«Οδηγός» για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους από τον Σεπτέμβρη
Τι λένε Κοντογεώργης, Μιχαηλίδου, Γεωργαντάς για τους ανεμβολίαστους.
Δείτε αναλυτικά όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού στη χώρα μας.
Νέα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα τόσο για τους εμβολιασμένους όσο και για τους μη εμβολιασμένους πολίτες της χώρας μας. Κατά πάσα πιθανότητα και στις δύο περιπτώσεις όπως όλα δείχνουν η χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους θα επιστρέψει ενώ ακόμη οι ειδικοί παραμένουν στην ειδική σύσταση χρήσης της σε συνωστισμό.
Το ζήτημα αναμένεται να συζητήσει και η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ειδικά μετά την παρουσίαση τριών μελετών του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων που δείχνουν πως η αποτελεσματικότητα των εμβολίων μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.
Οι τρεις μελέτες υποδεικνύουν ότι ο εμβολιασμός προλαμβάνει περίπου το 55% των λοιμώξεων, το 80% των συμπτωματικών λοιμώξεων και τουλάχιστον το 90% των νοσηλειών.
Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με την ανεπαρκή εμβολιαστική κάλυψη, η οποία πλέον αρχίζει και φαίνεται καθαρά και ευρωπαϊκά στατιστικά με την Ελλάδα να είναι 9η από το τέλος στην κατηγορία των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών, όπως αποτυπώνεται και στην σημερινή επισκόπηση της σελίδας VaccinationEu, έχουν ως αποτέλεσμα το θέμα της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας να επιστρέφει σε γοργούς και έντονους ρυθμούς.
Για την πορεία των εμβολιασμών μίλησε και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σήμερα, Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος αφού παρέθεσε τα στοιχεία στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως οι αριθμοί δεν επαρκούν.
«Αυτή τη στιγμή είμαστε περίπου στα 5,88 εκατ. δηλαδή ακόμα και να μην αυξηθούν καθόλου τα ραντεβού θα έχουμε ξεπεράσει τα 6 εκατ.» σημείωσε ο υφυπουργός, πρόσθεσε όμως ότι με βάση τη μεγάλη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα αυτός ο αριθμός δεν είναι ικανοποιητικός.
Με τα δεδομένα αυτά λοιπόν η ελπίδα για το χτίσιμο ενός ισχυρού τείχους ανοσίας σβήνει και η ανάγκη για επιπλέον προστασία εμβολιασμένων και μη φουντώνει.
Η επιστροφή της μάσκας όμως είναι μόνο ένα από τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους οι ανεμβολίαστοι πολίτες, οι οποίοι από τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να προσθέσουν περισσότερους περιορισμούς στη λίστα τους.
Το ακριβές πλαίσιο θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα από την κυβέρνηση.
Τα σενάρια που εξετάζονται από την κυβέρνηση αφορούν τον εργασιακό χώρο, το λιανεμπόριο και την εστίαση (μαζί με τους χώρους ψυχαγωγίας). Επίσης μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν και για τα σχολεία, αλλά και τα Πανεπιστήμια.
Το επικρατέστερο σενάριο «ακούει» στον τίτλο… είτε εμβολιάζεσαι, είτε έχεις πρόσβαση στον χώρο εργασίας σου μόνο αφ΄ότου έχεις προσκομίσει χαρτί που να πιστοποιεί πως το rapid test σου είναι αρνητικό και το οποίο έκανες με δικά σου έξοδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο θα επεκταθεί και στον δημόσιο τομέα, με αποτέλεσμα να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες και για τους δημόσιους υπαλλήλους.
Φυσικά απ’ έξω δεν θα μείνουν οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί. Αν και υπήρχαν σκέψεις να γίνει υποχρεωτικός εμβολιασμός, φαίνεται πως αυτό δεν θα γίνει, αλλά θα έχουν την υποχρέωση όπως και οι υπόλοιποι να προσκομίζουν τα απαραίτητα έγγραφα.
Συζητείται επίσης να προσέρχονται με τον ίδιο τρόπο οι φοιτητές στα Πανεπιστήμια, ενώ οι μικροί μαθητές θα έχουν την δυνατότητα να κάνουν δύο self test την εβδομάδα, τα οποία θα λαμβάνουν δωρεάν από το κράτος.
Σε κάθε περίπτωση η πίεση που θα ασκηθεί προκειμένου να πειστούν όσοι φοβούνται να εμβολιαστούν θα είναι και… οικονομική. Δηλαδή όσοι θα θέλουν να εργαστούν πρέπει είτε να έχουν εμβολιαστεί (κάτι που παρέχεται δωρεάν), είτε να κάνουν τηλεργασία (όχι εύκολο για όλους) είτε να μπουν σε διαθεσιμότητα, κάτι που θα μπορούσε να φέρει πιο δυσάρεστες καταστάσεις.
Το άλλο σενάριο είναι αυτό του υποχρεωτικού ελέγχου με rapid τεστ ή self τεστ τα οποία, ωστόσο, θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους, μια ιδιαίτερα «ακριβή» διαδικασία για όποιον δεν θέλει να εμβολιαστεί.
Σκέψεις για ψώνια με click away στους ανεμβολίαστους
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα για το λιανεμπόριο είναι ακόμη υπό εξέταση και γι΄αυτό δεν είναι ξεκάθαρο το αν θα περιλαμβάνονται στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης την επόμενη εβδομάδα.
Ωστόσο ένα σενάριο που είναι στο τραπέζι είναι όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο να ψωνίζουν με την παλιά -και καθόλου λησμονημένη- μέθοδο του click away.
Χαρακτηριστική ήταν και η σημερινή δήλωση του νέου προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος ανέφερε πως κατά την άποψή του ανακοινώσεις σχετικά με το λιανεμπόριο θα υπάρξουν μετά τη ΔΕΘ (11-19 Σεπτεμβρίου).
Ψυχαγωγία – Ένα προνόμιο των εμβολιασμένων
Η τελευταία κατηγορία είναι και αυτή που έχει τους πιο σκληρούς κανόνες για τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι δεν αποκλείεται να λάβουν «κόκκινη κάρτα» για αυτούς τους χώρους.
Το επικρατέστερο σενάριο είναι οι ανεμβολίαστοι να βρίσκονται εκτός των εσωτερικών χώρων στην εστίαση και στα κέντρα διασκέδασης, πράγμα που ισχύει και τώρα.
Έτσι το αρχικό σχέδιο για μεικτούς χώρους φαίνεται πως μπαίνει ξανά στο συρτάρι, τουλάχιστον για όσο τα νούμερα των εμβολιασμένων δεν αυξάνονται ικανοποιητικά. Επομένως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί δεν θα έχουν πρόσβαση στο εσωτερικών των καφετεριών και των εστιατορίων, των μπαρ, των κέντρων διασκέδασης και των γηπέδων.
Πάντως στην ατζέντα βρίσκονται και τα θέατρα και οι κινηματογράφοι, ωστόσο η απόφαση για αυτά τα δύο δεν έχει κλειδώσει ακόμη.
Τέλος να σημειωθεί πως έχει ξεκινήσει ήδη η αντίστροφη μέτρηση για τους υγειονομικούς, στους οποίους ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός. Η αναστολή καθηκόντων όσων δεν θα εμβολιαστούν θα ξεκινήσει από 1η Σεπτεμβρίου, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η αναπλήρωσή τους.
Διπλάσιαστηκαν οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές φροντίδας
Oλοκληρώνεται σήμερα η πρώτη εβδομάδα υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε όλες τις δομές ηλικιωμένων και αναπηρίας της χώρας.
Σημειώνεται ότι, για λόγους προστασίας κυρίως των πιο ευάλωτων πολιτών, από τη Δευτέρα 16 Αυγούστου, σε ιδιωτικές, δημόσιες, δημοτικές και εκκλησιαστικές δομές, μπορούν να εργαστούν μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί.
Οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι τίθενται σε αναστολή εργασίας, μέχρι να εμβολιαστούν, κατ’ εφαρμογή της σχετικής διάταξης του νόμου 4820/2021.
Μια εβδομάδα μετά την τήρηση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στις δομές, το ποσοστό των εμβολιασμένων παρουσιάζει ανοδική πορεία. Την περίοδο του Ιουλίου στις ιδιωτικές δομές γήρατος και αναπηρίας, το ποσοστό εμβολιασμού των εργαζομένων ήταν στο 62%, ενώ σήμερα είναι παραπάνω από το 85%.
Στις δημόσιες δομές, παρατηρήθηκε τεράστια αύξηση, αφού τον Ιούλιο ήταν εμβολιασμένο το 45% των εργαζομένων και σήμερα έχει εμβολιαστεί το 90% του συνόλου.
Επισημαίνεται ότι οι αιτήσεις απαλλαγής των εργαζομένων που αδυνατούν να εμβολιαστούν για επιβεβλημένους λόγους υγείας -οι οποίες είναι λίγες σε αριθμό- έχουν κατατεθεί και η γνωμοδότησή τους πρόκειται να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 23 Αυγούστου. Για την περίπτωση αυτή, υπάρχει χρονική παράταση ως προς το μέτρο της αναστολής εργασίας.
Στο σύνολό του, το μέτρο παρουσιάζεται αποτελεσματικό και δεν φαίνεται να προκύπτουν μεγάλα κενά. Υπενθυμίζεται πως τον προηγούμενο χρόνο, έγιναν 500 προσλήψεις σε προνοιακές δομές για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση, η αναπλήρωση των εργαζομένων σε αναστολή καθηκόντων, όπου κρίνεται αναγκαίο, πραγματοποιείται με γρήγορες διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού με τρίμηνες συμβάσεις με δυνατότητα ανανέωσης επιπλέον τριμήνου, με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου.
Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για τα θέματα Κοινωνικής Πολιτικής, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε: «Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εργαζομένων στις δομές, δεν είναι προσπάθεια επιβολής μιας άποψης. Είναι ουσιαστικό κομμάτι της προσπάθειάς μας όλους αυτούς τους μήνες για τη διαφύλαξη της υγείας των γιαγιάδων και των παππούδων μας. Η πρώτη εβδομάδα, μας δείχνει πως αυτό γίνεται αντιληπτό. Η υπευθυνότητα και ο επαγγελματισμός των εργαζομένων, αυξάνει ολοένα και περισσότερο το ποσοστό των εμβολιασμένων συμπολιτών μας. Όλοι μαζί, Πολιτεία, εργαζόμενοι και διοικήσεις εδώ και ένα χρόνο, χτίζουμε το τείχος ανοσίας απέναντι στον κίνδυνο του ιού. Προστατεύουμε τους ανθρώπους μας, με όλα τα εργαλεία που διαθέτουμε».
Κοντογεώργης για ανεμβολίαστους: Δεν θα ορίζουν την οικονομική ζωή του τόπου
Όσοι αγνοούν ή αψηφούν τον υγειονομικό κίνδυνο δεν μπορούν να ορίζουν την οικονομική ζωή του τόπου ξεκαθάρισε μέσω του ΣΚΑΪ για τους αρνητές εμβολιασμού ο Θανάσης Κοντογεώργης, γενικός γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης.
Για το πρόγραμμα εμβολιασμού σημείωσε ότι μετά τον Δεκαπενταύγουστο αναμέναμε μια σχετική αύξηση, η οποία και παρατηρείται. «Πριν τον Δεκαπενταύγουστο είχαμε 6 με 7.000 εμβολιασμούς την ημέρα κάπως χαμηλά νούμερα, αυτή τη στιγμή είμαστε στα 30.000 ημερησίως, αυτό μας γεννά μια αισιοδοξία για ακόμα μεγαλύτερη αύξηση. Προχωράμε σε κινήσεις ενθάρρυνσης του εμβολιασμού, σε ενημέρωση» σημείωσε.
«Στις ηλικίες 25 με 29 ετών πλέον ξεπεράσαμε το κατώφλι του 50% εμβολιασμούς, ενώ στις ηλικίες 18 με 24 πάμε προς 40%, αυτό δεν αρκεί, αλλά με τα διαφορά μετρά ενθάρρυνσης και “δημιουργικής πειθούς” και με την επιστροφή από διακοπές τα νούμερα θα αυξηθούν» πρόσθεσε ο κ. Κοντογεώργης.
Έχουμε το όπλο του εμβολιασμού επισήμανε, οπότε απέκλεισε νέο λοκντάουν. Ο κ. Κοντογεώργης σημείωσε ότι 65% του ενήλικου πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί, ενώ αρχές Σεπτέμβρη θα πιάσουμε το 70% του ενήλικου πληθυσμού, ίσως και παραπάνω.
Ο ΓΓ. Συντονισμού ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι «δύο οι βασικές συνισταμένες της κυβέρνησης όσον αφορά το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Η πρώτη είναι ότι θα έχουμε σταδιακή αποκατάσταση δραστηριοτήτων για τους εμβολιασμένους, την άσκηση κάποιων δικαιωμάτων. Η δεύτερη συνισταμένη είναι ότι όσοι αγνοούν ή αψηφούν τον υγειονομικό κίνδυνο δεν μπορούν να ορίζουν την οικονομική ζωή του τόπου».
Προς την κατεύθυνση αυτή, πρόσθεσε, έχουμε λάβει κάποια μέτρα την 31η Αυγούστου εκπνέει το πλαίσιο για τους εσωτερικούς χώρους, θα παραταθεί θα δούμε πώς θα γίνει, ενώ για τους ανεμβολίαστους θα υπάρχει τακτικός εργαστηριακός έλεγχος που έχει να κάνει με άσκηση δραστηριοτήτων και εργασία.
«Οι λεπτομέρειες θα δοθούν την επόμενη εβδομάδα με πλαίσιο σαφές και ορατό προς όλους». Αυτό που ισχύει σήμερα στο εστιατόρια υπενθύμισε ο Θανάσης Κοντογεώργης, είναι εσωτερικοί χώροι μόνο για εμβολισμένους και νοσήσαντες, θα έχουμε παράταση του μέτρου θα δούμε τα ειδικά χαρακτηριστικά.
«Το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε υγειονομικούς και δομές φροντίδας προχωρά, όσοι ευελπιστούν ότι δε θα προχωρήσει πλανώνται πλάνην οικτρά» διεμήνυσε επίσης.
Για τον Στέφανο Τσιτσιπά ανέφερε πως είναι εξαιρετικός αθλητής έχει προσπαθήσει πολύ στη ζωή του και έχει ένα λαμπρό μέλλον μπροστά του, αλλά στον εμβολιασμό οι απόψεις του είναι επιστημονικά ατεκμηρίωτες και η κυβέρνηση διαφωνεί όπως και όλη η επιστημονική κοινότητα. Δήλωσε ότι «πρέπει να δίνουμε σε όλους περιθώριο της αυτοβελτίωσης», εκτιμώντας ότι ο αθλητής θα αναθεωρήσει τη στάση του.
Η. Μόσιαλος: Εξηγεί νέα μελέτη για τα εμβόλια έναντι της μετάλλαξης Δέλτα
Μιχαηλίδου: Δεν υπάρχει περίοδος χάριτος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό
Το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού του προσωπικού στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και τις μονάδες φροντίδας ΑΜΕΑ έχει λειτουργήσει, τόνισε στον ΣΚΑΪ η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου. Δεν υπάρχει περίοδος χάριτος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, διεμήνυσε.
Όπως εξήγησε η υφυπουργός, από το 62% που ήταν το ποσοστό των εμβολιασμένων εργαζομένων στις αρχές Ιουλίου, έχει φτάσει στο 85% σε ιδιωτικές και δημόσιες δομές. Συγκεκριμένα, για τις δημόσιες δομές, τόνισε ότι από το 45% έχει προσεγγίσει το 90%.
Η κ. Μιχαηλίδου σημείωσε ότι τη Δευτέρα οι αρμόδιες υπηρεσίες θα γνωρίζουν ποιοι εργαζόμενοι μπορούν να πάρουν απαλλαγή εμβολιασμού λόγω επιβεβαιωμένης ιατρικής πάθησης.
Σχετικά με τους υπάλληλους που έχουν νοσήσει, εξήγησε ότι μπορούν να εργάζονται όσο διαρκεί το πιστοποιητικό νόσησης. Στη συνέχεια θα πρέπει να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους.
Η υφυπουργός δήλωσε ότι είναι σε εξέλιξη οι έλεγχοι της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, και ήδη έχουν γίνει οι πρώτες, ελάχιστες αναστολές εργασίας.
Σημειώνεται ότι ελέγχθηκαν πέντε δομές στην Αττική και δύο στη Θεσσαλονίκη, με συνολικό προσωπικό 459 άτομα. 7 άτομα τεθήκαν σε αναστολή.
Γεωργαντάς: Έως τα τέλη Αυγούστου 6 εκατ. εμβολιασμένοι
Έως τα τέλη Αυγούστου θα έχουν εμβολιαστεί έστω και με την πρώτη δόση, πάνω από 6 εκατομμύρια πολίτες, τόνισε στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς.
«Αυτή τη στιγμή είμαστε περίπου στα 5,88 εκατ. δηλαδή ακόμα και να μην αυξηθούν καθόλου τα ραντεβού θα έχουμε ξεπεράσει τα 6 εκατ.» σημείωσε ο υφυπουργός, πρόσθεσε όμως ότι με βάση τη μεγάλη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα αυτός ο αριθμός δεν είναι ικανοποιητικός.
Διευκρίνισε πάντως ότι υπάρχει κινητικότητα στα ραντεβού είτε από όσους γυρίζουν από διακοπές είτε ενόψει της επιστροφής στην εργασία.
Ο κ. Γεωργαντάς δήλωσε ότι πηγαίνει καλά το πρόγραμμα των κατ’ οίκων εμβολιασμών, και έχουν γίνει πάνω από τέσσερις χιλιάδες εμβολιασμοί, ενώ πάνω από 10 χιλιάδες έχουν κάνει τα κινητά συνεργεία.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, το καταλυτικό επιχείρημα για να κλείσουν όλοι ραντεβού για τον εμβολιασμό τους είναι το γεγονός ότι στα νοσοκομεία και κυρίως στις ΜΕΘ η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευόμενων είναι ανεμβολίαστοι.
Μέχρι πριν από μερικές ημέρες οι εμβολιασμένοι 15 – 17 ετών ήταν περίπου στο 12% του συνόλου ανέφερες ο Γιώργος Γεωργαντάς. Μικρός ο αριθμός, θέλουμε να πιστεύουμε ότι μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα αυξηθεί. Οι 75 – 79 έχουν τα πρωτεία, με ποσοστό εμβολιασμών στο 85% πρόσθεσε.
Πάτρα – Μητέρα κατήγγειλε γιατρό αρνήτρια των εμβολίων – Την ειρωνευόταν μπροστά στο παιδί της
Μια μητέρα ενός 16χρονου κοριτσιού στην Πάτρα βρέθηκε μπροστά σε μια γιατρό αρνήτρια των εμβολίων. Μάλιστα, σύμφωνα με την καταγγελία που έχει κάνει η μητέρα, η γιατρός ειρωνευόταν την ίδια την ώρα που το κορίτσι της έκανε το εμβόλιο ενάντια στον κοροναϊό.
Η γιατρός αναμένεται να κληθεί σε απολογία αφού ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης έχει διατάξει άμεση έρευνα για το περιστατικό. Όπως αναφέρει το pelop.gr, η καταγγέλλουσα μητέρα ισχυρίζεται ότι συνάντησε ανεπίτρεπτη συμπεριφορά από την γιατρό, που διατύπωσε μπροστά στο παιδί της απόψεις που αμφισβητούν την σοβαρότητα της νόσου και τα εμβόλια.
Τι έλεγε η γιατρός Στην έγγραφη καταγγελία της, η μητέρα του 16χρονου κοριτσιού κατήγγειλε πως η γιατρός κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού, χρησιμοποίησε απαξιωτικά λόγια για το εμβόλιο και τη διαδικασία των εμβολιασμών, υποβαθμίζοντας την σοβαρότητα της κατάστασης με την εκτίμηση ότι «μια γρίπη είναι…» γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της οικογένειας της κοπέλας.
Η μητέρα σύμφωνα με τα όσα περιγράφει στην έγγραφη καταγγελία της προς την 6η ΥΠΕ, πήγε το μεσημέρι της Τρίτης με το παιδί της για να κάνει το εμβόλιο, κατόπιν δικής του επιθυμίας. Μπαίνοντας στο Εμβολιαστικό Κέντρο Βορείου Τομέα στο πρώην ΙΚΑ Αγίου Αλεξίου, συνάντησαν δύο ευγενέστατες νοσηλεύτριες και την γιατρό που ασχολείτο με το τηλέφωνό της. Αφού περίμεναν να τελειώσει, η γιατρός πήρε την αίτηση, αλλά δεν ρώτησε αν το παιδί έχει κάποιο ιατρικό ιστορικό και ακολούθησε ο εξής διάλογος:
Μητέρα: Ο γιατρός μας πρότεινε να κάνει το εμβόλιο προτού πάνε τα παιδιά σχολείο, για να αποκτήσουν ανοσία.
Γιατρός: «Βλέπετε; Αυτό κάνουν… Αν είναι δυνατόν… Πανικοβάλλουν τον κόσμο και θα μαζευτούν όλοι τώρα… Αν είναι δυνατόν. Μια γρίπη είναι. Τίποτα παραπάνω. Γιατί να εμβολιάσετε το παιδί, δεν ξέρετε τι θα γίνει μετά από λίγα χρόνια».
Όπως σημειώνει η μητέρα στην καταγγελία της, η απόφαση για τον εμβολιασμό, ήταν ξεκάθαρα μια συνειδητή επιλογή του παιδιού της και συμπληρώνει: «Όταν η ευγενέστατη νοσοκόμα πήγε να της το κάνει, λέω στο παιδί μου, μπράβο και καλή ανοσία για να επιβραβεύσω το θάρρος της και τότε η γιατρός λέει».
Γιατρός: «Τι; Μπράβο γιατί; Γιατί έκανε το εμβόλιο; Όχι βέβαια» και ειρωνικά. Αμέσως καταλάβαμε ότι πρόκειται για αντιεμβολιάστρια.
Η μητέρα μιλώντας στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» τόνισε ότι ο υποτιθέμενος αυτόπτης μάρτυρας νοσηλευτής που επικαλείται η γιατρός, δεν υπήρχε στην αίθουσα των εμβολιασμών, τη στιγμή που βρέθηκε εκεί η ίδια με την κόρη της. Μάλιστα προσκόμισε και φωτογραφίες που είχε τραβήξει η ίδια από το γεγονός.
Η μητέρα δεν επιθυμεί την απόλυση της γιατρού – Τι ζητάει Η μητέρα τόνισε, ωστόσο, ότι δεν επιθυμεί την απόλυση της γιατρού. Όμως, διερωτάται, τι δουλειά έχει αυτή η γυναίκα σε αυτό το πόστο; «Είναι άδικο να υπάρχουν τόσοι άνεργοι γιατροί, και η κυρία κρυμμένη πίσω από το δημοσιοϋπαλληλίκι, να λειτουργεί έτσι. Δεν έκανα θέμα μπροστά της, για το καλό του παιδιού μου. Παρακαλώ όμως, να απομακρυνθεί η εν λόγω γιατρός από το Εμβολιαστικό Κέντρο, γιατί κάνει κακό στο εμβολιαστικό πρόγραμμα».
Η Ματίνα Παγώνη σε Στέφανο Τσιτσιπά: «Ο καθένας στο επάγγελμά του»
Η Ματίνα Παγώνη, μέσα από την εκπομπή «Καλοκαίρι #Not» απάντησε στις δηλώσεις του Στέφανου Τσιτσιπά περί δυνατού ανοσοποιητικού συστήματος των αθλητών. Ερωτηθείς για το ζήτημα του εμβολίου και για την αρνητική στάση που ο ίδιος τηρεί, σχολίασε ότι ανήκει σε μια ηλικιακή ομάδα (κάτω των 25 ετών) που εκτιμά ότι δεν έχει λόγο να προβεί σε εμβολιασμό, ενώ πρόσθεσε, σύμφωνα με τη θεωρία του, ότι για τους νέους είναι καλό να περάσουν τον ιό γιατί έτσι θα χτίσουν ανοσία.
Και πρόσθεσε: «Ο καθένας έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι πιστεύει ότι είναι σωστό. Δεν μπορεί κάποιος να πάει με ένα εμβόλιο και να σε υποχρεώσει να το κάνεις. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να αποφασίσει τι θέλει να κάνει. Αν θέλεις να προστατευτείς με το εμβόλιο, δικό σου πρόβλημα, πήγαινε και κάνε το».
«Ο Στέφανος είναι ένα νέο άτομο, ένας άριστος τενίστας. Τον θαυμάζουμε όλοι, τον χειροκροτούμε, περιμένουμε να μας φέρνει νίκες και πιστεύω ότι με αυτό θα ασχοληθεί. Κι εμείς οι υπόλοιποι που ασχολούμαστε με την ιατρική και την επιστημονική ιατρική κοινότητα, θα ενημερώσουμε τον κόσμο γιατί πρέπει να κάνουν το εμβόλιο, ποιες είναι οι μελέτες που υπάρχουν και πώς θα προχωρήσουμε» ανέφερε, αρχικά, η Πρόεδρος ΕΙΝΑΠ.
Και συνέχισε: «Τις ιατρικές απόψεις θα τις πουν οι γιατροί, οι μη γιατροί δεν μπορούν να έχουν απόψεις για ιατρικά θέματα. Το σταματάμε εδώ! Χειροκροτούμε τον Στέφανο για τις νίκες του, θέλουμε νίκες να μας φέρνει κι εμείς θα ασχολούμαστε με τα εμβόλια, με τη νόσο Covid, τι πρέπει να κάνουμε και τι δεν πρέπει να κάνουμε.
Ξεχωρίζουμε ο καθένας ποιο είναι το επάγγελμά του, ποιο είναι το λειτούργημά του και σταματάμε μέχρι εκεί. Αυτά τα απαντούν οι γιατροί και οι επιστήμονες, οι μη γιατροί δεν μπορούν να απαντήσουν».
Πηγή: skai.gr, ethnos.gr, in.gr, pelop.gr
Δείτε επίσης:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ