Οι ημερομηνίες του σταδιακού ανοίγματος και η «βόμβα» Παυλάκη για 4ο κύμα το καλοκαίρι
«Στο κύμα της Θεσσαλονίκης πέθαναν άνθρωποι που δεν έπρεπε να πεθάνουν» είπε ο καθηγητής - Μετά το Πάσχα η επιστροφή στην ομαλότητα
Την επόμενη ημέρα του lockdown με τη σταδιακή άρση μέτρων προετοιμάζει η κυβέρνηση, που θα ανακοινώσει τον οδικό χάρτη στον οποίο θα αποτυπώνονται οι ημερομηνίες που θα ανοίξουν μια σειρά από δραστηριότητες: Άνοιγμα σχολείων, λιανεμπόριο χωρίς sms στο 13032, μετακίνηση από δήμο σε δήμο και μετακίνηση εκτός νομού, άνοιγμα εστίασης και της οικονομικής ζωής στη χώρα.
Ένα πρώτο στίγμα έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας ημερομηνία ορόσημο την 15η Μαΐου για επιστροφή σε ρυθμούς κανονικότητας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε την Τρίτη 20 Απριλίου ότι η «υγειονομική κρίση με το έναν ή τον άλλο τρόπο φτάνει στο τέλος της. Οι εμβολιασμοί έχουν αυξηθεί σημαντικά και θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο τους επόμενους δύο μήνες. Θα βοηθήσει ο καιρός, θα βοηθήσουν τα self-test και είναι δεδομένο ότι εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος -το οποίο, πιστεύω, ότι θα είμαστε σε θέση να το προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τις επόμενες ημέρες- θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε σε ρυθμούς κανονικότητας και η οικονομική δραστηριότητα θα αρχίσει και πάλι να παίρνει μπρος. Mε προφανώς, ημερομηνία ορόσημο τα μέσα Μαΐου, όπου σκοπεύουμε να ανοίξουμε τον τουρισμό μας -ο οποίος είναι τόσο σημαντικός για την ελληνική οικονομία- σε επισκέπτες από το εξωτερικό υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί θα είναι είτε εμβολιασμένοι, είτε θα έχουν περάσει την ασθένεια, είτε θα έχουν έρθει με ένα αρνητικό test».
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα στον ελληνικό λαό αφότου η επιτροπή λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας εισηγηθεί τα μέτρα για τον εορτασμό του Πάσχα. Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου ακόμα δεν έχει «κλειδώσει» η ημερομηνία για το διάγγελμα, ωστόσο η κυβέρνηση θέλει να εκπέμψει ένα καθαρό στίγμα απεγκλωβισμού από την καραντίνα, δίνοντας έναν οδικό χάρτη της άρσης μέτρων για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.
Ο οδικός χάρτης της εξόδου θα αναφέρεται στην άρση περιοριστικών μέτρων σε μια σειρά από δραστηριότητες όπως το άνοιγμα σχολείων, τα ψάνια στα καταστήματα του λιανεμπορίου χωρίς sms στο 13032, τη μετακίνηση από δήμο σε δήμο όπως και τη μετακίνηση εκτός νομού, το άνοιγμα εστίασης και γενικότηρα της οικονομικής ζωής στη χώρα.
Η ημερομηνία ορόσημο είναι η 15 Μαΐου που ανοίγει επισήμως ο τουρισμός στην Ελλάδα, ωστόσο το σχέδιο και οι ημερομηνίες για σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων θα παρουσιαστεί μετά το Πάσχα.
Οι ημερομηνίες «κλειδιά»
Μια πιθανή ημερομηνία που είναι στο τραπέζι για το λιανεμπόριο -για να ανοίξει πλήρως με κατάργηση της υποχρέωσης για αποστολή μηνύματος sms στο 13032- είναι αυτή μετά το Πάσχα, τη Δευτέρα 3 Μαΐου.
Για την εστίαση, δεν έχει «κλειδώσει» συγκεκριμένη ημερομηνία ωστόσο ένα πιθανό άνοιγμα -ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα- είναι μεταξύ 6 και 10 Μαΐου.
Στις 10 Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν τα σχολεία με το Υπουργείο Παιδείας να προτείνει επιστροφή όλων των μαθητών στις σχολικές τάξεις. Πάντως τα τελευταία αποτελέσματα των self test σε μαθητές έχουν προκαλέσει ανησυχία.
Η 14η Μαίου είναι η ημερομηνία που σχεδιάζεται η χώρα να είναι έτοιμη για το επίσημο άνοιγμα στον τουρισμό. Οι επισκέπτες που θα έρχονται στην Ελλάδα θα έχουν κάνει το εμβόλιο για κορονοϊό ή θα πρέπε να έχουν αρνητικό PCR τέστ.
Την ίδια ώρα που γίνονται σχέδια για άνοιγμα δραστηριοτήτων, προβληματισμό προκαλεί η μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου στην Αττική και σε άλλες περιοχές. Κατακόρυφη αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα κυρίως σε Αττική και Άγιο Νικόλαο Κρήτης, δείχνουν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τρίτη 20 Απριλίου, γεγονός που αποδεικνύει πως υπάρχει μεγάλη διασπορά των κρουσμάτων κορονοϊού. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής αυξήθηκε κατά 171% και στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης κατά 360%. Την ίδια στιγμή «στο κόκκινο» βρίσκεται και το Ρέθυμνο με αύξηση 120%, ενώ μείωση ιικού φορτίου παρατηρείται σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Βόλο.
Παυλάκης : Μπορεί να έχουμε 4ο κύμα μέσα στο καλοκαίρι
H μη τήρηση των μέτρων και τα κορoνοπάρτι συμβάλλουν στην αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου σύμφωνα με τον καθηγητή Ιατρικής Γιώργο Παυλάκη.
«Υπάρχει ακόμα υλικό για τον ιό, αν το αφήσουμε ελεύθερο θα κάνει μεγάλη ζημιά.», τόνισε και προσέθεσε πως «αν αφήσουμε το επιδημιολογικό κύμα να σέρνεται θα φύγει πιο αργά, που σημαίνει ότι θα βλέπουμε κρούσματα μετά το Πάσχα, θα συνεχίσουν. Αυτό δεν είναι κατάλληλη συνταγή για το καλοκαίρι.»
Ο κ. Παυλάκης μιλώντας στον ΣΚΑΙ, εξήγησε ότι, επειδή υπάρχουν κι άλλα στελέχη του ιού έτοιμα να δείξουν τα δόντια τους, είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουμε και ένα 4ο κύμα. «Αυτό το 4ο κύμα, αν είναι ο ιός καινούριος, μπορεί να συμβεί και το καλοκαίρι.»
Στην Ινδία, με το νέο στέλεχος, προβλέπεται να γίνει σφαγή, εκτίμησε λέγοντας πως «ο ιός προσαρμόστηκε στον πληθυσμό και θερίζει». Επεσήμανε, επίσης, ότι είναι θέμα χρόνου να βρει ο ιός, από τη στιγμή που του δίνουμε το χώρο, τρόπο να χτυπήσει.
Για το Πάσχα και το αν θα έπρεπε να γίνει κάποιο άνοιγμα, ο καθηγητής είπε ότι «με το Πάσχα πάει να γίνει κάτι σωστό στην Ελλάδα. Δεν πρέπει να πάει ο ιός σε κάθε εκκλησία. Θα γίνουν πολύ χειρότερα τα πράγματα αν ανοίξουν τα ταξίδια.»
Τέλος, για τις συναντήσεις στα σπίτια είπε ότι, αν ο καθένας κρατήσει μια μικρή παρέα και δεν μαζευτούν 50 άτομα, δεν θα δώσουμε χώρο στον ιό.
Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι στο κύμα της Θεσσαλονίκης πέθαναν άνθρωποι που δεν έπρεπε να πεθάνουν.
«Χριστός Ανέστη» στις 9 το βράδυ
Στις 9 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, όπως όλα δείχνουν, το «Χριστός Ανέστη» θα δονήσει τη χώρα. Οι πιστοί φέτος θα ακούσουν το «Δεύτε Λάβετε Φως» στα προαύλια των εκκλησιών.
Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα
Οι ιεράρχες μετά τη συνεδρίασή τους πρότειναν:
Ανάσταση στις 21:00 οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας να μετατεθούν μισή ώρα νωρίτερα:
από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη θα ξεκινούν στις 18.30 τη Μεγάλη Πέμπτη στις 17.30 τη Μεγάλη Παρασκευή στις 18.00
Η περιφορά του επιταφίου θα γίνει από το εσωτερικό του ναού προς τα έξω χωρίς να μετακινηθούν ούτε αυτοί που θα βρίσκονται μέσα στον ναό ούτε αυτοί που θα βρίσκονται έξω από τον ναό. Θα γίνει μόνο από τους ιερείς και τους ψάλτες. Περιμετρικά των ναών όχι στους δρόμους γύρω.
Οι ναοί πέρυσι έμειναν άδειοι. Φέτος ένας μικρός αριθμός πιστών θα παρακολουθήσει από κοντά τα Θεία Πάθη. Η Εκκλησία προτείνει να είναι ένα άτομο ανά 20 τετραγωνικά, μέχρι 100 άτομα σε καθεδρικούς και μητροπολιτικούς ναούς και ένα άτομο ανά 2 τετραγωνικά στο προαύλιο. Οι ιερείς και οι ψάλτες θα κάνουν τεστ ενώ θα υπάρχουν εθελοντές που θα επιτηρούν την τήρηση των μέτρων.
Πάσχα στην πόλη αλλά με πιο χαλαρά μέτρα
Το Πάσχα στο χωριό απομακρύνεται. Το είπε και ο Αρχιεπίσκοπος μετά τη συνομιλία που είχε, χθες, με τον Πρωθυπουργό.
Ωστόσο, οι επιδημιολόγοι συζητούν να χαλαρώσουν λίγο τα μέτρα στις πόλεις:
η απαγόρευση κυκλοφορίας να αρχίζει στις 23:00 το βράδυ από τις 21:00 που ισχύει τώρα
οι διαδημοτικές μετακινήσεις να επιτραπούν και τις καθημερινές
στο Πασχαλινό τραπέζι να βρίσκονται το πολύ 9 με 10 άτομα, όπως τα Χριστούγεννα. Κατά προτίμηση έχοντας κάνει self- test
Υπενθυμίζεται ότι οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Παρασκευή 23 Απριλίου.
Ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού κατά της Covid-19 για την ηλικιακή ομάδα 55-59
Σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη φάση των εμβολιασμών κατά της covid-19, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπή Εμβολιασμών. Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού κατά της covid-19 για την ηλικιακή ομάδα 55 – 59 και το Σάββατο 24 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 50 – 54. Υπενθυμίζεται ότι εμβολιάζονται τώρα πολίτες άνω των 60 ετών, πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού (ομάδα Α) και αυξημένου (ομάδα Β) κινδύνου και εργαζόμενοι στο τομέα της υγείας.
Οι διαδικασίες επιταχύνονται και αν τηρηθούν οι παραδόσεις των εμβολίων από τις εταιρείες, το επόμενο διάστημα θα ανοίξουν οι πλατφόρμες των ραντεβού και για ηλικιακές ομάδες, κάτω των 50 ετών.
Χρονοδιάγραμμα παράδοσης εμβολίων
Από την εταιρεία Pfizer θα παραδοθούν 2.150.000 δόσεις το Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο. Από την εταιρεία Moderna θα παραλάβουμε 354.000 το Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο. Από την εταιρεία Johnson & Johnson, έχουμε παραλάβει 33.600 δόσεις και αναμένουμε 300.000 δόσεις το Μάιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο. Η εταιρεία AstraZeneca δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις παραδόσεις του επόμενου διμήνου. Αναμένουμε από αυτήν ένα αριθμό δόσεων 450.000-500.000 για κάθε μήνα.
ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / ΣΚΑΙ / ethnos.gr / in.gr