Ολοταχώς για Μάρτιο το άνοιγμα της εστίασης
Εισήγηση λοιμωξιολόγων για άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων την 1η Φεβρουαρίου
Παρατείνει και άλλο η αγωνία… Μαραζώνει η εστίαση και οι ιδιοκτήτες εστιατορίων, ταβερνών, καφετεριών, μπαρ και νυχτερινών κέντρων διασκέδασης βάζουν λουκέτο ο ένας μετά τον άλλο, με αποτέλεσμα να μένουν άνεργοι και δεκάδες εργαζόμενοι σε κάθε μαγαζί που κλείνει. Οι εκκλήσεις των καταστηματαρχών του κλάδου, δεν έχουν εισακουστεί μέχρι σήμερα από κυβέρνηση και επιτροπή των ειδικών επιστημόνων που αρνούνται, βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων- να ανάψουν το «πράσινο φως» έστω για το δειλό άνοιγμα των επιχειρήσεων της εστίασης, με χρήση μόνο των εξωτερικών χώρων των επιχειρήσεων.
Όπως τόνισαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ο πρόεδρος του ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς κι ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου 1.000.000 εργαζόμενοι βρίσκονται στον αέρα και περιμένουν πακέτο ενίσχυσης, για το οποίο τους υποσχέθηκε ότι θα το λάβουν το επόμενο διάστημα ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η εβδομάδα που ξεκινά τη Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου, θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τον κλάδο της εστίασης, καθώς στη συνεδρίασή της στο τέλος αυτής της εβδομάδας, η επιτροπή των ειδικών θα εξετάσει το ενδεχόμενο να δοθεί το «πράσινο φως» καταρχάς για τους εξωτερικούς χώρους στο τέλος Φεβρουαρίου και πιθανώς προς τα μέσα Μαρτίου. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα δεδομένα μπαίνουν στη «ζυγαριά» κάθε εβδομάδα, κάτι που σημαίνει ότι η κατάσταση επαναξιολογείται συνεχώς κι αν το άνοιγμα καταστημάτων και σχολείων δεν αποτελέσει τροχοπέδη, τότε είναι πιθανό να πάρουν σειρά τα μαγαζιά της εστίασης.
Προτεραιότητα της κυβέρνησης το άνοιγμα των σχολείων
Το κουδούνι θα χτυπήσει και πάλι για τους μαθητές γυμνασίου και λυκείου καθώς η επιτροπή των λοιμωξιολόγων φαίνεται να ανάβει το πράσινο φως, με πιθανότερη ημερομηνία την 1η Φεβρουαρίου, ενώ στο τραπέζι έπεσε και η πρόταση να ανοίξουν την Δευτέρα.
Οι υφασμάτινες μάσκες δεν προστατεύουν από τη μετάλλαξη
Σύσταση προς τους Γάλλους πολίτες να χρησιμοποιούν χειρουργικές μάσκες και όχι υφασμάτινες για προστασία από τον κορονοϊό έκανε το γαλλικό υπουργείο Υγείας. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας της χώρας Ολιβιέ Βεράν υποστήριξε ότι οι υφασμάτινες μάσκες και ιδιαίτερα οι χειροποίητες δεν προστατεύουν όπως πρέπει από τις νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού.
Οι γαλλικές Αρχές αναμένουν ραγδαία εξάπλωση του βρετανικού στελέχους κορονοϊού στη χώρα μέσα στον επόμενο μήνα και οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ένα τρίτο εθνικό lockdown. «Η πρόταση που κάνω στον γαλλικό λαό είναι να μην χρησιμοποιεί πλέον υφασμάτινες μάσκες», δήλωσε ο υπουργός Βεράν στο γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό TF1.
Στη Γαλλία οι μάσκες είναι υποχρεωτικές σε δημόσιους χώρους, ωστόσο δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια ειδική οδηγία για τον τύπο των μασκών που υποχρεούνται να φορούν οι πολίτες. Παράλληλα, στη Γαλλία ισχύει μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 18:00, ωστόσο τα κρούσματα δεν παρουσιάζουν την μείωση που θα ήθελαν οι Αρχές. Οι υγειονομικές Αρχές της Γαλλίας προτείνουν στους πολίτες να φορούν μόνο τρεις τύπους μασκών κατά του κορονοϊού σε δημόσιους χώρους:
- οι χειρουργικές μάσκες
- οι μάσκες ειδικού τύπου «FFP2»
- και οι βιομηχανικές μάσκες προσώπου
Έκτακτη σύσκεψη Κικίλια με Τσιόδρα, Θάνο, Αρκουμανέα, Μαγιορκίνη
Βασιλακόπουλος: Όχι στις υφασμάτινες μάσκες
Την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο Mega, συμβούλευσε τους Ελληνες πολίτες να μην χρησιμοποιούν υφασμάτινες μάσκες προστασίας, αλλά χειρουργικές, διότι, όπως υποστήριξε, έχουν καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την προστασία από τον κορονοϊό.
Μετακίνηση εκτός νομού: 8 Φεβρουαρίου η άρση – Οι 6 εξαιρέσεις
Μετά τα σχολεία που υπολογίζεται ότι θα ανοίξουν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ethnos.gr την 1η Φεβρουαρίου (Γυμνάσια και Λύκεια), αναμένεται να συζητηθεί η μετακίνηση εκτός νομού. Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, η μετακίνηση εκτός νομού – αν δεν αλλάξει κάτι στα επιδημιολογικά δεδομένα του κορονοϊού στη χώρα μας – θα γίνει από τις 8 Φεβρουαρίου, μαζί με τα χιονοδρομικά κέντρα.
Για την ώρα οι ειδικοί, κάτι που τόνισε, μιλώντας και στο OPEN TV ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος, προτιμούν να περιμένουν μία εβδομάδα ακόμη για να δώσουν το πράσινο φως για τη μετακίνηση εκτός νομού. Κι αυτό γιατί θεωρούν ότι μέχρι τώρα έχουν ανοίξει αρκετές δραστηριότητες και θέλουν να αποφύγουν το ενδεχόμενο να επιβαρυνθεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας και θέλουν να αποφύγουν το ενδεχόμενο διασποράς του κορονοϊού.
Και η κυβέρνηση, πάντως, έχει κάνει σαφές ότι προηγούνται τα σχολεία από τη μετακίνηση εκτός νομού, το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων, την εστίαση κ.ο.κ. Σε κάθε περίπτωση, η μετακίνηση εκτός νομού, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ethnos.gr, αναμένεται να ξεκινήσει από τις 8 Φεβρουαρίου.
Οι ημερομηνίες για τη μετακίνηση εκτός νομού
Με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες, πιο πιθανή ημερομηνία για την άρση της απαγόρευσης υπό όρους όμως, είναι η 8η Φεβρουαρίου. Το σενάριο αυτό όμως θα έχει και περιορισμούς, καθώς είναι πιθανό να υπάρξουν απαγορεύσεις να μετακινηθούν πολίτες από κόκκινες περιοχές προς νομούς που σήμερα είναι πράσινοι. Και βέβαια το άνοιγμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό θα αφορά συγκεκριμένες δραστηριότητες όπως το ψάρεμα, το κυνήγι και την επίσκεψη σε χιονοδρομικό κέντρο.
Oι εξαιρέσεις για τη μετακίνηση εκτός νομού
Πάντως, η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται μόνο για συγκεκριμένες περιπτώσεις και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις:
- Μετάβαση από και προς την εργασία, που πιστοποιείται με σχετική έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη ή άλλα κατάλληλα έγγραφα ή, εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο, με έγγραφη δήλωση του ιδίου.
- Μετακίνηση για λόγους υγείας που πιστοποιείται με σχετική ιατρική βεβαίωση.
- Μετακίνηση για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενών πρώτου ή δευτέρου βαθμού) που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
- Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
- Για μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας σε περίπτωση των φοιτητών
- Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας που πιστοποιείται με Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης ή με αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1
Σύψας: «Άσχημο αν σκάσει η Αθήνα» – 1η Φεβρουαρίου το άνοιγμα στα σχολεία
«Η Αττική και ο κεντρικός Τομέας δεν μας αφήνει να ηρεμήσουμε, τα πολλά κρούσματα και ένα R που φτάνει στο 1 και ένας δείκτης θετικότητας που ξεπερνά το όριο ασφαλείας του 4% μας προβληματίζουν. Έχουμε συνθήκες πολύ υψηλής επιφυλακής», είπε χαρακτηριστικά. Αν “σκάσει” η Αθήνα θα έχουμε πολύ άσχημη τροπή» τόνισε ο ίδιος και ανέφερε πως δεν έχει περάσει ακόμα ο κίνδυνος, ότι είναι εδώ ο ιός και ότι δεν αποκλείεται τρίτο κύμα, συμπλήρωσε.
Παρατείνονται οι αεροπορικές οδηγίες – Τι ισχύσει για τις πτήσεις
Την παράταση των αεροπορικών οδηγιών (Covid-19 notams), οι οποίες προβλέπουν περιορισμούς στις μετακινήσεις για πτήσεις εξωτερικού και επταήμερη καραντίνα στις διεθνείς αφίξεις ανακοίνωσε στο επιβατικό κοινό η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).
Όσον αφορά το Ισραήλ, νέα notam προβλέπει αφίξεις στην Ελλάδα χωρίς το εβδομαδιαίο όριο 10.000 ταξιδιωτών που προέβλεπε η προηγούμενη αεροπορική οδηγία για την συγκεκριμένη χώρα.
Ειδικότερα, έχοντας ως στόχο την προστασία επιβατών και πολιτών από την πανδημία, παρατείνονται και ισχύουν ήδη από σήμερα τα ξημερώματα έως την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021 τα μεσάνυχτα οι ακόλουθες αεροπορικές οδηγίες διεθνών δρομολογίων:
Επτά (7) μέρες καραντίνα σε όλες τις αφίξεις από το εξωτερικό: Όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην χώρα μας έως και τις 8-2-2021 τα μεσάνυχτα από οποιοδήποτε κράτος της αλλοδαπής, συμπεριλαμβανομένων και των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπόκεινται σε υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ’ οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF, για επτά (7) ημέρες, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, οπότε ο προσωρινός περιορισμός ισχύει για αυτό το χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι την αναχώρηση τους. Επίσης στους επιβάτες εξωτερικού επιπρόσθετα θα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος (rapid test) κατά την άφιξη τους, βάση της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form. Σε περίπτωση που τα τεστ διαπιστώσουν επιβάτη θετικό η καραντίνα θα ισχύει για 14 μέρες.
Ηνωμένο Βασίλειο – 7ήμερη καραντίνα, rapid test και νέο pcr test για άρση της: Ειδικά για τους εισερχόμενους επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνεται σε όλους rapid test κατά την άφιξη. Παράλληλα, προκειμένου να βγουν από την καραντίνα οι επιβάτες από το Ην. Βασίλειο θα πρέπει να υποβληθούν σε νέο PCR τεστ όταν συμπληρωθεί το 7ήμερο.
Διεθνείς αφίξεις μόνο με αρνητικό τεστ 72 ωρών: Η notam προβλέπει ότι όλοι οι επιβάτες διεθνών πτήσεων θα εισέρχονται στην χώρα μας μόνο με αρνητικό PCR τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξη τους. Επίσης υπενθυμίζουμε ότι στους επιβάτες θα γίνεται και δειγματοληπτικό test κατά την είσοδο τους στην ελληνική επικράτεια βάση του PLF.
Υποχρεωτική συμπλήρωση Passenger Locator Form: Επεκτείνεται και η αεροπορική οδηγία για το PLF, δηλαδή την υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/ από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς Ελλάδα. Επίσης είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση της φόρμας PLF και για τους επιβάτες πτήσεων εξωτερικού που είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας και αναχωρούν από τα αεροδρόμια της χώρας μας.
Αναστολή πτήσεων με Τουρκία / Καταλονία: Παρατείνεται η αναστολή πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και μεταξύ Ελλάδας και της περιοχής της Καταλονίας στην Ισπανία.
Αφίξεις μόνο στο ΔΑΑ από Αλβανία / Βόρεια Μακεδονία: Όλες οι πτήσεις από και προς Ελλάδα από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία σύμφωνα με την νέα παράταση της notam θα διεξάγονται μόνο στο Δ.Α.Α «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα μη Ευρωπαίων Πολιτών: Επίσης παρατείνεται η αεροπορική οδηγία που προβλέπει απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών (Non EU Citizens). Στην αεροπορική οδηγία προστέθηκαν στις εξαιρέσεις το Ισραήλ και η Ρωσία ανεβάζοντας συνολικά στον αριθμό 11 τις χώρες που εξαιρούνται από την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα. Ειδικότερα, από την notam εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων 11 χωρών: Ην. Βασίλειο, Σιγκαπούρη, Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ταϋλάνδη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ρωσική Ομοσπονδία και Ισραήλ.
Ανώτατο όριο ταξιδιωτών από Ρωσική Ομοσπονδία: Ειδικά για Ρωσία (μόνιμοι κάτοικοι) παραμένουν οι ακόλουθοι περιορισμοί, αφίξεις μόνο στα αεροδρόμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου και ανώτατο όριο εισόδου στην Ελλάδα 500 επιβατών την εβδομάδα.
Για όλες τις αεροπορικές οδηγίες πτήσεων εξωτερικού που παρατείνονται έως την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021 ισχύουν οι εξαιρέσεις ως έχουν από τις προϋπάρχουσες notams.
Πηγή: ΑΠΕ / ethnos.gr / in.gr
Διαβάστε επίσης:
Παγώνη: Να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς