Νέο ρεκόρ κρουσμάτων σήμερα προβλέπει ο Τζανάκης – Τι γίνεται με σχολεία, άρση μέτρων

Με το... καλημέρα κλειστά τμήματα στη Θεσσαλονίκη λόγω κρουσμάτων - Διχασμός ειδικών για την επιστροφή μουσικής στην εστίαση.

Parallaxi
νέο-ρεκόρ-κρουσμάτων-σήμερα-προβλέπε-749796
Parallaxi

Νέο νούμερο – ρεκόρ στα κρούσματα κορονοϊού αναμένει σήμερα ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης καθώς όπως είπε στον ΣΚΑΪ θα ενσωματωθούν και όσα από τα 15.000 θετικά self test επιβεβαιωθούν μετά το άνοιγμα των σχολείων.

Εξήγησε ότι εάν γίνουν 600.000 τεστ και ο δείκτης θετικότητας προσεγγίσει το 9 τότε τα κρούσματα θα είναι κοντά στις 54.000 ενώ εάν ο δείκτης είναι πιο κοντά στο 8, οι νέες μολύνσεις μπορεί να είναι κάτω από 50.000.

Σχετικά με την κορύφωση του πανδημικού κύματος της Όμικρον, ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι το μοντέλο τη ομάδας του εξακολουθεί να εκτιμά ότι θα κορυφωθεί μεταξύ 20 με 25 Ιανουαρίου, ωστόσο εάν αποδειχθεί ότι οι γιορτές δεν έχουν εκδηλώσει το πλήρες αποτύπωμά τους και τα σχολεία συμβάλουν στη διασπορά, τότε ενδεχομένως να καθυστερήσει.

«Τα πράγματα δεν είναι εύκολα» πρόσθεσε ο καθηγητής σημειώνοντας ότι ο εβδομαδιαίος μέσος όρος κρουσμάτων τώρα βρίσκεται στις 35.000 και εάν αυτός ο ρυθμός συνεχιστεί θα μιλάμε για συνοικά 700.000 με 800.000 μολύνσεις έως το τέλος Ιανουαρίου.

Επικαλέστηκε αμερικανικά στοιχεία όπου δείχνουν κατακόρυφη άνοδο στις νοσηλείες με την Όμικρον, με αύξηση και των διασωληνώσεων και των νοσηλειών σε απλές μονάδες.

Ειδικά για την Ελλάδα ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή γίνονται κατά μέσο όρο 590 εισαγωγές στα νοσοκομεία και κάποια στιγμή αναμένεται να φτάσουν έως και 650.

Ο κ. Τζανάκης τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς της μουσικής στην εστίαση, λέγοντας ότι η λίγο χαμηλή μουσική όταν τρως έξω θα βοηθήσει στην ψυχολογία των πολιτών ενώ δεν έχει αποδειχθεί ποτέ επί του πεδίου ότι όταν παίζει μουσική, όσοι μιλούν και επικοινωνούν εκτοξεύουν περισσότερα σταγονίδια.

Σχολεία – Χιλιάδες κρούσματα με το… καλημέρα σε μαθητές

Η επιστροφή των μαθητών η οποία συνοδεύτηκε από τα απαραίτητα self test έφερε πάνω από 15.000 κρούσματα με το… καλημέρα σε μαθητές αλλά και σε εκπαιδευτικούς.

Αρκετοί επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι με το άνοιγμα των σχολείων θα υπάρξει έκρηξη των κρουσμάτων και διασπορά στην κοινότητα, άλλοι ωστόσο τονίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα γίνει καλύτερη ανίχνευση.

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, δύο τμήματα σε σχολεία της Θεσσαλονίκης, παρέμειναν κλειστά εξαιτίας κρουσμάτων.

Εν τω μεταξύ, με καταλήψεις, αποχές αλλά και στάσεις εργασίας ξεκίνησε η πρώτη ημέρα λειτουργίας των σχολείων μέσα στο 2022. Η ΟΛΜΕ πραγματοποίησε δίωρη στάση εργασίας με συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας καταγγέλλοντας το άνοιγμα των σχολείων δίχως τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.

Σε κατάληψη και αποχές, για τον ίδιο λόγο, προχώρησαν μερικά σχολεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Τι γίνεται αν βρεθεί κρούσμα στην τάξη

Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη όλο το τμήμα θα υποβάλλεται σε έλεγχο, και όχι μόνο οι μαθητές που κάθονταν κοντά στο κρούσμα, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ κάθε μέρα για 5 ημέρες.

Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο rapid και ένα self test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών self test την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν σύνολο 3 self test δωρεάν εκείνες τις ημέρες.

Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς, οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες: δύο rapid και ένα self test, επιπλέον των δύο rapid test που ήδη κάνουν την εβδομάδα σε περίπτωση κρούσματος. Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 self test δωρεάν την εβδομάδα.

«Παράθυρο» για αναθεώρηση μέτρων

Την ίδια ώρα κυβέρνηση, υπουργείο Παιδείας και ειδικοί θα παρακολουθούν καθημερινά την πορεία της διασποράς του κορονοϊού στη σχολική κοινότητα και δεν αποκλείεται – εάν χρειαστεί – να αναθεωρηθούν κάποια μέτρα για τα σχολεία.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα, προχώρησαν χθες σε δηλώσεις η αναπληρώτρια υπουργού Παιδείας κ. Μίνας Γκάγκα, όσο και από τη Γενική Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, κ. Ζέττας Μακρή.

Η μεν πρώτη, ανάφερε ότι «είμαστε πάντα έτοιμοι να αναθεωρήσουμε τα μέτρα και είμαστε πάντα σε ετοιμότητα» ενώ η δεύτερη τόνισε ότι «αν δούμε ότι λόγω της Όμικρον χρειαστεί να αλλάξει το πρωτόκολλο του 50+1, θα αλλάξει».

Όπως είπε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, «είμαστε πάντα έτοιμοι να αναθεωρήσουμε τα μέτρα και είμαστε πάντα σε ετοιμότητα».

Στο τραπέζι η χαλάρωση

Στην συνεδρίαση της Τετάρτης οι ειδικοί θα μελετήσουν εάν μπορεί να επανέλθει η μουσική στην εστίαση και τη διασκέδαση.

Ωστόσο, αρκετοί ειδικοί, σύμφωνα με το ethnos.gr, είναι αρνητικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς ο λόγος που εφαρμόστηκε το συγκεκριμένο μέτρο από την αρχή ήταν για να περιοριστούν οι έντονες εκδηλώσεις σε χώρους διασκέδασης αλλά και ο συνωστισμός που ευνοείται από τη μουσική. Παράλληλα εάν επιτραπεί η μουσική παντού θα σημαίνει ότι μπορούν να ανοίξουν και πάλι τα μεγάλα κέντρα διασκέδασης.

Ερώτημα παραμένει εάν θα υπάρξει διαχωρισμός, να επιτραπεί δηλαδή η μουσική στα εστιατόρια και στα μπαρ όπου όμως θα συνεχίσουν να επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες.

Επίσης οι ειδικοί αναμένεται να συζητήσουν και τη χαλάρωση των μέτρων στα γήπεδα. Άλλωστε υπήρχαν έντονες αντιδράσεις από τις ομάδες αφού σε τεράστια γήπεδα με μεγάλη χωρητικότητα επιτρεπόταν μόνο 1000 φίλαθλοι. Ένα μέτρο που δημιούργησε προβλήματα και με τα εισιτήρια διαρκείας. Οι ειδικοί θα εξετάσουν να επιτρέψουν την κάλυψη του 20% των θέσεων στα γήπεδα από το 10% και έως 1000 άτομα που ισχύει σήμερα.

Άδειες ειδικού σκοπού

Συγκρατημένα αισιόδοξη εμφανίστηκε χθες και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Εμβολιασμό, Μαρία Θεοδωρίδου, σχολιάζοντας πως «η αισιοδοξία είναι καλή και πρέπει να την έχουμε, αλλά βέβαια δεν πρέπει να μας παρασύρει με αποτέλεσμα να μη μελετάμε και ετοιμαζόμαστε και για άλλες προοπτικές», σχετικά με το ενδεχόμενο σταδιακής χαλάρωσης των περιορισμών. «Η λέξη “προσαρμογή” είναι αυτή που κατευθύνει τις εργασίες μας, οπότε δεν πρέπει να καλλιεργούμε προσδοκίες αυτή τη στιγμή, παρά μόνο να δούμε πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο τις επόμενες ημέρες» εξήγησε σχετικά και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας. «Καλύτερα να πηγαίνουμε βήμα προς βήμα και πιστεύω ότι σύντομα θα φτάσουμε σε μια σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας, ενώ ανακοίνωσε ότι μελετάται η χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού σε υπαλλήλους του Δημοσίου, που τα παιδιά τους πρέπει να μείνουν στο σπίτι.

ΠΗΓΕΣ: ΑΝΤ1 / ΣΚΑΙ / ethnos.gr / in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα