολιαστεί» τόνισε και ξεκαθάρισε πως θα υπάρξει οδηγία για τον έλεγχο αντισωμάτων για ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι ή για την ανάγκη επανεμβολιασμού του γενικού πληθυσμού.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / in.gr / protothema.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα