Oλοταχώς για παράταση lockdown – Σίγουρο το τρίτο κύμα πανδημίας

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού στην χώρα μας.

Parallaxi
oλοταχώς-για-παράταση-lockdown-σίγουρο-το-τρ-676858
Parallaxi
Ανησυχεί η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Αττική και όλα δείχνουν παράταση lockdown λίγα 24ωρα πριν από τη νέα συνεδρίαση λοιμωξιολόγων – κυβέρνησης. Φόβο για τρίτο κύμα της πανδημίας κορονοϊού εκφράζουν οι επιστήμονες και κάνουν λόγο για παράταση του lockdown ενώ ανησυχία προκαλεί και η αύξηση του ιικού φορτίου που διαπιστώνεται ήδη στην Αττική. 

Μάλιστα, αυτό που προκαλεί αρνητική εντύπωση για την Αττική είναι ότι μόνο στο κέντρο της Αθήνας εντοπίστηκαν 59 κρούσματα κορονοϊού τη στιγμή που σε όλη τη Θεσσαλονίκη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 56 κρούσματα. Αν επιβεβαιωθούν, βέβαια, οι πιο απαισιόδοξοι, το σύστημα υγείας θα πιεστεί και πάλι σημαντικά τις επόμενες εβδομάδες τόσο και στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής έχει αυξηθεί. «Μπορεί να μην φαίνεται η μεγάλη διασπορά στα τεστ του ΕΟΔΥ, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων (πάνω από 50%) είναι ασυμπτωματικοί, η διασπορά, όμως, θα φανεί σε κάποιες ημέρες ή εβδομάδες» τόνισε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης. Ότι το ιικό φορτίο είναι ακόμη πολύ υψηλό στην Αττική τόνισε και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη: «Τα πράγματα είναι δύσκολα, είπε και ζήτησε να γίνονται περισσότερα τεστ». Μάλιστα, έκρουσε ξανά τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως η κατάσταση θα είναι δύσκολη αν αυξηθούν τα κρούσματα, καθώς το ιατρικό προσωπικό δεν επαρκεί ενώ οι νοσηλευτές έχουν αναλάβει επιπλέον και το μεγάλο έργο των εμβολιασμών.

Lockdown : Άνοιγμα σχολείων ή λιανεμπορίου το δίλημμα των ειδικών – Την Παρασκευή οι αποφάσεις

Συγκεκριμένα, όπως επιβεβαίωσε και χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, οι λοιμωξιολόγοι θα αποφασίζουν εβδομάδα-εβδομάδα και οι όποιες εξελίξεις υπάρχουν θα ανακοινώνονται στη συνέχεια από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Βέβαια αυτό δεν συμβαίνει γιατί οι ειδικοί θέλουν να μας κρατήσουν σε αγωνία, αλλά γιατί τα μέτρα που λαμβάνονται είναι δυναμικά, όπως και η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.

Έτσι οι επιστήμονες θέλουν να έχουν στα χέρια τους όλα τα ανανεωμένα μοντέλα και τα τελευταία στοιχεία για την πανδημία πριν πάρουν τις όποιες αποφάσεις.

Η χρονική συγκυρία άλλωστε που ελήφθη μία τέτοια απόφαση είναι ιδιαίτερα σημαντική, αν συνυπολογίσει κανείς το γεγονός πως οι ειδικοί περιμένουν να δουν τόσο το αποτύπωμα που άφησε η Πρωτοχρονιά στην επιδημία, όσο και τα Θεοφάνια όπου παρατηρήθηκαν εικόνες συνωστισμού στις εκκλησίες.

Την Παρασκευή λοιπόν οι ειδικοί θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα πρέπει να ανοίξει το λιανεμπόριο ή οι υπόλοιπες βαθμίδες των σχολείων, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να δώσουν το πράσινο φως και για τα δύο. Επίσης η κατάσταση βαίνει οριακά καλύτερη οπότε θα ήταν εξίσου περίεργο να ανακοινωθεί κι άλλη παράταση του lockdown.

Βέβαια η κάθε απόφαση ενέχει διαφορετικούς κινδύνους, ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις αν η επιστροφή στην κανονικότητα δεν γίνει με αργά και ασφαλή βήματα, τότε η διασπορά στην κοινότητα είναι αναπόφευκτη.

Από την πρώτη στιγμή μεγάλη μερίδα των ειδικών έχει ταχθεί υπέρ της επιστροφής όλων των παιδιών στο φυσικό τους περιβάλλον, δηλαδή στα σχολεία.

Ωστόσο η επιστροφή κυρίως των μεγαλύτερων παιδιών στις σχολικές μονάδες δεν είναι εύκολη απόφαση κυρίως εξαιτίας του κινδύνου διασποράς του ιού από τα παιδιά στις ευπαθείς ομάδες (παππούδες και γιαγιάδες).

Από την άλλη το άνοιγμα των καταστημάτων σημαίνει και έντονη κοινωνική κινητικότητα η οποία ως γνωστός «θρέφει» τον ιό.

Σε κάθε περίπτωση η επιτροπή την Παρασκευή θα βάλει κάτω τα δεδομένα, θα εισηγηθεί και στη συνέχεια η κυβέρνηση θα αποφασίσει.

Πάντως οι ειδικοί  τονίζουν συνεχώς  πως δεν υπάρχει ακόμη το έδαφος να ανοίξουν και τα σχολεία και το λιανεμπόριο, ενώ μερικοί επιμένουν να λένε πως τα σχολεία συνεχίζουν να έχουν προτεραιότητα.

Κοντοζαμάνης: Η δήλωσή μου για τους γιατρούς παραποιήθηκε – Πρόκειται για ψεύδη

Ο κάθε τομέας θα ανοίγει με 1-2 εβδομάδες απόσταση από τον προηγούμενο

Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα των δραστηριοτήτων αναφέρθηκε και  ο καθηγητής, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος τόνισε πως κάθε τομέας θα ανοίγει με απόσταση 1-2 εβδομάδων από τον προηγούμενο, εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Στην παρούσα φάση πάντως υπογράμμισε ότι προτεραιότητα αποτελεί η επιστροφή της Γ’ Λυκείου στα θρανία. «Την Παρασκευή θα αποφασίσουμε για όποιο θέμα μας φέρει το υπουργείο Παιδείας. Προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή είναι να γυρίσει στο σχολείο η Γ’ Λυκείου», επισήμανε.

Ερωτηθείς αν αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα επιτρέπουν το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων, ο κ. Γώγος επισήμανε ότι τα δεδομένα είναι πολύ λίγα λόγω του μικρού αριθμού των τεστ που έγιναν αυτές τις μέρες.

«Αυτό που ξέρουμε είναι ότι και για αυτά τα λίγα τεστ, υπάρχουν αρκετά θετικά κρούσματα. Πρέπει να κάνουμε πολλά τεστ στον γενικό πληθυσμό, αλλά κυρίως δειγματοληπτικά στις δύσκολες περιοχές. Είχαμε τις γιορτές και ο κόσμος δεν πήγαινε να εξεταστεί. Δεν είχαμε την εικόνα που έχουμε συνήθως που διενεργούνται 30.000 τεστ. Γίνονταν 10.000-15.000 τεστ και ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν 400-500. Αυτή είναι η πρώτη εβδομάδα μετά τις γιορτές με αρκετά τεστ και τώρα θα έχουμε και την εικόνα αυτών των δύσκολων ημερών, των εορτών», τόνισε.

Αποκλείεται να ανοίξει τώρα το click in shop

Σχετικά με το λιανεμπόριο, το μέλος της Επιτροπής των Λοιμοξιωλόγων μιλώντας στο ΣΚΑΪ απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξει στην παρούσα φάση με τη μέθοδο click in shop, του ραντεβού δηλαδή για αγορές μέσα στο κατάστημα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «ακόμα δε λειτουργεί ούτε το click away. Είναι πρόωρο να μιλάμε για click in shop, αν και είναι μια έξυπνη λύση, γιατί θα επιτρέψει λίγο την κινητικότητα μέσα στα μαγαζιά και όχι βέβαια στον ρυθμό που υπήρχε. Νομίζω όμως ότι πρέπει να γίνει αυτό, όταν έρθει η ώρα του. Αυτή τη στιγμή πρέπει να γίνει πρώτα το click away, να τρέξει και στη συνέχεια να πάμε σε πιο τολμηρά πράγματα».

Θεσσαλονίκη: 114 πρόστιμα για παράνομες μετακινήσεις

Βελτιωμένη η κατάσταση – Τα σχολεία προτεραιότητά μας

Βελτιωμένη χαρακτήρισε από την πλευρά του ο κ. Παναγιωτόπουλος καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων.

Ο καθηγητής σημείωσε πως δεν είναι «ιδιαίτερα απαισιόδοξος», επισημαίνοντας πως πρέπει να λάβουμε υπόψη την ανάγκη για σταδιακή επάνοδο.

Ως προς το τι θα ανοίξει μετά τα σχολεία, είπε ότι υπάρχουν διάφορες σκέψεις, τονίζοντας μόνο ότι «έχει κατά κόρον λεχθεί ότι η εκπαίδευση είναι προτεραιότητα», αλλά και το ότι, «πρέπει να ληφθούν πολλοί παράγοντες υπόψη».

«Οι εισηγήσεις των ειδικών δεν είναι στο πεδίο γνώσης για το πώς θα ανοίξουν τα μαγαζιά», απάντησε ερωτηθείς με τι μέτρα θα γίνει το άνοιγμα της αγοράς.

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι είναι κακό να δημιουργείται η εντύπωση πως θα έχουμε σύντομα τα εμβόλια, αφού υπάρχει παγκόσμια έλλειψη και συμπλήρωσε πως «πρέπει να υπάρχει αίσθημα δικαιοσύνης για το ποιος θα κάνει το εμβόλιο».

«Μεγαλύτερη ευπάθεια έχουν τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, περισσότερο από τα άτομα που έχουν οποιαδήποτε άλλα επί μέρους νοσήματα», ξεκαθάρισε μιλώντας στον ANT1.

Πάτρα : Διασπορά σε γιορτινό τραπέζι – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Ανησυχητικά είναι τα δεδομένα που εξάγονται από το γιορτινό τραπέζι των προηγούμενων ημερών, σε σχέση με την ενδοοικογενειακή διασπορά του κοροναϊού στην Πάτρα.

Τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα είναι χαρακτηριστικά της διασποράς που προέκυψε κατά την εορταστική περίοδο.

Για κάθε ένα θετικό κρούσμα κοροναϊού το οποίο εντοπίστηκε με έλεγχο PCR, μοριακό, προκύπτουν άλλα 2 ως 4 τα οποία κόλλησαν έχοντας καθίσει στο ίδιο τραπέζι, χαιρετηθεί, αγκαλιαστεί ή μιλήσει με τον συμπτωματικό ή ασυμπτωματικό ασθενή.

Σύμφωνα με το thebest.gr, τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους ιδιώτες γιατροί, από μοριακά τεστ covid-19 σε πατρινούς που μετέβησαν αυτοβούλως για να ελεγχθούν έχοντας συμπτώματα και βρέθηκαν θετικοί, κοινοποιήθηκαν στην 6η ΥΠΕ ώστε να αξιολογηθούν και να ληφθούν τα ανάλογα μέτρα για αποτροπή της περαιτέρω διασποράς του κοροναϊού.

Ανατροπή στο σχέδιο εμβολιασμού – Εμβόλιο μόνο σε νοσοκομεία

Γκάγκα: Όλα τα καταστήματα μπορούν να δουλέψουν όπως τα σούπερ μάρκετ

Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου μίλησε -μεταξύ άλλων- η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Η κ. Γκάγα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υποστήριξε ότι «όπως δουλεύουν τα σουπερμάρκετ μπορούν να δουλέψουν και τα υπόλοιπα καταστήματα» διευκρινίζοντας ότι το σημαντικό είναι να μην βγούμε έξω όλοι μαζί. Το πρόβλημα σύμφωνα με την ίδια εντοπίζεται στο κέντρο της Αθήνας όπου έχει περισσότερο συγχρωτισμό.

Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων η πρόεδρος ανέφερε ότι πρέπει να ανοίξουν αρκεί να τηρούνται τα μέτρα.

«Αν υπάρχει καλή επιδημιολογική παρακολούθηση μπορούμε να το προλάβουμε» ανέφερε η ίδια μιλώντας για την πιθανότητα αύξησης των κρουσμάτων, ενώ σχετικά με τους συνεχόμενους περιορισμούς τόνισε ότι πρέπει να βγαίνουν έξω αλλά με προσοχή και να τηρούμε τα μέτρα.

Νίκος Καπραβέλος : Σίγουρο το τρίτο κύμα πανδημίας – Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες

«Είμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο. Μπορεί η κοινωνία θέλει να μπει στους κανονικούς της ρυθμούς, από την άλλη πλευρά, πλήθος επιστημονικών δεδομένων δείχνουν ότι ο κοροναϊός δεν έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του. Το τρίτο κύμα είναι σίγουρο και μάλιστα σε συνθήκες που το ευνοούν. Οι επόμενοι δύο – τρεις μήνες είναι πάρα πολύ κρίσιμοι για την εξέλιξη της πανδημίας» τόνισε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Η πανδημία έθεσε σε αμφισβήτηση πολλές βεβαιότητες που είχαμε και κλόνισε πολλές αντιλήψεις. Οι γιατροί ένιωσαν για πρώτη φορά ότι δουλεύουν θέτοντας σε κίνδυνο τη δουλειά τους. Όλοι πρέπει να προσαρμοστούν και να εμποδίσουν την πανδημία να ολοκληρώσει την καταστροφική της πορεία στο τρίτο κύμα. Το πραγματικό ερώτημα είναι πόσο μπορούμε να ελέγξουμε τη σφοδρότητα του τρίτου κύματος και όχι κατά πόσο θα υπάρξει ή όχι» συμπλήρωσε ο κ. Καπραβέλος ενώ τόνισε πως το υγειονομικό μας σύστημα δεν έχει καταφέρει να προσαρμοστεί ενώ συνεχίζουν να υπάρχουν οριζόντια μέτρα.

«Το άνοιγμα των σχολείων και της αγοράς θα πρέπει να εξετάζεται σε άμεση συνάρτηση με τα επίπεδα ιικού φορτίου. Τα δεδομένα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοούνται, καθώς η οποιαδήποτε κίνηση που διευκολύνει την υπερμετάδοση μπορεί να αποβεί ολέθρια στην εξέλιξη του τρίτου κύματος» δήλωσε ο κ. Καπραβέλος.

Ταυτόχρονα ο κ. Καπραβέλος υπογράμμισε μιλώντας για το εμβόλιο πως είναι το μόνο όπλο που διαθέτουμε για να καταπολεμήσουμε την πανδημία και να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους, τους οποίους καθησύχασε πως δεν πρέπει να φοβούνται να εμβολιαστούν.

Παναγιωτόπουλος: Δε θα έχουμε σύντομα τα εμβόλια, υπάρχει έλλειψη παγκοσμίως

Λινού: Να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα – Δέχτηκαν το ισχυρότερο πλήγμα από την πανδημία

Υπέρ της επαναλειτουργίας των μικρών καταστημάτων, με αυστηρά μέτρα κατά της διασποράς του κοροναϊού, τάχθηκε η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού.

Συγκεκριμένα, πρότεινε να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα με ραντεβού, διευκρινίζοντας πως προϋπόθεση είναι να έρχεται σε επαφή μόνο ένας πελάτης με έναν εργαζόμενο, προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός. Εξήγησε πως, ούτως ή άλλως, οι μικρές επιχειρήσεις είναι αυτές που έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας.

Αντίθετα, εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει επί του παρόντος να ανοίξουν τα μεγάλα καταστήματα, όπου θα βρεθεί μεγαλύτερος αριθμός ατόμων στον ίδιο χώρο.

«Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, ιδιαίτερα στους κλειστούς χώρους», υπογράμμισε η κυρία Λινού. Κληθείσα να σχολιάσει εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν έξω από τράπεζα στην Ηλεία, είπε πως είναι επικίνδυνος. Ωστόσο, συμπλήρωσε πως ο κίνδυνος είναι μικρότερος από ό,τι θα ήταν εάν έστω και λιγότερα άτομα βρίσκονταν μαζί μέσα στο υποκατάστημα της τράπεζας.

Διενέργεια εμβολίων και σε εξωτερικούς χώρους

Αξιοσημείωτη ήταν επίσης η εισήγηση της Καθηγήτριας Επιδημιολογίας να εξεταστεί η διενέργεια εμβολιασμών και σε εξωτερικούς χώρους, εφόσον εξασφαλιστεί βέβαια επαρκής αριθμός δόσεων από τις Αρχές.

Τέλος, η Αθηνά Λινού δεν έκρυψε την αγωνία της στον Ant1 για την επιδημιολογική εικόνα στη χώρα, αναμένοντας μία καλύτερη εικόνα από την πραγματοποίηση περισσότερων τεστ ανίχνευσης του ιού.

Θεσσαλονίκη : Σύλληψη 46χρονης που έκανε πάρτι σε σπίτι

Χειροπέδες σε 46χρονη διοργανώτρια πάρτι σε σπίτι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έβαλαν αστυνομικοί, στο πλαίσιο εντατικών ελέγχων, που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Κατά τον έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι εντός του σπιτιού βρίσκονταν άλλα τρία άτομα. Επιβλήθηκε πρόστιμο 3.000 ευρώ στην 46χρονη και από 300 ευρώ στα υπόλοιπα άτομα.

Πρόστιμα για πάρτι και στη Χαλκιδική

Καμπάνα 3.000 ευρώ σε 35χρονο διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης σε περιοχή του δήμου Ν. Προποντίδας στη Χαλκιδική επέβαλαν χθες το απόγευμα αστυνομικοί.

Εντός του σπιτιού βρέθηκαν ακόμη δύο άτομα, 29 και 40 ετών, στους οποίους βεβαιώθηκαν πρόστιμα 300 ευρώ για παραβίαση περιορισμού κίνησης. Δεν σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος τους.

Διαμαρτυρίες από τις «κόκκινες» περιοχές για τα σχολεία

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα